Praktikus kerti bútorok

2016. augusztus 26. 21:25

shutterstock_376740118.jpgNéhány nap, és véget ér a nyár, az egyre enyhébb őszi hónapok azonban tovább szaporítják a napos órák számát, kitűnő alkalmat kínálva arra, hogy a szabad ég alatt töltsük jól megérdemelt, hétvégi pihenésünket. Minél hangulatosabb a kertünk, annál szívesebben maradunk otthon, márpedig egy kis kézügyességgel, szabadidővel és néhány jó ötlettel fillérekből hangulatos kerthelyiséget varázsolhatunk hátsóudvarunkból. A saját kezűleg elkészített, különleges darabok egész biztosan hamar a szívünkhöz nőnek majd.

shutterstock_305299856.jpgEngedjük el bátran a fantáziánkat, hiszen van élet a klasszikus raklapbútorokon túl is. A lenyűgöző pázsitkanapék olyan benyomást keltenek, mintha a földből nőttek volna ki. A fűrészbakokra fektetett ajtólap nemcsak környezetbarát, de a kerti étkezőasztalok számára is új távlatokat nyit, az élénk színűre festett gumiabroncsokon nyugvó üveglap láttán pedig azon morfondírozunk, ez vajon miért nem nekünk jutott eszünkbe.

shutterstock_283847579.jpgA boroshordófotel fotel elkészítése már valamivel több hozzáértést igényel, de egész biztosan nem állít leküzdhetetlen akadályok elé minket – megfelelő alapanyag híján ráadásul dolgozhatunk kiszuperált olajoshordóval is. Vágjunk ki egy-egy ívet a hordó testéből, majd tegyük vissza fordítva: az egyik a fotel ülőkéje, a másik a háttámlája lesz.


shutterstock_396371020_1.jpgAz egyik legsokoldalúbb alapanyag azonban kétségkívül a zsalukő. Bármilyen nagyobb léptékű felújításba fogunk, az építkezés során zsalukövekből szinte biztosan kimarad néhány darab – ha mégsem, akár be is vásárolhatunk belőlük. Számtalan felhasználási lehetőséget rejtenek magukban, miközben az áruk is kedvező. Örök kedvenc a zsalukövekből és bútorlapokból álló könyvespolc, hiszen a betontömb rekeszeiben végre a csecsebecséink is méltó helyet kapnak, de a műfaj abszolút csúcsa a kerti pad. Nagyszerűsége egyszerűségében rejlik. Ássunk a földbe néhány összeragasztott zsalukövet egymással szemben, és a fenti üregek mindegyikén húzzunk keresztül egy-egy gyalult fagerendát

shutterstock_270147239_1.jpg

A jó munkához persze idő kell. Az idő pénz. Ha bármelyiknek is szűkében vagyunk, egyedi tervezésű, minőségi
 bútorokkal az időnket és a pénzünket is megspórolhatjuk. A kerti fotelek, kanapék és nyugágyak esetében alapvetően kétféle típus közül választhatunk. A függőágyak, függőfotelek hangulatával semmi sem vetekedhet, ráadásul az árnyékolásra és a tartószerkezetre sem kell gondot fordítanunk. Természetesen alkalmas gyümölcsfa hiányában sem kell kétségbeesnünk: az árnyékolóval és fém vázzal szerelt napágy gyógyír lehet a problémánkra.

A másik lehetőség, hogy a kerek lábakon billegő hintaágyat, a gravitációra fittyet hányó nyugágyat vagy a napozószigetté alakítható kanapét választjuk. A kerti bútorok Rolls-Royce-a esetén azonban mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Szólj hozzá!
Címkék: kert

Répa, retek, mogyoró

2016. augusztus 19. 12:00shutterstock_207883543.jpgAhogyan a tavasz közeledtének is a mogyoróbokrok nyújtózkodó barkája az egyik legbiztosabb jele, úgy az ősz beköszöntéről is a mogyoró ad hírt elsőként. Szedése már augusztusban is esedékes: termése eddigre teljesen kifejlődött, kupacsa lassan fonnyadni kezd. A friss mogyorót fogyaszthatjuk sózva, csokiba mártva, de a különféle kekszeknek, süteményeknek is kitűnő alapanyaga. Elrakhatjuk télire is, ebben az esetben azonban várjunk a betakarításával! Szeptember végén, október elején már könnyedén leverhetjük, összegyűjthetjük és kiszáríthatjuk a gyümölcsét.

A répával és a retekkel már egy kicsit több tennivalónk akad, de ha azt szeretnénk, hogy kertünk továbbra is ellásson bennünket mindenféle földi jóval, ősszel sem hagyhatjuk parlagon heverni veteményesünket! Az első dolgunk az elhalt növényi maradványok eltávolítása, hiszen ezek általában a kártevők, kórokozók melegágyai. A legjobb, ha a beteg részeket el is égetjük – a többi mehet a komposztálóba.

ultetes.JPG

Lazítsuk fel a talajt, ültessük el a magokat néhány centiméter mélyen, és öntözzünk rendszeresen! Fontos, hogy a talaj mindig nedves maradjon, az erős vízsugár azonban kimoshatja az apró magokat, ezért legyünk óvatosak, és finom, tört vízsugárral locsoljunk! Szerencsére a vénasszonyok nyara már csak nevében emlékeztet a tikkasztó hőségre, ezért a nyár végi, kora őszi időszak kifejezetten kedvez a növénytermesztésnek.

Kshutterstock_104261648.jpgevesen tudják, de az ilyenkor, augusztusban elvetett petrezselyem kevésbé hajlamos a sárgulásra. Ültethetünk répát, retket vagy spenótot is, ahogyan a fokhagyma, a metélőhagyma és az endíviasaláta is bátran elvethető, de csak és kizárólag egészséges, tasakolt magot használjuk! A répát, a hónapos retket és a káposztaféléket érdemes bőséges vízzel öntöznünk, 2-3 hetente pedig kaphatnak egy kis nitrogénben és káliumban gazdag, folyékony tápoldatot is. Biztosra természetesen még így sem mehetünk, de ha rendszeresen eltávolítjuk a gyomot, és a zöldségpalánták közé mulcsréteg gyanánt komposztot szórunk, kis szerencsével már nem érhetnek meglepetések.

shutterstock_173496284.jpgA veteményes kert mellett augusztusban már a bogyós gyümölcsökre is érdemes gondot fordítanunk. Ültessük el szamócánkat szeptember elején, és jövőre már élvezhetjük is a munkánk gyümölcsét! A földieper számára a szerves anyagokban gazdag, jó vízellátású talaj az ideális. A termőföld tápanyagtartalmának feljavítására a komposztált szarvasmarhatrágya az egyik legjobb megoldás, ebből négyzetméterenként legalább 10 kilót használjunk! A munkához már csak jó minőségű kézi szerszámokra és a kitartásunkra lesz szükségünk. Szamócánkat befőzéssel, fagyasztással vagy akár aszalással is tartósíthatjuk.

 

Szólj hozzá!
Címkék: kert

Festői környezetben

2016. augusztus 12. 14:50

Pereg a festék és potyog a vakolat? Egyszerű és hatékony megoldást keres? Szeretné, ha közben időt és pénzt takaríthatna meg? Ne fessük az ördögöt a falra! A kültéri felületkezelés a teleshopos álomvilággal szemben korántsem ilyen egyszerű feladat. Persze, ha elég tapasztaltak vagy elég bátrak vagyunk, saját kezűleg is nekiláthatunk.


A megfelelő vashutterstock_79602625.jpgstagságú festékréteg természetesen nem csupán esztétikai célokat szolgál: az időjárás viszontagságai ellen védi a házfalat. A tűző napsütés, a heves esőzés és a rárakódó porréteg persze előbb-utóbb megteszi a hatását. Ha időben észbe kapunk, már egy egyszerű homlokzatfestéssel elejét vehetjük a komolyabb károknak. Ellenkező esetben a fal újravakolását sem ússzuk meg.

Vakolás előtt mindig használjunk alapozót, és csak ezt követően hordjuk fel a nemesvakolatot. A munka során rozsdamentes acélból készült glettvassal dolgozzunk, de az utolsó simításokat már műanyag szerszámmal végezzük! A felületnek ideális körülmények között is legalább 24 óra száradásra van szüksége. Tipp: aprószövésű árnyékoló hálóval a széltől is megóvhatjuk frissen vakolt falunkat.

Amennyiben a házfalunk jó állapotnak örvend, a festéshez akkor is elő kell készíteshutterstock_312206222.jpgnünk. Az első lépés a tisztítás: erre a célra egy magasnyomású mosó a legalkalmasabb. Tőlünk függ, hogy lecsiszoljuk a falat vagy szándékosan durvára hagyjuk, de laza felület esetén mindenképpen használjunk mélyalapozót is a festés megkezdése előtt! Tipp: a fal tövét érdemes takarófóliával borítani, hiszen a lecsöpögő festéket már csak ecetes vésővel lehet eltűntetni.

Ahány ház, annyi szokás, és ahány fal, annyi homlokzatfesték. A szilikátalapú festékek kiváló páraáteresztő képességgel rendelkeznek, az akrilgyanta bázisú bevonatok tartósak és időtállóak, az intelligens festékeket pedig a szilikongyanta teszi víztaszítóvá. A bevonat kiválasztásánál mindig vegyük figyelembe az alapfelületünk adottságait. Tipp: az első és a középső színréteget a homlokzatfestékkel vigyük fel, a nagyobb védelem érdekében pedig keverjünk gombaölőt is a festékhez!

kepkivagas_1.JPG

A homlokzatfestékek átlagos száradási ideje nagyjából 2 óra. Ha elértük a kívánt teltséget és vastagságot, az utolsó festékréteget már hígítatlanul, három rétegben, keresztirányban vigyük fel! Ez utóbbit úgy érhetjük el a legkönnyebben, ha először hosszanti, majd vízszintes, végül ismét függőleges mozdulatokkal dolgozunk. Tipp: száraz időben, legalább 5, de legfeljebb 25 fokban fessünk, és jó minőségű, hosszabb szőrű hengert használjunk!

Még sincs ínyére a festés? Válasszon kültéri falburkolót, és alkalmazza bátran a belső helyiségekben is! A kimaradt lapokkal könnyedén feldobhatja otthona hangulatát. De ez már egy következő bejegyzés témája…

Szólj hozzá!

Az árnyékolás napos oldala

2016. augusztus 05. 14:48

Manapság, amikor egymást érik az újdonságok és a korszakalkotó szabadalmak, először talán furcsán hangzik, de az árnyékolástechnika az építőipar egyik legintenzívebben fejlődő területe. Az ötlet nagyszerűsége – mint minden innováció esetében – ezúttal is az egyszerűségében rejlik. Ha a nap már úgyis az ablakunkat tűzi, mi pedig fény és forróság formájában éppen nem kérünk belőle, hasznosítsuk másképp: napenergiaként!

kepkivagas.JPG

A kollektor persze nem új a nap alatt, a napelemmé alakított árnyékoló azonban sosem látott eleganciával ötvözi a kellemes funkciót a hasznos formával. Legalábbis a tervezőasztalon. A mkepkivagas2.JPGérnökök éjt nappallá téve dolgoznak a lamellák napelemes bevonatán, de a megoldás egyelőre még várat magára. Addig is, amennyiben építkezés előtt állunk, választhatunk homlokzatba rejtett, energiahatékony árnyékolót is. Így akár légkondicionáló nélkül is kellemes klímát biztosíthatunk otthonunkban. Ellenkező esetben várnunk kell a következő felújításig, ahogyan a néhány évvel ezelőtt ültetett platánfenyő sem a közeljövőben fogja beárnyékolni a házunkat. Ha tehát nem akarunk megfőni a saját levünkben, kénytelenek leszünk gyorsabb megoldás után nézni.

shutterstock_376301905.jpgA szabadban egy fokkal könnyebb dolgunk van. Miközben a felforrósodott város utcáin járunk-kelünk, ösztönösen árnyékba húzódunk. Ugyanezt kell tennünk a saját kertünkben is. A napernyő leginkább a nyaralásokról, függő változata a cukrászdák, kávézók teraszáról, míg a napellenző a sarki fűszeresnek, a feszített napárnyékoló pedig a játszótéri homokozónak köszönhetően lehet ismerős. Medencénk, napozóágyunk vagy kerti étkezőnk felett ugyancsak nagy szolgálatot tehetnek.

Szólj hozzá!

Van bennük szufla!

2016. július 28. 13:39

shutterstock_360623942_2.jpg

Képzeljük magunk elé a családi idillt. A gyerekek önfeledten ugrálnak a vízbe, anya a saját napozóágyában, koktélokat szürcsölve csoki barnára sül, apa pedig gumimatracon hánykolódva, sörrel a kezében égeti magát a medence közepén. A saját kertjükben azt csinálnak, amit csak akarnak. A srácokat ugyan sötétedés előtt lehetetlen kiimádkozni a medencéből, cserébe a kültéri lámpák fénye játékosan tükröződik vissza a víz felszínén.

Vegyünk egy nagy levegőt, tartsuk benn néhány másodpercig, majd szép lassan fújjuk ki. Ha kerti medencét szeretnénk, bizony mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, a fenntartása sem két fillér, ráadásul a medence környezetét sem érdemes elhanyagolnunk. shutterstock_297923588.jpgA vízpart közelébe párás közeget igénylő növényeket – páfrányt, vízipálmát, fűzfát stb. – ültessünk, a medence szélére csúszásmentes, fagyálló burkolatot válasszunk, de ne feledkezzünk meg a víz fertőtlenítéséről és a medence tisztításáról sem! Sokan elmulasztják, pedig a medence lefedésével rengeteg időt, pénzt és energiát spórolhatnának meg magunknak. A borítás hozzájárul a víz felmelegítéséhez, véd az esetleges balesetektől, a kevesebb szennyeződésnek köszönhetően pedig nekünk is kevesebb vegyszert kell használnunk. A medence lefedésére persze több módszer létezik, mint gondolnánk.

shutterstock_445047298.jpgMindenekelőtt mérlegelnünk kell: megelégszünk medencénk letakarásával, vagy fedett strandot alakítunk ki a kertünkben. Ha előbbi mellett döntünk, a fóliától kezdve a merevített takarón át egészen az úszóredőnyig számos lehetőség közül választhatunk. A legegyszerűbb közülük a buborékfólia. Olcsó, bármilyen medencéhez használható, jóllehet alacsony a hőszigetelő képessége, az állandó hajtogatás pedig kifejezetten macerássá teszi. Amennyiben térbeli megoldásban gondolkodunk, medencénket esőben, szélben vagy akár hóban is használhatjuk, de időbe telik majd, mire sikerül megbarátkoznunk az állandó kupola látványával.

 

shutterstock_194768981.jpgVagy vegyünk még egy nagy levegőt, és fújjuk fel a saját kerti medencénket! Már az egyszerű, puha falú medencék vizét is szűrőberendezés mozgatja. Fémvázas társaik mérete és merevsége az épített medencékével vetekszik, a felfújható jakuzzik pedig a wellness-szállodák élményével kecsegtetnek. Merüljünk el bátran az élményben!

Szólj hozzá!
Címkék: kert

Szabad-e locsolni?

2016. július 21. 12:16

Kerti növényeink rendszeres törődést igényelnek, a túlzásba vitt gondozás azonban sokszor többet árt, mint használ. Ez persze nem azt jelenti, hogy el kellene hanyagolnunk kedvenc növényeinket. Ha a kert öntözéséről van szó, mindig az arany középút a legjárhatóbb. Tartsunk be néhány egyszerű szabályt, és mindig zöldebb lesz a kertünk a szomszédénál!

1.PNG

A kertbarátok többsége még mindig előszeretettel választja a locsolócsöves öntözést. Ebben az esetben az egyik legfontosabb, hogy a vízsugár legfeljebb 30-40 fokos szöget zárjon be a talajjal, de a kíméletes öntözés érdekében egy szórófejet is érdemes a slag végére szerelnünk. Akár tömlővel, akár kannával locsolunk, mindig a növények tövét célozzuk! Ha csökken a vízfogyasztásunk, az nemcsak a pénztárcánkra és a közérzetünkre gyakorol jótékony hatást, de az alacsonyabb páratartalom a gombák szaporodását is megnehezíti.

shutterstock_153432305.jpg

 Amennyiben a talaj felszíne még öntözés után is száraz, szikkadt marad, érdemes kapát ragadni, és sekélyen fellazítani, hiszen a porhanyós felszín megakadályozza a talajba jutott víz elpárolgását. A mulccsal, tőzeggel, fenyőkéreggel vagy gyaluforgáccsal betakart, hűvös talajfelszín ugyancsak mérsékli a nedvesség elpárolgását. És van még egy nagy előnye. Elegánsan elrejti a növények között tekergő csepegtetőcsöveket.

2.PNG

A csepegtetőrendszerek egyik legnagyobb előnye, hogy a felszíni öntözéssel szemben a növények gyökereit látják el vízzel. Ráadásul ahelyett, hogy elárasztanák a talajt, a lassú csepegtetés révén tartósan nedves közeget biztosítanak a gyökerek számára. Mivel gumiból vagy egyéb tartós, vízálló anyagból készülnek, így a rendszer kiépítése hosszú távon is megoldhatja az öntözés problémáját. Egyetlen csepegtetőkörrel akár 150-200 méter csövet is lerakhatunk, ami egy átlagos kert vízigényét bőségesen fedezi.

image_4.jpg

Ma már választhatunk automatikus öntözőrendszert is. A locsolófejek elhelyezésekor azonban arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a leszúrható vagy a süllyesztett esőztetők hatósugarai lefedjék egymást, tehát kertünk minden szegletét legalább két locsolófej elérje. Heves esőzés esetén mindenképpen állítsuk át az öntözők időzítőjét, hiszen a túl sok víz ugyanolyan káros lehet, mint a szárazság.

Döntsünk bármelyik öntözési megoldás mellett, a csapadék gyűjtését mindenképpen érdemes megfontolnunk. Ehhez csak egy esővíztárolót kell beszereznünk. A lágy esővíz nem tartalmaz vegyszereket, így növényeink szomját is sokkal jobban oltja a csapvíznél.

 

Szólj hozzá!
Címkék: kert

Rendhagyó térelválasztás

2016. július 15. 10:46

Otthonunk külső és belső terei között meglehetősen egyoldalú a kapcsolat. Nem terítünk gyepszőnyeget a nappaliba, nem alakítunk ki tűzrakó helyet a konyhában, nincs úszómedence a fürdőszobában és nem nyugágyban forgolódunk éjszakánként, a háló, a fürdő, az étkező vagy a nappali azonban előszeretettel költözik ki a kertbe. Egy-egy szabadtéri helyiség berendezésével még csak-csak elboldogulunk, de ha több mindennek kell helyet szorítanunk, ugyanazzal a problémával szembesülünk a falakon kívül, mint belül: a térelválasztással.

shutterstock_391991770.jpg

El kell döntenünk, meddig tart a veteményes és hol kezdődik a virágoskert, ki kell találnunk, hova kerüljön a nyári konyha, miközben helyet kell hagynunk a játéknak és a pihenésnek is. A jó hír, hogy a külső térelválasztás semmiben sem különbözik a beltéritől. Ha nem akarunk nagy horderejű kertépítésbe kezdeni, csak néhány ötlet és egy-egy ügyes kiegészítő kell hozzá.

 

Akárcsak a nappaliban, egy-egy hasznos darab a kertben is feloszthatja a teret, de a teraszon, a lugas alatt vagy a terebélyes diófa árnyékában kerti bútoraink is jobban érvényesülnek. Utóbbiak hiányában mindenképpen érdemes megfontolnunk egy napernyő vagy napellenző beszerzését. Kerti bútorainkat könnyedén, kedvünk szerint mozgathatjuk, de a nyári konyha helyét érdemes alaposan megfontolnunk, hiszen sütés-főzések alkalmával mindenki a grillrács körül sürög-forog majd.

Amennyiben ódzkodunk az állandó nyári konyha kialakításától, gondolkozhatunk átmeneti megoldásokban is. Az egyik lehetőség a Lisszabon kerti sütő, ami helyhez kötött is meg nem is, hiszen akkor szedjük szét és rakjuk újra össze, amikor csak akarjuk. Ha nem tudjuk, vagy nem akarjuk saját magunk felépíteni a tűzrakó helyünket, választhatunk az előre kialakított betongrillek közül is. Akárhogy döntünk, szabadtéri étkezőnk látványosan elkülönül majd a kert többi részétől.

Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg a pihenésről sem! Késő tavasztól kora őszig nincs is annál jobb érzés, mint a délutáni sziesztát a kertben tölteni. Első ránézésre kempingfelszerelésnek tűnik, a függőágyak azonban tökéletesen alkalmasak arra, hogy diszkréten lerekesszük a kertben a saját kis pihenőszegletünk. És még csak be sem kell ágyaznunk magunk után.

 

Szólj hozzá!
Címkék: kert

Térkő térkövön marad

2016. július 08. 10:44

A kerti burkolatok gondozása korántsem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek első ránézésre tűnik. Mielőtt nekiesnénk, érdemes végiggondolnunk, milyen tisztítószer való a térkövünkhöz, ahogyan vadonatúj burkolatunk is egészen más jellegű törődést igényel, mint a sokat látott, megkopott felületek.

Kezdjük az új térkövekkel. Kevesen tudják, de karbantartásukra eleinte sokkal nagyobb gondot kell fordítanunk, mint patinás társaikéra. Mindenekelőtt el kell tüntetnünk a burkolás során keletkezett mész-, cementfátyol- és habarcsmaradványokat – persze az erős tisztítószerek minden kivirágzást és makacs szennyeződést eltávolítanak.

A második lépés: vegyük birtokba díszburkolatunkat, és közlekedjünk, rohangáljunk, tébláboljunk rajta minél többet, a terhelés hatására ugyanis az ágyazóréteg általában elnyeli a frissen lerakott térkövek közötti homokot. A hézagot kizárólag akkor tudjuk kitölteni, ha a rések közé újra és újra fugahomokot söprünk. A folyamat akár két-három évig is eltarthat, de a fugák előbb-utóbb feltöltődnek.

A takarításuk már nem ennyire macerás, de természetesen a magasnyomású mosó esetében sem mindegy, hogyan használjuk. Miután a szórófejet lapos sugárra állítottuk, a legfontosabb, hogy a talajjal 45 fokos szöget bezárva, körülbelül 50 cm-es magasságból, legfeljebb 150 bar nyomáson mossuk le a díszburkolatot.

Régi, elhanyagolt felület rendberakása esetén erős tisztítószerekre is szükségünk lesz, de a nagy-nagy igénybevételnek kitett külső burkolatok ápolása kiemelt figyelmet érdemel. Hasított köveken, mészkőmentes termésköveken, illetve nemesfémből készült kerti bútorokon minden további nélkül használhatunk hagyományos kőlaptisztítót, a mészkőtartalmú, savra érzékeny nyerskövekhez azonban lúgos kémhatású ápolószert válasszunk!

A díszburkolat kicsinosítása után nincs is más dolgunk, mint megőrizni térköveink kifogástalan állapotát. Kerti bútoraink aljára tegyünk műanyag csúszásgátlókat, a természetes és a betonból készült térkövek felületét egyaránt kezeljük le impregnáló folyadékkal, de ügyeljünk a burkolat mellé ültetett virágok kiválasztására is! Az elbomló növényi maradványok ugyanis elszíneződéseket okozhatnak burkolatunk felületén. Az idő múlása könnyedén tönkreteheti térköveinket, kis odafigyeléssel azonban patinát is kölcsönözhet nekik.

 

Szólj hozzá!

Modern szállítási módok: csomagautomata

2016. július 01. 09:45

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy hiába vártunk az online megrendelt csomagra vagy pont az orrunk előtt zárt be az átvételi pont, ahol át szerettük volna venni a megrendelésünket. Felgyorsult világunkban egyre többször rendelünk online webshopokból és piacterekről, azonban egyre kevesebb időnk és energiánk van sorban állni vagy otthon üldögélve várni a csomagunkat. Ezekre a problémákra nyújtanak kitűnő megoldást a csomagautomata rendszerek.

blog1.jpg

Mi az a csomagautomata?

A csomagautomaták modern csomagtároló szekrények különböző méretű rekeszekkel és érintőképernyős kezelőfelülettel ellátva. A fixen telepített terminálok segítségével kényelmesen és villámgyorsan vehetjük át csomagunkat, mivel bármely időpontban elérhetőek. Használatuk nagyon egyszerű, ráadásul szinte mindenki könnyen találhat a lakóhelyéhez, vagy napi útvonalához közel eső pontot.

blog2.jpg

Gyorsaság és rugalmasság mindenek előtt

A legtöbbször rohannunk kell a dolgaink után, így van ez a csomagátvétellel is. Ilyenkor jellemzően óriási sorok kígyóznak előttünk, ráadásul a kiszolgálás sokszor lassú és nehézkes. Az automata használatával azonban mi dönthetjük el, hogy hol és mikor vesszük át a csomagot: a terminálokból a nap 24 órájában, a hét minden napján, akár 7 másodperc alatt átvehető a csomag.

blog3.png

Csomagkövetés

A hagyományos csomagszállítási szolgáltatások esetén lehetetlen megmondani, hol jár éppen a csomagunk és mikor kaphatjuk végre kézhez. A csomagautomatás megoldásnál azonban bármikor meg lehet nézni, merre jár a csomagunk. A kereső eszköz segítségével követni tudjuk az indulástól a célba érésig, csupán csak a csomag számát kell beírni. A kiszállítás országszerte mindössze 1-2 munkanapot vesz igénybe.

blog4.jpg

Hogyan tudom kipróbálni?

Vásárolj a Praktiker webshopjában, keresd a csomagautomatával megjelölt termékeket, a kosárban pedig válaszd a Webox szállítási módot. Az automaták országszerte bevásárlóközpontoknál, benzinkutaknál, élelmiszer áruházaknál vannak elhelyezve, hogy biztosítva legyen az állandó és biztonságos hozzáférés, gyalogosan és gépjárművel egyaránt. Nézd meg a térképen, hol van a számodra legkényelmesebben elérhető terminál!

blog5.jpg

A csomagautomaták népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az online vásárlók napról napra egyre több csomagot kérnek terminálba, ahol bármikor kézhez kaphatják rendelésüket. Próbáld ki most ingyenes kiszállítással!

További információkért látogass el a https://webox.hu/ oldalra.

Szólj hozzá!

Kint is bent!

2016. május 06. 14:00

Kerti enteriőrök non plus ultra

Legyen szó balkonról, erkélyről, teraszról, vagy udvarról, az utóbbi időkben egyre jobban felértékelődött e kültéri szekciók jelentősége. A legújabb outdoor trendek által ugyanis kora tavasztól késő őszig inspiráló környezetben relaxálhatunk és szórakozhatunk, második nappalinkban. Ma már otthonunk komfortját, funkcionalitását és minimál dizájnját ugyanis a szabad ég alá is kiterjeszthetjük.

Az elmúlt évtizedekben egyre inkább eltávolodtunk a természettől ma átlagosan 10 órát töltünk a kocsiban és az irodában. A modern kor embere ezért egyre inkább vágyik vissza a zöldbe. Nem hiába kapnak egyre nagyobb hangsúlyt az újépítésű lakások és házak tervezésekor a gigantikus teraszok. Felbecsülhetetlenek azok a meleg nyári esték, madárcsicsergős reggelek, és naplementés délutánok, amelyeket a szabadban tölthetünk egyedül, a családdal, vagy barátokkal. Ezért otthonunk belső tereit májustól szeptember végéig érdemes a szabadba is kibővíteni. A személyre szabott kültéri megoldások számtalan kikapcsolódásra adhatnak lehetőséget. Hogy mi mindenből válogathatunk idén, az Szombathely legnagyobb barkács áruházának kínálatából is kiderül. Boncz Péterrel, a Praktiker helyi vezetőjével beszélgettünk:

Mennyire vagyunk nyitottak arra, hogy kerti enteriőröket alakítsunk ki otthonunkba?

Azt, hogy mekkora érdeklődés övezi az outdoor lakberendezés területét, azt az áruházunkba idén fellelhető szortiment is szemlélteti. Az elmúlt évekhez képest a mostani mindenképpen az egyik legszélesebb választéknak mondható, mind formában, mind szettekben. Lényegében kedvünkre válogathatunk a tiszta dizájnú szabadtéri lounge kanapék és sarok-ülőgarnitúrák moduláris rendszerei, a közös baráti vacsoráknak helyet adó, 6-8 fős étkezőgarnitúrák, fotelek, napozók, pihenőágyak és függőágyak közül.

Melyek ma a legnépszerűbb kerti bútorok?

A kertibútor gyártókkal szembe a színvonalas anyaghasználat és technológia mára alapkövetelménnyé vált. A bútorok professzionális, e célra szabadalmaztatott, speciális kültéri anyagból készülnek, UV- és esőálló kivitelben. A fa és a különböző egzotikus alapanyagok egyre inkább kiszorulni látszanak a kültéri bútorok anyaghasználatát illetően, leszámolva ezzel a további ápolási teendőkkel. Természetesen még ma is találkozhatunk teakfából, bambuszból, vízijácintból, tengerifűből vagy egyéb más egzótafából készült klasszikus darabokkal. De a legnépszerűbb megoldás kétségtelenül a műrattan verzió. Az anyaghasználat merőben meghatározza a bútor stílusát. Márpedig a műrattan egyik pozitív tulajdonsága, hogy ergonómikus, jól hajlítható, így bármilyen formavilág kialakítható belőle, óriási tervezői szabadságot biztosítva ezzel a gyártóknak.

Milyen formavilág jellemző?

Alapvetően a kissé hűvösebb, letisztult vonalak mellett tették le a gyártók a voksukat. Aki szereti az egyszerű formákat, most kedvére válogathat a minimál darabok közül. Ma egyre inkább a letisztult stílusban megkomponált kertibútorok nyernek teret időtállóságuk, és kombinálhatóságuk miatt. Ez utóbbi nemcsak a formavilágnak, de az alapvetően sablonos színvilágnak is köszönhető. A modern bútorok a fehértől, a szürke különböző árnyalatain és a csokoládébarnán keresztül a feketéig minden alapszínben megtalálhatóak, ám a fűszert a legkülönfélébb stílusban és színben variálható kiegészítők adják.

Ma már a kültéri bútorokat is épp olyan könnyedén „átöltöztethetjük” akárcsak a lakásunkat?

Így van, ráadásul ne csak egyszer egy öltsünk rájuk „új ruhát”! A különleges atmoszférát ugyanis alapvetően nem a nagy dolgok határozzák meg. Óriási erő rejlik a részletekben. A kiegészítőkkel a saját stílusukra hangolhatjuk a kültéri nappalinkat! Idén a természet adhatja a legnagyobb ihletet. Hiszen ezúttal a naturális alapanyagoké a főszerep. A legújabb dizájntrendekben a természetes színek és a skandináv, puritán elegancia ötvöződik egymással. A fülledt napokon akár a távoli trópusokon is érezhetjük magunkat. A natúr alapanyagokkal jól megférnek a kiegészítőkön megjelenő geometrikus minták, a dzsungelt idéző buja levelek, és trópusi virágminták, valamint a dús növényzet. Ennél a trendnél a földszínek keverednek a markáns árnyalatokkal. De dekorálhatunk gyönyörű komplementer színekkel is. Tavasszal az asztali futóink, evőeszközeink, mécseseink, párnáink lime zöldben éleszthetik fel a természetet, nyáron sárga és piros színek dominálnak majd a tányéralátéteken, porcelánokon és műanyag kiegészítőinken, kora ősszel pedig narancs árnyalatú polártakaróba bújva kortyolhatjuk a reggeli kávét. Az áruházunkban, színharmonizációs installációk, adnak mindehhez inspiráló ötleteket.

Hogyan állnak ellen az újgenerációs kerti-bútorok a szélsőséges időjárásnak?

Az alapanyag nem csak a kidolgozás, de a strapabíróság és időjárási tényezők miatt is megkerülhetetlen. A műrattanból készült bútorok tökéletesen ellenállnak az UV-sugaraknak, víznek, penésznek és fagynak egyaránt. Bármivel is öntjük le, elég, ha tiszta vízzel mossuk le őket. Garantáltan nem hagy nyomot rajtuk semmi, ráadásul egy magasnyomású tisztítással egyenesen újjászületnek. Az elnyűhetetlen fonatokból készült műrattan bútorok másik nagy előnye, hogy praktikus rekeszeket rejtenek.

Vagyis egy gyors mozdulattal elrejthetjük bennük a betéteket, párnákat és egyéb asztali dekorációkat…

Pontosan. Noha ma már a párnák és ülőbetétek is gyorsan száradó, QuickDry Foam habbal és speciális umbrellaszövettel vannak ellátva, a választáskor érdemes a praktikumot is mérlegelnünk.

És ha már umbrella, mi a helyzet az egyik legfontosabb kellékekkel, az árnyékolókkal?

Számtalan megoldás létezik a napellenzésre. A legújabb napernyők ma már nem feltétlenül az asztal közepén állnak, hanem a székek fölül lógnak az asztal fölé, így lényegesen jobban irányíthatók. De természetesen a növények is jelenthetnek hűsítő megoldást. Lugasszerű hatást érhetünk el, ha hagyjuk a futónövényeket szabadon garázdálkodni, például egy pergolán. Ha pedig további látványelemet is szeretnénk a kültérre csempészni, a megoldás kétségtelenül a napvitorla, vagy a sátor árnyékolók jelenthetik, melyek szintén megoldást kínálhatnak a forró planéta tűző sugarai ellen.

 Hogyan tehetjük még intimebbé a kültéri nappalink hangulatát?

 A személyes elvonuláshoz elengedhetetlen a megfelelő térelválasztás. A privát tér kialakítása kizárja a kíváncsi nézelődőket, és kivédheti az uralkodó szélirányt is, ezáltal kellemessé teszi az esti klímát is. Ha nincs e célra épített kő, vagy betonfalra lehetőség, praktikus lehet egy válaszfal, vagy egy stabilan rögzíthető menedék típusú, sátor, tetővel kialakított szerkezete, mellyel az árnyékolás és térelválasztás funkcióját egyszerre oldjuk meg. De a növények is szolgálhatnak térleválasztó funkcióval. Megfigyelhető, hogy a különböző kaspók ma már egyre nagyobbak és finom, kézműves munkáról árulkodnak. De számtalan további praktikus kiegészítőnk lehet a kinti ejtőzésben, ilyenek például a szúnyogűző szolárlámpák. Egyszóval minden a legmagasabb szintű komfortot szolgálja!

forrás: Etalon Magazin

Szólj hozzá!

Szobába való balkonnövények

2016. április 26. 11:53

A tavasszal jellemző változékony időjárás nem mindig teszi lehetővé, hogy a kertben ücsörögve gyönyörködjünk a növényeinkben, ám minimális idő- és energiaráfordítással a lakásunkat is telerakhatjuk zöldekkel és azokban is éppannyi örömünk lehet.

dreamstime_m_65921719.jpg

Kezdjük azokkal az ismerős sziklakerti lakókkal, amelyeket könnyedén megrendelhetünk a Praktiker webshopból! A harangvirág akár 50 centiméter magasra is nőhet, és ha elegendő fényt kap, pezsgő lila színbe borítja a balkonládánkat. Válasszunk mellé árvácskát is, ami januártól áprilisig, majd szeptembertől az év végéig bontja színesebbnél színesebb virágait,    így fehér, sárga, narancs, vörös, rózsaszín, lila vagy kék szirmaiban akár egész télen gyönyörködhetünk. Mindkét növény közepesen vízigényes, ezért érdemes egy locsolókannát a láda közelében tartani, hogy hetente egyszer biztosan megöntözzük a zöldeket. Ha inkább vörösbe és rózsaszínbe borítanánk a szobát, ne hagyjuk ki a repertoárból a muskátlit, ami ugyan kültéri növény, de egy védett és fagymentes helyen át lehet teleltetni. A legjobb, ha muskátliföldet használunk hozzá. Mivel egyes fajták akár ötméteresre is nőhetnek, csak addig tartsuk a lakásban, ameddig a belmagasságunk engedi!

Ezúttal nem hagyjuk ki a felsorolásból a citrusokat sem, hiszen már itthon is elérhetők és a legborúsabb napokon is igazi mediterrán hangulatot teremthetünk velük. Ne féljünk tőlünk, hiszen az alábbi praktikák betartása mellett nem lesz nehéz friss citromlével indítani a napot. Ha szerencsénk van, akkor a növény ágain már annak beszerzésekor rajta lesz a gyümölcs és édeskés illata az egész helyiséget betölti majd.

Ha úgy döntünk, hogy a szabadba visszük át a növényt, a palántát tároljuk hűvös helyen, használjunk hozzá citrusföldet és egy hétnél tovább ne várjunk a művelettel. Ne feledjük azt sem, hogy a gyökerek tetejét látnunk kell a cserépben: így kerülhetjük el, hogy túl mélyre ültessük őket. Az új edény méretére is ügyeljünk, mert ha túl nagyot választunk, könnyen túllocsolhatjuk a fát, ami nem tesz jót neki. A termőföldbe kevert faforgács és a citrus tápoldat viszont csodát tehet vele. A drót megsértheti, ezért spárgával kötözzük ki, ha szükséges, és legalább évente háromszor metsszük meg, hogy a lédús gyümölcseit minél tovább élvezhessük.

Szólj hozzá!

Hogyan varázsoljunk egy kerti partiból fergeteges ünnepet?

2016. április 06. 07:00

Amikor a tavaszi madárcsicsergésen fölbátorodva égető szükségét érezzük egy jó hangulatú baráti csevejnek, maradjunk otthon és merészkedjünk ki a zöldbe! Az alábbi tanácsokat követve óriási mókában lehet részünk.

Először is gondolkodjunk nagyban! Ha tudjuk, hogy sok éhes száj lesz a kertünkben, sokat spórolhatunk azzal, ha a rágcsálnivalóktól kezdve az üdítőkig a családi kiszerelést választjuk. Műanyagpalackos szörpök helyett egy nagy kancsóban készítsünk limonádét és szervírozzuk citromkarikákkal díszített befőttesüvegekben.

dreamstime_s_68079121.jpg

Ha ezeket a csinos darabokat választjuk, a nyári befőzés miatt sem kell majd aggódnunk. Kevesebb szemét marad az este végére és spórolhatunk is azzal, ha a vizet nem papír-, hanem színes üvegpohárban szolgáljuk föl.

Jégkockába rejtett gyümölccsel az alján a legkisebb vendégeink sem utasítják majd el. A kerti lakomák egyik legnagyobb előnye az, hogy egyetlen büféasztal is elég hozzá, és senki sem bánja, ha álldogálva kell bekapnia pár falatot, ehhez azonban nem árt valóban hívogatóvá tenni az est fénypontját! Virágokkal, színpompás terítővel, tálkákkal és szalvétagyűrűkkel érdemes díszíteni! Bátran lazuljunk el és ne aggódjunk a grillező miatt: ezt a praktikus faszéngyújtó kéményt és minden más hozzávalót is megtalálunk a Praktiker webshopban. A móka végeztével ne felejtsük el a sütéskor visszamaradt hamut a földbe keverni; növényei hálásak lesznek érte.

Mi kerüljön a tányérra? Fussuk át a konyhakertekről szóló bejegyzést és pakoljuk tele a grillsütőt a kertből szüretelt zöldségekkel!

dreamstime_s_42704208.jpg

Hulladék keletkezése nélküli grillpartit még nem, a szelektív gyűjtésre való dobozokat viszont már föltalálták. Érdemes válogatni belőlük és fölcímkézni őket, így a vendégeinek a kertben sem lesz nehéz kiválasztani, hogy hova dobhatják a papír- az üveg- és a műanyaghulladékot.

dreamstime_s_30272052.jpg

Senkit ne tartson vissza a hívatlan betolakodók megjelenése, hiszen citronella gyertyákkal, rovarriasztókkal pedig garantáltan bogármentes környezetté varázsolhatjuk a kertünket, ahol egy átlagos összejövetel kültéri lámpákkallampionokkal és finom ételekkel megbolondítva igazi élmény, egy egyszerű hétvége pedig olyan háromnapos program lehet, ahol nonstop együtt lehetünk azokkal, akiket szeretünk.

Szólj hozzá!
Címkék: kert kerti buli

Így hibázunk a leggyakrabban lakásdekorálás közben

2016. április 05. 07:12

Vannak olyan dekorációs típushibák, amelyeket mindenki, akinek tető van a feje fölött, elkövet. Most azért hívjuk föl rájuk a figyelmet, hogy megmutassuk: tippjeinkkel pofonegyszerű lesz csodás lakásbelsőt varázsolni.

A kevesebb több

Ne zsúfoljuk túl párnákkal a kanapét, hiszen a bútorainkat csak akkor érdemes kidíszíteni, ha a dekoráció mellett mi magunk is kényelmesen elférünk. A párnák sokféle variációban elérhetők, két-három darabot bátran válasszunk belőlük!

dreamstime_s_334682.jpg

Legyünk résen a nagyméretű szobanövények vásárlásakor is, mert könnyen úgy érezhetjük, hogy a növény levelei túl sokat emésztenek föl a személyes terünkből. A legjobb megoldás az lehet, ha minden helyiségben maximum két darab nagyobb növényt helyezünk el, így biztosan nem esünk túlzásba. 

Fafelületeinket - különös tekintettel a parafára - lehetőség szerint ne a narancssárga vagy a vörös árnyalataival kombináljuk, mert az összhatás sokkal töményebb lesz annál, amire törekedni szeretnénk. Válasszunk visszafogottabb színeket és készítsünk egyedi memóriafalat parafából. A Praktiker webshopjában speciális ragasztót és ecsetet is találunk hozzá. Nemcsak a fontos teendőkre, hanem a nekünk fontos emberekre is emlékeznünk kell, arra azonban figyeljünk oda, hogy túlméretezett fotók helyett inkább több apró képet tegyünk ki róluk, és akkor a vendégeink sem fogják kellemetlenül érezni magukat, amikor meglátogatnak.

dreamstime_s_18056244.jpg

A visszafordíthatatlan dolgok varázsáról

Noha a folttisztítók között is találni jó minőségű termékeket (ezekhez is érdemes a Praktiker weboldalán körbenézni), tartsuk észben az életstílusunkat és ne higgyük, hogy házi kedvencünk egyszer sem tesz majd kárt világos színű ülőgarnitúránkban. A kutyabolondoknak sötétebb árnyalatú és könnyen tisztítható kárpitot érdemes választani, vagy legalább olyan dohányzóasztalt, amit - az esetleges foltok függvényében - könnyedén mozgathatunk a szobában.

Gondoljuk át, hogy mit szeretnénk

Nem könnyű meghozni az arra vonatkozó döntést, hogy milyen színű falak között szeretnénk élni, ezért kísérletezzünk bátran. Megéri összehasonlítani a lehetséges variációkat különböző fényviszonyok mellett is, hiszen két eltérő napszakban óriási lehet a különbség közöttük. Festékszóróval egy apró négyzetnyi területen tegyünk egy próbát először, majd hagyjuk megszáradni és 24 óra múlva újra vessünk rá egy pillantást. Ha még mindig tetszik, csak akkor szórjuk be vele az egész falat.

Nagyon fontos, hogy semmit se hamarkodjuk el a lakásdekorálás során, hiszen az otthonunkban teremtett hangulat a kedvünkre is nagy hatással lesz.

Szólj hozzá!

Kiskáté a konyhakertről

2016. április 04. 11:03

Vannak olyan - kertes házban élő – szakácsok, akik az őket elhalmozó dicséretdömping során lesütött szemmel ismerik be, hogy a paradicsompüré bizony konzervdobozban, a bébispenót pedig a biopiacról érkezett a tányérra. Őket szeretnénk mostani bejegyzésünkkel bátorítani, amelyben a konyhakertbe való zöldségekről és a termesztésükkel kapcsolatos praktikákról írunk.

Káposztaleves- és coleslaw-kedvelőknek

Bár a különféle káposztafajták mérete és formája, sőt, a színe is elérő lehet, a jó hír az, hogy szinte az év minden szakában termeszthetjük ezt a salátának vagy egytálételnek is kiváló zöldséget. Ezt a növényt már február végétől érdemes kiültetni és locsolni sem kell sokat: a legjobb az, ha tíznaponta hosszabban áztatjuk, így biztosan nem lesz gondunk vele. A kisebb fejeket harminc, a nagyobbakat inkább negyvenöt centiméter távolságra tegyük egymástól. Amikor növekedni kezdenek, akkor érdemes még több vizet adni nekik, meghálálják, azonban magas nitrogéntartalmú tápszerrel akadályozhatjuk meg, hogy túl nagyra nőjenek. Egy kerti kapát mindenképp érdemes beszerezni a zöldségeink gondozásához!

dreamstime_s_55080760.jpg

A lilán izzó padlizsánruhákról

Ez a zöldség csak melegben és napfényes környezetben érzi jól magát, ezért inkább melegházban érdemes termeszteni, de melyikünk ne nézegetne szívesen a veteményeskertre nyíló ablakból egy cserépnyi lila tojásgyümölcsöt? Ha meggyőződtünk róla, hogy a föld nem fagyos és találtunk olyan helyet, amit folyamatosan érnek a napsugarak, bátran kezdjünk hozzá a kertészkedéshez! 5-6 darab tojásgyümölcs megjelenése után érdemes leszedegetni a virágokat. Ezzel és magas káliumtartalmú tápszerrel elérhetjük, hogy a növény egészséges és fényes termést hozzon.

dreamstime_s_61624636.jpg

A tök, ha olasz

A cukkini (olasz tök) termesztésében az a legjobb dolog, hogy a fürtök nagyon gyorsan burjánzanak és hetente egy-egy tőről akár négy nagyra nőtt cukkinit is szüretelhetünk. A titok nyitja a folyamatosan nedvesen tartott föld és az, hogy a termés körüli földes részt locsoljuk (akár slaggal, akár kannával), ne magát a zöldséget. Ha így teszünk, előbb-utóbb annyi olasz tök lesz a ládánkban, hogy az eredeti méret kétszeresére is szükség lehet. Nem is beszélve az izgalmas receptekről! Ha nagyobb kertben termesztenénk, akkor a locsolásról slaggal gondoskodjunk, de ha kisebb területen helyezkednek el a zöldségek, akkor a locsolókanna is tökéletes választás lesz!

dreamstime_s_41617200.jpg

Egy jó püré jó fürtökkel kezdődik

Egy igazán egyszerű műveletnek köszönhetően a lédús óriásoktól kezdve a cseresznyére hajazó koktélparadicsomig szinte végtelen variációban teremhet a kertünkben vagy egy balkonládában ez a rendhagyó és ízletes gyümölcs. Csak az alábbi szabályokat kell betartanunk hozzá:  

A hajtásokat erősítsük hozzá egy fonatoló pálcához. (A pálcákat akkor kell majd eltávolítani, amikor a növény szárai 2,5 centiméteresre nőnek.) Juttassunk elegendő kalciumtartalmú tápszert a földbe és azt mindig tartsuk nedvesen. Ha a sárga leveleket még a termés megjelenése előtt eltávolítjuk, akkor csodálatos és lédús csemegében lesz részünk.

dreamstime_s_26219576.jpg

A fenti praktikákkal egy ízes-színpompás világ tárul elénk, amit nemcsak nézni, hanem elfogyasztani is élvezet lesz. Persze csak a következő hajtások megjelenéséig. 

Szólj hozzá!
Címkék: kert konyhakert

Tűzrakóhely II.: az építés

2016. március 25. 13:34

A legutóbbi írásunkban a kerti tűzrakóhely alapozásáról volt szó, ma ezt a témát folytatjuk. A mai bejegyzésben azzal foglalkozunk, hogy az elkészült alapra milyen módon lehet ráépíteni, és hogy egyáltalán milyen anyagokat érdemes használni.

dreamstime_m_42730586.jpg

A peremek felállítása már nem igényel komoly felkészülést, ízlés dolga, hogy ki milyen tűzrakóhelyet tud elképzelni a kertjében. Mielőtt azonban bárkit is elragadna az alkotási vágy, azt javasoljuk, hogy gondolja végig, mi lehet a reális cél. Azokat, akiknek nincsen tapasztalatuk ezen a területen, mindenképpen arra bíztatjuk, hogy először kezdjék egy klasszikus köralakkal. Inkább legyen egyszerű, de szép a végeredmény, mintsem látványos, de hibásan összeállított. 

Alapanyagok:

A legkezelhetőbb építőanyag a tégla egy kis habarccsal összeragasztva, persze különböző köveket is lehet használni, de akkor a forma megbonyolíthatja az építést. Mi itt most a tégláról fogunk beszélni. Minél kisebb téglára esik a választás, annál könnyebben és pontosabban lehet kialakítani a tűzrakó ívét. Ez különösen akkor igaz, ha a sugár is kicsi. Mi a kisméretű tömör téglát ajánljuk. Ezen kívül a habarcsra lesz még szükség, illetve a felvitelhez egy simítóra. Ha ezek megvannak, kezdődhet a munka. 

Előkészület:

Ahhoz, hogy a tűzrakóhely formája szabályos legyen, valószínűleg kevés lesz a szemmérték, de egy kis spárgával és egy krétával könnyen kimérhető egy pontos kör. A középpontot kell csak kiválasztani, ott rögzíteni a madzag egyik végét, és a másik végére felkötni a krétát. Így pontosan megadhatjuk a sugarat, ami szintén segíthet a tervezésben. Miután megvan a kör, a habarcs kikeverése következik. A legtöbb esetben, főleg, ha kisebb munkákról van szó érdemes olyan habarcsot vásárolni, ami előre össze van keverve, és csak egy kis vizet kell hozzáadni. Ez valamivel drágább, mintha házilag keverné ki valaki, nagyobb munkák esetében már nem feltétlenül érdemes ezt a megoldást választani. Egy rész cementre, egy rész homokra, 6 rész oltott mészre és egy kevés vízre van szükség a klasszikus habarcs kikeveréséhez, ha esetleg valaki maga szeretné elkészíteni ezt is. 

dreamstime_m_50243225.jpg

Építés:

A krétával berajzolt ívet követve a kikevert habarccsal a téglákat a földhöz, majd egymáshoz ragasztgatva készül el a végleges forma. A téglákat hosszában, és keresztben is lehet rakni, itt jön a képbe a méretük. A kisebb téglákkal, akkor is nagyon szép ívet lehet készíteni, ha hosszában teszik őket egymás mellé. Szintenként érdemes rakni őket, egyiket a másikra, így jól követhetőek a körök, könnyebben tartható a szabályosság. A habarcs kötési ideje, amennyiben nincsen benne kötésgyorsító adalék, nagyjából három hét. Ha valaki olyan időben fog neki az építésnek, amikor hideg van, és fennáll a fagyveszély lehetősége, érdemes még fagyálló vizet is adni a keverékhez. Amennyiben kimondottan bográcsozáshoz készül a tűzrakóhely, érdemes egy kicsit magasabbra és szűkebbre tervezni a kürtőt, mint akkor, ha nyársas sütögetésekre szánja valaki. Mivel az égéshez oxigénre van szükség, a szűkebb, bográcsozós tűzrakó oldalára érdemes betervezni egy lyukat, hogy akkor is tökéletesen működjön, ha a tetejét majdnem teljesen eltakarja a bogrács. 

Tavaszi elfoglaltságnak remek családi program lehet, nem csak a sütögetés, de a tűzrakó megépítése is. Ez olyasmi, amibe nyugodtan belevághat akárki, nem igényel szakembert, csak türelmet és odafigyelést. Amennyiben valaki kedvet kapott, minden szükséges felszerelést és alapanyagot megtalál a Praktiker webshopjában is.

 

 

Szólj hozzá!

Tűzrakóhely I.: alapozás

2016. március 24. 16:13

Ahogy közeledik a nyár és egyre hosszabbak a nappalok, a szabadba szervezhető programok palettája is szélesedik. Remek szórakozás lehet a kerti sütögetés is, ehhez pedig csak egy tűzrakóhelyre van szükség. Mai bejegyzésünk azoknak szól, akik szívesen töltik az idejüket a szabadban és nem riadnak meg egy kis barkácsolástól sem. Lépésről-lépésre leírjuk, hogyan is készítheti el bárki a számára tökéletes tűzrakóhelyet.

dreamstime_s_45109357.jpg

Anyagok és szerszámok:

A tűzrakóhely kialakításánál legtöbbször három anyag kerül szóba, a beton, a tégla, illetve a kő. Amennyiben tartós, de házilag is könnyen összeállítható perem a cél, érdemes a betont téglával vagy kővel ötvözni. A téglák segítségével könnyű kialakítani a formákat, a beton pedig nem csupán a rögzítésért felel, de rendkívül jól ellenáll a hőnek, így garantálja az időtállóságot és a biztonságos üzemeltetést.

Kisebb munkák esetén a betont kézzel is ki lehet keverni, csak akkor van szükség betonkeverőre, ha nagyobb mennyiségben kell elkészíteni a keveréket. Egy kerti sütő valószínűleg nem tartozik ezek közé, de ez persze az elképzelések függvényében változhat. Nem árt továbbá, ha van kéznél egy talicska. Az anyagmozgatás mellett a beton kikeverésére is tökéletes.

Keverés:

Ha már fejben megvan a kerti sütésekhez kiszemelt hely, akkor megkezdődhet az alapozás. A beton tipikus összetétele 60-75 százalék homok vagy kőzúzalék, 15-20 százalék víz, és 10-15 százalék cement. Ezeket az arányokat azért kell szem előtt tartani, mert a keverék szilárdsága, tartóssága, és hőállósága is ezen múlik. Törekedni kell rá, hogy a szükséges vízmennyiségnél ne kerüljön több a keverékbe, illetve a cementet sem szabad túlzásba vinni. Úgy tartják, hogy egy lapát cementhez három lapát sódert kell adni. A valóságban ez a ma használatos cementeknél a szükséges mennyiségnek nagyjából a duplája. Egy 10 literes vödör és egy házi mérleg segítségével könnyen kimérhetőek a pontos arányok, így ha valaki még nem csinált ilyet korábban, az is biztosra mehet, neki ezt a megoldást javasoljuk. Miután az anyagokat kimértük, kezdődhet a lapátos keverés. Itt két fontos szempont van, az első, hogy ne szennyeződjön idegen anyaggal a keverék, a második pedig, hogy a egyenletes legyen a keverék. Ha ez a két feltétel teljesül, már kész is az öntésre a kiváló minőségű beton.

dreamstime_s_35080843.jpg

Öntés:

A betonozás előtt érdemes ásni egy alapot, így egyrészt pontosan kialakíthatjuk a tűzrakóhely formáját, hogy szép, egyenletes legyen, illetve megúszható az öntőforma elkésztése. A gödörnek nem kell 5-10 cm-nél mélyebbnek lennie. A betont alacsonyról kell önteni, és össze kell tömöríteni. Minél tömörebbre sikerül összenyomni a keveréket, a megszilárdulás után annál tartósabb lesz. Ehhez lehet bérelni egy úgynevezett tűvibrátort, de ugyanígy megteszi, ha fa pallókkal döngölik le a betont. Aki szeretne egy kis extrát belevinni a dolgokba, az ezen a ponton bevetheti a különböző „betonvarázs” sablonokat. Ezek pont úgy működnek, mint a tésztanyomó formák a konyhában, és akár olyan hatást is el lehet velük érni, mintha térkövet használtak volna az alaphoz.

Utókezelés:

A beton nagyjából 2-3 óra alatt megszilárdul, de ez közel sem jelenti azt, hogy befejeződött  munka. Ha a kötéskor fejlődő hő nem tud megfelelően eltávozni a betonból, az akár az egész munkát tönkre teheti, szétrepedhet az anyag. Ezt úgy nevezik, hogy megég a beton. Ennek elkerülése végett rendszeresen vízzel kel permetezni a kész felületet. Ez a kezelés minimum egy hétig tart, de ha van rá mód, akkor érdemes rá még több időt hagyni.

A következő bejegyzésben már magáról a kerti sütőről fogunk írni, addig is aki úgy érzi, hogy belevágna velünk ebbe a projektbe, az nyugodtan látogasson el webshopunkba és rendelje meg a szükséges anyagokat és felszereléseket! 

Szólj hozzá!

Játék a színekkel

2016. március 08. 11:12

A színválasztással az egész otthon hangulata megváltoztatható. Ahhoz, hogy igazán jól működjenek egymással a kiválasztott árnyalatok, nem árt ismerni néhány szabályt, mert bizony vannak ilyenek. Nem kell lakberendezőnek lenni, még csak szépérzékre sincsen szükség ahhoz, hogy megfelelő színek kerüljenek egymás mellé odahaza. A mai bejegyzésben a színkörrel foglalkozunk egy kicsit. 

A legbeváltabb mankó az Ewald Hering által kiegészített színkör. Ezzel úton, útfélen találkozni, de valószínűleg sokak számára nem világos a használata.

dreamstime_s_31930750.jpg

A palettán négy elsődleges szín szerepel, a sárga, a piros, a kék és a zöld. Ezeknek a keveredését másodlagos színeknek nevezzük. Másodlagos színek a bordó, a türkiz, a narancssárga és a levélzöld. Nem nagy meglepetés, hogy a palettán egymás mellett szereplő árnyalatok jól passzolnak egymáshoz, ezek a harmonikus színek.

dreamstime_s_34941945.jpg

Persze nem csak egy-egy szín árnyalatai tudnak jól működni egymással. Az úgynevezett kiegészítő színek a színkörön egymással szemben helyezkednek el, és úgy vonzzák egymást, mint a mágnes. Aki szívesen kísérletezik merészebb összeállításokkal, annak ez a megoldás lesz a kedvére való. Illetve a családban innen-onnan megörökölt bútorokat is közelebb lehet hozni hangulatban ezzel a módszerre, néhány jól megválasztott kiegészítővel a szoba sokkal egységesebbé válhat. Ha szívesen böngészne a festékek között, nézzen szét webáruházunkban!

dreamstime_s_29971327.jpg

Reméljük, hogy ezzel a kis iránymutatással segítettünk és izgalmasabbá tettük a tavaszi felújítást. Azoknak, akik nem terveznek ilyen nagyszabású változtatásokat, szintén érdekes lehet egy színkörrel a kezükben bejárni a lakást. Egy új függöny, terítő, vagy váza is elég lehet ahhoz, hogy megújítson, felfrissítsen egy otthont.

Szólj hozzá!

Így tartsuk karban a nyílászárókat!

2016. március 05. 10:36

A tavaszi nagytakarítás leggyakrabban emlegetett része az ablakpucolás. Ha már valaki nekiáll ennek a nem igazán közkedvelt házimunkának, akkor egyúttal érdemes a nyílászárók állapotát is felmérni. Ha ezt ebben az évszakban megteszik, akkor ősszel nem kell majd kapkodni, hiszen a szükséges javításokra, esetleg a cserére több hónap áll a rendelkezésre.

Nyílászárók karbantartása

A műanyag ajtók és ablakok elég tartósak, legalábbis abban az esetben, ha odafigyelnek arra, hogy takarítás közben ne sérüljön meg az a vékony védőréteg, amivel az időjárástól óvják őket. A karcolásokon kívül az erősebb tisztítószerek is kárt tehetnek a rétegben, ahol pedig megsérül a fedés, ott megjelennek az anyagfáradás nyomai. Ezeket érdemes a tavaszi nagytakarítás során alaposan ellenőrizni. A szigetelő gumik kezelését szilikon alapú tisztítószerrel érdemes végezni. A mozgó alkatrészek rozsdamentes anyagokból készülnek, ezeket maximum olajozni kell, ha nyikorognak.

A fa nyílászáróknál a vasalat és a fa felületek karbantartása a feladat. Érdemes mindig a vasalattal kezdeni a munkát. A mozgó részeket egy száraz ecsettel portalanítani kell, majd egy pár csepp műszerolajjal kezelni. A szigetelő gumikhoz itt is szilikon alapú tisztítószert javaslunk. A fa részeket időről időre újra kell festeni, és ha erre kerül a sor, érdemes ügyelni arra, hogy a szigetelőgumi és a vaslat ne legyen festékes, ez ugyanis tönkre teheti őket.

Amennyiben ennél komolyabb szerkezeti javításra van szükség, azt mindenképpen szakemberrel érdemes elvégeztetni.

dreamstime_s_24770103.jpg

Csere vagy javítás

A jól működő nyílászárók, legyen szó ablakról vagy ajtóról, nem csak a fűtésszámlát befolyásolják, de az egészségre is hatással vannak. A huzattal a finom szemű kinti por is bejut a lakásba, ez pedig egy olyan környezeti tényező, ami hosszabb távon károsíthatja a légzőszerveket.

Mikor érdemes szakembert hívni a javításhoz? A nyílászárók, mint bármilyen egyéb bútor, vagy használati tárgy, még az alapos karbantartás mellett is javításra szorul időnként. A következő javításokhoz kell szakembert hívni:

 • A zárszerkezet nehezen működik nyitásnál-zárásnál
 • Huzatos ablak
 • Beázás
 • Sérült pántoknál

Ha eljön a csere ideje, akkor fa vagy műanyag nyílászárót érdemes választani? A műanyagból készült kereteket egy UV stabil keverékkel kezelik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amíg a bevonat nem sérül, addig a műanyag nem sárgul meg és nem porlad el, akár évtizedekig is ellenáll a környezeti hatásoknak. További előny, hogy a műanyag úgymond „igénytelen”, egy vizes ronggyal való áttörlésen kívül más karbantartásra nincs szükség. Az ára pedig jóval kedvezőbb is lehet ezeknek a nyílászáróknak mint a fából készült társaiknak. A javítások könnyen elvégezhetőek, az üvegtáblák pár perc alatt kiszerelhetőek, és a szigetelő gumikkal is hasonló a helyzet.

dreamstime_s_41181858.jpg

A fa nyílászáróknak praktikai előnye nem igazán van a műanyagból készült társaikhoz képest, de mivel itt nem csak a fröccsöntőgépbe programozott formák közül lehet válogatni, sokkal szélesebb a skála, a lehetőségeknek csak a képzelet szab határt. Ezek a nyílászárók drágábbak is, és a karbantartásuk is több időt igényel, de ha valaki hosszútávú befektetésként tekint rájuk, valami egyedire vágyik, vagy csak szereti a fát, mint anyagot, annak mindenképpen érdemes utánajárni, milyen lehetőségek vannak.

Nem számít, hogy ajtóról vagy ablakról van-e szó, a fent felsorolt tulajdonságok univerzálisan vonatkoznak a nyílászárókra. Bármerre is húz az ember szíve,  vásárlás előtt mindenképpen érdemes konzultálni egy szakértővel. Erre egyébként a Praktikerben is van lehetőség, illetve, nyílászárók is nagy választékban érhetőek el, személyesen az áruházainkban és a webshopban egyaránt.

Szólj hozzá!

Strapabíró szobanövények

2016. február 21. 17:17

A szobanövények nagyon fel tudják dobni a lakást, de a nem megfelelő választás sok macerával is járhat. A növények összeválogatása során fontos tudni, hogy a jövőben mennyi időt vesz igénybe a gondozásuk. Ez a bejegyzés ebben szeretne segíteni, három olyan dísznövényt válogattunk össze, amelyek nem igényelnek sok odafigyelést, viszont elég izgalmasok ahhoz, hogy megváltoztassák a lakás karakterét.

Brazil szépség: lándzsarózsa

A trópusi növényekre jellemző, hogy ellenállók a környezeti hatásokkal szemben, ezért ideális választásnak mondhatók azok számára, akik nem szeretnének sokat bíbelődni velük. A brazil lándzsarózsa természetes környezetében a fákra nő, hogy így jusson fényhez, de a laza szerkezetű tőzeges talaj is tökéletesen megfelel neki. Ez egy örökzöld dísznövény, a virága akár fél évig is díszítheti a lakást. Nagyjából 70-90 cm magasra nő meg, nem igényli a direkt napfényt, és a locsoláson kívül nincs vele más tennivaló. 3-4 naponta kell megöntözni, de fontos, hogy nem szabad hagyni, hogy teljesen kiszáradjon. A vizet követlenül a virágára kell önteni, ugyanis az őserdőben is így gyűjti össze a nedvességet.

dreamstime_s_26149409.jpg

Egy szelet Afrika: majomfa

A majomfa, vagy pozsgafa talán a legkevésbé kényes növény a listánkon, egy kezdő kertésznek sem okozhat túl sok fejtörést a gondozása, szokatlan formája miatt viszont vonzza a tekintetet. Afrikából származik, jól bírja a meleg, száraz időjárást, kimondottan igényli a napsütést, ezért májustól a nyár végig érdemes a párkányon, vagy más világos helyen tartani. Mivel húsos törzsében és levelében eltárolja a nedvességet, csak ritkán kell öntözni. A téli időszakban a növény telel, ilyenkor egy árnyékosabb helyre kell tenni, és a 10-15 fokos hőmérséklet az ideális a számára. Ebben az időszakban, szinte egyáltalán nem igényel vizet. Az ideális talaj egy majomfa számára 50% virágföldből és 50% durva homokból áll össze, amit kéthetente guanós tápoldattal locsolnak. Ha erre a néhány dologra odafigyelnek körülötte, a pozsgafa szépen fog nőni, és idősebb korában még virágot is hajt.

dreamstime_s_33586124.jpg

A színpompás korallvirág:

Szintén afrikai eredetű, de hazánkban is népszerű korallvirág egy örökzöld szobanövény, amire ha egy kis figyelmet fordítanak, akkor egész évben virágzik. Az elnevezés találó, hiszen több színben is nő, választható belőle rózsaszín, ciklámen, fehér, vajszínű, sárga vagy vörös, tényleg bármelyik nappalihoz hozzáigazítható. Szinte hihetetlen, hogy mennyire nem igényli az odafigyelést, nem kényes a napfényre, egyedül a túlöntözést kell elkerülni. Annak, akinek van rá ideje, érdemes időről időre megmetszeni a növényt, és kéthetente egy kis tápoldat is segíthet abban, hogy télen is vidám színekben pompázzon a lakás.

dreamstime_s_38771267.jpg

Reméljük, sikerült meghozni a kedvet egy kis kertészkedéshez. Ezzel a három növénnyel, tényleg bárki megpróbálkozhat, biztosan nem fognak csalódást okozni. Az ültetéshez szükséges minden felszerelés, illetve a tápoldatok beszerezhetőek a Praktikerben is, vagy akár meg is rendelhető a webáruházból: http://www.praktikerwebshop.hu/ 

Kellemes kísérletezést kívánunk!

Szólj hozzá!

Foglaljuk vissza a kertet!

2016. február 11. 13:59

Ahogy a napsugarak előbújnak, máris sokkal kellemesebb a kertben. Aki azt szeretné, hogy a nyári hónapokban a lehető legszebb legyen a kertje, annak már ebben az időszakban érdemes neki látni a növények felfrissítéséhez. A mai bejegyzésben azokkal a feladatokkal fogunk foglalkozni, amelyek ilyenkor aktuálisak lehetnek. Nincs két egyforma kert, de amiről úgy gondoljuk, hogy univerzális gondolat a témában, azt itt most összegyűjtjük.

kert-praktiker-blog.jpg

Mielőtt bárminek neki kezdenél:

A helyzet felméréséhez elengedhetetlen, hogy az utolsó lombsöprés óta lehullott leveleket, letört ágakat összegereblyézzük. Bár nem tartoznak a kerthez, de a téltől óvott kényesebb szobanövényeket is ilyenkor lehet alaposabban letakarítani, hiszen már ki lehet őket vinni. Ezeknek a feladatoknak a végeztével érdemes egy listát készíteni arról, hogy mi is vár még ránk. A téli fagy nem kímél semmit odakint, akár konkrét javítási munkákkal is számolni kell, a kerti utak állapotát és ha van fészer, azt is érdemes átnézni, illetve nem árthat egy próbaöntözés sem. De most koncentráljunk a növényekre! 

A gyep gondozása:

Még mielőtt újra életre kelne a pázsit, jót tesz neki, ha átszellőztetjük. Ha csak egy kis területről van szó, akkor ez mindenféle probléma nélkül kivitelezhető késes gereblyézéssel, de egy nagyobb kert esetében hatalmas segítség lehet egy gyepszellőztető gép. Ez az eszköz egyébként beszerezhető a Praktiker webshopjában is, ha pedig valaki bizonytalan benne, hogy szüksége van-e ilyesmire, az tanácsot is kérhet személyesen valamelyik Praktiker áruházban is. A fogak feltépik a fű közül a mohát, több levegőhöz és növekedési lehetőséghez juttatva a pázsitot. A nitrogénben dús műtrágyázást márciustól érdemes kezdeni, és ezzel egy időben a locsolást is javasolt elkezdeni. 

Lássuk a fákat:

Itt fagyásokkal és a hó súlya alatt letört ágakkal kell számolni. Ezek mindenképpen kezelést igényelnek, nem csak azért, mert csúnya lesz tőle a fa, de az élettartalmát is jelentősen befolyásolhatja. Márciusban, mielőtt még elindulna a nedvkeringés a fában, le kell vágni a töréseket és sebkezelővel leápolni a helyüket, illetve az elszáradt ágaktól is ebben az időszakban érdemes megszabadulni. Annak, aki igazán alapos munkát szeretne végezni, egy nyeles fakaparóra, vagy egy drótkefére is szüksége lesz. A fatörzsek manuális tisztítása hosszú és fáradtságos munka, de a kéreg alatt megbúvó kártevő lárváktól így lehet megszabadulni. A lehullott törmeléket megelőzés céljából el kell égetni! 

A növények védelme:

A vegyi anyagokon kívül természetes módszerek segítségével is védhetjük növényeinket a kártevőkkel szemben. Az, aki télen eteti a cinkéket, számíthat rá, hogy a madarak tavasztól visszajárnak majd és felcsipegetik a kártékony bogarakat és rovarokat is. Az se hátrány, ha a kertben olyan növényeket ültetünk el, amelyek alapjáraton is ellenállóak a kártevőkkel és a betegségekkel szemben, de a virágok alapos lelocsolása is lesöpörheti a lárvákat. Csak akkor érdemes a kemikáliákhoz nyúlni, ha ezek a módszerek nem bizonyulnak elégségesnek. 

Sok mindenről lehetne még szót ejteni, a sövények gondozásától a kerti tavak karbantartásáig, de most csak az alapvető, a legtöbb kertben előforduló feladatokkal szerettünk volna foglalkozni. Ha van olyan téma, ami még érdekel titeket, de nem foglalkoztunk vele, írjátok meg nekünk Facebookon!

Szólj hozzá!
Címkék: kert otthon

Szobafestés

2016. február 08. 17:05

Közel a tavasz, ami azt jelenti, hogy eljött a házkörüli felújítások időszaka. Ezek közül a „legnépszerűbb” talán a festés. Mindenképpen macerával jár, főleg, ha a bútorokat nincs hol tárolni, amíg felkerül a festék. De vajon mire is van szüksége annak, aki nem szeretne szakembert fogadni a feladatra? Mire érdemes figyelni?

szobafestes-1.jpg

Kezdés

Ami egészen biztos, hogy egy felújítás során a festést érdemes a lista elejére venni, hiszen egy frissen rakott padlóról vakarni a pacákat nem csak pluszmunka, de esetlegesen megsérülhet a felületet is. De hol is érdemes kezdeni? Ha megszületett az elhatározás, azt javasoljuk, hogy mindenki forduljon szakértőhöz, aki segíti kiszámolni a szükséges festék mennyiségét, illetve otthonosan mozog a piacon lévő márkák között, és releváns tanácsot tud adni.  Ilyen tanácsért egyébként a Praktikerbe is bárki ellátogathat. 

Felszerelés:

 • festék
 • alapozófesték
 • takarófólia
 • legalább két festőhenger
 • és egy jó minőségű ecset is elengedhetetlen
 • spatula
 • csiszolópapír
 • glett és glettvas
 • létra

 

A felszerelésen egyébként semmiképp sem érdemes spórolni, nem csupán a bosszúságot lehet megspórolni a jó minőségű eszközökkel, de a végeredmény szempontjából is fontos, hogy megfelelő termékekkel dolgozzunk. Az alapos munka meghálálja magát, és később nem kell a hibákat bámulni.

 

Kezdjünk neki!

A festés alapvetően nem egy két emberes munka, de jobban telik az idő, ha nem egyedül áll neki az ember, illetve a bútortologatás sokszor elkerülhetetlen, és olyankor jól jön egy segítő kéz. A berendezési tárgyakat érdemes a szoba közepére rendezni, így a lehető legkevésbé zavarják majd a munkát, és könnyebb felhelyezni a takarófóliát is.  Ugyanazzal a fóliával a parkettát is érdemes letakarni, a korábban említett maszatolás miatt.

Ha ez megvan, egy nagyon fontos lépés következik, a fal előkészítése. A legtöbb esetben ez elkerülhetetlen, és gyakran tovább tart, mint maga a festés. Ha a falat korábban tapéta borította, azt vízzel és spatulával a legkönnyebb lekaparni, festett fal esetén pedig a jó öreg csiszolópapír a legmegbízhatóbb eszköz. Fontos, hogy a feladatra megfelelő mennyiségű időt és energiát fordítsanak, mert a végeredmény foltos lehet, ha valaki nem elég alapos. A munkavédelmi szemüveg és egy szájmaszk jól jöhet, mert szállni fog a por.

Rizsporos tapéta esetében, amire már felvittek egy réteg festéket, nem feltétlenül kell újra tapétázni és festeni. Ha a tapéta állapota megengedi, még egyszer rá lehet festeni, de két rétegnél többet nem ajánlunk. Ez a felület is elfárad, illetve a fal sérülése esetén felszínre kerülhet az előző réteg festék.

Az apróbb sérüléseket egy kis glettel kell elfedni, de ez is megvásárolható csomagban, útmutatóval a kikeveréshez. A glettvas segítségével könnyedén felvihető az anyag, és minden apró rést kitölt. Az így elsimított falra már mehet az alapozófesték, ez tovább csökkenti az esélyét annak, hogy a végeredmény foltos legyen. 

Tipp.: A dugaljak és a villanykapcsolók peremét érdemes leszerelni a festés előtt, így nem kell majd őket kerülgetni a hengerrel, és a végeredmény is szebb lesz. 

Fessünk!

A folyamatnak ez a része már szinte magától értetődő. Ebben a szakaszban már nem lehet nagyot hibázni, ha az előkészítés megfelelő volt, nem lehet probléma. Esetleg a kiválasztott szín okozhat némi meglepetést a nagyobb felületen, de ez már csak ízlés kérdése. Ha festés közben úgy találná valaki, hogy mégsem erre gondolt akkor két megoldással is megmentheti a helyzetet. Az egyik ilyen megoldás a faltetoválás, ez egy olyan matrica, amit a megszáradt rétegre vonalakban ragaszthatunk, és nem szedi fel a felületet ha felszedjük, viszont remek kis mintákat lehet vele felvinni utólag. A másik megoldás a Bordűr.  Ezzel egészen megváltoztatható a szoba hangulata, és ha a plafon közelébe ragasztják, akkor optikailag csal egy kicsit, és nagyobbnak tűnhet tőle a belmagasság. Egy sötét árnyalat esetében, ahol csak a festés végén derül ki, hogy összenyomja a teret, megmentheti a napot.

szobafestes-2.jpg

Végszó

Összességében a lakásfestést, mint önállóan végezhető otthoni „barkács tevékenységet”, kimondottan ajánljuk. A szükséges szerszámok közt nincs olyan, ami bármiféle előképzettséget igényelne, és rászánják a szükséges időt a végeredménnyel sem lehet gond.

Szólj hozzá!

Így rakjuk le a laminált padlót! – 2.rész

2016. február 01. 10:16

A mai bejegyzés témája ismét a laminált padló, minden, ami az előző bejegyzésből kimaradt. Sorra vesszük, azokat a helyeket a lakásban, ahol esetleg egy kicsit trükkösebb fölhelyezni a padló elemeit, és megnézzük, hogy a felhelyezett padlót milyen módon kell karbantartani, és mi az amit érdemes elkerülni.

dreamstime_s_26466441.jpg

Ajtók, csövek, macera

Az előre megvásárolt padlóelemeknél, biztosan akad egy-két plusz darab, de ezek bizony gyorsan elfogynak, ha nem pontosak a mérések. Rendkívül bosszantóak lehetnek az ajtófélfák, és a fűtéscsövek. Szerencsére mind a két esetben van olyan bevett praktika, ami csak egy kis türelmet és alaposságot igényel, cserébe pedig garantált az igényes, szép végeredmény.

A fűtéscsövek körül vágásához egy derékszögű vonalzóra, egy dekopír fűrészre, és egy olyan fúrógépre lesz szükségünk, amely alkalmas akkora furat készítésére, mint amekkora a fűtéscső átmérője. A kiszemelt parkettadarabot a fűtéscső mellé kell fektetni, és a derékszögű vonalzó segítségével már be is jelölhető a cső középvonala. A fűtéscső középpontját nagyon hasonlóan lehet megállapítani, mindössze egy sorral feljebb kell csúsztatni a parkettát és a vonalzó mentén már be is jelölhető a fúrás helye. A megfelelő méretű furat elkészítése után, a parketta hossztengelyére merőlegesen, a korábbi jelölés mentén egy dekopír fűrész segítségével el kell fűrészelni. A félkör alakú kivágások már könnyen a radiátor csöve köré fektethetőek. Ha a kivágott furat nagyobb, mint kellene, a hézagot színazonos parkettatömítővel, vagy műanyag csőrózsával könnyen elrejthető. Ezek a egyébként mind beszerezhetőek a Praktiker webshopjából is.

laminalt-padlo-praktiker-blog.jpg

Fontos, hogy a lerakott parketta ne érintkezzen követlenül a fallal. Ez legtöbb esetben a felrakás során használt távtartókkal könnyedén biztosítható, de az ajtófélfák bizony zavarba hozhatják a kezdő barkácsmestereket. Itt nem a parketta darabjait kell fölaprítani, hanem egy egyszerű kézi fűrész használatával a keretből kell lecsippenteni annyit, hogy a parketta a helyére tudjon csusszanni. Nem lesz szükség komoly mérésekre, csak a választott parketta magasságával kell tisztában lenni, és kezdődhet is a fűrészelés. 

Karbantartás, takarítás

Bár ez a fajta burkolási megoldás alapvetően kevesebb odafigyelést igényel, mint a klasszikus parketta, azért van néhány, nem is annyira mostoha körülmény, ami akár 1-2 év alatt tönkre teheti a laminált padlót. A korábbi bejegyzésben szóba került, hogy igen érzékeny a párás, vizes környezetre, ezért a vizesblokkban nem javasolt a használata. Ez elég egyértelműnek tűnik, de akkor mi a helyzet a felmosással, takarítással? Sajnos a klasszikus felmosást el kell felejteni annak, aki hosszú távra tervez a lerakott laminált padlóval. Az illesztéseknél nem vízálló a szerkezet, és ha ezeken a pontokon nedvességet kap, a fa megszívja magát. Ez ahhoz vezet, hogy akár néhány év alatt felpúposodik a burkolat. A probléma utólagosan nem orvosolható, ha megtörtént a baj, újra kell rakni a padlót. Maximum egy nedves rongyról lehet szó, vagy egy kis Prontóról, amit azonnal le is kell törölgetni a padlóról, illetve egy jobb porszívó nagyban megkönnyíti a helyzetet.  A legtöbb ember számára ez valószínűleg nem nagy áldozat, a gazdik, akik ki-be járnak kedvencükkel, azonban elgondolkodhatnak a dolgon. Nekik a mancs nyomok és a szőr miatt gyakrabban kell felmosni, és könnyen lehet, hogy ez olyan plusz munka, amivel a felújítás előtt nem számoltak.

Amire még érdemes odafigyelni, hogy a padló ne karcolódjon. Ez nem nagy újdonság, a klasszikus parkettánál is így van, azzal a különbséggel, hogy a laminált padlón keletkezett sérüléseket nem tudjuk felcsiszoltatni és eltűntetni. Erre is jó, már a kezdetektől odafigyelni, a bútorok lábára ragasztott apró textil lapokkal megelőzhetünk ezt a problémát. Egyáltalán nem nehéz elkerülni, de az ember hajlamos megfelejtkezni róla, különösen, ha korábban még nem volt laminált padló a lakásban.

Egy kis odafigyeléssel a laminált padló nagyon időtálló burkolat is lehet, illetve nem utolsó sorban az otthon dísze.

Szólj hozzá!

Így rakjuk le a laminált padlót! – 1. rész

2016. január 22. 14:12

Egy lakásfelújítás előtt érdemes végiggondolni mely feladatokat végezzük el magunk, és mely esetekben lesz szükség szakemberek segítségére. Az előre gondolkodás és tájékozódás sokat faraghat a költségeken, azonban a hibás döntések könnyen nem kívánt kiadásokat is eredményezhetnek. A mai bejegyzésünkben a házilag lerakott laminált padlóval fogunk foglalkozni. Végig vesszük a szükséges felszereléseket és bemutatjuk a lehetséges buktatókat.

laminalt-padlo-praktiker.jpg

Felszerelés

A folyamat maga közel sem olyan bonyolult, mint elsőre tűnik. A modern laminált padlók pontosan illeszkednek egymáshoz, és a szükséges szerszámok nagy része az otthon előforduló egyszerű javítások vagy barkácsmunkák során már bizonyára ismerősek lesznek olvasóinknak. 

A következő eszközöket érdemes összeszedni a munka megkezdése előtt:

 • Fúrógép, nagyobb átmérőjű furat kivágására alkalmas fejjel.
 • Dekopírfűrész
 • Derékszögű vonalzó
 • Gumifejű kalapács 

Ha a felszerelés megvan, már csak a kiszemelt laminált padlót kell beszerezni. Egyébként a nagy választék mellett a Praktikerben azt is segítenek kiszámolni, hogy a felújításhoz mennyi termékre lesz szükség. A szállítás során fontos ügyelni a csomagok épségére, a parketták szélei vékonyak és könnyű kárt tenni bennük.

Előkészületek

Ezek után majdnem kezdődhet is a munka, de előbb a megvásárolt padló elemeknek minimum 48 órát pihenniük kell a felújítandó szobában, ahol a hőmérsékletnek legalább 18-22 °C-nak, a páratartalomnak pedig 40-60%-nak kell lennie. A modern laminált padlók „click” rendszerrel kapcsolódnak egymáshoz, ez azt jelenti, hogy nem igényelnek ragasztást. A sima, egyenletes talaj az egyetlen fontos kritérium. Ez azt jelenti, hogy a korábbi padlót, padlószőnyeget el kell távolítani az új burkolat felhelyezése előtt, illetve a laminált elemek alá párazáró és alátétfóliát kell fektetni. Padlófűtés esetén iszappapírt kell használni, elektromos padlófűtés esetén pedig nem fektethető le laminált padló. Ha ezek a feltételek teljesülnek, a laminált padló tartós lesz és nem fog felpúposodni. Kivételt képeznek a vizesblokkok, a pára és a nedvesség miatt ezekben a terekben nem alkalmazható laminált padló.

burkolas-laminalt-padlo-praktiker.jpg

Burkolás

Innentől már szinte gyerekjáték a folyamat, csak arra kell ügyelni, hogy mindenre legyen elég idő, a kapkodás lehet a legnagyobb problémafaktor. Helyezzük az első lapot a helyiség egyik sarkába úgy, hogy a nútos, tehát az illesztéshez szükséges kiemelkedés oldalával a fal felé legyen és ék segítségével tartsuk 7-15 mm-es távolságra a faltól. Helyezzünk éket a lapok és a fal közé, hogy a parketta ne csússzon el. Ha nem hallani a kattanást, gumifejű kalapáccsal finoman a helyére igazítható az elem. A laminált padlót nem kell csavarral vagy szöggel az alapzathoz rögzíteni. Az ajtókereteket és a radiátorcsöveket egyszerű körbe parkettázni, ha előtte alaposan lemértük a helyüket. Itt nagy haszna van egy derékszögű vonalzónak, a dekopírfűrésznek, és a fúrógépnek. Ezek után már csak a szegélylécek felrakása van hátra, és elkészült a padló burkolása.

Ezeknek az információknak a birtokában érdemes újra elgondolkozni azon, hogy szükséges-e szakembert fogadni a laminált padló lerakásához, könnyen lehet, hogy házilag sem okozna problémát a feladat.

Blogbejegyzésünk következő részében részletesebben foglalkozunk a burkolással, az egyéb utómunkákkal.

Szólj hozzá!

DIY: mini kandalló

2016. január 08. 14:34

Ez alkalommal egy kis DIY kalandra invitáljuk olvasóinkat, egy házilag is könnyen elkészíthető, azonban annál hatékonyabb hősugárzó eszközt mutatunk be, egy „pot heater-t”. 

Először is mi az a „DIY”? Ez az angol, „Do it yourself” kifejezés rövidítése, amit hazánkban úgy szokás mondani, hogy csináld magad. A 2010-es évek derekára az internet talán a legfontosabb információs csatornává nőtte ki magát és sokan megosztják rajta keresztül, hogy milyen egyedi, házi megoldásokkal tették egyszerűbbé, szebbé vagy izgalmasabbá mindennapjaikat. Ezek közül a megoldások közül néhány valóban annyira ötletes, hogy megérdemli a figyelmünket. A jövőben a megszokott bejegyzések mellett szeretnénk néhány „DIY” megoldást is bemutatni, természetesen gondosan megválogatva, a legjobb elképzelések közül szemezgetve. 

A „pot heater” lényegében néhány gyertya és egy agyagcserép. Ez így önmagában még nem különösebben izgalmas, de ügyesen kombinálva az elemeket egy igazán hasznos kis eszköz születik. A agyag rendkívül jó hőtartó, a virágcserép formája pedig tökéletesen alkalmas a mécses összes melegének magába szippantására.

1blog.JPG(kép innen)

Kinek ajánljuk? Gyakorlatilag bárki számára remek kiegészítő megoldás lehet a fűtési szezonban. Nagyon sokféleképpen elkészíthető annak függvényében, hogy hová kerül és mi lesz a célja. Remekül megtalálja a helyét egy fészerben, de akár az irodában is életmentő lehet, ha az asztal messze van a fűtőtesttől. Természetesen ez nem egy olajradiátor, de a hidegben elgémberedett ujjak és lábujjak megmelengetésére kiválóan alkalmas. Nem utolsósorban a lakás díszévé is válhat egy-egy izgalmasabb darab, a világhálón rákeresve sok remek példát találni erre is. 

Amennyiben egy hatékonyabb kivitelre vágyik valaki, a gyertyák fölé érdemes több cserépkupolát is elhelyeznie, így ha egyszer bemelegedett a kis kandalló, akár egy órán át is áraszthatja magából a meleget.  

Ennek elkészítéséhez egy rövidke darab menetes szár, néhány alátét, és a szárhoz passzoló anyák szükséges. Érdemes a szerkezet aljának is valamilyen jó hőtartású anyagot választani, esetleg lehet ez szintén cserép, de valamilyen kőből készült járólap darabja is.

2blog.JPG

Összeállítás:

 1. A kiválasztott alapzatra rá kell erősíteni a menetes szárat, és ha az már biztosan áll a helyén, felhelyezhető az első anya, majd az első alátét.
 2. A cserép virágtartó alján lévő lyukon keresztül kell vezetni a menetes szárat, amíg az edény biztosan nem fekszik a korábban felhelyezett alátéten. Ezután alátét, anya, majd még egy alátét következik.
 3. A folyamat addig ismétlődik, amíg az kitűzött számú cserépkupola egymásra nem került. Az utolsó edényt egy alátéttel és végül egy anyával rögzíteni kell a barkácsolás végén.
 4. A gyertyák meggyújtása után 20-30 perccel már melegít is a „pot heater”. 

3blog.JPG(kép innen)

Ha bármilyen felszerelés vagy alapanyag hiányzik, a Praktiker webshopjából akármelyik pótolható: http://www.praktikerwebshop.hu/ 

Az ilyen, és ehhez hasonló otthoni barkácsolgatás nem csak hasznos lehet, de jó szórakozás, és a család azon tagjai is bevonhatóak, akik egyébként nem jeleskednek a szerszámosláda használatában.

Szólj hozzá!

AL-KO elektromos láncfűrész - teszt

2015. december 30. 09:38

A Praktiker Facebook-oldalán futó "Tesztelőket keresünk" játékunkban ezúttal két hétig tesztelhette három tesztelőnk az AL-KO elektromos láncfűrész. A legjobban sikerült írást Kápli Péter küldte el nekünk, így ő tarthatta meg az eszközt. A győztes beszámoló következik:

Már régóta követem a Praktiker Facebook-oldalán „Tesztelőket keresünk” játékot. Többször jelentkeztem, de eddig nem sikerült bejutnom a tesztelők közé. Decemberi AL-KO elektromos láncfűrész játékában sikeresen bejutottam a tesztelők közé. Örömömet több ismerőssel, családtaggal megosztottam és érdeklődve vártuk a tesztgép megérkezését.  Megérkezése örömet jelentett számunkra. 

Géppel kapcsolatos ismerethiányunk miatt először nehezen ment a lánc felszerelése, de egyszerű kezelhetősége miatt hamar rájöttünk az összeszerelésére.  Meglepően egyszerű a láncfeszítés, szorítás megoldása. Nagyon praktikus, hogy nem kell szerszámokért futkosni.

Kisebb tanulmányozás után sor is kerül a tesztelésre. 3 gyermekes családként, fatüzelésű kazánt használva évente több köbméter fát tüzelünk el, melyet rönkben vásárolunk. Mivel idén nálunk már fel van darabolva a tűzifa, átmentünk a szomszédba. Izgalommal álltam neki az első fa elvágásához. Könnyedén vitte az akácfát. Nagyon meglepő volt a gép ereje.

lancfuresz1.JPG

A második újdonság a láncfeszítő megoldás mellett az, hogy a lánc megáll az indítógomb elengedése után, nagyon biztonságosnak tartjuk.  A láncon megfigyeltük, hogy kevesebb vágófog van, mint a benzinmotoros láncfűrészeken szokott lenni. Megtárgyaltuk, hogy ez valószínűleg az elektromotor kímélésére szolgál.  Nagyon jó, hogy a régebbi elektromos láncfűrészekhez képest ezen a gépen már automata láncolajozás van, ez nagyon jól működött menetközben is.  Jó megoldás, hogy a láncolajozás tömítőgyűrűn keresztül jut el a laphoz és a lánchoz, így kisebb az esélye a koszolódáshoz, az eltömődéshez. Meglepő a gép erőssége, láncgyorsasága. Könnyedén fűrészelte a farönköket.

lancfuresz2.JPG

A következő napokba elvittem munkahelyemre (faeszterga műhely), ahol nagy rönköket vágunk minden nap. Munkatársaim már kíváncsian várták. Először mindenki csak „szárazon” tanulmányozta, próbálgatta.  Első legpozitívabb észrevétel a gépnél a lánc megállása volt gomb elengedésekor, mivel első a biztonság. A láncfeszítő megoldás is nagy sikert aratott. A szakmai szemrevételezés után következett a puding próbája. Elsőre mindjárt egy 70 cm átmérő bükkfa rönköt néztünk ki. A többiek meglepődésére könnyedén erőlködés nélkül keresztülvágtam a farönköt.

lancfuresz3.JPG

Nem volt olyan gyors, mint a benzines láncfűrész, de a zárttérben való használatának előnye, hogy nem kellett benzinfüstöt szívni.  A géppel több farönköt is eldaraboltunk. Első pihenő után mindenki kíváncsi volt a motor melegedésére. Meglepetésünkre az elektromos motor nem melegedett. Több munkatárs is kipróbálta az láncfűrészt és csak pozitív véleményt hallottunk. Mindenki meg volt vele elégedve.

Összefoglalva a gép előnyei:

 • a láncstop
 • a láncfeszítő és szorító megoldás
 • benzinfüst mentes légkör a műhelyben
 • méretéhez képest nagy erő
 • egyszerű és BIZTONSÁGOS használat
 • az elektromos kábel biztonságos rögzítése a gépen

Hátránya talán egy van eddig: a láncolajozásnál a gép és láncvezető lap közötti gumi tömítőgyűrű hamar gyűrődik, de ez cserével könnyen orvosolható.

Örömmel töltött el, hogy lehetőséget kaptam a gép tesztelésére, bár idő hiánya miatt (karácsonyi ünnepek) kiskerti használatát nem tudtuk kipróbálni. Pozitív elbírásuk esetén ezt is orvosolni tudjuk és továbbra is élvezhetjük ezen gép előnyeit.

Köszönjük az AL-KO-nak és a Praktikernek!

Szólj hozzá!