Önfeledt buli, tudatos takarítás

2016. december 30. 11:49

kepkivagas_9.JPGA szerpentin és a trombiták egyetlen szilveszteri buliról sem hiányozhatnak, de a legfontosabb partikellékek beszerzése mellett érdemes felkészülnünk a vendégsereg okozta károk helyrehozására is. Ugyan a népi hiedelem szerint szigorúan tilos a takarítás január 1-jén, a babonák azonban azokból az időkből származnak, amikor még nyomuk sem volt a házibuliknak. 

shutterstock_499231711.jpgAkár a karácsonyi bejgli, akár a közelgő szilveszteri buli tehet róla, ha váratlanul és felkészületlenül ér minket a másnap, kénytelenek leszünk rögtönözni. Szerencsére a hétköznapi tisztítószerek közül a só, az ecet, a citrom és a szódabikarbóna is fellelhető a háztartások többségében – a használatukhoz persze nem árt néhány házi praktikával tisztában lennünk. Az ecetet bátran használhatjuk lefolyótisztításhoz és a fürdőszoba fertőtlenítésére, az áporodott szagoktól szódabikarbóna segítségével szabadulhatunk meg, a vörösborfoltokat pedig konyhasóval érdemes kezelésbe vennünk. Permetezzünk szódavizet a foltra, szórjunk rá sót, végül itassuk fel egy puha, nedvszívó ronggyal! 

A mikrohullámú sütőt még ennél is gyorsabban és hatékonyabban kitisztíthatjuk. Öntsünk tiszta vizet egy hőálló tálba, karikázzunk bele egy egész citromot, és dobjuk be a mikróba! Ezután nincs más dolgunk, mint a legmagasabb fokozaton egészen addig melegíteni, amíg a keletkező gőz fel nem oldja a szennyeződéseket. Néhány perc múlva már egy puha szivaccsal is könnyedén tisztára törölhetjük a mikró belsejét. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy jól sikerült szilveszteri buli után ne vennénk nagy hasznát egy-egy szőnyeg- és kárpittisztítónak, padlóápolónak, fertőtlenítőnek vagy zsíroldónak, ahogyan egy gyorsfelmosó szett és néhány univerzális törlőkendő is alaposan megkönnyítheti a helyzetünket.

shutterstock_352969730.jpgAz igazán rutinos házigazdák ugyanakkor nemcsak tisztítószerekkel, de hatékony takarítógépekkel is fel vannak szerelkezve. A nedves-száraz porszívót és a takarítógépet sokan összekeverik egymással, pedig pofonegyszerű a különbség: előbbi folyadék felszívására is képes, míg utóbbi először tisztítószert spriccel a padlóra vagy a szőnyegre, és csak azután szívja fel a feloldott szennyeződést. Ha a sütőt, a tűzhelyt és a kárpitokat is újjá szeretnénk varázsolni, ideje rászánni magunkat egy gőztisztító beszerzésére – de legyünk nagyon óvatosak! A biztonság kedvéért húzzunk gumikesztyűt, és csak akkor töltsük újra a gőztisztító tartályát, ha már kihűlt.

Lehet, hogy érdemes volna felcsavarni a szőnyeget, és szerteszéjjel tolni a bútorokat?

Szólj hozzá!

Praktikus karácsonyi készülődést! – 3. rész

2016. december 23. 11:44

Alig, hogy elkezdődött, máris a hajrájához érkezett a karácsonyi készülődés. Csillog-villog a lakás, a levegőben fahéj, narancs és mézeskalács illata száll. Otthonunk ünnepi díszbe öltözött, a karácsonyi menü hozzávalói már a hűtőben várják, hogy beteljesíthessék sorsukat, rajtunk mégis egyre inkább eluralkodik a pánik. A fényfüzért leellenőriztük, a karácsonyfa bekészítve… Vajon mi hiányzik még? Hát persze! Ahogyan az már csak ilyenkor lenni szokott, ezúttal sem sikerült minden karácsonyi ajándékot beszereznünk!shutterstock_344675111.jpgSzeretteink, közeli barátaink ajándékaira persze már réges-régen, jóval a karácsonyi roham előtt lecsaptunk: azóta is a rejtekhelyükön várják, hogy becsomagoljuk őket, és a fa alá kerüljenek. Természetesen az ajándék jellegétől, méretétől is függ, de ha tehetjük, nyugodtan választhatunk ízléses papírtasakot vagy takaros ajándékdobozt is. A távoli rokonok, ismerősök meglepetéseit azonban a legtöbben hajlamosak vagyunk az adventi időszak végére hagyni, így mire feleszmélünk, már csak néhány napunk maradt arra, hogy előrukkoljunk valamivel. Egy bizonyos szint felett ilyenkor sem süllyedhetünk egy bizonyos szint alá: ha már költekezünk, válasszunk praktikus karácsonyi ajándékokat!

A legszebb, igazán emlékezetes ajándékok mindig személyesek, de ha nem ismerjük elég alaposan azokat, akiket meg szeretnénk lepni, kénytelenek leszünk improvizálni. Lehetőség szerint mindenkinek olyan ajándékot válasszunk, aminek mi is örülnénk a helyükben. Kicsiknek távirányítós autót, időseknek bevásárlókocsit, férfiaknak akkus fúrót, nőknek botmixert, kertbarátoknak szerszámkészletet, fitneszőrülteknek sporteszközt.

shutterstock_505042174.jpgÖtlet híján nyugodtan kiindulhatunk a hideg időjárásból is, hiszen télen az egyik legjobb móka a szánkózás, a klasszikus, fából készült szánkó mellett pedig a biztonságosabb műanyag változat és a hócsúszka is jól mutat a karácsonyfa alatt. Az önfeledt szánkózásnál, hógolyózásnál és hóemberkészítésnél már csak egyetlen jobb dolog van télen: ha anélkül melegedhetünk át a szabadban, hogy véget kellene vetnünk a játéknak. Az infravörös sugaraknak köszönhetően a korszerű hősugárzók már szabadtéren is hatékonyan és gazdaságosan használhatóak, hiszen nem a levegőt, hanem a közvetlen környezetüket melegítik fel. Választhatunk mutatós, állólámpaszerű hősugárzót és diszkrét, falra szerelhető változatot is, ez elsősorban a felhasználás módjától függ. Egy praktikus, hordozható típussal egész biztosan nem nyúlhatunk mellé.

Amennyiben egyszerűbb, jelképesebb ajándékot szeretnénk, a zoknicsipeszeknél keresve sem találunk jobb megoldást. Ezekbe a helyes kis csizmákba rejtve még a csomagolásra sem lesz gondunk!

shutterstock_224123638.jpg

Szólj hozzá!

Praktikus karácsonyi készülődést! – 2. rész

2016. december 16. 16:56

Most, hogy végre fényárban úszik a kert, fényfüzér díszíti az ablakokat, ideje kiválasztanunk a karácsonyfát és az ünnepi dekorációt! Ahhoz, hogy karácsonyfát állítsunk még csak fenyőfára sem feltétlenül lesz szükségünk: választhatunk élethű műfenyőt, fából készült dekorfenyőt, de egy modern, minimalista otthont akár egyetlen fenyőág is képes feldíszíteni. Sőt, ha elég bátrak vagyunk, a fenyőalakban falra erősített személyes tárgyaink is kirajzolhatják a stilizált karácsonyfánkat, ahogyan az egymásra halmozott, izzósorral körbetekert könyvhalmaz alatt is jól mutatnak az ajándékaink.

shutterstock_149084435.jpgA formabontó megoldások közül azonban az örökzöld sörösüvegekből készült karácsonyfa viszi a prímet! Ehhez persze jó néhány rekesz sörnek el kell fogynia karácsonyig, de az üres üvegeken megcsillanó karácsonyi fények minden erőfeszítésünkért kárpótolnak majd.

Ha valami oknál fogva mégis a hagyományos fenyőfák mellett döntenénk, mindenekelőtt szükségünk lesz egy karácsonyfatalpra. Lehet műanyag, lehet fém, de egy fatuskó és egy körkivágó segítségével akár saját kezűleg is elkészíthetjük rusztikus karácsonyfatalpunkat. A neheze persze még hátravan, hiszen a fánkat még fel is kell díszítenünk. Az angyalkák, száncsengők, szalagok, gömbök, girlandok és fényfüzérek együtt egész biztosan eklektikus hatást keltenének, ezért érdemes egyetlen stílust, színvilágot kiválasztanunk, és végig, következetesen mellette maradnunk.

shutterstock_154974956.jpgAmennyiben biztosra szeretnénk menni, a vörös és az arany klasszikus párosításával nem nyúlhatunk mellé, ráadásul az üveg gömbdíszek, a textil dekorszalagok és a girlandok is egyaránt kaphatóak arany, illetve piros színben is. Érdemes azonban évről évre kísérleteznünk, hiszen jobbnál jobb párosítások léteznek. Az arany passzol a fehérhez is, a piros-fehér kombináció igazán a fából készült díszeken mutat jól, de a barna és a természetes hatású bézs árnyalatok is remekül illenek egymáshoz. Persze nem kell mindenáron leragadnunk a szokványos karácsonyi színek és formák mellett!

shutterstock_115747786.jpgAz egyik lehetőség, ha feldobunk néhány türkiz vagy sárga színű karácsonyfadíszt egy hófehér műfenyőre, majd felaggatunk rá egy-két szürke csengettyűt – a hatás garantáltan nem marad el. A másik ennek épp az ellenkezője. Cseréljük pattogatottkukorica-láncra a fényfüzért, akasszunk fahéjrudakat, fenyődobozt, mézeskalács figurákat, fajátékokat és fából készült díszeket a karácsonyfánkra! A fenyő új életre kel a természetes dekorációtól, a gyerekek saját készítésű díszei pedig kifejezetten jól mutatnak majd a fán.

Már csak arra kell ügyelnünk, hogy még véletlenül se kerüljön fel az összes szaloncukor a karácsonyfára, különben az éppen arra járó családtagok még vízkereszt előtt megkopasztják a gondosan feldíszített fánkat…

Szólj hozzá!

Praktikus karácsonyi készülődést! – 1. rész

2016. december 12. 13:08

kepkivagas_8.JPGNem tudhatjuk le előre a takarítást, nem főzhetjük meg hetekkel korábban az ünnepi menüt, és a karácsonyi ajándékok között is egész biztosan akad majd olyan, amit az utolsó pillanatban szerzünk be, fényfüzéreinket azonban érdemes hamarabb, akár már december első felében leporolnunk. Előrelátásunknak természetesen meg lesz a jutalma. Egyrészt szenteste így már nem kell szentségelnünk a kiégett izzók miatt, másrészt a karácsonyi fényeknek köszönhetően mi is könnyebben ráhangolódhatunk az ünnepekre. 

shutterstock_532164079.jpgLegyen szó kültéri vagy beltéri fényekről, jól bevált, klasszikus izzósorról vagy vadonatúj, modern fényfüzérről, az első és legfontosabb szempont a biztonság! Ne tegyük a dekorációt fűtőtestek vagy gyúlékony textilek közvetlen közelébe, gondoskodjunk róla, hogy gyermekeink és házi kedvenceink se férhessenek hozzá a vezetékekhez, a kültéri fényfüggönyt pedig fokozott odafigyeléssel rögzítsük! Az izzóknak nemcsak a csapadékot és a hideget kell elviselniük, de erős szélben is a helyükön kell maradniuk. Kellő körültekintés mellett szinte bármilyen megoldást választhatunk. A színes LED-izzók és a gömb alakú kupakok még a legegyszerűbb fényfüzért is izgalmassá és játékossá teszik, a fényfüggöny és a jégcsapfüzér eleganciát kölcsönöz otthonunknak, a sokoldalú fényháló pedig bármilyen felülethez remekül passzol – ez a körfüzér például még a gondosan nyírt örökzöld bokrok, sövények változatos formáihoz is.

Élettartamuk és energiatakarékosságuk mindenképpen a világító diódák mellett szól – egyetlen hátrányuk, hogy ha az időtálló fényforrás mégis tönkremegy, a javítása már nem lehetséges. Szerencsére a belső dekorációra a LED-es fényfüzérek mellett a hagyományos izzósorok is tökéletesen alkalmasak, különösen a korszerű változataik. Alapvetően ezekben a típusokban is egyszerű, sorban kötött izzószálakat találunk, az áramkör azonban akkor sem szakad meg, amikor egy-egy izzó meghibásodik. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kiégett izzót ráérünk jövő karácsonykor kicserélni, hiszen a többi izzóra jutó nagy feszültség csökkenti az élettartamukat. De legalább nem kell rászánnunk egy délutánt, hogy megtaláljuk, melyik izzó adta meg magát.

shutterstock_531926827.jpgMert a jó öreg családi fényfüzér beizzítása bizony a legtöbb esetben próbára teszi a türelmünket. Fájdalommentes módszer ugyan nincs, de akkor járunk a legjobban, ha az első izzót kicseréljük egy biztosan jó darabra, majd a kivett izzót a következő helyére tesszük, és ez így megy tovább egészen addig, amíg meg nem találjuk a hiba forrását. Természetesen még így is előfordulhat, hogy nem járunk sikerrel. Ebben az esetben kénytelenek leszünk egyesével leellenőrizni az izzókat – még jó, hogy egy hagyományos laposelem 4,5 voltos feszültségére szinte minden izzószál pislákolni kezd. 

Ma már persze könnyedén újra cserélhetnénk régi, békebeli fényfüzérünket, méghozzá jelképes összegért, de miért tennénk, ha gyermekkori karácsonyaink legszebb pillanatait juttatja eszünkbe.

Szólj hozzá!

Praktikutya Karácsonya

2016. december 06. 17:00

praktikaracsony_13.jpg

A nyereményjáték Szervezője: Praktiker Építési- és Barkácspiacok Magyarország Kft. (H-1095 Budapest, Mester utca 87., Központi e-mail cím: info@praktiker.hu, a továbbiakban: Szervező).

A Szervező megbízottja, a Játék lebonyolítója: Clair and Curtis Communications Kft. (1024 Budapest, Retek u. 21-27. mfsz., a továbbiakban: Lebonyolító)

  1. A Játékban részt vevő személyek

A Játékban részt vehet minden Magyarországon állandó lakhellyel rendelkező 18. életévét betöltött, cselekvőképességében nem korlátozott természetes személy, valamint a cselekvőképességében részlegesen korlátozott személy törvényes képviselője írásbeli hozzájárulásával (továbbiakban: Játékos). A Játékban a Szervező és Lebonyolító tulajdonosai, vezető tisztségviselői, munkavállalói, a velük munkavégzésre irányuló jogviszonyban állók, egyéb, a lebonyolításban esetlegesen közvetlenül közreműködő cégek vezető tisztségviselői, munkavállalói, tulajdonosai, valamint mindezen személyek a Ptk. 8:1 § (1) bekezdésében meghatározott közeli hozzátartozói nem vehetnek részt. Korlátozottan cselekvőképes nyertes Játékos esetén a nyeremény átvételére a nyertes törvényes képviselője jogosult, amennyiben ő megfelel a Játékszabályban foglalt feltételeknek. A Játékban való részvétellel a Játékos tudomásul veszi és elfogadja a játékszabályzatot. (A játékszabályzat a Szervező blog oldalán (http://praktiker.blog.hu) található.)

  1. A Játék időtartama

A Játék 2016. december 06. 17.00 órától 2016. december 18. 24.00 óráig tart. Ezen időszak utáni időpontban történt válaszadások nem vesznek részt a Játékban.

  1. A Játék menete

A Játékban való részvételhez a Játékosoknak a Szervező Instagram oldalán (https://www.instagram.com/praktiker.hu) megadott kezdőképen keresztül kell kiválasztania a karácsonyi történet pozitív végkimenetelének helyes útját. A nyeremények helyes végkimenetelt megtalálók között kerülnek kisorsolásra a véletlenszerűség elve alapján 2016. december 19-én 14:00 órakor.

Nyertesek száma: 8 fő

Nyeremények: Karácsonyi dekorációs elemek

Ha a kisorsolt nyertes Játékos a sorsolástól számított 10 napon belül nem elérhető, vagy nem jelentkezik, a Szervező a nyereményjátékban való eredményét érvénytelennek tekinti. A nyeremények készpénzre át nem válthatóak. 

  1. Nyeremények átvételével kapcsolatos tudnivalók

A Lebonyolító a sorsolást követően 7 napon belül Instagram posztban értesíti a nyerteseket az eredményről, mely után a nyerteseknek Instagram privát üzenetben szükséges felvenniük a kapcsolatot a Szervezővel, megadva üzenetükben nevüket és postai címüket. Ezt követően a megadott címre a nyereményt postai úton kapják kézhez. Amennyiben a nyertes a nyereményért a felhívás közzétételét követő 10 naptári napon belül nem jelentkezik, vagy a nyeremény kézbesítése bármilyen okból sikertelen, vagy a nyertes a Játékból kizárásra került, úgy a Szervező fenntartja a jogot, hogy a nyeremény kézbesítését eredménytelennek nyilvánítsa. A nyeremény másra át nem ruházható. A nyereményhez tartozó SZJA fizetési kötelezettség a Szervezőt terheli. Az internet- és e-mailszolgáltatók, valamint a posta esetleges hibájából történő nyereménykézbesítés sikertelenségéért a Szervező/Lebonyolító felelősséget nem vállal.

  1. Adatkezelés

A Játékos adatai elküldésével és a részvétellel feltétel nélkül beleegyezik abba, hogy a Játék során általa megadott személyes adatait (ideértve különösen: név, postai cím) (a továbbiakban: ”Személyes adatok”) a Játék lebonyolítása érdekében és a jövőben marketing kapcsolattartás (Szervező termékeinek és szolgáltatásainak ajánlása, piackutatás, közvetlen üzletszerzés céljából) érdekében a Szervező az említett célokhoz kötötten rögzítse, teljes körűen kezelje, és felhasználja hozzájárulásának visszavonásáig, de legfeljebb 5 évig az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, valamint a további vonatkozó jogszabályok rendelkezései szerint. A nyereményjátékra való jelentkezéskor megadott adatokat a Szervező kezeli, az adatok feldolgozására a Lebonyolítónak adott megbízást. A Szervező az adatkezelést a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál bejelentette az adatvédelmi nyilvántartási azonosító szám kiadása folyamatban van.

  1. Adatvédelem

Szervező a rendszerében tárolt adatokat bizalmasan kezeli. Az adatok kezelése mindenben megfelel az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény illetve az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény és a Kutatás és közvetlen üzletszerzés célját szolgáló név- és lakcímadatok kezeléséről szóló 1995. évi CXIX. törvényben foglalt valamennyi kötelezettségnek. Az öt éves időtartam leteltét követően a személyes adatok az adatkezelő nyilvántartásából automatikusan törlésre kerülnek. Az adatok kezelését és feldolgozását a Szervező és Lebonyolító alkalmazottai útján jogosult végezni, a személyes adatok további személy részére nem kerülnek átadásra vagy továbbításra.

A Szervező szavatolja, Játékos tudomásul veszi, hogy az adatkezelés mindenben a hatályos jogszabályi rendelkezések megtartásával történik. A Szervező bármikor, korlátozásmentesen, indoklás nélkül ingyenes lehetőséget biztosít a Játékosnak arra, hogy tájékoztatást kérjen személyes adatai kezeléséről, kérje azok zárolását, törlését vagy helyesbítését az info@praktiker.hu e-mail címen. A törlés, helyesbítés, zárolás és információ-szolgáltatás iránti kérelem teljesítésének határideje a kérelem beérkezésétől számított 5 munkanap. Szervező és megbízottja kötelezettséget vállal arra, hogy az adatkezelés és az adatfeldolgozás során a személyes adatokat a megfelelő intézkedésekkel és technikai megoldással védi, különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, egyéb, a jelen Játékszabályzatban leírtakon kívüli célból történő nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint véletlen megsemmisülés és sérülés, továbbá az alkalmazott technika megváltozásából fakadó hozzáférhetetlenné válás ellen. A Szervező és megbízottja kötelezettséget vállal arra, hogy a Játékosok személyes adatait kizárólag az adatkezelés céljának megvalósulásához szükséges mértékben kezeli.

A Játékost megilleti a személyes adatai kezelése elleni tiltakozás joga is. Amennyiben a tiltakozása alapján Szervező által meghozott döntéssel nem ért egyet, úgy a Játékos bírósághoz fordulhat. A Játékos bármikor dönthet úgy, hogy a Szervező vagy megbízottja a továbbiakban ne keresse meg őt és egy lemondó nyilatkozat megküldésével (a pontos személyes adatait feltüntetve) jelezheti: az info@praktiker.hu e-mail címen. A Játékos a személyes adataira vonatkozó jogainak megsértése esetén a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz vagy az illetékes hivatalhoz fordulhat. A Játékos tudomásul veszi, hogy a Játékból való kizáráshoz vezet, ha a Játék lebonyolításához szükséges adatok törlését a 3. pontban foglalt nyeremények átadása előtt kérelmezi. A Szervező adatkezelési irányelvei elérhetőek ezen az oldalon: https://www.praktiker.hu/adatvedelem

  1. Egyéb rendelkezések

Szervező fenntartja a jogot, hogy a nyereményjátékot bármikor visszavonja valamint, hogy a Játékszabályzatot indokolt esetben bármikor megváltoztathassa vagy visszavonhassa. Ebben az esetben a Praktiker Facebook oldalán nyilvánosságra kerül a szükséges tájékoztatás. Szervező a jelen nyereményjátékban megnyerhető nyeremények körének egyoldalú változtatásának jogát fenntartja.

Budapest, 2016.12.04. Praktiker Kft. Szervező

Szólj hozzá!

Harc az elemekkel!

2016. december 03. 15:43

shutterstock_481533934.jpgA telet autóban ülve sem érdemes félvállról vennünk. Napóleon oroszországi hadjárata is a téli időjáráson csúszott el, ahogyan a német hadseregnek is a hideg beálltával fagyott arcára a mosoly Sztálingrád alatt. Ha a tél még egy hadseregnek is képes útját állni, gondoljunk csak bele, mire lenne képes az autónkkal! Magyarországon még mindig nem kötelező a téli gumiabroncsok használata, de ne legyenek illúzióink: ahhoz, hogy téli üzemmódba kapcsoljunk, elengedhetetlenek az évszaknak megfelelő abroncsok.

Nem kell megvárnunk az első havat vagy a Mikulást, amennyiben a hőmérő higanyszála tartósan 7 fok alá esik, nyugodtan felszerelhetjük a téli gumikat. A tavalyi abroncsokat azonban csak abban az esetben használjuk, ha egész évben száraz, hűvös, pormentes körülmények között tárultok őket, és a profilmélységük legalább 4 mm mély! Önmagában persze a megfelelő gumiválasztás sem nyújt védelmet. Lássuk, autósként hogyan készülhetünk fel a téli időjárás viszontagságaira.

shutterstock_225766054.jpgA harc alapvetően két fronton zajlik: a motorháztetőn belül és a karosszérián kívül. Kezdjük az előbbivel. Télen a hűtőfolyadéknak és a szélvédőmosónak is fagyállónak kell lennie! Ha valamin, akkor a fagyállón nem érdemes spórolnunk, hiszen az esetleges károkhoz képest még a prémium kategóriás termékek is filléres tételnek számítanak. A téli hidegindítások még így is komoly terhelést jelentenek a motor számára, jó minőségű motorolajjal és kíméletes használattal azonban jelentősen megnövelhetjük a blokk élettartamát! Ahelyett, hogy álló helyzetben melegítenénk a motort, jobban járunk, ha rövid járatás után, óvatos tempóban, menet közben éri el a blokk az üzemi hőmérsékletet.

A téli kocsimosásra már jóval nehezebb rászánni magunkat, pedig ilyenkor sem szabad elhanyagolnunk autónkat. Amint egy kicsit enyhül az idő, irány a legközelebbi benzinkút! Apró, de nagyon hatásos trükk, ha a mosást követően azonnal fűtött garázsba állunk, ahol gond nélkül kiszáradhat az autó. Ennek azonban a fordítottja is igaz. Sáros, latyakos autóval nem érdemes garázsban parkolni, a párás légtér ugyanis ilyenkor nagyon könnyen rozsdásodáshoz vezet. Apropó, korrózió. Az autó egyik legnagyobb ellensége a rozsda, ezért az alvázat mindenképpen célszerű rendszeresen lemosni. A fényezésre viszont csak akkor jelent veszélyt az útszóró só, ha nem javíttatjuk ki a karosszéria apró sérüléseit.

shutterstock_172911683.jpg

A megfelelő ápolás persze nem azt jelenti, hogy a szélvédő jégtelenítését is megúszhatjuk reggelente – ehhez egy fagyvédő fóliára is szükségünk lesz! Ennek hiányában nem árt, ha összekaparjuk magunkat, és egy kézre álló jégkaparóval látunk munkához. Amennyiben jégkaparónk mellé még egy magas peremű hótálcát is beszerzünk, a kocsi belsejét már sokkal könnyebben tisztán tarthatjuk, egy szarvasbőrrel bevont páramentesítő szivaccsal pedig még tovább javíthatunk téli kilátásainkon.

Szólj hozzá!
Címkék: kert

Közeleg a tél!

2016. november 29. 12:39

shutterstock_519721723.jpgÖt vaskos kötet és hatvan sorozatepizód után a többség számára egész biztosan ismerősen cseng a Stark-ház vészjósló mottója: winter is coming. Az időközben szállóigévé vált jelmondat súlyát az adja, hogy a Trónok harca világában teljesen más ritmusban váltják egymást az évszakok, mint ahogy megszoktuk. Ha egyszer a tél beköszön, akár hosszú évekig, évtizedekig is eltarthat. Minket ez a veszély ugyan nem fenyeget, hiszen felénk a hőmérő higanyszála csak óvatosan merészkedik nulla fok alá, havat pedig az utóbbi években már csak mutatóban láttunk, de a tél nálunk is közeleg. Ideje felkészülni rá!

A váratlanul lehullott, nagy mennyiségű hó komoly károkat és fennakadást okozhat, de amilyen könnyen jött, valószínűleg olyan gyorsan el is olvad, ezért igyekezzünk kiélvezni minden pillanatát! Csinálhatunk hóangyalt, építhetünk hóembert, és persze hógolyózhatunk is, az egyik legjobb móka azonban a szánkózás. Egy meredek domboldalról hócsúszkával vagy műanyag szánkóval csúszhatunk le a legbiztonságosabban, míg egy kiadós családi sétához még mindig a klasszikus, fából készült szánkó a legjobb választás. Utóbbihoz természetesen már puha, nagy teherbírású szánkókötél dukál.

A csúszással azért legyünk óvatosak! Ami a szabadban, önfeledt játék közben előnyt, az a mindennapok során inkább hátrányt jelent. A létrát, a felhajtót, a járdát vagy lépcsőt csúszásgátló szalaggal tehetjük biztonságosabbá. A szalag nemcsak rendkívül erős tapadást nyújt, de ellenáll a víznek, a hőnek, az UV-sugárzásnak és a tisztító vegyszereknek is. A csúszós felülteteken is komolyan megüthetjük magunkat, a tetőt borító hóréteg elmozdulása azonban valósággal életveszélyes. A károkat és az esetleges baleseteket hófogó elemekkel előzhetjük meg. Ellenőrizzük a tetőnket: ha minden négyzetméterére legalább egy-két hófogó esik, megnyugodhatunk.

shutterstock_509354743.jpgA hó eltakarítása a járdáról és a bejáróról persze így is ránk hárul. Ha kevés hó esik, cserébe az eltakarításával is kevesebb gondunk lesz: egy jó kesztyűvel és egy kézre eső hólapáttal már boldogulni fogunk. Ezzel szemben a vastag hótakaró eltüntetése már embert próbáló feladat. Sok hűhó helyett érdemes beszereznünk egy hómarót, hiszen már az egyfokozatú gépek is tökéletesen alkalmasak arra, hogy hómentes övezetté nyilvánítsuk a kertet. Nehézséget egyedül a jeges hó okozhat, ezért célszerű a havat mielőbb eltakarítani.

shutterstock_510445543.jpg
Az első kiadós havazás persze még egy kicsit várat magára. Addig is vegyük kézbe kedvenc hógömbünket, és gyönyörködjünk a hópelyhek szállingózásában. Idén talán fehér karácsonyunk lesz.

Szólj hozzá!

Ne dobja be a törölközőt!

2016. november 19. 18:43

A téli teregetés a legtöbb esetben kompromisszummal jár, de a nappaliban, a hálóban vagy az egyik félreeső sarokban felállított ruhaszárító a kényszermegoldások közül is az egyik legrosszabb, amit választhatunk. Nem csupán és nem elsősorban azért, mert idegesítő és illúzióromboló a száradó ruhák kerülgetése – ennél sokkal fontosabb, hogy a beltéri teregetés ugrásszerűen megnöveli a lakás páratartalmát, ami egyenes úton a penészgombák felbukkanásához vezet. Ez már csak azért is bosszantó, mert a műanyag nyílászárókhoz, a hőhidas szerkezetekhez vagy a hiányzó vízszigeteléshez képest a száradó ruhák okozta páralecsapódást egy kis odafigyeléssel könnyedén kordában tarthatjuk.

shutterstock_335642450.jpg

Amennyiben építkezés, felújítás során a mosókonyhára is gondoltunk, nincs miről beszélni: itt akár egy szárítógépnek is bőven akad hely. Lakástulajdonosként legkönnyebben egy kombinált mosó-szárítógéppel úszhatjuk meg a teregetést, ennek hiányában azonban a legjobb, amit tehetünk, hogy a párátlanító gépünket állatjuk csatasorba.

shutterstock_361302206.jpg

Ezek a gépek tulajdonképpen a hűtőszekrények működési elvét követik, azzal a cseppet sem elhanyagolható különbséggel, hogy a hűtést követően a szoba meleg levegőjéből kicsapódó pára a készülék vízgyűjtő edényébe csöpög. A párátlanító ráadásul nemcsak a kiteregetett ruhákat szárítja meg, de a penész kialakulását is megelőzi. Így már bátran teregethetünk a ruhaszárító állványra, nyugodtan beruházhatunk egy fali szárítóra, néhány vállfával és egy fregolival pedig még inkább kihasználhatjuk a rendelkezésünkre álló teret. Egy valamire azonban mindenképpen ügyeljünk: a zokniknak csipeszen a helyük. Mosás előtt, közben és után is.

Törölközőinkkel is meggyűlhetne a bajunk, szerencsére a fürdőszobákat ma már szinte mindenütt kizárólag törölközőszárítós radiátorokkal szerelik fel. Nem véletlenül. Egy ilyen radiátor önmagában is nagyon praktikus, de ha törölközőinket elektromos szárítóra teregetjük, még nagyobb hasznát vesszük! Nevével ellentétben nemcsak törölközőinket száríthatjuk meg rajta, de a fűtőbordák között fehérneműink is nagyszerűen érzik magukat, ezzel az okos kiegészítővel ráadásul még tovább növelhetjük a módszer hatékonyságát.

shutterstock_236885437.jpg

Ezzel persze még korántsem merült ki a lehetőségek tárháza. Egy elektromos ruhaszárítóhoz például már a hagyományos szárítógépek árának töredékéért hozzájuthatunk, és a ruhák köré cipzározott ballon révén energiaveszteség nélkül, gyorsan és hatékonyan letudhatjuk a teregetést. A másik lehetőség, ha szüleink, nagyszüleink tapasztalatára hagyatkozunk, és télen is a szabad ég alatt teregetünk, a vízgőz ugyanis fagypont alatt ugyanúgy elpárolog a nedves ruhákból, mint szobahőmérsékleten. Már csak egy rozsdamentes szárítóra és egy kis bátorságra lesz szükségünk hozzá.

Szólj hozzá!

Utólagos ablakszigetelés házilag

2016. november 11. 11:00

A hideg beálltával régi ablakaink egyre több problémát okoznak. A nyílászárók elöregedése előbb-utóbb huzathoz, gombásodáshoz és az ablaküvegek elhomályosodásához vezet, a kegyelemdöfést azonban alighanem a fűtésszámla adja meg az ablakok számára. Ha idáig eljutunk, biztosra vehetjük: nyílászáróink megérettek a cserére. Igen ám, csakhogy a karácsony és a téli hónapok már itt vannak a küszöbön, ezért otthonunk felújítása helyett érdemes gyorsabb és költséghatékonyabb megoldásban gondolkodnunk.

shutterstock_310310327.jpgA legjobb, amit ilyenkor tehetünk, ha lehúzzuk a rolót! Választhatjuk a természetes bambuszrolót, a praktikus, hő- és fényzáró bevonattal ellátott alumínium rolót vagy a jól bevált reluxát is, de már egy jó minőségű sötétítőfüggöny is sokat javít ablakaink hőszigetelésén.

shutterstock_136802099.jpgA nyílászárók hézagait legegyszerűbben ablaktömítő szalaggal tüntethetjük el. A szigeteléshez nincs szükség speciális szerszámokra vagy különleges kézügyességre: vágjuk méretre az öntapadó csíkokat, és egyszerűen ragasszuk fel az ablakkeretre! A gumiból készült szalagok tökéletesen zárják a réseket, ugyanakkor lágyak, rugalmasak, így az ajtó zárásakor sem okoznak feszültséget a tok és a becsukott ajtószárny között. Egy legfeljebb 3,5 mm vastag hézag tömítésére az E-profilú szalag a legalkalmasabb, 2 és 5 mm között azonban a P-profilú, 3 és 7 mm között pedig a D-profilú szalaggal járunk a legjobban.

shutterstock_243978673.jpgAblakszigetelő fólia használatával még tovább javíthatjuk nyílászáróink hőszigetelését. A fólia átlátszó rétege olyan, akár egy plusz üvegtábla. Bent tartja a meleget, energiát takarít meg, és lényegesen csökkenti a kondenzvíz képződését az ablaküvegen. Az ablaktömítő szalaghoz hasonlóan ennek a felszerelése sem ördöngösség: miután felragasztottuk a fóliát az ablak belső oldalára, egy hajszárító segítségével könnyedén kisimíthatjuk és megfeszíthetjük. 

Már csak néhány ablakbetétre vagy szélfogó párnára van szükségünk, és kész is vagyunk a nyílászárók téliesítésével. A huzat megszűnésével emelkedik a szoba hőmérséklete, javul a fűtés hatékonysága, csökken otthonunk por- és zajterhelése, ami a közérzetünkre is jótékony hatást gyakorol. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy minél jobb munkát végeztünk, annál nagyobb eséllyel szembesülünk a korszerű nyílászárók beszerelésekor jelentkező tipikus problémával. A penészedéssel.

shutterstock_357346460.jpg

A jelenség már régóta ismert. A műanyag ablakok nem engedik ki a párát, a lecsapódó nedvesség pedig ideális körülményeket teremt a penészgombák számára. A modern nyílászárók esetén beépített szellőzőréssel teszik tönkre a tökéletes szigetelést, frissen szigetelt régi ablakaink esetén azonban más megoldás után kell néznünk. Korábbi bejegyzésünkben összeszedtük, hogyan védekezhetünk hatékonyan a penészedés ellen.

Szólj hozzá!

A téli kertészkedés sava-borsa

2016. november 04. 17:04

1_6.JPGJó dolog az ásás, de még jobb, ha más ás – tartja a mondás, nem véletlenül. Elvetemült kertbarátként persze novemberben is a veteményesben a helyünk. Ilyenkor már egy jó ásó is igencsak megkönnyíti a dolgunkat, ráadásul vigasztalhat a tudat, hogy az ősz végi ásás jóvoltából sokkal jobb állapotban lesz a talajunk tavasszal.

shutterstock_276612380.jpgHa elmaradtunk volna a spenót és a sóska vetésével, most még a földbe tehetjük a magjukat, de az igen lassan csírázó petrezselymet is ilyenkor célszerű elültetni. A tél beköszönte előtt már nem fog előbújni, tavasszal azonban gyors növekedésnek indul. Petrezselymünket, akárcsak az októberben vetett, áttelelő saláta, sárgarépa vagy kelkáposzta állományunkat fóliapalásttal óvhatjuk meg a talaj menti fagyoktól. Erre a célra az agrofólia az egyik legjobb megoldás.

A siker persze ezúttal is az időzítésen múlik. A túl korán elültetett fokhagyma idő előtt kihajt, és nincs az a fóliatakaró, ami megvédhetné, a túlságosan későn elültetett hagyma pedig elfagy, így nem tud gyökeret ereszteni. Szerencsére fokhagymánkat akár egy cserépedénybe is elültethetjük. A gerezdek gyorsan kihajtanak, és még csak ki sem kell mozdulnunk a konyhából: a friss fokhagymaszárakat elég közvetlenül főzés, tálalás előtt levágnunk.kepkivagas_6.JPGHa kedvet kaptunk a fűszernövényekhez, termeszthetünk metélőhagymát, petrezselymet, kakukkfüvet, koriandert, oreganót és bazsalikomot is a lakásban. Fűszernövényeinket a cserépedényektől kezdve a fonott kosarakon át egészen a konzervdobozokig szinte bármiben tarthatjuk, a megfelelő vízelvezetést azonban mindenképpen biztosítanunk kell számukra, hiszen a pangó vizet meglehetősen rosszul viselik. Amennyiben hely szűkében vagyunk, tegyük a növényeket egy-egy mutatós virágtartóban a párkányra, de néhány praktikus fűszernövénytartóval akár fel is aggathatjuk őket. A legtöbb fűszernövény vígan elél télen az ablakban.

Nem úgy a dísznövények, melyeknek a közhiedelemmel szemben egyáltalán nincs szükségük fűtött üvegházra. Épp ellenkezőleg: a hűvös, száraz, átmeneti időszak is hozzájárul a megfelelő fejlődésükhöz. Ez persze nem azt jelenti, hogy jól viselik a téli fagyokat, de nem kell kétségbeesnünk, ha a télikert kialakítása csak a távlati terveink között szerepel. Egy fűtetlen veranda, egy beépített erkély vagy akár egy ablakos előszoba is ideális hely a számukra.kepkivagas_7.JPGA sövényeket és a sok helyet foglaló, nehezen mozdítható növényeket természetesen akkor sem tudnánk védett helyre költöztetni, ha volna hová, egy kis segítséggel azonban a szabad ég alatt is könnyedén átvészelik a telet. Takarjuk be növényeinket légpárnás fóliával, béleljük ki őket szalmával, és tavaszig nem lesz rájuk gondunk.

 

Szólj hozzá!
Címkék: kert

A Praktiker 2016-os barkácsbajnokai

2016. november 03. 15:57

Idén a szokottnál is több ötletes, funkcionális és szép –persze saját kezűleg készített vagy felújított – bútor, kert, lakásdekoráció és építmény pályázata érkezett szerkesztőségünkbe. Most a négy kategória és a közönségdíj nyertes munkáit mutatjuk be.
bb2016_dijatadas_nagy_1.jpg

Még az idő is jókedvre derült a Praktiker új budapesti barkácsáruházának megnyitójával egybekötött, jó hangulatú díjátadón. Képünkön balról jobbra: Mr. Praktikus (Tóth Roland), Szalai Zoltán közönségdíjazott, a kategóriák nyertesei: Smid Attila (festés, lakásdekoráció), Berente István (kert), Bittera Lászlóné (építés házon belül és kívül), Kalló Imre (bútor), a plakát túloldalán pedig Burka Szilvia, a Praktiker marketingvezetője, Hegedűs Diana, a Henkel brand managere, Baranyai Zsolt, az AL-KO ügyvezető igazgatója, valamint Boda Ildikó IQ Press home decor portfólió vezető és Jodal Béla vezető szerkesztő (Ötlet Mozaik).

bb2016_logo.png

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: barkacsolj

A tökéletes töklámpás titka

2016. október 28. 10:44

shutterstock_314953427.jpgMindenszentek közeledtével ma már a virágok és a teamécsesek mellett a sütőtök iránt is egyre nagyobb a kereslet. Legtöbbünk számára még mindig szokatlan az édességet kunyeráló gyerekek jelmezes ámokfutása, a töklámpások azonban ugyanúgy hozzátartozóink lelki üdvösségéért világítanak, mint a halottak napján gyújtott mécsesek. Egy kis vidámság még ilyenkor sem árt.

A halloween gyökerei egészen az ősi kelták hiedelemvilágáig nyúlnak vissza. Később az ünnep összemosódott az ókori Róma pogány szertartásaival, majd a kereszténység elterjedésével a Mindenszentek napja vette a helyét. Leszámítva Írországot, ahol a keresztény tanok jól megfértek a pogány szokások mellett, így az október 31-ei és a november 1-jei ünnep párhuzamosan élt tovább. Előbbit All Hallow’s Eve-nek, utóbbit All Hallow’s Day-nek nevezték el. Innen terjedt el és kapta nevét később a halloween, melynek legfontosabb jelképe, a töklámpás is egy ír legendából ered.

1_5.JPGA történetnek számos változata létezik, de mindegyik egy részeges ír kovácsról, Jack O’ Lanternről szól, aki azóta is kivájt takarmányrépában izzó parázs fényénél keresi az örök megnyugvást. A legendában szereplő takarmányrépát az Amerikában őshonos, látványosabb és könnyebben megformálható sütőtök váltotta fel, a halloween pedig az egyik legfontosabb tengerentúli ünneppé vált. Lássuk, hogyan pislákol egy hamisítatlan halloweeni töklámpás fénye!

shutterstock_473115574.jpgMindenekelőtt egy kerek sütőtökre és egy éles késre lesz szükségünk. Vágjuk le cikcakkban a tökfödőt, kaparjuk ki a tök a belsejét, majd alakítsuk ki a lámpás szemét, száját és orrát! A legegyszerűbb, ha a gyertyákat alátétekre állítva helyezzük el a kivájt tök belsejében. Töklámpásunk már így is mutatós, néhány egyszerű trükkel azonban még pofásabbá tehetjük.

 Faragjunk hegyes fogakat a kivágott darabokból, majd fogpiszkálók segítségével szúrjuk bele őket a tökfej szájpadlásába! Hasonló hatást érhetünk el, ha a fogakat a kifaragott sütőtök szájából vájjuk ki: elég óvatosan meghámoznunk az agyarakat, és a töklámpás máris kimutatja a foga fehérét. Kis kézügyességgel és egy faragókészlettel akár nagyobb mutatványokra is képesek lehetünk.

shutterstock_62641363.jpgA töklámpás elkészítését persze egyszerűbben is megúszhatjuk. Miután kikapartuk a sütőtök belsejét, fúrjuk szitává akkus gépünkkel, tegyünk a közepébe néhány teamécsest, akasszuk fel egy drót segítségével, és máris kész a saját halloweeni diszkógömbünk! Vagy menjünk be a legközelebbi Praktiker áruházba, és válogassunk az ünnepi díszek, kellékek, kiegészítők közül.

Szólj hozzá!

Beindult az őszi teraszszezon!

2016. október 21. 18:00

shutterstock_158276471.jpgHiába vártuk, idén ősszel elmaradt a vénasszonyok nyara. Túl vagyunk az első, talaj menti fagyokon, és a folytatásban is hűvös, szeles, borongós idő várható, az időjárás azonban nem szabad, hogy kedvünket szegje! Október végén, november elején is szervezhetünk kerti partit, vacsorázhatunk a szabad ég alatt, vagy borozhatunk az erkélyen. Ehhez csupán néhány kültéri fűtőtestre lesz szükségünk.

Az infravörös sugaraknak köszönhetően a korszerű hősugárzók már szabadtéren is hatékonyan és gazdaságosan használhatóak, hiszen nem a levegőt, hanem a közvetlen környezetüket melegítik fel. A hagyományos fűtési rendszerekkel szemben az infravörös technológiának számos előnye van. Egyrészt elenyésző a fellépő hőveszteség, másrészt a meleg a készülék bekapcsolását követően azonnal érezhető. Szintén az infrasugárzók mellett szól, hogy a nagytömegű meleget mérgező gázok kibocsátása nélkül állítják elő: ha nincs égés, nincs melléktermék sem.

shutterstock_120498226.jpgAz egyetlen nehézséget a fűtőtestek elhelyezése jelenti. A hősugárzók ugyan kis helyigényűek, a felszerelésük azonban fokozott odafigyelést igényel. A hőérzetünk akkor lesz ideális, ha az infravörös sugarak megfelelő távolságról érnek bennünket: se nem túl távolról, se nem túl közelről. Választhatunk mutatós, állólámpaszerű hősugárzót és diszkrét, falra szerelhető változatot is, ez elsősorban a felhasználás módjától függ. Egy praktikus, hordozható típussal egész biztosan nem nyúlhatunk mellé.

Kerti partit szervezne az ősz kellős közepén? Miért ne – egy kisebb pavilonban pillanatok alatt kellemes hőmérsékletet teremthet! Hűvös őszi estéken már nem elég közelebb húzódni a grillsütőhöz, hősugárzónkkal azonban a fűtetlen garázsban vagy műhelyben is kedvünkre barkácsolhatunk. Néhány strapabíró kültéri bútor, egy pofás hamutartó és egy ízléses hősugárzó segítségével akár télire is hangulatos dohányzóhelyet alakíthatunk ki. Az infravörös sugarak házi kedvenceinkre is jótékony hatást gyakorolnak majd, ahogyan az istálló és a keltető fűtésére is tökéletesen alkalmasak.

shutterstock_138079973.jpgS ha mindez még nem volna elég, a hősugárzókat a járda, a kocsibejáró vagy az ereszcsatorna fűtésére is felhasználhatjuk. Ezzel nemcsak a baleseteket és az esetleges anyagi károkat előzhetjük meg, de jelentős összeget is megspórolhatunk, hiszen a kültéri fűtésrendszerek kiépítése egyébként nem olcsó mulatság. Költekezés helyett dugjuk be hősugárzónkat a konnektorba, és intsünk búcsút a hidegnek!

Szólj hozzá!
Címkék: kert

Így kerek a világ!

2016. október 14. 11:00

Mindenkinek megvan az a jelenet az Üvegtigris második részéből, amikor Csoki először köszönt be Lalihoz oldalkocsis csodajárgányán? Persze, hogy meg. A felturbózott Babetta jóval praktikusabb kétkerekű társainál. Ugyanúgy felborul, mint elődje, oldalkocsijában azonban alapfelszereltség a sörös rekesz. Csoki motoros triciklije a gyakorlatiasság iskolapéldája. Nyeregbe pattanni egyébként is nagyon szórakoztató, néhány praktikus kiegészítővel pedig még hatékonyabbá tehetjük. A lehetőségek tárháza szinte végtelen.kepkivagas_5.JPGManapság a hegyi, az országúti, a városi és a túrakerékpárok a legnépszerűbbek, két különleges típuson azonban mindenképpen érdemes elgondolkodnunk. Az egyik az elektromos tricikli. Csoki járgányához hasonlóan ezt sem kell tekernünk, elfér rajta a sörös rekesz, és még csak fel sem borul. A másik az összecsukható bicikli, ami azért nagyon praktikus, mert az agglomerációból nem kell egészen belvárosi munkahelyünkig autóznunk. Megállunk, leparkolunk egy ingyenes zónában, kivesszük a bicajt a csomagtartóból, egyetlen mozdulattal széthajtjuk, és betekerünk a belvárosba.

shutterstock_448544377.jpgAkárhogy is választunk, a legalapvetőbb védőfelszerelések nélkül még a közértbe se induljunk útnak. A bukósisakok elsősorban a sérülésektől óvnak meg minket, a jó minőségű kesztyűk a tenyerünket tehermentesítik, eső ellen pedig köpönyeggel védekezhetünk. Esőkabátban a baleseteket is nagyobb eséllyel ússzuk meg szárazon, hiszen – rikító színének köszönhetően – rossz látási viszonyok között is felhívja ránk a figyelmet. Néhány fényvisszaverő pánttal még többet tehetünk a láthatóságunkért.

shutterstock_223698154.jpgA csomagok szállítása két keréken sem okoz gondot. Maradhatunk a klasszikus, piacra járós fonott kosárnál. Választhatunk a túramotorok hátsó dobozaira emlékeztető csomagtartót is, de a gyorszáras fémkosár is kifejezetten praktikus, hiszen bevásárláshoz elég csak leakasztanunk a kormányról. Utóbbi esetén ráadásul a hátulra szerelt gyerekülésről sem kellene lemondanunk, de ha ponyvás utánfutóban furikázzuk a trónörököst, éppen olyan helye lesz, ami megilleti. Fejedelmi.

A tél közeledtével biciklink tárolása már okozhat némi fejtörést, a megoldás azonban ezúttal is karnyújtásnyira van tőlünk. Elég egy szabad falfelület, és egy kerékpártartó segítségével a leghétköznapibb bicajból is menő dizájntárgy válik. Nagy belmagasságú lakásban persze adja magát a mennyezet, ennek az okos kerékpárliftnek köszönhetően pedig egész biztosan nem fogunk belebotlani biciklinkbe.

Persze akkor se keseredjünk el, ha odakint ítéletidő tombol, és nem tudunk kimozdulni otthonról. Pattanjunk fel a szobabiciklinkre!kepkivagas2_2.JPG

Szólj hozzá!
Címkék: tippek

Felavattuk Budapest legújabb Praktiker áruházát!

2016. október 13. 17:20

Október első hetében megnyitotta kapuit az ország 20. Praktiker áruháza! A háromnapos ünnepségen az érdeklődők kedvezményesen vásárolhattak, koncerteken és kézműves foglalkozásokon vehettek részt, miközben az új áruház mind a 12 000 négyzetméterét felfedezhették. Így most már nem csak azt tudják, hogy hol található a webshop átvételi pont, de épp olyan jól ismerik a gyönyörűen berendezett óriási kertcentrum részleget, mint a lakásdekoráció- és más bemutató tereinket. A Váci úti Praktiker kutyabarát áruház, így a vásárlóknak kis kedvenceiket sem kell otthon hagyniuk.

Alig egy hét telt el a 20. Praktiker áruház rendhagyó megnyitója óta és a három napon át tartó áruházavató sok-sok élménye még mindig elevenen zsong bennünk. Egy igazi házavatóra mindenki másképpen emlékszik vissza, ezért is érdemes újra és újra felidézni a legjobb pillanatait. A maratoni áruházavatón az óriási nyitási akcióktól a családi programokon át egészen a koncertekig minden volt, mi szem-szájnak ingere, és amit utólag is szívesen elevenítünk fel.

A parkolót ínycsiklandó street food ételek illata lengte be, a kreatív gyereksarok játékai, kézműves foglalkozásai során kicsik és nagyok egyaránt kibontakozhattak, a házibuli hangulatáról pedig egyrészt a helyszíni DJ zenei kívánságműsora, másrészt Radics Gigi és Király Viktor fergeteges koncertje gondoskodott.

Ezzel együtt a legnépszerűbb programnak egyértelműen a lufieső bizonyult, hiszen a szerencsések ajándékutalványokra bukkanhattak a léggömbök belsejében. A fotófalnál meg mindenkinek lehetősége volt Mr. Praktikussal találkozni és közös fényképet készíteni. Jó házigazdához illően ő minden helyszínen felbukkant, így az Ötletmozaik és a Praktiker közös barkácsbajnokságának szombat délelőtti díjátadóján is találkozhattunk vele.

Nem minden nap bulizunk barkácsáruházban, ezért is sikerült a Praktiker házavatója rendkívülire. Hiszen mi például nem elpakoltunk, ahogyan azt házibulik előtt szokás, hanem épp ellenkezőleg: éjt nappallá téve azon dolgoztunk, hogy a teljes választékunk a polcokra kerülhessen a nagy napra, és sikerült is minden várakozásunkat felülmúlni a fantasztikus hangulattal. A barkácsoló sarok futószalagon gyártotta a remekműveket, szorgos kezek készítettek házszámot, menhelyi kutyák számára házat és lépten-nyomon arcfestett gyerekek bukkantak elő az áruház területén. A családias és barátságos hangulatról a továbbiakban sem szándékozunk lemondani, így például az ingyenes WIFI lehetősége a továbbiakban is adott lesz, hogy minden kedves vásárlónk otthon érezhesse magát nálunk.

Köszönjük mindenkinek, aki benézett hozzánk, és továbbra is várunk mindenkit szeretettel új, és sok szempontból megújult áruházunkban!

Szólj hozzá!

Ne egye meg a penész!

2016. október 07. 11:00

 

shutterstock_167972543.jpgEgyfelől a vizesedés hátterében általában valamiféle tervezési hiányosság, kivitelezési hiba áll. A századelőn épült házak esetén a falakon keresztül felszivárgó eső- és talajvíz – pontosabban a rosszul elvezetett csapadék és az épületek vízszigetelés nélküli alapja – okozza a legnagyobb problémát. A felújított panellakásokban gyakran a nem megfelelően szellőző műanyag nyílászárók állnak a vizesedés hátterében, a családi házak többségénél pedig a töredezett tetőcserepek, a hiányzó páraáteresztő fólia vagy a hőhidas szerkezetek vezetnek penészedéshez.

Másfelől azonban a penész felbukkanshutterstock_305228048.jpgásáról mi magunk tehetünk. A főzéstől kezdve a vasaláson és a teregetésen át egészen a fürdésig szinte minden házimunka növeli a levegő páratartalmát, a lecsapódó pára pedig ideális körülményeket teremet a penészgombák elszaporodásához. A penészedés sajnos nem csupán esztétikai kérdés. A penészgombáknak jelentős szerepük van a légúti és ízületi megbetegedésekben, bőrgyulladást okozhatnak, de irritálhatják többek között a hallójáratot, az orrüreget és a szaruhártyát is. Éppen ezért, ha felütötte fejét a penész, érdemes azonnal eltávolítanunk!

Az egyik legegyszerűbb módszer, ha fogunk egy kemény kefét, és egyszerűen ledörzsöljük a penészt a falról, majd egy gombaölővel az egész szobát lefestjük. A fürdőszobai penészfoltokat súrolópor és hipó keverékével is kezelésbe vehetjük. Kenjük le a masszával a fugákat és a mennyezet sarkait, majd néhány nap után töröljük tisztára. Amennyiben még hatékonyabb eredményt szeretnénk, használjunk speciális lemosó oldatot! A penész amilyen könnyen jött, olyan egyszerűen el is távolítható, a hosszú távú megoldás érdekében azonban a penészedés okát is meg kell szüntetnünk.

shutterstock_491949673.jpgMindenekelőtt a levegő ideális, 50-55 százalékos páratartalmát kell biztosítanunk. Ha tudni szeretnénk, milyen messze vagyunk ettől az értéktől, egy higrométerre is szükségünk lesz. Csökkenthetjük a levegő nedvességtartalmát módszeres szellőztetéssel, a bútorok és a falak között hagyott légréssel, illetve páraelszívóval is, használhatunk tablettás páramentesítőt, a legjobban azonban egy korszerű párátlanító beszerzésével járunk. Ezek a gépek tulajdonképpen a hűtőszekrények működési elvét követik, azzal a cseppet sem elhanyagolható különbséggel, hogy a hűtést követően a szoba meleg levegőjéből kicsapódó pára a készülék vízgyűjtő edényébe csöpög. A párátlanító ráadásul nemcsak a penésszel veszi fel a harcot, de megszárítja a kiteregetett ruhákat is, miközben a fűtés költségei is csökkennek, hiszen a nedvesebb levegő felmelegítése jóval több energiát igényelne.

1005.PNG

Amennyiben gondoskodtunk a levegő ideális páratartalmáról, de otthonunk falai még mindig nyirkosak, szinte biztosra vehetjük, hogy a problémát hőhíd vagy a talajból felszivárgó víz okozza. Hőhíd esetén korszerű, páraáteresztő hőszigetelés alkalmazása jelenti a megoldást, a falban lévő vizet pedig szárító vakolatrendszer segítségével távolíthatjuk el, így a penész csak ott bukkan fel, ahol szeretnénk. Hosszan érlelt sajtok kérgén.

Szólj hozzá!

Ezen a hétvégén beindul a buli!

2016. október 05. 11:38

Bulizz velünk te is, a Praktiker házavatóján október 7-től 9-ig, hiszen hatalmas akciókkal, nyereményekkel és izgalmas programokkal várunk téged. És hogy pontosan hova kell jönnöd? A Váci út 60-62. számhoz Újpestre, a Pratiker legújabb áruházába! A első nyitási napon minden vásárlót ajándékkal lepünk meg, és ha benn vagy az első 100 vásárlóban, akkor egy Praktikutya is vár rád nálunk :) A helyszínen street food show is lesz, melyhez egy 500 Ft-os kupont adunk, ha 5000 Ft felett vásárolsz az ország legnagyobb áruházában.

aruhaznyito_blogpost_750x500_4.jpg

Szólj hozzá!

Otthonunk melege a fenntarthatóság jegyében

2016. október 04. 16:30

Ma újra reneszánszukat élik az alternatív fűtési rendszerek. Az energiahatékony otthonok bölcs előrelátását tükrözik, hogy a megfelelő tüzelőanyag kiválasztásáról időben és átgondoltan gondoskodunk, így nemcsak hőérzetünket, de családi költségvetésünket is komfortosabbá tehetjük!

nagy.jpg

p284209_2200_1515-3.jpg

 

Úgy tűnik a 21. század emberének újra meg kell tanulnia a tűzzel bánni és ezt a Praktiker Szombathelyi áruházának vezetője, Boncz Péter sem gondolja másként. Cikksorozatunk e havi állomásán sok praktikus tudnivalóról és újdonságról kérdeztük szakértőnket!

Mi a legfontosabb tudnivaló a tüzelőanyagokkal kapcsolatban?

A tüzelőanyagoknak többféle válfaja áll rendelkezésünkre. Célszerű a tüzelőberendezés típusának, a fűtőértéknek és persze a tárolási lehetőségeinknek a legoptimálisabb verziót választani. A tüzelőanyagunk lehet fa, vagy valamilyen brikettált újrahasznosított anyag. Ám kétségtelen, hogy a legklasszikusabb és a kiválasztása kapcsán legnagyobb odafigyelést igénylő tüzelő, maga a fa. Ez esetben nem árt figyelembe vennünk, hogy tüzifánk lehetőleg száraz legyen, ennek híján a tüzelőberendezésünk bekátrányosodhat, és kisebb hatásfokkal üzemelhet. A leggyakrabban emlegetett mértékegységeknek, mint a köbméter, üzemi köbméter, erdészeti köbméter, vagy mázsa szintén célszerű alaposabban utánajárni, mert nagy intervallumbéli ingadozások is megfigyelhetőek. Sok múlik a fa fajtáján, sűrűségén és nedvességtartamán, vagy azon, hogy hasogatott, vagy rönkfáról beszélünk. A legegyszerűbb kalodás, eleve hasogatott fát vennünk, hacsak nem szeretnénk egy tartós masszázsbérletre váltani. A rönkfa kályha késszé tétele komoly fizikai erőbevételt, nem kevés időt és energiát emészt fel.  

A fa mellett melyek még a legnépszerűbb tüzelők?

A fával szemben jobb hatásfokkal égő, környezetbarát brikettek óriási népszerűségnek örvendnek a hűvös időben, hiszen a különböző faipari hulladékokból és napraforgóhéjból nagy nyomáson összepréselt, vagyis brikettált téglaformák, a legoptimálisabb helykihasználást teszik lehetővé, jól adagolhatóak és a használatukkal a kormozódástól is kevésbé kell tartanunk, ám bizonyos tüzelőberendezésekhez sajnos nem hasznosíthatóak, akárcsak a pellett tüzelőanyagok, melyek előállítása szintén préselt technikával történik és elsősorban pellettkazánokhoz üzemeltetésére találták ki. Legyen szó azonban vegyes tüzelésű, faelgázasító, esetleg pellett kazánokról, vagy bármilyen tüzelő berendezésről, jól kiépített rendszer esetén nem csak lényegesen alacsonyabb költségekkel számolhatunk, hanem a fűtési komfort érzetünk is megmarad.

Magunk is préselhetünk brikettet, akár otthon is?

Egy új, magyar szabadalomnak, a papírbrikettáló készüléknek köszönhetően, mi magunk is előállíthatunk olcsó, tiszta és környezetbarát tüzelőanyagot. A kézi prés segítségével újrahasznosíthatjuk a papírt, amit kidobnánk. A papírbrikettáló készülékbe vízbe áztatott papírt kell tenni, majd a nedvességet kisajtolni. A művelet pofon egyszerű. A papír brikett téglák kiszáradás után jól égnek és kevés hamutartalmuk van.

Hogy kelthetjük életre a legkönnyebben a lángokat?

Számtalanféle gyújtós kapható. A tűzifa meggyújtására papír és aprófa használata nélkül az egyik legjobb a K-Lumet névre keresztelt gyújtós, melyet fogyatékkal élő emberek állítanak elő, így aki ilyent vásárol, nemcsak egy praktikus terméket kap, hanem vásárlásával több száz fogyatékos ember számára biztosít munkahelyet. Mindezen felül a termék kizárólag újrahasznosított anyagokból készül.

ohmygoodies.jpg

A fűtésszezon a kéményekre nézve is fokozott terhelést jelent. Mit tehetünk, hogy elkerüljük a veszélyt, azon kívül, hogy évente egyszer ajtót nyitunk a kéményseprőnek?

A koromtól leszűkülhet, elkátrányosodhat a kémény eredeti keresztmetszete. Ennek helyreállítását szolgálják a különböző kéménytisztító hasábok. A különleges technológiának köszönhetően ez a termék forradalmi változásokat indított el a kéménytisztítók piacán, hiszen leoxidálja a füstjáratokban és a kéményben lerakódott kormot és kátrányt, ezzel maximális égési kapacitást biztosít kályhánknak, kandallónknak, de megelőzhetünk egy esetleges tűzveszélyt is. A kéménytisztítót kéményseprő-ipari vállalatok tesztelték nagy megelégedéssel. Emellett hasznos lehet az ún. koromtalanító por is, amely a kandallók tűzteréből oldja a kormot. De nem lehet elégszer hangsúlyozni a szén-monoxid érzékelők fontosságát sem, melyek egy része árammal, másik elemmel működik. Egy háztartáson belül azonban célszerű kettőt is elhelyezni az esetleges meghibásodások miatt.

Az utóbbi évtizedben a tűz, nem csak funkcióját tekintve tölt be kiemelt szerepet az ember életében, de fontos látványeleme is lett az enteriőröknek! Mi a tendencia kandalló téren?

 A sikertörténet a kandallókkal kezdődött. Számos típus és változat látott napvilágot, és a felhozatal minden fűtési szezonban egyre csak bővül. Vannak hagyományos fatüzelésű kandallók, elterjedtek az elektromos kandallók is, de az elmúlt éveknek, - a folyamatos újításoknak köszönhetően- kétségtelenül a vízteres kandallók lettek az egyik adu ászai. Mindegyik típusnak megvan ugyan a maga speciális tulajdonsága és kiváltsága, viszont a vízteres kandalló több előnyös tulajdonságot is ötvöz magában. A vízteres kandallók előnye a hagyományos kandallókkal szemben, hogy nem csupán a légteret képesek felfűteni, hanem központi fűtést is vezérelni tudják, sőt néhány változat a használati melegvíz előállítására is képes.

Kivitelüket tekintve milyen újdonságok vannak?

Léteznek öntöttvas kályhák, klasszikus formavilágú csempekandallók, és igazi unikumként megjelentek - a Szombathelyen- manufakturális módon előállított modern kivitelű kerámia cserépkandallók is. Széles a forma és méret választék. De kétségtelen, hogy a minimalista kivitel minden eddiginél markánsabb teret nyert. A hatalmas üvegfelülettel rendelkező kandallóbetéteket kozmopilta harmóniába hozhatjuk otthonunkkal. Miközben a régi idők szerelmesei, az egykori vadászkastélyok hangulatát idéző padkás kandallókkal ékesíthetik a tereket. De retró hangulata miatt óriási kereslet mutatkozik a nagymamák egykori sparheltjére hajazó kis teatűzhelyek iránt is. Ez utóbbi nagyon hasznos és igazán autentikus kiegészítője lehet a nyaralóknak, parasztházaknak egyaránt. Mindenesetre az tagadhatatlan, hogy bármilyen tüzelő berendezést is választunk a komfortérzetünk mellett otthonunk értéke is nagyban nő.

(Forrás: http://www.etalonmagazin.hu
Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva)

3d65fcea7a8b8201877d91f82a64c6d7.jpg

Szólj hozzá!

Itt az idő a kerti munkára!

2016. szeptember 30. 11:00

shutterstock_258717155.jpgŐsszel, a tél beálltáig elég sok tennivalónk akad a kertben. Közülük az első és legfontosabb az őszi metszés. Ilyenkor kell megritkítani a nyáron elburjánzott fákat, bokrokat, de ne hagyjuk ki az őszi lemosó permetezést sem! Ha néhány új fát is el szeretnénk ültetni, erre is most nyílik a legjobb alkalom. Az évelő cserjék, gyümölcsfák metszéséhez csupán egy kerti szerszámkészletre lesz szükségünk, az őszi gyepápoláshoz azonban érdemes bevetnünk a teljes arzenálunkat.

 Az első feladat természetesen a fűnyírás. Dolgozhatunk benzines és elektromos fűnyíróval is, de ilyenkor már ne hagyjuk hosszúra a füvet, és az utolsó vágást október végére, november elejére időzítsük. Az őszi gyepszellőztetést az első fagy beálltáig bármikor elvégezhetjük, egészséges fűszálaink azonban akkor járnak a legjobban, ha közepesen száraz talajon, fűnyírás után dolgozunk. A gyepszellőztető kicsi, függőleges pengéi fellazítják a talaj felső rétegét, vagyis kiszellőztetik, így jóval több tápanyag és nedvesség jut el a fű gyökereihez.
kepkivagas1.JPGA gyepszellőztetés másik nagy előnye, hogy a gép az elhalt füvet, mohát, azaz a gyepfilcet is összegyűjti. Ez azért nagyon fontos, mert a filcréteg megakadályozza a nitrogén, a foszfor és az oxigén áramlását, tápanyagfelvétel nélkül pedig nincs az a gyep, ami képes volna épségben átvészelni a telet. A mohák megjelenése egyébként egyértelműen a talaj rossz szerkezetére utal. Ha a gyepszellőztetés nem oldja meg a problémát, érdemes speciális gyeptrágyával javítanunk a pázsit ellenálló képességén.
shutterstock_376113562.jpg

Apropó, gyeptrágya. A gyepszellőztetést mindenképpen az őszi műtrágyázás
követi, ami nemcsak őszi alkalmazást, de egyben őszi gyeptrágyát is jelent! A lassú tápanyag-leadású műtrágya javítja a gyep állapotát, növeli az ellenálló képességét, és egész télen biztosítja a talaj tápanyagellátását.

Mivel a fű a lehullott falevelek alatt ugyanúgy befülled, mint a gyepfilc esetén, ezért a pázsit rendszeres takarítása legalább olyan fontos, mint a gyepszellőztetés. Lombseprű alighanem minden háztartásban akad, az igazán hatékony munkához azonban egy nagy teljesítményű lombszívóra is szükségünk lesz. A lombszívó a sövénygondozás során is kapóra jön, hiszen a lehullott falevelek növényeinket sem engedik elég napfényhez és levegőhöz jutni. Ősszel még egyszer, utoljára vissza kell vágni a sövényeket. A nyírás természetesen nemcsak formázza a növényt, de a téli pihenésre is felkészíti.kepkivagas2_1.JPG

Szólj hozzá!
Címkék: kert

Nagyobb a lángjuk, mint a füstjük

2016. szeptember 23. 17:02

9689799773_0b589a60ff_o.jpgA kajakban ülve, a kenuban térdelve evezünk, ez tiszta sor. A zivatarfelhő nyilvánvalóan a záporeső továbbfejlődése. Az elbeszélés egy több helyszínen zajló, több szereplőt mozgató novella, notebooknak pedig az elavult laptopok modern utódait nevezzük. De tegye fel a kezét, aki tudja, mi a különbség a kandalló és a kályha között!

A legtöbbünk fejében a kandallókról és a kályhákról is ábrándos képek élnek. Mesebeli kandallóink középkori kastélyok nyirkos falait fűtik, szinte halljuk a tűz ropogását az eldugott erdei házban, a családi fészek melegét adó cserépkályhát pedig gyerekkori emlékeink idealizálják, a valóság azonban szokás szerint egészen más arcát mutatja.

Történeti szempontból a kandalló és a kályha között éles határvonal húzódik, a cserépkályhák ugyanis a kandallók továbbfejlesztett változatai. A kandallók korai, tökéletlen elődei már az első civilizációkban felbukkantak: az egykori tulajdonosok tüzet raktak a kunyhó közepén ásott gödörbe, körberakták kövekkel, a füstöt pedig kivezették a tetőnyíláson keresztül. A mai értelemben vett nyitott kandallók persze csak a középkorban terjedtek el igazán, jóllehet népszerűségüket akkor még nem a fűtőértéküknek köszönhették.

4866152751_8fe266b8dd_z.jpgA kandallókultúra európai fellendülése egészen a 20. század végéig váratott magára, a cserépkályhák azonban a 14-15. századi megjelenésüket követően gyorsan elnyerték mai felhasználási formájukat. A kandallók és a kályhák közötti legfontosabb különbséget a kályhatesten belüli füstjáratok jelentik, kerámiaburkolatukon keresztül ráadásul a cserépkályhák még több hő leadására képesek.

A mai, modern kandallók és cserépkályhák között persze már elenyésző a különbség – és ez is inkább csak ízlésbeli. A cserépkályha lassabban melegszik be, de tovább tartja a meleget, a korszerű kandallók zárt utóégéssel kombinált tűzterei már nagyon jó hatásfokkal égetik el a fát, a csempekandallók pedig még külső megjelenésükben is a cserépkályhákat idézik. A paletta az ízléses, mértéktartó modellektől egészen a klasszikus formákat idéző, extravagáns darabokig tart.

kepkivagas.PNGAmennyiben egy kicsit is bizonytalan, aktuális fűtéskatalógusunkban segítünk megtalálni az igényeinek leginkább megfelelő fűtési megoldást. A falra szerelhető, elektromos kandallók a legkisebb lakásokban is helyet követelnek maguknak, a sütővel kombinált modellek összekötik a kellemest a még kellemesebbel, a nosztalgiafaktorra építő, rusztikus kandallók pedig dekorációnak sem utolsók.

Szólj hozzá!

Kutya hidegre felkészülni!

2016. szeptember 15. 12:00

shutterstock_328695215.jpgA kutya a legjobb barátunk. Évezredek teltek el a háziasítás óta, éber házőrzőből szép lassan házi kedvencekké váltak, a megfelelő kutyaházról azonban még így is hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Pedig kis kedvenceink élete korántsem annyira titkos, mint gondolnánk. Éheznek, ha nem készítjük ki az eledelüket, szomjaznak, amikor nincs elég vizük, nyáron melegük van, télen pedig hozzánk hasonlóan fáznak. Utóbbira egy pofás, hőszigetelt kutyaház a megoldás, amit mi magunk is könnyedén elkészíthetünk.


kepkivagas_4.JPGAkárcsak saját házunk építése során, az első lépés a tájolás. Alapszabály, hogy a házikó ajtaja lehetőleg délre nézzen, de még ennél is fontosabb, hogy házőrzőnk innen is szemmel tudja tartani a kertkaput és a bejárati ajtót. Természetesen a ház méretét elsősorban kedvencünk termete határozza meg. Vadonatúj lakosztálya csak annyira legyen tágas, hogy könnyedén felmelegíthesse testhőjével!

Néhány praktikus megoldással még kényelmesebbé tehetjük szerény hajlékát, így egyikünknek sem kell kutyául éreznie magát. Sem nekünk, sem neki. A kutyaházat helyezzük talapzatra, a padlót beléleljük szalmazsákkal, ajtó gyanánt áttetsző, hőszigetelő függönyt használjunk, a tető – a könnyebb takarítás érdekében – legyen felnyitható, és ha csak tehetjük, fából készítsük el a kutyaházat! A fa sosem veszi át úgy a hideget, mint a tégla, a beton vagy éppen a fém.

 Amennyiben kész a terv a fejünkben, vessük papírra, és lássunk munkához! Először is vágjuk méretre az OSB lapokat a falakhoz, a padlóhoz és a tetőhöz is. Erősítsük rá a bútorlapokra a fenyőléceket, és a szegélyek közé már jöhetnek is az EPS táblák – becsületes nevükön a hungarocell lemezek. Ragasszuk fel a polisztirol lapokat, a szegélylécekre szögeljük fel a lambériát, és már készen is vagyunk a kétrétegű, hőszigetelt falakkal.

shutterstock_173648426.jpg

A kutyaház tető alá hozásához szükségünk lesz némi kézügyességre, de az elkészült tetőszerkezet befedése már rutinmunka. Csavarozzuk fel az OSB lapokat, szigeteljük hungarocell táblákkal, és koronázzuk meg kutyaházunkat bitumenes zsindellyel vagy hullámlemezekkel. Amennyiben hosszú távra tervezünk, a tetőléceket, a belső teret és a lambériát is érdemes átkennünk vastaglazúrral.

Tapasztalat vagy idő hiányában készen is megvásárolhatjuk kutyaházunkat. Szó ekkor sem érheti a ház elejét, persze valaki így is, úgy is bele fog ugatni a dolgunkba…

Szólj hozzá!

Otthoni edzés, házi praktikák

2016. szeptember 09. 11:00

shutterstock_298127873.jpgMindenhol jó, de otthon a legjobb. A sokcsillagos szállodák lakosztályai kényelmesebbek a hálószobánknál, mégis a saját ágyunkban alszunk a legmélyebben. A multiplex mozik széles vásznával nem vetekedhet az okostévénk, a legtöbb filmbe mégis a saját kanapénkról tudunk belefeledkezni igazán. Nincs ez másként a súlyzós edzések esetében sem. Az edzőtermi körülményekről ugyan kénytelenek leszünk lemondani, cserébe időt és pénzt spórolunk, ráadásul a zavaró tényezőktől is egyszer és mindenkorra megszabadulunk.

Ha teljesen kezdők vagyunk, az első és legfshutterstock_152787086.jpgontosabb, amit meg kell értenünk, hogy nem gyakorlatokat végzünk, hanem az izmainkat mozgatjuk! Ha például cementes zsákkal a nyakunkban guggolunk, nagyon fontos, hogy ne a súly mozgatására, hanem a combizmaink megfeszítésére koncentráljunk! Lassú, kontrollált végrehajtás, teljes mozgástartomány és magas ismétlésszám esetén még csak cementes zsákra sem lesz szükségünk. Végezzünk mellé sétálós kitöréseket, padra lépéseket, egylábas állóvádli-gyakorlatot, és már meg is vagyunk az otthoni lábedzéssel.

shutterstock_53401198.jpgA felsőtestünk megdolgoztatásához sem kell tonnákat megmozgatnunk, de egy-egy univerzális eszköz azért nagy segítségünkre lehet. Ennek hiányában az elszántságunk mellett a találékonyságunkra is szükségünk lesz. Kapaszkodjunk bele két masszívabb szék háttámlájába, és végezzünk tolódzkodásokat! Ha a könyökünk szorosan a testünk mellett halad, szinte kizárólag a tricepszünk fog dolgozni, ellenkező esetben a mellünk is nagy terhelést kap. Ugyanez természetesen igaz a fekvőtámaszokra is.

A legtöbb leleményességet a hátedzésünk igényli. Egy húzódzkodó keretet akár az erkélyünk falára is felfúrhatunk, a fordított evezésekhez pedig tegyünk keresztbe két szék közé egy seprűnyelet! Ha szűkebben, nagyjából vállszélességben fogjuk az alkalmi rudat, és a tenyerünk felfelé néz, a bicepszünket is munkára bírhatjuk. Az elmaradhatatlan oldalemelésekhez fogjunk a kezünkbe egy-egy vödrös kiszerelésű falfestéket, hasizom-erősítéshez azonban érdemes beszereznünk egy profi gépet.

kepkivagas_3.JPGHa már minden izomcsoportot átmozgattunk, foglalkozzunk a szív- és érrendszerünk karbantartásával és a zsíranyagcserénk fokozásával is! Mindegy, hogy futópadon kocogunk, szobabiciklin tekerünk, vagy elliptikus tréneren izzadunk, a lényeg, hogy állandó, mérsékelt tempóban, megszakítás nélkül legalább 45-50 percet mozogjunk! Ez nagyjából 120-130-as pulzusszámot jelent, de nincs szükségünk mérésekre. Ha kardiózás közben lihegve ugyan, de még érthetően tudunk beszélni, akkor jó úton haladunk.

Feltéve, hogy a táplálkozásunkra is odafigyelünk, a siker ugyanis legalább 50 százalékban az étrendünkön múlik. A szervezet számára elengedhetetlen tápanyagokat sovány húsok, halak, teljes őrlésű gabonafélék, hüvelyesek és hidegen sajtolt olajok fogyasztásával biztosíthatjuk. A lenmagolaj az egyik legjobb zsírsavforrás, de még véletlenül se keverjük össze a mélyalapozóként is használható lenolajjal!

Szólj hozzá!