Ne dobja be a törölközőt!

2016. november 19. 18:43

A téli teregetés a legtöbb esetben kompromisszummal jár, de a nappaliban, a hálóban vagy az egyik félreeső sarokban felállított ruhaszárító a kényszermegoldások közül is az egyik legrosszabb, amit választhatunk. Nem csupán és nem elsősorban azért, mert idegesítő és illúzióromboló a száradó ruhák kerülgetése – ennél sokkal fontosabb, hogy a beltéri teregetés ugrásszerűen megnöveli a lakás páratartalmát, ami egyenes úton a penészgombák felbukkanásához vezet. Ez már csak azért is bosszantó, mert a műanyag nyílászárókhoz, a hőhidas szerkezetekhez vagy a hiányzó vízszigeteléshez képest a száradó ruhák okozta páralecsapódást egy kis odafigyeléssel könnyedén kordában tarthatjuk.

shutterstock_335642450.jpg

Amennyiben építkezés, felújítás során a mosókonyhára is gondoltunk, nincs miről beszélni: itt akár egy szárítógépnek is bőven akad hely. Lakástulajdonosként legkönnyebben egy kombinált mosó-szárítógéppel úszhatjuk meg a teregetést, ennek hiányában azonban a legjobb, amit tehetünk, hogy a párátlanító gépünket állatjuk csatasorba.

shutterstock_361302206.jpg

Ezek a gépek tulajdonképpen a hűtőszekrények működési elvét követik, azzal a cseppet sem elhanyagolható különbséggel, hogy a hűtést követően a szoba meleg levegőjéből kicsapódó pára a készülék vízgyűjtő edényébe csöpög. A párátlanító ráadásul nemcsak a kiteregetett ruhákat szárítja meg, de a penész kialakulását is megelőzi. Így már bátran teregethetünk a ruhaszárító állványra, nyugodtan beruházhatunk egy fali szárítóra, néhány vállfával és egy fregolival pedig még inkább kihasználhatjuk a rendelkezésünkre álló teret. Egy valamire azonban mindenképpen ügyeljünk: a zokniknak csipeszen a helyük. Mosás előtt, közben és után is.

Törölközőinkkel is meggyűlhetne a bajunk, szerencsére a fürdőszobákat ma már szinte mindenütt kizárólag törölközőszárítós radiátorokkal szerelik fel. Nem véletlenül. Egy ilyen radiátor önmagában is nagyon praktikus, de ha törölközőinket elektromos szárítóra teregetjük, még nagyobb hasznát vesszük! Nevével ellentétben nemcsak törölközőinket száríthatjuk meg rajta, de a fűtőbordák között fehérneműink is nagyszerűen érzik magukat, ezzel az okos kiegészítővel ráadásul még tovább növelhetjük a módszer hatékonyságát.

shutterstock_236885437.jpg

Ezzel persze még korántsem merült ki a lehetőségek tárháza. Egy elektromos ruhaszárítóhoz például már a hagyományos szárítógépek árának töredékéért hozzájuthatunk, és a ruhák köré cipzározott ballon révén energiaveszteség nélkül, gyorsan és hatékonyan letudhatjuk a teregetést. A másik lehetőség, ha szüleink, nagyszüleink tapasztalatára hagyatkozunk, és télen is a szabad ég alatt teregetünk, a vízgőz ugyanis fagypont alatt ugyanúgy elpárolog a nedves ruhákból, mint szobahőmérsékleten. Már csak egy rozsdamentes szárítóra és egy kis bátorságra lesz szükségünk hozzá.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr1311974296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása