Magaságyást csak egyszerűen - 2. rész

2013. június 03. 12:45

Ha az előkészületek fárasztónak is tűnnek, akkor is jó tudni, hogy egy idő után elérkezünk a szépítgetési szakaszhoz. Amikor már nem kell erőlködni és sokkal hamarabb érünk el látványos eredményeket.

P1080671.JPG

Mivel nem áll szándékomban az ágyások között kapálgatni, sem füvet nyírni, ezért fakéreggel borítottam be a járható területet. Ez esős időben is járható, és száraz időben is szép látványt nyújt. Arról már is beszélve, hogy a nem túl drága, de jó minőségű fakéreg fantasztikus illatot árasztott magából, ami már egy plusz adalék ahhoz, hogy egy veteményeskertben is felhasználjuk.

P1080546.JPG

Az oly régóta megálmodott magaságyás, felülről egy díszítő szegély peremet kapott és nem csupán a látvány miatt. Sokszor nincs hová letenni egy ollót, egy köteg spárgát, vagy csak egy kis ültetőlapátot. Most már nem kell attól tartanom, hogy földre pakolva összetaposom a kerti szerszámaimat.

P1080576 (2).jpg

Ebben az esetben 45 fokos szöget kell szerkesztened a deszkák végére, amit háromszög vonalzó hiányában a következő képpen tudsz megoldani:

Leméred a deszka magasságát, majd ugyanezt a méretet rájelölöd vízszintesen is a deszkára. Így egy tökéletesen szerkesztett 45 fokos szöget kapsz. Ezt a műveletet a 10 cm-es deszkák mindkét oldalán el kell végezni.

P1080550.JPG

P1080551.JPG

Érdemes egy próbát tenni, amikor elkészültél mind a négy oldallal.

P1080561.JPG

P1080562.JPG

Ha minden deszkát tökéletesen jónak találsz, akkor elkezdődhet a csavarozás.

A magaságyásra rögzített léceknek több funkciót is szántam. Azon kívül, hogy helyén tartják a keretet, ehhez csavarozzuk hozzá a 45 fokos szögben levágott deszkákat is. Ha csak a magaságyás pereme tartaná meg a 10 cm-es deszkát, akkor az előbb - utóbb egy nehezebb tárgy vagy egy kisebb gyerek súlya alatt is beszakadhatna.

P1080573.JPG

Mivel ezek négyzetes ágyások, ezért én szeretek a veteményekben, mint mintákban gondolkodni. Azon túl, hogy helyet hagyunk a növekedésnek, és lehetőség szerint az egymást támogató növényeket párosítjuk össze, ilyenkor figyelembe kell venni a következőket is: Melyik növény viseli jobban az árnyékot? Melyiknek van szüksége teli napfényre? Melyik terjed olyan sebeséggel, hogy az a szomszédaira is veszélyt jelenthet (például: menta, citromfű, stb...)?

P1080580.JPG

A szép méretesre nőtt palánták sokszor igen kifejlett gyökérzettel rendelkeznek, amit ültetés előtt óvatosan (nem tépve és szakítva) bontsunk szét, mert így gyorsabban és könnyebben fognak begyökerezni.

P1080578.JPG

Érdemes a palántákat jóval mélyebbre ültetni (ez elsősorban a paradicsomra vonatkozi, de én így ültetem a padlizsánt is) a cserépben elhelyezett állapotnál úgy, hogy akár az alsó két levelelük is a földfelszín alá kerüljön. Ezzel erőteljesebb növekedésre serkented a növényt, ami így idővel mélyebbről és több gyökérzettel tudja felszívni a tápanyagot a földből.

Bár kertem még itt-ott hiányosnak tűnik, ez leginkábbb a palánták jelenlegi méretéből vagy a még be nem költöztetett lakók miatt adódik.

P1080579.JPG

Ám egy veteményeskert mit sem ér virágok nélkül, ezért a most nyíló rózsák, illetve a kerítés mentén sorakozó körömvirágok igazán díszes ruhába öltöztetik alkotásomat. Ez remélem csábító hatással lesz minden hasznos kis rovarra, amitől idővel egy izgalmasan látványos és élettől nyüzsgő kertsarokká változik.

P1080672.JPG

Jó kertészkedést és kellemes kerti pillanatokat kívánok, minden Praktiker blog olvasónak erre a nyárra!

Az előző részben említettek mellett szükséged lesz még fakéregre is, amit megtalálsz a Praktiker kínálatában!

Borbás Ágnes, a Dekor&Mentha bloggere

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr675337771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása