Milyen energiatakarékos izzót érdemes választani?

2014. szeptember 03. 11:03

Ha fényforrást vásárolnánk, érdemes tisztában lenni azzal, hogy ezeknek is van EU-s energiacímke rendszere, csakúgy, mint a háztartási gépeknek, és ezeket kötelező feltüntetni a csomagoláson. A kompakt fénycsövek általában A (legjobb) vagy B, a halogének D, a régi villanykörték pedig E, F vagy G (leggyengébb) minősítést kapnak.

dreamstime_s_38070700.jpg

Kompakt fénycső

A technológia fejlődésének köszönhetően egyre fényesebb, nem vibrál, és nincs szüksége bemelegedési időre. Bizonyos fajtái fényerő-szabályozóval is használhatók. Vásárolható belőle meleg és hideg fényű is. Egyes típusok akkor működnek a leghatékonyabban, ha időnként - 90 percenként - pihentetjük őket. Élettartama 6000-10000 óra, fényerőssége 40-80 lumen/watt. Az A, B energiatakarékossági osztályba tartozik. A Praktiker webshopjából ide kattintva lehet rendelni belőle.

Halogén

Gyakran plafonba süllyesztve használják. Kevesebb energiát fogyaszt, mint az izzó, de kevésbé hatékony, mint a kompakt fénycső vagy a LED. Élettartama 2000-3000 óra, fényerőssége 16-21 lumen/watt. Energiatakarékossági osztály: D. Online is megrendelhető, kattints ide és nézz szét a Prakitker kínálatában!

Izzó

A régi, „hagyományos” villanykörte átlag 80 százalékkal többet fogyaszt a kompakt fénycsőnél. Az általa felvett energia körülbelül 90 százaléka hővé alakul, az energiaigény mindössze 10 százalékát képes hasznosítani fénykibocsátásra. A hagyományos izzó tehát inkább fűtő-, mint világítótest. Élettartama 800-1000 óra. Fényerőssége: 13-17 lumen/watt. Az E, F, G energiatakarékossági osztályba tartozik.

(Adatok forrása: Tudatos Vásárlók Egyesülete)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr156664427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása