A fal új ruhája

2011. október 10. 19:26

Pár lépésben megmutatjuk nektek, hogy a Nellinél és Berinél elvégzett tapétázás a szokásosnál kicsit eltérő formában történt, mint általában szokott, ugyanis a falnak csak a felét tapétáztuk lila körösre. A jó hírem az, hogy ettől függetlenül csupa jó tanáccsal szolgálunk.

kesz.jpg

1. Ismét azok a fránya méretek és a számolás
Ha mintás tapétát választunk, és szeretnénk hogy a tapétacsíkok szépen egymáshoz illeszkedve rajzolják ki a köröket, hullámokat, virágokat, akkor sajnos elkerülhetetlen a számolás.
Nelliéknek ezt a tapétát választottuk (klikk a képre):

tapéta.jpg
A webshop oldalon is ott van a tapéta szélessége (0,53 méter) és az egy tekercsnyi tapéta hossza (10,05 méter). Így: RASCH VLIES TAPÉTA, 0,53 * 10,05M,  LILA-RÓZSASZÍN KÖRÖK EZÜST SZÁLLAL
De ez még nem elég, kell még nekünk a raport hossza is, vagyis az hogy a tapéta mintája milyen hosszban ismétlődik. Ez a tekercsre van írva, de megmondom, hogy teljes legyen a matekpélda, tehát 64 cm. Ami még kell az a belmagasság (tehát a méret a padlótól a mennyezetig) és a tapétázandó falszakasz szélessége.

Érdemes egy kis rajzot készíteni tapétázás előtt a falfelületről, és azon számolni.
Én viszont kicsit úgy érzem magam most, mint egy matektanárnő..

Szóval most jöjjön a matekpélda:
Nelli és Beri indultak egy pályázaton, ahol a kedves belsőépítész lány mintás tapétát választott Nekik.
Az egyik fal
, amit szeretnének letapétázni 380 cm magas és 230 cm széles.
A tapéta, amit kiválasztottak 53 cm széles, és egy tekercs 10,05 méter hosszú
A tapétán lila körök vannak és a minta 64 cm-ként ismétlődik.
A kérdés, hogy hány tekercs tapétára van Nellinek és Berinek szüksége, hogy a minta folyamatos legyen és a fal mennyezettől padlóig le legyen tapétázva?

Azok kedvéért, akik törnék kicsit a fejüket ezen a fantasztikus matek példán, most megmutatom a többi lépést..aztán talán a végén megmondom a megoldást..talán...

2. lépés - Előkészítés
Mielőtt nekilátunk a tapétázásnak elő kell készíteni a felületet.
Hogyha régi tapéta van a falon, akkor azt érdemes leszedni.
Tapétaleszedésről kisfilmes útmutatót már láthattatok ezen a blogon, szóval ha van némi bizonytalanság akkor klikk a linkre.

leszedes.jpg
A falon a sérüléseket ki kell javítani, glettelni hogyha szükséges. Ha felület sima, száraz és pormentes kezdődhet a tapétázás. Nellinél és Berinél tapétaleszedésre nem volt szükség, a fal tiszta volt, és festett.

3. lépés - méregetés a falon
Miután boldogan hazaérkeztünk a sok tekercs tapétával és a tapétaragasztóval.
Előkészítettünk egy nagy sima felületet (mondjuk egy asztalt), ahol a tapétát fogjuk ragasztózni,
Leszedtük a lábazat léceket,
Beállítottuk a létrát és felvettük a játszós ruhát, akkor
kezdődhet a mérés a falon.
Ehhez egy mérőszalagra, vízmértékre, és ceruzára van szükségünk.

DSC01176.JPG

Azt a vonalat kell felrajzolni a falra, ahonnan a tapétázást elkezdjük. A vízmérték a felrajzolt vonal függőlegességért felel. Megsúgom, hogy mi 53 cm-ként húztunk egy vonalat, de erre nincs feltétlenül szükség, az első csík tapéta az, amihez a többi igazodik.
Érdemes a falsarkot is ellenőrizi a vízmértékkel, mert előfordulhat, hogy dől valamerre, és ha ehhez igazítunk, akkor ferdén kerül fel az összes tapéta.

4. lépés - a fal alapozás, tapétaragasztó kenés
Erre azért van szükség, mert a fal valószínüleg először azonnal beszippantja az összes ragasztót, amit rákenünk. Egy rétegben kenjük le tapétaragasztóval, mielőtt nekilátunk a tapétázásnak, ez eltömíti a pórusokat és a következő réteg már tényleg a tapétát köti a falhoz.

DSC01197.JPG

5. lépés - a tapétacsíkok levágása
Ez akár a második lépés is lehet, én azt mondom, jobb rajta minél előbb túl lenni.
A tapéta csíkokat tehát a minta ismétlődési hossza (továbbiakban:raport) és a belmagasság adják.
Szóval akkor megint matekozzunk.
Ha a belmagasság 380 cm, és a raport 64 cm,
akkor a hossz ami elég a belmagasságra 64 * 6 vagyis 384 cm tapétát kell levágnunk minimum, hogy még benne legyünk a mintában és ne legyen olyan sok a leeső rész. Érdemes viszont minimum 10 cm-t ráhagyni, hogy nyugodtak legyünk, ez viszont azt jelenti, hogy a következő mintaszakaszba már belevágunk, de sebaj, ezzel kell számolni.
A következő tapétacsíkot a tekercsből, a már levágott tapétánk segítségével fogjuk vágni. A levágott csíknak megfogjuk azt a végét, ami a plafon felé lesz, tehát a tetejét. És a tekercsen, amiből a következő csíkot vágjuk megkeressük azt a szakaszt, ahol a mintánk folytatódik. Összeillesztjük, egyenest húzunk (merőlegesen a szélekre) és levágjuk a maradékot, hogy a tapétacsíkok a kezdésnél pontosan passzoljanak.
Ezután rámérjük a már ismert hosszt és így tovább, amíg anyi tapétacsíkunk lesz, ami elég a falra.
A levágott csíkokat, bonyolultabb mintánál érdemes beszámozni

Első csík

1.JPG2.JPG

 

 

 

 

 

 

Második csík

3.JPG4.JPG


6. lépés - a tapétaragasztó falon és tapétán
Ragasztóválasztás: Különböző tapétafajtához, külnböző ragasztókat javasolnak. Van fűrészporos tapétához, vlies tapétához, struktúra tapétához..van direct, instant, spezial..stb. Ezért érdemes először a tapéta csomagolásán elolvasni, majd a tapétaragasztó dobozán is megkeresni és összepárosítani a szavakat.

A mi tapétánk Vlies típusú, vagyis egy olyan szövet alapú tapéta, ami jól bírja a gyűrődést, lemosható néhányszor és újrafesthető, ehhez Metylan Direct típusú ragasztót használtunk. Ezzel alapoztuk a falat is.
Ennél a típusú tapétánál, az a szuper, a gyártók szerint, hogy a tapétát nem kell beragasztózni, csak a falat.
Mi ezt nem tartottuk be, hanem a régi jól bevált módszerrel a tapétát islekentünk és a falat is.
A könnyítés csak annyi, hogy a tapétát nem kellett hagyni puhulni, ahogy az régen volt szokás, hanem rögtön tolhatuk is fel a falra.

DSC01190.JPGDSC01192.JPG

7. lépés - Illesztés, ragasztás, tapéta a falon
Mivel az első lépésben meghúztuk a vonalakat a falon a tapéta illesztést csak az nehezítheti, ha nagyon hosszú a tapétacsíkunk. Szóval kell kicsit ügyeskedni, meg akrobatikázni, de ha végre egyenesen lóg a tapéta a kezünkből akkor a függőleges vonalhoz illesztve az első sarkot megtehetjük az első lépést.
Közben alulról egy embernek érdemes eltartani a tapétát a faltól, hogy könnyebben lehessen vele bűvészkedi a mennyezetnél.
Majd a második felső sarkot is rögzítjük és fentről lefelé, és középről kifelé egy tapétakefével kb 30 cm-ként hozzásimítjuk a tapétát a falhoz, amíg el nem érünk a padlóig. És kész, fent is van az első tapétacsík, innen már minden egyszerűbb lesz.

 DSC01199.JPGDSC01202.JPGDSC01205.JPG

 

8. lépés - következő tapétacsík illesztés
Nos, ha fent van az első tapétasáv és függőleges és odatapadt és örülünk, akkor jöhet a következő és a következő és a következő, amíg el nem készülünk.
A második darabot az elsőhöz passzintjuk, először a sarkot, majd lesimítjuk egy szakaszon az illeszkedő széleket, és aztán a tapétakefével szépen lesimizzük az egészet.
Amire figyelni kell, hogy a következő tapétacsík egy icipicit takarjon rá az előzőre, de tényleg csak egy fél miliméternyit, mert a tapéta száradáskor egy kicsit összehúzódik és hajszálvékony fehér csíkok lehetnek a tapétasávok között. Amivel lehet élni, sőt hamar meg is szokja a szem, de a perfecionista lélek nem lesz teljesen elégedett.

DSC01210.JPGDSC01212.JPG

 

9. lépés - a maradék levágása
Amikor elkészültünk és az egész felületet beborítja, szépen folyamatos mintával a tapétánk, semmi más dolgunk nincs, mint levágni a felesleges részeket, amik például a padló és a fal csatlakozásnál vannak.
De lehet még a falsarokban is és Nellinél és Berinél az ablak körül is akadt némi.

Ezt a műveletet a tapéta megszáradás után csináljuk és jó éles japánkéssel (sniccerrel), különben könnyen beleszakíthatunk a tapétába.

DSC01216.JPGDSC01221.JPGDSC01226.JPG

10. lépjünk hátra és gyönyörködjünk

Fújjuk ki a levegőt, nyújtózzunk egyet és mutassuk meg a család többi tagjának, hogy milyen ügyesek voltunk.

kesz.jpgkesz2.jpg

 


És kész is.
A tapétázás Nelliéknél 4 órát vett igénybe

Az anyagok amiket felhasználtunk:
-tapéta:Rasch Vlies tapéta, lila körök     5 tekercs
-tapétaragasztó: Metylan Direct             1 doboz
-tapétasimító kefe
-tapétázó henger
-vödör és festéklehúzó rács a ragasztónak

És lógok még a számtanpélda megoldásával, ugye?
"A" megoldás:
Akiknek elege van a számolgatásból, használják a tapétakalkulátort,
FONTOS: mintás tapéta esetén a kiszámolt összeghez, mindenképp adjunk hozzá még 1 tekercs tapétát, mert a minta miatt sok a kieső rész!

"B" megoldás:
Akik pedig precízen kiszámolják, azoknak pedig:.
1. Tapétatekercs hosszát osszuk el a minta ismétlődéssel:
1005:64=15,7 -> tehát 15 egész minta egy tekercsben
2. Belmagassági méretet is osszuk el a minta ismétlődéssel:
380:64=5,9 -> tehát minimum 6 mintahossz a belmagasság
3. Egy tekercs tapéta minta osztva a szükséges minta mennyiséggel:
15 : 6=2,5 -> tehát egy tekercs tapétából 2 darab csíkot tudunk levágni
4. Fal hosszát osszuk el a tapéta szélességével:
230:53=4,3 -> tehát 5 tapétacsík kell, hogy végigtapétázzuk a falat
5. Szükséges tapétacsík mennyiséget osszuk el a tekercsből kivágható tapétacsíkok számával:
5:2=2,5 -> tehát az említett falhoz: 3 tekercs tapétát kell vennünk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr633292513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.