Nagyobb a lángjuk, mint a füstjük

2016. szeptember 23. 17:02

9689799773_0b589a60ff_o.jpgA kajakban ülve, a kenuban térdelve evezünk, ez tiszta sor. A zivatarfelhő nyilvánvalóan a záporeső továbbfejlődése. Az elbeszélés egy több helyszínen zajló, több szereplőt mozgató novella, notebooknak pedig az elavult laptopok modern utódait nevezzük. De tegye fel a kezét, aki tudja, mi a különbség a kandalló és a kályha között!

A legtöbbünk fejében a kandallókról és a kályhákról is ábrándos képek élnek. Mesebeli kandallóink középkori kastélyok nyirkos falait fűtik, szinte halljuk a tűz ropogását az eldugott erdei házban, a családi fészek melegét adó cserépkályhát pedig gyerekkori emlékeink idealizálják, a valóság azonban szokás szerint egészen más arcát mutatja.

Történeti szempontból a kandalló és a kályha között éles határvonal húzódik, a cserépkályhák ugyanis a kandallók továbbfejlesztett változatai. A kandallók korai, tökéletlen elődei már az első civilizációkban felbukkantak: az egykori tulajdonosok tüzet raktak a kunyhó közepén ásott gödörbe, körberakták kövekkel, a füstöt pedig kivezették a tetőnyíláson keresztül. A mai értelemben vett nyitott kandallók persze csak a középkorban terjedtek el igazán, jóllehet népszerűségüket akkor még nem a fűtőértéküknek köszönhették.

4866152751_8fe266b8dd_z.jpgA kandallókultúra európai fellendülése egészen a 20. század végéig váratott magára, a cserépkályhák azonban a 14-15. századi megjelenésüket követően gyorsan elnyerték mai felhasználási formájukat. A kandallók és a kályhák közötti legfontosabb különbséget a kályhatesten belüli füstjáratok jelentik, kerámiaburkolatukon keresztül ráadásul a cserépkályhák még több hő leadására képesek.

A mai, modern kandallók és cserépkályhák között persze már elenyésző a különbség – és ez is inkább csak ízlésbeli. A cserépkályha lassabban melegszik be, de tovább tartja a meleget, a korszerű kandallók zárt utóégéssel kombinált tűzterei már nagyon jó hatásfokkal égetik el a fát, a csempekandallók pedig még külső megjelenésükben is a cserépkályhákat idézik. A paletta az ízléses, mértéktartó modellektől egészen a klasszikus formákat idéző, extravagáns darabokig tart.

kepkivagas.PNGAmennyiben egy kicsit is bizonytalan, aktuális fűtéskatalógusunkban segítünk megtalálni az igényeinek leginkább megfelelő fűtési megoldást. A falra szerelhető, elektromos kandallók a legkisebb lakásokban is helyet követelnek maguknak, a sütővel kombinált modellek összekötik a kellemest a még kellemesebbel, a nosztalgiafaktorra építő, rusztikus kandallók pedig dekorációnak sem utolsók.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr111738187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása