Így lesz a hulladékból ingyen fűtőanyag

2014. október 10. 07:25

A biobrikett száraz mezőgazdasági és faipari hulladékokból, azaz növényi rostokból, előállított környezetbarát tüzelőanyag. A nagyipari gyártással ellentétben, egy kézi-prés segítségével jóval alacsonyabb költségekkel, közösségi vagy családi szinten előállítható. Ezzel foglalkoznak például Toldon, segítségükkel a mélyszegénységben élő családok közösségi szinten készítik el maguknak a tüzelőanyagokat. 

biobrikett.jpg

Fotó: Igazgyöngy Alapítvány

A brikettnek hátránya a tűzifával szemben az, hogy több hamuval jár. A rendszer előnye, hogy kis befektetéssel, helyi anyagok hasznosításával és egyszerű, kézi hajtású gépekkel egy közösség saját magának előállíthatja a tüzelőjét, így munkahelyeket teremt, csökkenti a helyiek tüzelőköltségét és megkíméli az erdőket. A felhasználható anyagok palettája nagyon széles, és minden közösség a helyben megtalálható forrásoknak megfelelően alakítja ki saját „receptjét”.

A programot az Igazgyöngy Alapítvány indította el még 2012-ben, ekkor 30 ezer brikettet tudott előállítani 20 ember, úgy, hogy a munkát későn kezdték el, július közepe-vége felé indult csak el a projekt.

A technológiát egy amerikai szervezet, a Legacy Foundation, fejlesztette ki, és több mint 45 fejlődő ország közösségeiben segített megalapozni a biobrikett gyártást.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr956773539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása