Mézeskalácsok Tőletek

2018. december 20. 17:34

Ebben a bejegyzésben vendégszerzőnk, Varga Judit, a Juditu blog szerzője mutatja meg az olvasók és saját alkotásait. 

Nemrég Mézeskalács Szépségversenyt hirdettünk Műhelytitkok Facebook csoportunkban. Most a beérkezett alkotásokból mutatunk Nektek jó néhányat és egy tuti receptet is megosztunk.

_csc3176.JPG

Vannak olyanok, akiknek rögtön elsőre sikerül (még a díszítés is) és vannak olyanok, akiknek sok év gyakorlás kell hozzá. De az biztos, hogy maga a mézeskalács sütés remek program, amit gyerekekkel, barátokkal is csinálhatunk, és garantált, hogy a lakás megtelik finom, édeskés, mézes-gyömbéres illattal.

Érdemes hozzá karácsonyi zenét betenni és díszítés közben kortyolgathatunk teát vagy akár forralt bort is.

Lássuk, hogy a csoport tagjai miket küldtek nekünk. Ez az egyik kedvencünk, tipikus példája annak, hogy elsőre is sikerülhet remekmű. Beküldő: Pé Beatrix.

48386249_1931208336933244_4690050479881715712_n.jpg

A következő egy ugyancsak mécsessel kombinált, csodaszép mézeskalács alkotás. Beküldő: Táboriné Miseta Judit

48368898_2178094572235132_3517493591683366912_o.jpg

Mézeskalácsokból akár „gombok” is készíthetők, amik aztán szabadon felhasználhatók, pl. egy adventi koszorúra fűzve/tűzve őket. Beküldő: Benke-Leposa Zsuzsanna

48364228_2067379180023346_4604110696844623872_n.jpg

Rá lehet menni a kifejezetten gyerekes figurákra is, mint pl. az angol animációs rajzfilm Peppa malacára. Annyira jópofák, a gyerekek biztos nagy örömmel díszítették. Beküldő: Dobóné Süli Brigitta

48362074_1929825853796964_2693110568092434432_n.jpg

Ugyanilyen jó móka, ha a gyerekek (jelen esetben 3 kisfiú) a saját ovis jeleiket dekorálják különféle módon. Beküldő: Csikós Évi

48371069_2246718278908711_2632408360778989568_o.jpg

Sőt, akár mézes ültetőket is lehet kreálni az egész család számára a közös ünnepi ebédhez, vacsorához. Beküldő: Feigl-Hittl Brigitta

47682253_1921552521232043_4630458714887815168_n.jpg

Nem árt, ha tudjuk, hogy a mézeskalácsokat sütés előtt és után is lehet dekorálni, de nem mindegy hogyan. A sütés előtti dekorációkhoz használjunk magvakat (szezámmag, chiamag, tökmag, szotyi, kesudió, mogyoró, mandula, stb...), illetve aszalt aprógyümölcsöket (mazsola, áfonya), melyeket a tojással megkent felületre lehet helyezni. Ezek nem fognak megégni sütés során. Erre is mutatunk példákat:

48384272_2253655901321400_7752051816182841344_n.jpg

Készítette: Rónai Judit

48367027_10217754957694807_1145262413981941760_n.jpg

Készítette: Rónai Erika

48388905_2468616059877236_6655777537186070528_n.jpg

Készítette: Pór Dóri

A sütés után díszítendő mézeskalácsoknál bevethetjük a tojáshabot, és a készen kapható dekorációs elemeket, mint pl. a különféle cukorgyöngyöket és színes kontúrozókat. Némelyik ezek közül bírja a sütést, de az esetek nagy részében megolvadnak, szétfolynak, úgyhogy mi inkább a sütés utáni dekorációt javasoljuk. 

_csc3168.JPG

_csc3149.JPG

Végül pedig jöjjön a tuti recept, amit megosztunk Veletek:

Hozzávalók:

25 dkg méz
12 dkg Rama kockamargarin
12 dkg kristálycukor
50 dkg liszt
1 kiskanál őrölt fahéj
1 kiskanál őrölt gyömbért
1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 kiskanál szódabikarbóna
1 tojás

A mézet lassú tűzön keverjük össze a margarinnal és a cukorral. Amíg kicsit hűl, a száraz hozzávalókat egy nagy tálban dolgozzuk össze: lisztet, fűszereket, szódabikarbónát. A langyos keveréket ehhez lehet adagolni és adjuk hozzá a tojást is. Ezután lehet összegyúrni! A tészta akkor lesz jó, ha szépen elválik a kezünktől és a táltól is. Ha ragacsosnak érezzük, akkor liszttel korrigáljunk! Lefedve 2-3 órát kell pihentetni hideg helyen, pl. az erkélyen.

img_7205.jpg

A tésztát enyhén lisztes deszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtsuk, ennél vékonyabbra semmiképpen, mert akkor hirtelen megsül és ez is okozhatja azt, hogy később sem fog visszapuhulni… Tetszőleges kiszúró formákkal dolgozzunk.

img_7064.jpg

Amennyiben akasztható dísz készül belőle, vagy szalagra fűzzük, úgy szívószállal nyomjunk lyukat a még nyers tésztába, ez a sütés során majd szűkülni fog.

Formázást követően, helyezzük sütőpapírra egymásról legalább 2 cm távolságra és előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 5-6 perc alatt süssük meg! Nyilván ez függ a sütőtől is, szóval akkor vegyétek ki a mézeskalácsokat, amint a széle egy picit elkezd aranybarnás színűvé válni!

img_7209.jpg

Ezután tányérra pakolhatjuk őket és várjuk meg míg kihűlnek. A fent leírt mennyiségből kb. 150 forma jön ki. A cukormázas díszítéshez tojásfehérjét verjünk kemény habbá, adagoljunk hozzá kb. 10 dkg finomra szitált porcukrot, és alaposan keverjük össze.

TIPP: Tegyetek bele 2-3 csepp citromot attól a máz szebben fog fényleni! Töltsük egy zacskóba (lehet celofán is), aminek a végét többször visszahajtogatva jól lezárunk egy ragasztószalaggal. A zacskó alsó csücskéből egy picit levágva már lehet is díszíteni. Színes máz készítéséhez használjunk pár csepp ételszínezéket.

Örömteli készülődést és Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánunk Nektek!

img_7308.jpg
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr5514503632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.