Így tervezd meg a saját mosókonyhád!

2018. április 12. 10:11

Ebben a bejegyzésben vendégszerzőnk, Varga Judit, a Juditu blog szerzője mutatja be, hogyan tervezte meg saját mosókonyháját. 

Mindig is szerettem volna egy külön helyiséget a lakásomban, ami teljes értékű mosókonyhaként funkcionál. Ahol nem csak mosni lehet, de kényelmesen elfér minden háztartási eszköz, tisztítószer, és a mosnivalókat színek és fajták szerint is lehet szortírozni. Ilyenem egyelőre nincs, de azért okos megoldásokkal valami hasonlót fogok magamnak készíteni.

_dsc0674.jpg

Januárban mutattam a lakás közlekedőjét, aminek egyik oldalát már rendesen ráncba szedtem. Itt tartom a barkács dolgaimat, a festékeimet, gépeimet, takarítóeszközeimet. Ennek a résznek a tervezésről ITT írtam, a megvalósításról ITT és ITT olvashattatok. Ezzel az oldallal szemben van egy hasonló rész, ami szintén felújításra vár... Itt helyezkedik el a mosógépem, itt van a villanyóra, a gázóra, az elektromos kapcsolótábla.

bambusz.jpg

Ezt korábban egy bambuszroló takarta el, most egy fehér függöny lóg előtte, és jelenlegi állapotában így fest belülről:

_dsc0675.jpg

_dsc0644.jpg

_dsc0648.jpg

Nem mondom, hogy teljes mértékben használhatatlan, hiszen nagyon sok dolgom elfér itt, de, én azért szeretném, ha ez az oldal is ugyanolyán pofás és praktikus lenne, mint a szemközti rész. Úgyhogy első lépésként  - az átláthatóság kedvéért - összeírtam egy listát, hogy minek kell itt helyet kapnia:

• mosógép
• létra
• vasalódeszka
• tisztítószerek
• tároló dobozok (pl. csipeszeknek)
• lavór, mosótál
• szennyeskosár
• egészségügyi dolgok (pl. wc papír)
• + tárolópolc legfelül

Ez nem tűnik olyan vészesnek, de mivel a gázcsövek összevissza kanyarognak itt, elég korlátozottak a lehetőségek. Ráadásul mindent úgy kell megterveznem, hogy a vízóra, a gázóra, és a kapcsolótábla bármikor kényelmesen hozzáférhető legyen, tehát ezeket nem takarhatom el, így maga az elrendezés nem sokat változhat.

Nagyjából ezek a rám váró feladatok:

_dsc0645_feliratok.jpg

A régi polcokat megszüntetem, nem jó a méretük, nem férnek el kényelmesen a dolgaim.Illetve itt van még egy kapcsoló is, amit át kell tenni a fal másik oldalára (az előszobába). A mosókonyhát ugyanis a későbbiekben szeretném valamilyen ajtós, zárható megoldással elrejteni a jelenlegi függöny helyett, és akkor bizony ez a kapcsoló útban lesz, illetve az ajtó mögé kerülne, ami egyáltalán nem praktikus.

_dsc0640_1.jpg

Szerencsére a fal vékony, így maga az áthelyezés nem bonyolult. Kell majd egy új szerelvénydoboz a fúróval és vésővel áttört fal túloldalára és glettgipsz a „mosókonyha” oldali fal javításához.

_dsc0643.jpg

Figyelem! Ha nem vagytok járatosak, tapasztaltak a villanyszerelési munkákban, akkor mindig hívjatok szakembert!

Ezen a fotón jól látszik, hogy a jelenlegi egyik polc mélysége (vagy magassága) nem megfelelő, pont beleütközik a létra, ami így kilóg...

_dsc0646.jpg

Viszont azzal, hogy előre figyelembe veszem pl. a tisztítószerek flakonjainak méretét, vagy a létra helyigényét, sokkal több hasznos helyet nyerhetek. Úgyhogy a feladat adott, alapanyagokért pedig irány a Praktiker!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr3013827986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása