Szobába való balkonnövények

2016. április 26. 11:53

A tavasszal jellemző változékony időjárás nem mindig teszi lehetővé, hogy a kertben ücsörögve gyönyörködjünk a növényeinkben, ám minimális idő- és energiaráfordítással a lakásunkat is telerakhatjuk zöldekkel és azokban is éppannyi örömünk lehet.

dreamstime_m_65921719.jpg

Kezdjük azokkal az ismerős sziklakerti lakókkal, amelyeket könnyedén megrendelhetünk a Praktiker webshopból! A harangvirág akár 50 centiméter magasra is nőhet, és ha elegendő fényt kap, pezsgő lila színbe borítja a balkonládánkat. Válasszunk mellé árvácskát is, ami januártól áprilisig, majd szeptembertől az év végéig bontja színesebbnél színesebb virágait,    így fehér, sárga, narancs, vörös, rózsaszín, lila vagy kék szirmaiban akár egész télen gyönyörködhetünk. Mindkét növény közepesen vízigényes, ezért érdemes egy locsolókannát a láda közelében tartani, hogy hetente egyszer biztosan megöntözzük a zöldeket. Ha inkább vörösbe és rózsaszínbe borítanánk a szobát, ne hagyjuk ki a repertoárból a muskátlit, ami ugyan kültéri növény, de egy védett és fagymentes helyen át lehet teleltetni. A legjobb, ha muskátliföldet használunk hozzá. Mivel egyes fajták akár ötméteresre is nőhetnek, csak addig tartsuk a lakásban, ameddig a belmagasságunk engedi!

Ezúttal nem hagyjuk ki a felsorolásból a citrusokat sem, hiszen már itthon is elérhetők és a legborúsabb napokon is igazi mediterrán hangulatot teremthetünk velük. Ne féljünk tőlünk, hiszen az alábbi praktikák betartása mellett nem lesz nehéz friss citromlével indítani a napot. Ha szerencsénk van, akkor a növény ágain már annak beszerzésekor rajta lesz a gyümölcs és édeskés illata az egész helyiséget betölti majd.

Ha úgy döntünk, hogy a szabadba visszük át a növényt, a palántát tároljuk hűvös helyen, használjunk hozzá citrusföldet és egy hétnél tovább ne várjunk a művelettel. Ne feledjük azt sem, hogy a gyökerek tetejét látnunk kell a cserépben: így kerülhetjük el, hogy túl mélyre ültessük őket. Az új edény méretére is ügyeljünk, mert ha túl nagyot választunk, könnyen túllocsolhatjuk a fát, ami nem tesz jót neki. A termőföldbe kevert faforgács és a citrus tápoldat viszont csodát tehet vele. A drót megsértheti, ezért spárgával kötözzük ki, ha szükséges, és legalább évente háromszor metsszük meg, hogy a lédús gyümölcseit minél tovább élvezhessük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr726126575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása