Utólagos ablakszigetelés házilag

2016. november 11. 11:00

A hideg beálltával régi ablakaink egyre több problémát okoznak. A nyílászárók elöregedése előbb-utóbb huzathoz, gombásodáshoz és az ablaküvegek elhomályosodásához vezet, a kegyelemdöfést azonban alighanem a fűtésszámla adja meg az ablakok számára. Ha idáig eljutunk, biztosra vehetjük: nyílászáróink megérettek a cserére. Igen ám, csakhogy a karácsony és a téli hónapok már itt vannak a küszöbön, ezért otthonunk felújítása helyett érdemes gyorsabb és költséghatékonyabb megoldásban gondolkodnunk.

shutterstock_310310327.jpgA legjobb, amit ilyenkor tehetünk, ha lehúzzuk a rolót! Választhatjuk a természetes bambuszrolót, a praktikus, hő- és fényzáró bevonattal ellátott alumínium rolót vagy a jól bevált reluxát is, de már egy jó minőségű sötétítőfüggöny is sokat javít ablakaink hőszigetelésén.

shutterstock_136802099.jpgA nyílászárók hézagait legegyszerűbben ablaktömítő szalaggal tüntethetjük el. A szigeteléshez nincs szükség speciális szerszámokra vagy különleges kézügyességre: vágjuk méretre az öntapadó csíkokat, és egyszerűen ragasszuk fel az ablakkeretre! A gumiból készült szalagok tökéletesen zárják a réseket, ugyanakkor lágyak, rugalmasak, így az ajtó zárásakor sem okoznak feszültséget a tok és a becsukott ajtószárny között. Egy legfeljebb 3,5 mm vastag hézag tömítésére az E-profilú szalag a legalkalmasabb, 2 és 5 mm között azonban a P-profilú, 3 és 7 mm között pedig a D-profilú szalaggal járunk a legjobban.

shutterstock_243978673.jpgAblakszigetelő fólia használatával még tovább javíthatjuk nyílászáróink hőszigetelését. A fólia átlátszó rétege olyan, akár egy plusz üvegtábla. Bent tartja a meleget, energiát takarít meg, és lényegesen csökkenti a kondenzvíz képződését az ablaküvegen. Az ablaktömítő szalaghoz hasonlóan ennek a felszerelése sem ördöngösség: miután felragasztottuk a fóliát az ablak belső oldalára, egy hajszárító segítségével könnyedén kisimíthatjuk és megfeszíthetjük. 

Már csak néhány ablakbetétre vagy szélfogó párnára van szükségünk, és kész is vagyunk a nyílászárók téliesítésével. A huzat megszűnésével emelkedik a szoba hőmérséklete, javul a fűtés hatékonysága, csökken otthonunk por- és zajterhelése, ami a közérzetünkre is jótékony hatást gyakorol. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy minél jobb munkát végeztünk, annál nagyobb eséllyel szembesülünk a korszerű nyílászárók beszerelésekor jelentkező tipikus problémával. A penészedéssel.

shutterstock_357346460.jpg

A jelenség már régóta ismert. A műanyag ablakok nem engedik ki a párát, a lecsapódó nedvesség pedig ideális körülményeket teremt a penészgombák számára. A modern nyílászárók esetén beépített szellőzőréssel teszik tönkre a tökéletes szigetelést, frissen szigetelt régi ablakaink esetén azonban más megoldás után kell néznünk. Korábbi bejegyzésünkben összeszedtük, hogyan védekezhetünk hatékonyan a penészedés ellen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr5511948437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása