Beindult az őszi teraszszezon!

2016. október 21. 18:00

shutterstock_158276471.jpgHiába vártuk, idén ősszel elmaradt a vénasszonyok nyara. Túl vagyunk az első, talaj menti fagyokon, és a folytatásban is hűvös, szeles, borongós idő várható, az időjárás azonban nem szabad, hogy kedvünket szegje! Október végén, november elején is szervezhetünk kerti partit, vacsorázhatunk a szabad ég alatt, vagy borozhatunk az erkélyen. Ehhez csupán néhány kültéri fűtőtestre lesz szükségünk.

Az infravörös sugaraknak köszönhetően a korszerű hősugárzók már szabadtéren is hatékonyan és gazdaságosan használhatóak, hiszen nem a levegőt, hanem a közvetlen környezetüket melegítik fel. A hagyományos fűtési rendszerekkel szemben az infravörös technológiának számos előnye van. Egyrészt elenyésző a fellépő hőveszteség, másrészt a meleg a készülék bekapcsolását követően azonnal érezhető. Szintén az infrasugárzók mellett szól, hogy a nagytömegű meleget mérgező gázok kibocsátása nélkül állítják elő: ha nincs égés, nincs melléktermék sem.

shutterstock_120498226.jpgAz egyetlen nehézséget a fűtőtestek elhelyezése jelenti. A hősugárzók ugyan kis helyigényűek, a felszerelésük azonban fokozott odafigyelést igényel. A hőérzetünk akkor lesz ideális, ha az infravörös sugarak megfelelő távolságról érnek bennünket: se nem túl távolról, se nem túl közelről. Választhatunk mutatós, állólámpaszerű hősugárzót és diszkrét, falra szerelhető változatot is, ez elsősorban a felhasználás módjától függ. Egy praktikus, hordozható típussal egész biztosan nem nyúlhatunk mellé.

Kerti partit szervezne az ősz kellős közepén? Miért ne – egy kisebb pavilonban pillanatok alatt kellemes hőmérsékletet teremthet! Hűvös őszi estéken már nem elég közelebb húzódni a grillsütőhöz, hősugárzónkkal azonban a fűtetlen garázsban vagy műhelyben is kedvünkre barkácsolhatunk. Néhány strapabíró kültéri bútor, egy pofás hamutartó és egy ízléses hősugárzó segítségével akár télire is hangulatos dohányzóhelyet alakíthatunk ki. Az infravörös sugarak házi kedvenceinkre is jótékony hatást gyakorolnak majd, ahogyan az istálló és a keltető fűtésére is tökéletesen alkalmasak.

shutterstock_138079973.jpgS ha mindez még nem volna elég, a hősugárzókat a járda, a kocsibejáró vagy az ereszcsatorna fűtésére is felhasználhatjuk. Ezzel nemcsak a baleseteket és az esetleges anyagi károkat előzhetjük meg, de jelentős összeget is megspórolhatunk, hiszen a kültéri fűtésrendszerek kiépítése egyébként nem olcsó mulatság. Költekezés helyett dugjuk be hősugárzónkat a konnektorba, és intsünk búcsút a hidegnek!

Szólj hozzá!

Így kerek a világ!

2016. október 14. 11:00

Mindenkinek megvan az a jelenet az Üvegtigris második részéből, amikor Csoki először köszönt be Lalihoz oldalkocsis csodajárgányán? Persze, hogy meg. A felturbózott Babetta jóval praktikusabb kétkerekű társainál. Ugyanúgy felborul, mint elődje, oldalkocsijában azonban alapfelszereltség a sörös rekesz. Csoki motoros triciklije a gyakorlatiasság iskolapéldája. Nyeregbe pattanni egyébként is nagyon szórakoztató, néhány praktikus kiegészítővel pedig még hatékonyabbá tehetjük. A lehetőségek tárháza szinte végtelen.kepkivagas_5.JPGManapság a hegyi, az országúti, a városi és a túrakerékpárok a legnépszerűbbek, két különleges típuson azonban mindenképpen érdemes elgondolkodnunk. Az egyik az elektromos tricikli. Csoki járgányához hasonlóan ezt sem kell tekernünk, elfér rajta a sörös rekesz, és még csak fel sem borul. A másik az összecsukható bicikli, ami azért nagyon praktikus, mert az agglomerációból nem kell egészen belvárosi munkahelyünkig autóznunk. Megállunk, leparkolunk egy ingyenes zónában, kivesszük a bicajt a csomagtartóból, egyetlen mozdulattal széthajtjuk, és betekerünk a belvárosba.

shutterstock_448544377.jpgAkárhogy is választunk, a legalapvetőbb védőfelszerelések nélkül még a közértbe se induljunk útnak. A bukósisakok elsősorban a sérülésektől óvnak meg minket, a jó minőségű kesztyűk a tenyerünket tehermentesítik, eső ellen pedig köpönyeggel védekezhetünk. Esőkabátban a baleseteket is nagyobb eséllyel ússzuk meg szárazon, hiszen – rikító színének köszönhetően – rossz látási viszonyok között is felhívja ránk a figyelmet. Néhány fényvisszaverő pánttal még többet tehetünk a láthatóságunkért.

shutterstock_223698154.jpgA csomagok szállítása két keréken sem okoz gondot. Maradhatunk a klasszikus, piacra járós fonott kosárnál. Választhatunk a túramotorok hátsó dobozaira emlékeztető csomagtartót is, de a gyorszáras fémkosár is kifejezetten praktikus, hiszen bevásárláshoz elég csak leakasztanunk a kormányról. Utóbbi esetén ráadásul a hátulra szerelt gyerekülésről sem kellene lemondanunk, de ha ponyvás utánfutóban furikázzuk a trónörököst, éppen olyan helye lesz, ami megilleti. Fejedelmi.

A tél közeledtével biciklink tárolása már okozhat némi fejtörést, a megoldás azonban ezúttal is karnyújtásnyira van tőlünk. Elég egy szabad falfelület, és egy kerékpártartó segítségével a leghétköznapibb bicajból is menő dizájntárgy válik. Nagy belmagasságú lakásban persze adja magát a mennyezet, ennek az okos kerékpárliftnek köszönhetően pedig egész biztosan nem fogunk belebotlani biciklinkbe.

Persze akkor se keseredjünk el, ha odakint ítéletidő tombol, és nem tudunk kimozdulni otthonról. Pattanjunk fel a szobabiciklinkre!kepkivagas2_2.JPG

Szólj hozzá!

Felavattuk Budapest legújabb Praktiker áruházát!

2016. október 13. 17:20

Október első hetében megnyitotta kapuit az ország 20. Praktiker áruháza! A háromnapos ünnepségen az érdeklődők kedvezményesen vásárolhattak, koncerteken és kézműves foglalkozásokon vehettek részt, miközben az új áruház mind a 12 000 négyzetméterét felfedezhették. Így most már nem csak azt tudják, hogy hol található a webshop átvételi pont, de épp olyan jól ismerik a gyönyörűen berendezett óriási kertcentrum részleget, mint a lakásdekoráció- és más bemutató tereinket. A Váci úti Praktiker kutyabarát áruház, így a vásárlóknak kis kedvenceiket sem kell otthon hagyniuk.

Alig egy hét telt el a 20. Praktiker áruház rendhagyó megnyitója óta és a három napon át tartó áruházavató sok-sok élménye még mindig elevenen zsong bennünk. Egy igazi házavatóra mindenki másképpen emlékszik vissza, ezért is érdemes újra és újra felidézni a legjobb pillanatait. A maratoni áruházavatón az óriási nyitási akcióktól a családi programokon át egészen a koncertekig minden volt, mi szem-szájnak ingere, és amit utólag is szívesen elevenítünk fel.

A parkolót ínycsiklandó street food ételek illata lengte be, a kreatív gyereksarok játékai, kézműves foglalkozásai során kicsik és nagyok egyaránt kibontakozhattak, a házibuli hangulatáról pedig egyrészt a helyszíni DJ zenei kívánságműsora, másrészt Radics Gigi és Király Viktor fergeteges koncertje gondoskodott.

Ezzel együtt a legnépszerűbb programnak egyértelműen a lufieső bizonyult, hiszen a szerencsések ajándékutalványokra bukkanhattak a léggömbök belsejében. A fotófalnál meg mindenkinek lehetősége volt Mr. Praktikussal találkozni és közös fényképet készíteni. Jó házigazdához illően ő minden helyszínen felbukkant, így az Ötletmozaik és a Praktiker közös barkácsbajnokságának szombat délelőtti díjátadóján is találkozhattunk vele.

Nem minden nap bulizunk barkácsáruházban, ezért is sikerült a Praktiker házavatója rendkívülire. Hiszen mi például nem elpakoltunk, ahogyan azt házibulik előtt szokás, hanem épp ellenkezőleg: éjt nappallá téve azon dolgoztunk, hogy a teljes választékunk a polcokra kerülhessen a nagy napra, és sikerült is minden várakozásunkat felülmúlni a fantasztikus hangulattal. A barkácsoló sarok futószalagon gyártotta a remekműveket, szorgos kezek készítettek házszámot, menhelyi kutyák számára házat és lépten-nyomon arcfestett gyerekek bukkantak elő az áruház területén. A családias és barátságos hangulatról a továbbiakban sem szándékozunk lemondani, így például az ingyenes WIFI lehetősége a továbbiakban is adott lesz, hogy minden kedves vásárlónk otthon érezhesse magát nálunk.

Köszönjük mindenkinek, aki benézett hozzánk, és továbbra is várunk mindenkit szeretettel új, és sok szempontból megújult áruházunkban!

Szólj hozzá!

Ne egye meg a penész!

2016. október 07. 11:00

 

shutterstock_167972543.jpgEgyfelől a vizesedés hátterében általában valamiféle tervezési hiányosság, kivitelezési hiba áll. A századelőn épült házak esetén a falakon keresztül felszivárgó eső- és talajvíz – pontosabban a rosszul elvezetett csapadék és az épületek vízszigetelés nélküli alapja – okozza a legnagyobb problémát. A felújított panellakásokban gyakran a nem megfelelően szellőző műanyag nyílászárók állnak a vizesedés hátterében, a családi házak többségénél pedig a töredezett tetőcserepek, a hiányzó páraáteresztő fólia vagy a hőhidas szerkezetek vezetnek penészedéshez.

Másfelől azonban a penész felbukkanshutterstock_305228048.jpgásáról mi magunk tehetünk. A főzéstől kezdve a vasaláson és a teregetésen át egészen a fürdésig szinte minden házimunka növeli a levegő páratartalmát, a lecsapódó pára pedig ideális körülményeket teremet a penészgombák elszaporodásához. A penészedés sajnos nem csupán esztétikai kérdés. A penészgombáknak jelentős szerepük van a légúti és ízületi megbetegedésekben, bőrgyulladást okozhatnak, de irritálhatják többek között a hallójáratot, az orrüreget és a szaruhártyát is. Éppen ezért, ha felütötte fejét a penész, érdemes azonnal eltávolítanunk!

Az egyik legegyszerűbb módszer, ha fogunk egy kemény kefét, és egyszerűen ledörzsöljük a penészt a falról, majd egy gombaölővel az egész szobát lefestjük. A fürdőszobai penészfoltokat súrolópor és hipó keverékével is kezelésbe vehetjük. Kenjük le a masszával a fugákat és a mennyezet sarkait, majd néhány nap után töröljük tisztára. Amennyiben még hatékonyabb eredményt szeretnénk, használjunk speciális lemosó oldatot! A penész amilyen könnyen jött, olyan egyszerűen el is távolítható, a hosszú távú megoldás érdekében azonban a penészedés okát is meg kell szüntetnünk.

shutterstock_491949673.jpgMindenekelőtt a levegő ideális, 50-55 százalékos páratartalmát kell biztosítanunk. Ha tudni szeretnénk, milyen messze vagyunk ettől az értéktől, egy higrométerre is szükségünk lesz. Csökkenthetjük a levegő nedvességtartalmát módszeres szellőztetéssel, a bútorok és a falak között hagyott légréssel, illetve páraelszívóval is, használhatunk tablettás páramentesítőt, a legjobban azonban egy korszerű párátlanító beszerzésével járunk. Ezek a gépek tulajdonképpen a hűtőszekrények működési elvét követik, azzal a cseppet sem elhanyagolható különbséggel, hogy a hűtést követően a szoba meleg levegőjéből kicsapódó pára a készülék vízgyűjtő edényébe csöpög. A párátlanító ráadásul nemcsak a penésszel veszi fel a harcot, de megszárítja a kiteregetett ruhákat is, miközben a fűtés költségei is csökkennek, hiszen a nedvesebb levegő felmelegítése jóval több energiát igényelne.

1005.PNG

Amennyiben gondoskodtunk a levegő ideális páratartalmáról, de otthonunk falai még mindig nyirkosak, szinte biztosra vehetjük, hogy a problémát hőhíd vagy a talajból felszivárgó víz okozza. Hőhíd esetén korszerű, páraáteresztő hőszigetelés alkalmazása jelenti a megoldást, a falban lévő vizet pedig szárító vakolatrendszer segítségével távolíthatjuk el, így a penész csak ott bukkan fel, ahol szeretnénk. Hosszan érlelt sajtok kérgén.

Szólj hozzá!

Ezen a hétvégén beindul a buli!

2016. október 05. 11:38

Bulizz velünk te is, a Praktiker házavatóján október 7-től 9-ig, hiszen hatalmas akciókkal, nyereményekkel és izgalmas programokkal várunk téged. És hogy pontosan hova kell jönnöd? A Váci út 60-62. számhoz Újpestre, a Pratiker legújabb áruházába! A első nyitási napon minden vásárlót ajándékkal lepünk meg, és ha benn vagy az első 100 vásárlóban, akkor egy Praktikutya is vár rád nálunk :) A helyszínen street food show is lesz, melyhez egy 500 Ft-os kupont adunk, ha 5000 Ft felett vásárolsz az ország legnagyobb áruházában.

aruhaznyito_blogpost_750x500_4.jpg

Szólj hozzá!

Otthonunk melege a fenntarthatóság jegyében

2016. október 04. 16:30

Ma újra reneszánszukat élik az alternatív fűtési rendszerek. Az energiahatékony otthonok bölcs előrelátását tükrözik, hogy a megfelelő tüzelőanyag kiválasztásáról időben és átgondoltan gondoskodunk, így nemcsak hőérzetünket, de családi költségvetésünket is komfortosabbá tehetjük!

nagy.jpg

p284209_2200_1515-3.jpg

 

Úgy tűnik a 21. század emberének újra meg kell tanulnia a tűzzel bánni és ezt a Praktiker Szombathelyi áruházának vezetője, Boncz Péter sem gondolja másként. Cikksorozatunk e havi állomásán sok praktikus tudnivalóról és újdonságról kérdeztük szakértőnket!

Mi a legfontosabb tudnivaló a tüzelőanyagokkal kapcsolatban?

A tüzelőanyagoknak többféle válfaja áll rendelkezésünkre. Célszerű a tüzelőberendezés típusának, a fűtőértéknek és persze a tárolási lehetőségeinknek a legoptimálisabb verziót választani. A tüzelőanyagunk lehet fa, vagy valamilyen brikettált újrahasznosított anyag. Ám kétségtelen, hogy a legklasszikusabb és a kiválasztása kapcsán legnagyobb odafigyelést igénylő tüzelő, maga a fa. Ez esetben nem árt figyelembe vennünk, hogy tüzifánk lehetőleg száraz legyen, ennek híján a tüzelőberendezésünk bekátrányosodhat, és kisebb hatásfokkal üzemelhet. A leggyakrabban emlegetett mértékegységeknek, mint a köbméter, üzemi köbméter, erdészeti köbméter, vagy mázsa szintén célszerű alaposabban utánajárni, mert nagy intervallumbéli ingadozások is megfigyelhetőek. Sok múlik a fa fajtáján, sűrűségén és nedvességtartamán, vagy azon, hogy hasogatott, vagy rönkfáról beszélünk. A legegyszerűbb kalodás, eleve hasogatott fát vennünk, hacsak nem szeretnénk egy tartós masszázsbérletre váltani. A rönkfa kályha késszé tétele komoly fizikai erőbevételt, nem kevés időt és energiát emészt fel.  

A fa mellett melyek még a legnépszerűbb tüzelők?

A fával szemben jobb hatásfokkal égő, környezetbarát brikettek óriási népszerűségnek örvendnek a hűvös időben, hiszen a különböző faipari hulladékokból és napraforgóhéjból nagy nyomáson összepréselt, vagyis brikettált téglaformák, a legoptimálisabb helykihasználást teszik lehetővé, jól adagolhatóak és a használatukkal a kormozódástól is kevésbé kell tartanunk, ám bizonyos tüzelőberendezésekhez sajnos nem hasznosíthatóak, akárcsak a pellett tüzelőanyagok, melyek előállítása szintén préselt technikával történik és elsősorban pellettkazánokhoz üzemeltetésére találták ki. Legyen szó azonban vegyes tüzelésű, faelgázasító, esetleg pellett kazánokról, vagy bármilyen tüzelő berendezésről, jól kiépített rendszer esetén nem csak lényegesen alacsonyabb költségekkel számolhatunk, hanem a fűtési komfort érzetünk is megmarad.

Magunk is préselhetünk brikettet, akár otthon is?

Egy új, magyar szabadalomnak, a papírbrikettáló készüléknek köszönhetően, mi magunk is előállíthatunk olcsó, tiszta és környezetbarát tüzelőanyagot. A kézi prés segítségével újrahasznosíthatjuk a papírt, amit kidobnánk. A papírbrikettáló készülékbe vízbe áztatott papírt kell tenni, majd a nedvességet kisajtolni. A művelet pofon egyszerű. A papír brikett téglák kiszáradás után jól égnek és kevés hamutartalmuk van.

Hogy kelthetjük életre a legkönnyebben a lángokat?

Számtalanféle gyújtós kapható. A tűzifa meggyújtására papír és aprófa használata nélkül az egyik legjobb a K-Lumet névre keresztelt gyújtós, melyet fogyatékkal élő emberek állítanak elő, így aki ilyent vásárol, nemcsak egy praktikus terméket kap, hanem vásárlásával több száz fogyatékos ember számára biztosít munkahelyet. Mindezen felül a termék kizárólag újrahasznosított anyagokból készül.

ohmygoodies.jpg

A fűtésszezon a kéményekre nézve is fokozott terhelést jelent. Mit tehetünk, hogy elkerüljük a veszélyt, azon kívül, hogy évente egyszer ajtót nyitunk a kéményseprőnek?

A koromtól leszűkülhet, elkátrányosodhat a kémény eredeti keresztmetszete. Ennek helyreállítását szolgálják a különböző kéménytisztító hasábok. A különleges technológiának köszönhetően ez a termék forradalmi változásokat indított el a kéménytisztítók piacán, hiszen leoxidálja a füstjáratokban és a kéményben lerakódott kormot és kátrányt, ezzel maximális égési kapacitást biztosít kályhánknak, kandallónknak, de megelőzhetünk egy esetleges tűzveszélyt is. A kéménytisztítót kéményseprő-ipari vállalatok tesztelték nagy megelégedéssel. Emellett hasznos lehet az ún. koromtalanító por is, amely a kandallók tűzteréből oldja a kormot. De nem lehet elégszer hangsúlyozni a szén-monoxid érzékelők fontosságát sem, melyek egy része árammal, másik elemmel működik. Egy háztartáson belül azonban célszerű kettőt is elhelyezni az esetleges meghibásodások miatt.

Az utóbbi évtizedben a tűz, nem csak funkcióját tekintve tölt be kiemelt szerepet az ember életében, de fontos látványeleme is lett az enteriőröknek! Mi a tendencia kandalló téren?

 A sikertörténet a kandallókkal kezdődött. Számos típus és változat látott napvilágot, és a felhozatal minden fűtési szezonban egyre csak bővül. Vannak hagyományos fatüzelésű kandallók, elterjedtek az elektromos kandallók is, de az elmúlt éveknek, - a folyamatos újításoknak köszönhetően- kétségtelenül a vízteres kandallók lettek az egyik adu ászai. Mindegyik típusnak megvan ugyan a maga speciális tulajdonsága és kiváltsága, viszont a vízteres kandalló több előnyös tulajdonságot is ötvöz magában. A vízteres kandallók előnye a hagyományos kandallókkal szemben, hogy nem csupán a légteret képesek felfűteni, hanem központi fűtést is vezérelni tudják, sőt néhány változat a használati melegvíz előállítására is képes.

Kivitelüket tekintve milyen újdonságok vannak?

Léteznek öntöttvas kályhák, klasszikus formavilágú csempekandallók, és igazi unikumként megjelentek - a Szombathelyen- manufakturális módon előállított modern kivitelű kerámia cserépkandallók is. Széles a forma és méret választék. De kétségtelen, hogy a minimalista kivitel minden eddiginél markánsabb teret nyert. A hatalmas üvegfelülettel rendelkező kandallóbetéteket kozmopilta harmóniába hozhatjuk otthonunkkal. Miközben a régi idők szerelmesei, az egykori vadászkastélyok hangulatát idéző padkás kandallókkal ékesíthetik a tereket. De retró hangulata miatt óriási kereslet mutatkozik a nagymamák egykori sparheltjére hajazó kis teatűzhelyek iránt is. Ez utóbbi nagyon hasznos és igazán autentikus kiegészítője lehet a nyaralóknak, parasztházaknak egyaránt. Mindenesetre az tagadhatatlan, hogy bármilyen tüzelő berendezést is választunk a komfortérzetünk mellett otthonunk értéke is nagyban nő.

(Forrás: http://www.etalonmagazin.hu
Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva)

3d65fcea7a8b8201877d91f82a64c6d7.jpg

Szólj hozzá!

Itt az idő a kerti munkára!

2016. szeptember 30. 11:00

shutterstock_258717155.jpgŐsszel, a tél beálltáig elég sok tennivalónk akad a kertben. Közülük az első és legfontosabb az őszi metszés. Ilyenkor kell megritkítani a nyáron elburjánzott fákat, bokrokat, de ne hagyjuk ki az őszi lemosó permetezést sem! Ha néhány új fát is el szeretnénk ültetni, erre is most nyílik a legjobb alkalom. Az évelő cserjék, gyümölcsfák metszéséhez csupán egy kerti szerszámkészletre lesz szükségünk, az őszi gyepápoláshoz azonban érdemes bevetnünk a teljes arzenálunkat.

 Az első feladat természetesen a fűnyírás. Dolgozhatunk benzines és elektromos fűnyíróval is, de ilyenkor már ne hagyjuk hosszúra a füvet, és az utolsó vágást október végére, november elejére időzítsük. Az őszi gyepszellőztetést az első fagy beálltáig bármikor elvégezhetjük, egészséges fűszálaink azonban akkor járnak a legjobban, ha közepesen száraz talajon, fűnyírás után dolgozunk. A gyepszellőztető kicsi, függőleges pengéi fellazítják a talaj felső rétegét, vagyis kiszellőztetik, így jóval több tápanyag és nedvesség jut el a fű gyökereihez.
kepkivagas1.JPGA gyepszellőztetés másik nagy előnye, hogy a gép az elhalt füvet, mohát, azaz a gyepfilcet is összegyűjti. Ez azért nagyon fontos, mert a filcréteg megakadályozza a nitrogén, a foszfor és az oxigén áramlását, tápanyagfelvétel nélkül pedig nincs az a gyep, ami képes volna épségben átvészelni a telet. A mohák megjelenése egyébként egyértelműen a talaj rossz szerkezetére utal. Ha a gyepszellőztetés nem oldja meg a problémát, érdemes speciális gyeptrágyával javítanunk a pázsit ellenálló képességén.
shutterstock_376113562.jpg

Apropó, gyeptrágya. A gyepszellőztetést mindenképpen az őszi műtrágyázás
követi, ami nemcsak őszi alkalmazást, de egyben őszi gyeptrágyát is jelent! A lassú tápanyag-leadású műtrágya javítja a gyep állapotát, növeli az ellenálló képességét, és egész télen biztosítja a talaj tápanyagellátását.

Mivel a fű a lehullott falevelek alatt ugyanúgy befülled, mint a gyepfilc esetén, ezért a pázsit rendszeres takarítása legalább olyan fontos, mint a gyepszellőztetés. Lombseprű alighanem minden háztartásban akad, az igazán hatékony munkához azonban egy nagy teljesítményű lombszívóra is szükségünk lesz. A lombszívó a sövénygondozás során is kapóra jön, hiszen a lehullott falevelek növényeinket sem engedik elég napfényhez és levegőhöz jutni. Ősszel még egyszer, utoljára vissza kell vágni a sövényeket. A nyírás természetesen nemcsak formázza a növényt, de a téli pihenésre is felkészíti.kepkivagas2_1.JPG

Szólj hozzá!

Nagyobb a lángjuk, mint a füstjük

2016. szeptember 23. 17:02

9689799773_0b589a60ff_o.jpgA kajakban ülve, a kenuban térdelve evezünk, ez tiszta sor. A zivatarfelhő nyilvánvalóan a záporeső továbbfejlődése. Az elbeszélés egy több helyszínen zajló, több szereplőt mozgató novella, notebooknak pedig az elavult laptopok modern utódait nevezzük. De tegye fel a kezét, aki tudja, mi a különbség a kandalló és a kályha között!

A legtöbbünk fejében a kandallókról és a kályhákról is ábrándos képek élnek. Mesebeli kandallóink középkori kastélyok nyirkos falait fűtik, szinte halljuk a tűz ropogását az eldugott erdei házban, a családi fészek melegét adó cserépkályhát pedig gyerekkori emlékeink idealizálják, a valóság azonban szokás szerint egészen más arcát mutatja.

Történeti szempontból a kandalló és a kályha között éles határvonal húzódik, a cserépkályhák ugyanis a kandallók továbbfejlesztett változatai. A kandallók korai, tökéletlen elődei már az első civilizációkban felbukkantak: az egykori tulajdonosok tüzet raktak a kunyhó közepén ásott gödörbe, körberakták kövekkel, a füstöt pedig kivezették a tetőnyíláson keresztül. A mai értelemben vett nyitott kandallók persze csak a középkorban terjedtek el igazán, jóllehet népszerűségüket akkor még nem a fűtőértéküknek köszönhették.

4866152751_8fe266b8dd_z.jpgA kandallókultúra európai fellendülése egészen a 20. század végéig váratott magára, a cserépkályhák azonban a 14-15. századi megjelenésüket követően gyorsan elnyerték mai felhasználási formájukat. A kandallók és a kályhák közötti legfontosabb különbséget a kályhatesten belüli füstjáratok jelentik, kerámiaburkolatukon keresztül ráadásul a cserépkályhák még több hő leadására képesek.

A mai, modern kandallók és cserépkályhák között persze már elenyésző a különbség – és ez is inkább csak ízlésbeli. A cserépkályha lassabban melegszik be, de tovább tartja a meleget, a korszerű kandallók zárt utóégéssel kombinált tűzterei már nagyon jó hatásfokkal égetik el a fát, a csempekandallók pedig még külső megjelenésükben is a cserépkályhákat idézik. A paletta az ízléses, mértéktartó modellektől egészen a klasszikus formákat idéző, extravagáns darabokig tart.

kepkivagas.PNGAmennyiben egy kicsit is bizonytalan, aktuális fűtéskatalógusunkban segítünk megtalálni az igényeinek leginkább megfelelő fűtési megoldást. A falra szerelhető, elektromos kandallók a legkisebb lakásokban is helyet követelnek maguknak, a sütővel kombinált modellek összekötik a kellemest a még kellemesebbel, a nosztalgiafaktorra építő, rusztikus kandallók pedig dekorációnak sem utolsók.

Szólj hozzá!

Kutya hidegre felkészülni!

2016. szeptember 15. 12:00

shutterstock_328695215.jpgA kutya a legjobb barátunk. Évezredek teltek el a háziasítás óta, éber házőrzőből szép lassan házi kedvencekké váltak, a megfelelő kutyaházról azonban még így is hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Pedig kis kedvenceink élete korántsem annyira titkos, mint gondolnánk. Éheznek, ha nem készítjük ki az eledelüket, szomjaznak, amikor nincs elég vizük, nyáron melegük van, télen pedig hozzánk hasonlóan fáznak. Utóbbira egy pofás, hőszigetelt kutyaház a megoldás, amit mi magunk is könnyedén elkészíthetünk.


kepkivagas_4.JPGAkárcsak saját házunk építése során, az első lépés a tájolás. Alapszabály, hogy a házikó ajtaja lehetőleg délre nézzen, de még ennél is fontosabb, hogy házőrzőnk innen is szemmel tudja tartani a kertkaput és a bejárati ajtót. Természetesen a ház méretét elsősorban kedvencünk termete határozza meg. Vadonatúj lakosztálya csak annyira legyen tágas, hogy könnyedén felmelegíthesse testhőjével!

Néhány praktikus megoldással még kényelmesebbé tehetjük szerény hajlékát, így egyikünknek sem kell kutyául éreznie magát. Sem nekünk, sem neki. A kutyaházat helyezzük talapzatra, a padlót beléleljük szalmazsákkal, ajtó gyanánt áttetsző, hőszigetelő függönyt használjunk, a tető – a könnyebb takarítás érdekében – legyen felnyitható, és ha csak tehetjük, fából készítsük el a kutyaházat! A fa sosem veszi át úgy a hideget, mint a tégla, a beton vagy éppen a fém.

 Amennyiben kész a terv a fejünkben, vessük papírra, és lássunk munkához! Először is vágjuk méretre az OSB lapokat a falakhoz, a padlóhoz és a tetőhöz is. Erősítsük rá a bútorlapokra a fenyőléceket, és a szegélyek közé már jöhetnek is az EPS táblák – becsületes nevükön a hungarocell lemezek. Ragasszuk fel a polisztirol lapokat, a szegélylécekre szögeljük fel a lambériát, és már készen is vagyunk a kétrétegű, hőszigetelt falakkal.

shutterstock_173648426.jpg

A kutyaház tető alá hozásához szükségünk lesz némi kézügyességre, de az elkészült tetőszerkezet befedése már rutinmunka. Csavarozzuk fel az OSB lapokat, szigeteljük hungarocell táblákkal, és koronázzuk meg kutyaházunkat bitumenes zsindellyel vagy hullámlemezekkel. Amennyiben hosszú távra tervezünk, a tetőléceket, a belső teret és a lambériát is érdemes átkennünk vastaglazúrral.

Tapasztalat vagy idő hiányában készen is megvásárolhatjuk kutyaházunkat. Szó ekkor sem érheti a ház elejét, persze valaki így is, úgy is bele fog ugatni a dolgunkba…

Szólj hozzá!

Otthoni edzés, házi praktikák

2016. szeptember 09. 11:00

shutterstock_298127873.jpgMindenhol jó, de otthon a legjobb. A sokcsillagos szállodák lakosztályai kényelmesebbek a hálószobánknál, mégis a saját ágyunkban alszunk a legmélyebben. A multiplex mozik széles vásznával nem vetekedhet az okostévénk, a legtöbb filmbe mégis a saját kanapénkról tudunk belefeledkezni igazán. Nincs ez másként a súlyzós edzések esetében sem. Az edzőtermi körülményekről ugyan kénytelenek leszünk lemondani, cserébe időt és pénzt spórolunk, ráadásul a zavaró tényezőktől is egyszer és mindenkorra megszabadulunk.

Ha teljesen kezdők vagyunk, az első és legfshutterstock_152787086.jpgontosabb, amit meg kell értenünk, hogy nem gyakorlatokat végzünk, hanem az izmainkat mozgatjuk! Ha például cementes zsákkal a nyakunkban guggolunk, nagyon fontos, hogy ne a súly mozgatására, hanem a combizmaink megfeszítésére koncentráljunk! Lassú, kontrollált végrehajtás, teljes mozgástartomány és magas ismétlésszám esetén még csak cementes zsákra sem lesz szükségünk. Végezzünk mellé sétálós kitöréseket, padra lépéseket, egylábas állóvádli-gyakorlatot, és már meg is vagyunk az otthoni lábedzéssel.

shutterstock_53401198.jpgA felsőtestünk megdolgoztatásához sem kell tonnákat megmozgatnunk, de egy-egy univerzális eszköz azért nagy segítségünkre lehet. Ennek hiányában az elszántságunk mellett a találékonyságunkra is szükségünk lesz. Kapaszkodjunk bele két masszívabb szék háttámlájába, és végezzünk tolódzkodásokat! Ha a könyökünk szorosan a testünk mellett halad, szinte kizárólag a tricepszünk fog dolgozni, ellenkező esetben a mellünk is nagy terhelést kap. Ugyanez természetesen igaz a fekvőtámaszokra is.

A legtöbb leleményességet a hátedzésünk igényli. Egy húzódzkodó keretet akár az erkélyünk falára is felfúrhatunk, a fordított evezésekhez pedig tegyünk keresztbe két szék közé egy seprűnyelet! Ha szűkebben, nagyjából vállszélességben fogjuk az alkalmi rudat, és a tenyerünk felfelé néz, a bicepszünket is munkára bírhatjuk. Az elmaradhatatlan oldalemelésekhez fogjunk a kezünkbe egy-egy vödrös kiszerelésű falfestéket, hasizom-erősítéshez azonban érdemes beszereznünk egy profi gépet.

kepkivagas_3.JPGHa már minden izomcsoportot átmozgattunk, foglalkozzunk a szív- és érrendszerünk karbantartásával és a zsíranyagcserénk fokozásával is! Mindegy, hogy futópadon kocogunk, szobabiciklin tekerünk, vagy elliptikus tréneren izzadunk, a lényeg, hogy állandó, mérsékelt tempóban, megszakítás nélkül legalább 45-50 percet mozogjunk! Ez nagyjából 120-130-as pulzusszámot jelent, de nincs szükségünk mérésekre. Ha kardiózás közben lihegve ugyan, de még érthetően tudunk beszélni, akkor jó úton haladunk.

Feltéve, hogy a táplálkozásunkra is odafigyelünk, a siker ugyanis legalább 50 százalékban az étrendünkön múlik. A szervezet számára elengedhetetlen tápanyagokat sovány húsok, halak, teljes őrlésű gabonafélék, hüvelyesek és hidegen sajtolt olajok fogyasztásával biztosíthatjuk. A lenmagolaj az egyik legjobb zsírsavforrás, de még véletlenül se keverjük össze a mélyalapozóként is használható lenolajjal!

Szólj hozzá!

Strapabíró bútorokat minden kertbe!

2016. szeptember 02. 16:27

Legutóbb praktikus kerti ülőalkalmatosságok között szemezgettünk, a kiválasztott bútorok elkészítésével, illetve beszerzésével azonban még korántsem ért véget teendőink sora. Kerti bútoraink tisztításáról és újszerű állapotuk megőrzéséről ugyanis nekünk kell gondoskodnunk. A legnagyobb károkat ezúttal is a víz okozza. A fém felületek rozsdásodni kezdenek, a fonott bútorok bepenészednek, a fa pedig megszívja magát. Lássuk, hogyan védhetjük meg nagy igénybevételnek kitett kerti bútorainkat a külső, környezeti hatásoktól!

shutterstock_68418547.jpgA legkönnyebb dolgunk a fémbútorokkal van. Az alumíniumfelületeket általában festékréteg védi a korróziótól. Bútorunkat rendszeresen mossuk le szappanos vízzel, minden alkalommal töröljük tisztára, így hosszú távon is élvezhetjük a kényelmét. Ha mégis oxidálódni kezd, a foltot ecetes forró vízzel vagy dörzspapírral is eltüntethetjük, utána azonban fessük át korróziógátló alapozóval. A kovácsoltvas bútoroknak ugyanilyen törődésre van szükségük. Miután drótkefénkkel búcsút intettünk a rozsdának, már jöhet is a rozsdagátló mázolóanyag.

Előbbitől magunkat és kedvenc kerti bútorunkat is megkímélhetjük. Válasszunk Hammerite festéket, és használjuk közvetlenül a rozsdára!

shutterstock_113800084.jpgA sűrű fonású gyékény- és vesszőbútorok tisztán tartása már jóval nagyobb kihívást jelent. Ezek a természetes anyagokból készült, fonott bútorok korántsem annyira sérülékenyek, mint amennyire első ránézésre tűnnek, de fokozott odafigyelést igényelnek. Kerti bútorainkat legalább heti rendszerességgel töröljük át puha, nedves ruhával! Makacsabb szennyeződések esetén a szappanos víz mellett bevethetjük a kerti slagot is. Tisztítás után mindig töröljük szárazra bútorainkat, ugyanakkor kerti garnitúránkat soha ne tegyük ki tartós napsugárzásnak! A nehezen elérhető szegletekben megtelepszik a penész, a közvetlen napsütés hatására viszont könnyedén kiszáradnak és berepedeznek. Biztosra persze csak akkor mehetünk, ha a rattan hatású, ellenálló kerti bútorok közül választunk.

Leginkább a fabútorok ápolása adja fel a leckét. A fa egyáltalán nem tartós anyag, ezért a gombáktól, a kártevőktől, a nedvességtől és a nap sugaraitól is meg kell védenünk a felszínét. A kezeletlen fa nagyon hamar elöregszik, megfelelő felületkezeléssel azonban hosszú időn keresztül is szép, szilárd és ellenálló marad.

kepkivagas_2.JPG

Amennyiben időtálló bevonatot szeretnénk kialakítani, érdemes rendszerben gondolkodnunk! Ennek alapját egy jó minőségű alapozónak és egy ellenálló fedőrétegnek kell képeznie. A favédő alapozó a gombákkal és a kártevőkkel szemben, míg a lakkréteg, a zománcfesték vagy a színtelen lazúr az időjárás káros hatásai ellen nyújt védelmet. Ha a fafelületünk zsugorodni kezd, akkor a fába mélyen beszívódó vékonylazúrral vegyük kezelésbe! Ellenkező esetben érdemes vastaglazúrt használnunk, hiszen tartós védelmet biztosít, ellenáll az UV-sugaraknak, ugyanakkor nem fedi le a fa szerkezetét, és a légzését sem gátolja.

Néhány hasznos tanács betartásával kerti bútoraink máris jobban mutatnak, mint új korukban! Persze választhatunk az olcsóbb, tartós és mutatós műanyag kerti bútorok közül is. Tisztán tartásukra egész biztosan kevesebb gondunk lesz.

Szólj hozzá!
Címkék: kert

Praktikus kerti bútorok

2016. augusztus 26. 21:25

shutterstock_376740118.jpgNéhány nap, és véget ér a nyár, az egyre enyhébb őszi hónapok azonban tovább szaporítják a napos órák számát, kitűnő alkalmat kínálva arra, hogy a szabad ég alatt töltsük jól megérdemelt, hétvégi pihenésünket. Minél hangulatosabb a kertünk, annál szívesebben maradunk otthon, márpedig egy kis kézügyességgel, szabadidővel és néhány jó ötlettel fillérekből hangulatos kerthelyiséget varázsolhatunk hátsóudvarunkból. A saját kezűleg elkészített, különleges darabok egész biztosan hamar a szívünkhöz nőnek majd.

shutterstock_305299856.jpgEngedjük el bátran a fantáziánkat, hiszen van élet a klasszikus raklapbútorokon túl is. A lenyűgöző pázsitkanapék olyan benyomást keltenek, mintha a földből nőttek volna ki. A fűrészbakokra fektetett ajtólap nemcsak környezetbarát, de a kerti étkezőasztalok számára is új távlatokat nyit, az élénk színűre festett gumiabroncsokon nyugvó üveglap láttán pedig azon morfondírozunk, ez vajon miért nem nekünk jutott eszünkbe.

shutterstock_283847579.jpgA boroshordófotel fotel elkészítése már valamivel több hozzáértést igényel, de egész biztosan nem állít leküzdhetetlen akadályok elé minket – megfelelő alapanyag híján ráadásul dolgozhatunk kiszuperált olajoshordóval is. Vágjunk ki egy-egy ívet a hordó testéből, majd tegyük vissza fordítva: az egyik a fotel ülőkéje, a másik a háttámlája lesz.


shutterstock_396371020_1.jpgAz egyik legsokoldalúbb alapanyag azonban kétségkívül a zsalukő. Bármilyen nagyobb léptékű felújításba fogunk, az építkezés során zsalukövekből szinte biztosan kimarad néhány darab – ha mégsem, akár be is vásárolhatunk belőlük. Számtalan felhasználási lehetőséget rejtenek magukban, miközben az áruk is kedvező. Örök kedvenc a zsalukövekből és bútorlapokból álló könyvespolc, hiszen a betontömb rekeszeiben végre a csecsebecséink is méltó helyet kapnak, de a műfaj abszolút csúcsa a kerti pad. Nagyszerűsége egyszerűségében rejlik. Ássunk a földbe néhány összeragasztott zsalukövet egymással szemben, és a fenti üregek mindegyikén húzzunk keresztül egy-egy gyalult fagerendát

shutterstock_270147239_1.jpg

A jó munkához persze idő kell. Az idő pénz. Ha bármelyiknek is szűkében vagyunk, egyedi tervezésű, minőségi
 bútorokkal az időnket és a pénzünket is megspórolhatjuk. A kerti fotelek, kanapék és nyugágyak esetében alapvetően kétféle típus közül választhatunk. A függőágyak, függőfotelek hangulatával semmi sem vetekedhet, ráadásul az árnyékolásra és a tartószerkezetre sem kell gondot fordítanunk. Természetesen alkalmas gyümölcsfa hiányában sem kell kétségbeesnünk: az árnyékolóval és fém vázzal szerelt napágy gyógyír lehet a problémánkra.

A másik lehetőség, hogy a kerek lábakon billegő hintaágyat, a gravitációra fittyet hányó nyugágyat vagy a napozószigetté alakítható kanapét választjuk. A kerti bútorok Rolls-Royce-a esetén azonban mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Szólj hozzá!
Címkék: kert

Répa, retek, mogyoró

2016. augusztus 19. 12:00shutterstock_207883543.jpgAhogyan a tavasz közeledtének is a mogyoróbokrok nyújtózkodó barkája az egyik legbiztosabb jele, úgy az ősz beköszöntéről is a mogyoró ad hírt elsőként. Szedése már augusztusban is esedékes: termése eddigre teljesen kifejlődött, kupacsa lassan fonnyadni kezd. A friss mogyorót fogyaszthatjuk sózva, csokiba mártva, de a különféle kekszeknek, süteményeknek is kitűnő alapanyaga. Elrakhatjuk télire is, ebben az esetben azonban várjunk a betakarításával! Szeptember végén, október elején már könnyedén leverhetjük, összegyűjthetjük és kiszáríthatjuk a gyümölcsét.

A répával és a retekkel már egy kicsit több tennivalónk akad, de ha azt szeretnénk, hogy kertünk továbbra is ellásson bennünket mindenféle földi jóval, ősszel sem hagyhatjuk parlagon heverni veteményesünket! Az első dolgunk az elhalt növényi maradványok eltávolítása, hiszen ezek általában a kártevők, kórokozók melegágyai. A legjobb, ha a beteg részeket el is égetjük – a többi mehet a komposztálóba.

ultetes.JPG

Lazítsuk fel a talajt, ültessük el a magokat néhány centiméter mélyen, és öntözzünk rendszeresen! Fontos, hogy a talaj mindig nedves maradjon, az erős vízsugár azonban kimoshatja az apró magokat, ezért legyünk óvatosak, és finom, tört vízsugárral locsoljunk! Szerencsére a vénasszonyok nyara már csak nevében emlékeztet a tikkasztó hőségre, ezért a nyár végi, kora őszi időszak kifejezetten kedvez a növénytermesztésnek.

Kshutterstock_104261648.jpgevesen tudják, de az ilyenkor, augusztusban elvetett petrezselyem kevésbé hajlamos a sárgulásra. Ültethetünk répát, retket vagy spenótot is, ahogyan a fokhagyma, a metélőhagyma és az endíviasaláta is bátran elvethető, de csak és kizárólag egészséges, tasakolt magot használjuk! A répát, a hónapos retket és a káposztaféléket érdemes bőséges vízzel öntöznünk, 2-3 hetente pedig kaphatnak egy kis nitrogénben és káliumban gazdag, folyékony tápoldatot is. Biztosra természetesen még így sem mehetünk, de ha rendszeresen eltávolítjuk a gyomot, és a zöldségpalánták közé mulcsréteg gyanánt komposztot szórunk, kis szerencsével már nem érhetnek meglepetések.

shutterstock_173496284.jpgA veteményes kert mellett augusztusban már a bogyós gyümölcsökre is érdemes gondot fordítanunk. Ültessük el szamócánkat szeptember elején, és jövőre már élvezhetjük is a munkánk gyümölcsét! A földieper számára a szerves anyagokban gazdag, jó vízellátású talaj az ideális. A termőföld tápanyagtartalmának feljavítására a komposztált szarvasmarhatrágya az egyik legjobb megoldás, ebből négyzetméterenként legalább 10 kilót használjunk! A munkához már csak jó minőségű kézi szerszámokra és a kitartásunkra lesz szükségünk. Szamócánkat befőzéssel, fagyasztással vagy akár aszalással is tartósíthatjuk.

 

Szólj hozzá!
Címkék: kert

Festői környezetben

2016. augusztus 12. 14:50

Pereg a festék és potyog a vakolat? Egyszerű és hatékony megoldást keres? Szeretné, ha közben időt és pénzt takaríthatna meg? Ne fessük az ördögöt a falra! A kültéri felületkezelés a teleshopos álomvilággal szemben korántsem ilyen egyszerű feladat. Persze, ha elég tapasztaltak vagy elég bátrak vagyunk, saját kezűleg is nekiláthatunk.


A megfelelő vashutterstock_79602625.jpgstagságú festékréteg természetesen nem csupán esztétikai célokat szolgál: az időjárás viszontagságai ellen védi a házfalat. A tűző napsütés, a heves esőzés és a rárakódó porréteg persze előbb-utóbb megteszi a hatását. Ha időben észbe kapunk, már egy egyszerű homlokzatfestéssel elejét vehetjük a komolyabb károknak. Ellenkező esetben a fal újravakolását sem ússzuk meg.

Vakolás előtt mindig használjunk alapozót, és csak ezt követően hordjuk fel a nemesvakolatot. A munka során rozsdamentes acélból készült glettvassal dolgozzunk, de az utolsó simításokat már műanyag szerszámmal végezzük! A felületnek ideális körülmények között is legalább 24 óra száradásra van szüksége. Tipp: aprószövésű árnyékoló hálóval a széltől is megóvhatjuk frissen vakolt falunkat.

Amennyiben a házfalunk jó állapotnak örvend, a festéshez akkor is elő kell készíteshutterstock_312206222.jpgnünk. Az első lépés a tisztítás: erre a célra egy magasnyomású mosó a legalkalmasabb. Tőlünk függ, hogy lecsiszoljuk a falat vagy szándékosan durvára hagyjuk, de laza felület esetén mindenképpen használjunk mélyalapozót is a festés megkezdése előtt! Tipp: a fal tövét érdemes takarófóliával borítani, hiszen a lecsöpögő festéket már csak ecetes vésővel lehet eltűntetni.

Ahány ház, annyi szokás, és ahány fal, annyi homlokzatfesték. A szilikátalapú festékek kiváló páraáteresztő képességgel rendelkeznek, az akrilgyanta bázisú bevonatok tartósak és időtállóak, az intelligens festékeket pedig a szilikongyanta teszi víztaszítóvá. A bevonat kiválasztásánál mindig vegyük figyelembe az alapfelületünk adottságait. Tipp: az első és a középső színréteget a homlokzatfestékkel vigyük fel, a nagyobb védelem érdekében pedig keverjünk gombaölőt is a festékhez!

kepkivagas_1.JPG

A homlokzatfestékek átlagos száradási ideje nagyjából 2 óra. Ha elértük a kívánt teltséget és vastagságot, az utolsó festékréteget már hígítatlanul, három rétegben, keresztirányban vigyük fel! Ez utóbbit úgy érhetjük el a legkönnyebben, ha először hosszanti, majd vízszintes, végül ismét függőleges mozdulatokkal dolgozunk. Tipp: száraz időben, legalább 5, de legfeljebb 25 fokban fessünk, és jó minőségű, hosszabb szőrű hengert használjunk!

Még sincs ínyére a festés? Válasszon kültéri falburkolót, és alkalmazza bátran a belső helyiségekben is! A kimaradt lapokkal könnyedén feldobhatja otthona hangulatát. De ez már egy következő bejegyzés témája…

Szólj hozzá!

Az árnyékolás napos oldala

2016. augusztus 05. 14:48

Manapság, amikor egymást érik az újdonságok és a korszakalkotó szabadalmak, először talán furcsán hangzik, de az árnyékolástechnika az építőipar egyik legintenzívebben fejlődő területe. Az ötlet nagyszerűsége – mint minden innováció esetében – ezúttal is az egyszerűségében rejlik. Ha a nap már úgyis az ablakunkat tűzi, mi pedig fény és forróság formájában éppen nem kérünk belőle, hasznosítsuk másképp: napenergiaként!

kepkivagas.JPG

A kollektor persze nem új a nap alatt, a napelemmé alakított árnyékoló azonban sosem látott eleganciával ötvözi a kellemes funkciót a hasznos formával. Legalábbis a tervezőasztalon. A mkepkivagas2.JPGérnökök éjt nappallá téve dolgoznak a lamellák napelemes bevonatán, de a megoldás egyelőre még várat magára. Addig is, amennyiben építkezés előtt állunk, választhatunk homlokzatba rejtett, energiahatékony árnyékolót is. Így akár légkondicionáló nélkül is kellemes klímát biztosíthatunk otthonunkban. Ellenkező esetben várnunk kell a következő felújításig, ahogyan a néhány évvel ezelőtt ültetett platánfenyő sem a közeljövőben fogja beárnyékolni a házunkat. Ha tehát nem akarunk megfőni a saját levünkben, kénytelenek leszünk gyorsabb megoldás után nézni.

shutterstock_376301905.jpgA szabadban egy fokkal könnyebb dolgunk van. Miközben a felforrósodott város utcáin járunk-kelünk, ösztönösen árnyékba húzódunk. Ugyanezt kell tennünk a saját kertünkben is. A napernyő leginkább a nyaralásokról, függő változata a cukrászdák, kávézók teraszáról, míg a napellenző a sarki fűszeresnek, a feszített napárnyékoló pedig a játszótéri homokozónak köszönhetően lehet ismerős. Medencénk, napozóágyunk vagy kerti étkezőnk felett ugyancsak nagy szolgálatot tehetnek.

Szólj hozzá!

Van bennük szufla!

2016. július 28. 13:39

shutterstock_360623942_2.jpg

Képzeljük magunk elé a családi idillt. A gyerekek önfeledten ugrálnak a vízbe, anya a saját napozóágyában, koktélokat szürcsölve csoki barnára sül, apa pedig gumimatracon hánykolódva, sörrel a kezében égeti magát a medence közepén. A saját kertjükben azt csinálnak, amit csak akarnak. A srácokat ugyan sötétedés előtt lehetetlen kiimádkozni a medencéből, cserébe a kültéri lámpák fénye játékosan tükröződik vissza a víz felszínén.

Vegyünk egy nagy levegőt, tartsuk benn néhány másodpercig, majd szép lassan fújjuk ki. Ha kerti medencét szeretnénk, bizony mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, a fenntartása sem két fillér, ráadásul a medence környezetét sem érdemes elhanyagolnunk. shutterstock_297923588.jpgA vízpart közelébe párás közeget igénylő növényeket – páfrányt, vízipálmát, fűzfát stb. – ültessünk, a medence szélére csúszásmentes, fagyálló burkolatot válasszunk, de ne feledkezzünk meg a víz fertőtlenítéséről és a medence tisztításáról sem! Sokan elmulasztják, pedig a medence lefedésével rengeteg időt, pénzt és energiát spórolhatnának meg magunknak. A borítás hozzájárul a víz felmelegítéséhez, véd az esetleges balesetektől, a kevesebb szennyeződésnek köszönhetően pedig nekünk is kevesebb vegyszert kell használnunk. A medence lefedésére persze több módszer létezik, mint gondolnánk.

shutterstock_445047298.jpgMindenekelőtt mérlegelnünk kell: megelégszünk medencénk letakarásával, vagy fedett strandot alakítunk ki a kertünkben. Ha előbbi mellett döntünk, a fóliától kezdve a merevített takarón át egészen az úszóredőnyig számos lehetőség közül választhatunk. A legegyszerűbb közülük a buborékfólia. Olcsó, bármilyen medencéhez használható, jóllehet alacsony a hőszigetelő képessége, az állandó hajtogatás pedig kifejezetten macerássá teszi. Amennyiben térbeli megoldásban gondolkodunk, medencénket esőben, szélben vagy akár hóban is használhatjuk, de időbe telik majd, mire sikerül megbarátkoznunk az állandó kupola látványával.

 

shutterstock_194768981.jpgVagy vegyünk még egy nagy levegőt, és fújjuk fel a saját kerti medencénket! Már az egyszerű, puha falú medencék vizét is szűrőberendezés mozgatja. Fémvázas társaik mérete és merevsége az épített medencékével vetekszik, a felfújható jakuzzik pedig a wellness-szállodák élményével kecsegtetnek. Merüljünk el bátran az élményben!

Szólj hozzá!
Címkék: kert

Szabad-e locsolni?

2016. július 21. 12:16

Kerti növényeink rendszeres törődést igényelnek, a túlzásba vitt gondozás azonban sokszor többet árt, mint használ. Ez persze nem azt jelenti, hogy el kellene hanyagolnunk kedvenc növényeinket. Ha a kert öntözéséről van szó, mindig az arany középút a legjárhatóbb. Tartsunk be néhány egyszerű szabályt, és mindig zöldebb lesz a kertünk a szomszédénál!

1.PNG

A kertbarátok többsége még mindig előszeretettel választja a locsolócsöves öntözést. Ebben az esetben az egyik legfontosabb, hogy a vízsugár legfeljebb 30-40 fokos szöget zárjon be a talajjal, de a kíméletes öntözés érdekében egy szórófejet is érdemes a slag végére szerelnünk. Akár tömlővel, akár kannával locsolunk, mindig a növények tövét célozzuk! Ha csökken a vízfogyasztásunk, az nemcsak a pénztárcánkra és a közérzetünkre gyakorol jótékony hatást, de az alacsonyabb páratartalom a gombák szaporodását is megnehezíti.

shutterstock_153432305.jpg

 Amennyiben a talaj felszíne még öntözés után is száraz, szikkadt marad, érdemes kapát ragadni, és sekélyen fellazítani, hiszen a porhanyós felszín megakadályozza a talajba jutott víz elpárolgását. A mulccsal, tőzeggel, fenyőkéreggel vagy gyaluforgáccsal betakart, hűvös talajfelszín ugyancsak mérsékli a nedvesség elpárolgását. És van még egy nagy előnye. Elegánsan elrejti a növények között tekergő csepegtetőcsöveket.

2.PNG

A csepegtetőrendszerek egyik legnagyobb előnye, hogy a felszíni öntözéssel szemben a növények gyökereit látják el vízzel. Ráadásul ahelyett, hogy elárasztanák a talajt, a lassú csepegtetés révén tartósan nedves közeget biztosítanak a gyökerek számára. Mivel gumiból vagy egyéb tartós, vízálló anyagból készülnek, így a rendszer kiépítése hosszú távon is megoldhatja az öntözés problémáját. Egyetlen csepegtetőkörrel akár 150-200 méter csövet is lerakhatunk, ami egy átlagos kert vízigényét bőségesen fedezi.

image_4.jpg

Ma már választhatunk automatikus öntözőrendszert is. A locsolófejek elhelyezésekor azonban arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a leszúrható vagy a süllyesztett esőztetők hatósugarai lefedjék egymást, tehát kertünk minden szegletét legalább két locsolófej elérje. Heves esőzés esetén mindenképpen állítsuk át az öntözők időzítőjét, hiszen a túl sok víz ugyanolyan káros lehet, mint a szárazság.

Döntsünk bármelyik öntözési megoldás mellett, a csapadék gyűjtését mindenképpen érdemes megfontolnunk. Ehhez csak egy esővíztárolót kell beszereznünk. A lágy esővíz nem tartalmaz vegyszereket, így növényeink szomját is sokkal jobban oltja a csapvíznél.

 

Szólj hozzá!
Címkék: kert

Rendhagyó térelválasztás

2016. július 15. 10:46

Otthonunk külső és belső terei között meglehetősen egyoldalú a kapcsolat. Nem terítünk gyepszőnyeget a nappaliba, nem alakítunk ki tűzrakó helyet a konyhában, nincs úszómedence a fürdőszobában és nem nyugágyban forgolódunk éjszakánként, a háló, a fürdő, az étkező vagy a nappali azonban előszeretettel költözik ki a kertbe. Egy-egy szabadtéri helyiség berendezésével még csak-csak elboldogulunk, de ha több mindennek kell helyet szorítanunk, ugyanazzal a problémával szembesülünk a falakon kívül, mint belül: a térelválasztással.

shutterstock_391991770.jpg

El kell döntenünk, meddig tart a veteményes és hol kezdődik a virágoskert, ki kell találnunk, hova kerüljön a nyári konyha, miközben helyet kell hagynunk a játéknak és a pihenésnek is. A jó hír, hogy a külső térelválasztás semmiben sem különbözik a beltéritől. Ha nem akarunk nagy horderejű kertépítésbe kezdeni, csak néhány ötlet és egy-egy ügyes kiegészítő kell hozzá.

 

Akárcsak a nappaliban, egy-egy hasznos darab a kertben is feloszthatja a teret, de a teraszon, a lugas alatt vagy a terebélyes diófa árnyékában kerti bútoraink is jobban érvényesülnek. Utóbbiak hiányában mindenképpen érdemes megfontolnunk egy napernyő vagy napellenző beszerzését. Kerti bútorainkat könnyedén, kedvünk szerint mozgathatjuk, de a nyári konyha helyét érdemes alaposan megfontolnunk, hiszen sütés-főzések alkalmával mindenki a grillrács körül sürög-forog majd.

Amennyiben ódzkodunk az állandó nyári konyha kialakításától, gondolkozhatunk átmeneti megoldásokban is. Az egyik lehetőség a Lisszabon kerti sütő, ami helyhez kötött is meg nem is, hiszen akkor szedjük szét és rakjuk újra össze, amikor csak akarjuk. Ha nem tudjuk, vagy nem akarjuk saját magunk felépíteni a tűzrakó helyünket, választhatunk az előre kialakított betongrillek közül is. Akárhogy döntünk, szabadtéri étkezőnk látványosan elkülönül majd a kert többi részétől.

Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg a pihenésről sem! Késő tavasztól kora őszig nincs is annál jobb érzés, mint a délutáni sziesztát a kertben tölteni. Első ránézésre kempingfelszerelésnek tűnik, a függőágyak azonban tökéletesen alkalmasak arra, hogy diszkréten lerekesszük a kertben a saját kis pihenőszegletünk. És még csak be sem kell ágyaznunk magunk után.

 

Szólj hozzá!
Címkék: kert

Térkő térkövön marad

2016. július 08. 10:44

A kerti burkolatok gondozása korántsem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek első ránézésre tűnik. Mielőtt nekiesnénk, érdemes végiggondolnunk, milyen tisztítószer való a térkövünkhöz, ahogyan vadonatúj burkolatunk is egészen más jellegű törődést igényel, mint a sokat látott, megkopott felületek.

Kezdjük az új térkövekkel. Kevesen tudják, de karbantartásukra eleinte sokkal nagyobb gondot kell fordítanunk, mint patinás társaikéra. Mindenekelőtt el kell tüntetnünk a burkolás során keletkezett mész-, cementfátyol- és habarcsmaradványokat – persze az erős tisztítószerek minden kivirágzást és makacs szennyeződést eltávolítanak.

A második lépés: vegyük birtokba díszburkolatunkat, és közlekedjünk, rohangáljunk, tébláboljunk rajta minél többet, a terhelés hatására ugyanis az ágyazóréteg általában elnyeli a frissen lerakott térkövek közötti homokot. A hézagot kizárólag akkor tudjuk kitölteni, ha a rések közé újra és újra fugahomokot söprünk. A folyamat akár két-három évig is eltarthat, de a fugák előbb-utóbb feltöltődnek.

A takarításuk már nem ennyire macerás, de természetesen a magasnyomású mosó esetében sem mindegy, hogyan használjuk. Miután a szórófejet lapos sugárra állítottuk, a legfontosabb, hogy a talajjal 45 fokos szöget bezárva, körülbelül 50 cm-es magasságból, legfeljebb 150 bar nyomáson mossuk le a díszburkolatot.

Régi, elhanyagolt felület rendberakása esetén erős tisztítószerekre is szükségünk lesz, de a nagy-nagy igénybevételnek kitett külső burkolatok ápolása kiemelt figyelmet érdemel. Hasított köveken, mészkőmentes termésköveken, illetve nemesfémből készült kerti bútorokon minden további nélkül használhatunk hagyományos kőlaptisztítót, a mészkőtartalmú, savra érzékeny nyerskövekhez azonban lúgos kémhatású ápolószert válasszunk!

A díszburkolat kicsinosítása után nincs is más dolgunk, mint megőrizni térköveink kifogástalan állapotát. Kerti bútoraink aljára tegyünk műanyag csúszásgátlókat, a természetes és a betonból készült térkövek felületét egyaránt kezeljük le impregnáló folyadékkal, de ügyeljünk a burkolat mellé ültetett virágok kiválasztására is! Az elbomló növényi maradványok ugyanis elszíneződéseket okozhatnak burkolatunk felületén. Az idő múlása könnyedén tönkreteheti térköveinket, kis odafigyeléssel azonban patinát is kölcsönözhet nekik.

 

Szólj hozzá!

Modern szállítási módok: csomagautomata

2016. július 01. 09:45

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy hiába vártunk az online megrendelt csomagra vagy pont az orrunk előtt zárt be az átvételi pont, ahol át szerettük volna venni a megrendelésünket. Felgyorsult világunkban egyre többször rendelünk online webshopokból és piacterekről, azonban egyre kevesebb időnk és energiánk van sorban állni vagy otthon üldögélve várni a csomagunkat. Ezekre a problémákra nyújtanak kitűnő megoldást a csomagautomata rendszerek.

blog1.jpg

Mi az a csomagautomata?

A csomagautomaták modern csomagtároló szekrények különböző méretű rekeszekkel és érintőképernyős kezelőfelülettel ellátva. A fixen telepített terminálok segítségével kényelmesen és villámgyorsan vehetjük át csomagunkat, mivel bármely időpontban elérhetőek. Használatuk nagyon egyszerű, ráadásul szinte mindenki könnyen találhat a lakóhelyéhez, vagy napi útvonalához közel eső pontot.

blog2.jpg

Gyorsaság és rugalmasság mindenek előtt

A legtöbbször rohannunk kell a dolgaink után, így van ez a csomagátvétellel is. Ilyenkor jellemzően óriási sorok kígyóznak előttünk, ráadásul a kiszolgálás sokszor lassú és nehézkes. Az automata használatával azonban mi dönthetjük el, hogy hol és mikor vesszük át a csomagot: a terminálokból a nap 24 órájában, a hét minden napján, akár 7 másodperc alatt átvehető a csomag.

blog3.png

Csomagkövetés

A hagyományos csomagszállítási szolgáltatások esetén lehetetlen megmondani, hol jár éppen a csomagunk és mikor kaphatjuk végre kézhez. A csomagautomatás megoldásnál azonban bármikor meg lehet nézni, merre jár a csomagunk. A kereső eszköz segítségével követni tudjuk az indulástól a célba érésig, csupán csak a csomag számát kell beírni. A kiszállítás országszerte mindössze 1-2 munkanapot vesz igénybe.

blog4.jpg

Hogyan tudom kipróbálni?

Vásárolj a Praktiker webshopjában, keresd a csomagautomatával megjelölt termékeket, a kosárban pedig válaszd a Webox szállítási módot. Az automaták országszerte bevásárlóközpontoknál, benzinkutaknál, élelmiszer áruházaknál vannak elhelyezve, hogy biztosítva legyen az állandó és biztonságos hozzáférés, gyalogosan és gépjárművel egyaránt. Nézd meg a térképen, hol van a számodra legkényelmesebben elérhető terminál!

blog5.jpg

A csomagautomaták népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az online vásárlók napról napra egyre több csomagot kérnek terminálba, ahol bármikor kézhez kaphatják rendelésüket. Próbáld ki most ingyenes kiszállítással!

További információkért látogass el a https://webox.hu/ oldalra.

Szólj hozzá!

Kint is bent!

2016. május 06. 14:00

Kerti enteriőrök non plus ultra

Legyen szó balkonról, erkélyről, teraszról, vagy udvarról, az utóbbi időkben egyre jobban felértékelődött e kültéri szekciók jelentősége. A legújabb outdoor trendek által ugyanis kora tavasztól késő őszig inspiráló környezetben relaxálhatunk és szórakozhatunk, második nappalinkban. Ma már otthonunk komfortját, funkcionalitását és minimál dizájnját ugyanis a szabad ég alá is kiterjeszthetjük.

Az elmúlt évtizedekben egyre inkább eltávolodtunk a természettől ma átlagosan 10 órát töltünk a kocsiban és az irodában. A modern kor embere ezért egyre inkább vágyik vissza a zöldbe. Nem hiába kapnak egyre nagyobb hangsúlyt az újépítésű lakások és házak tervezésekor a gigantikus teraszok. Felbecsülhetetlenek azok a meleg nyári esték, madárcsicsergős reggelek, és naplementés délutánok, amelyeket a szabadban tölthetünk egyedül, a családdal, vagy barátokkal. Ezért otthonunk belső tereit májustól szeptember végéig érdemes a szabadba is kibővíteni. A személyre szabott kültéri megoldások számtalan kikapcsolódásra adhatnak lehetőséget. Hogy mi mindenből válogathatunk idén, az Szombathely legnagyobb barkács áruházának kínálatából is kiderül. Boncz Péterrel, a Praktiker helyi vezetőjével beszélgettünk:

Mennyire vagyunk nyitottak arra, hogy kerti enteriőröket alakítsunk ki otthonunkba?

Azt, hogy mekkora érdeklődés övezi az outdoor lakberendezés területét, azt az áruházunkba idén fellelhető szortiment is szemlélteti. Az elmúlt évekhez képest a mostani mindenképpen az egyik legszélesebb választéknak mondható, mind formában, mind szettekben. Lényegében kedvünkre válogathatunk a tiszta dizájnú szabadtéri lounge kanapék és sarok-ülőgarnitúrák moduláris rendszerei, a közös baráti vacsoráknak helyet adó, 6-8 fős étkezőgarnitúrák, fotelek, napozók, pihenőágyak és függőágyak közül.

Melyek ma a legnépszerűbb kerti bútorok?

A kertibútor gyártókkal szembe a színvonalas anyaghasználat és technológia mára alapkövetelménnyé vált. A bútorok professzionális, e célra szabadalmaztatott, speciális kültéri anyagból készülnek, UV- és esőálló kivitelben. A fa és a különböző egzotikus alapanyagok egyre inkább kiszorulni látszanak a kültéri bútorok anyaghasználatát illetően, leszámolva ezzel a további ápolási teendőkkel. Természetesen még ma is találkozhatunk teakfából, bambuszból, vízijácintból, tengerifűből vagy egyéb más egzótafából készült klasszikus darabokkal. De a legnépszerűbb megoldás kétségtelenül a műrattan verzió. Az anyaghasználat merőben meghatározza a bútor stílusát. Márpedig a műrattan egyik pozitív tulajdonsága, hogy ergonómikus, jól hajlítható, így bármilyen formavilág kialakítható belőle, óriási tervezői szabadságot biztosítva ezzel a gyártóknak.

Milyen formavilág jellemző?

Alapvetően a kissé hűvösebb, letisztult vonalak mellett tették le a gyártók a voksukat. Aki szereti az egyszerű formákat, most kedvére válogathat a minimál darabok közül. Ma egyre inkább a letisztult stílusban megkomponált kertibútorok nyernek teret időtállóságuk, és kombinálhatóságuk miatt. Ez utóbbi nemcsak a formavilágnak, de az alapvetően sablonos színvilágnak is köszönhető. A modern bútorok a fehértől, a szürke különböző árnyalatain és a csokoládébarnán keresztül a feketéig minden alapszínben megtalálhatóak, ám a fűszert a legkülönfélébb stílusban és színben variálható kiegészítők adják.

Ma már a kültéri bútorokat is épp olyan könnyedén „átöltöztethetjük” akárcsak a lakásunkat?

Így van, ráadásul ne csak egyszer egy öltsünk rájuk „új ruhát”! A különleges atmoszférát ugyanis alapvetően nem a nagy dolgok határozzák meg. Óriási erő rejlik a részletekben. A kiegészítőkkel a saját stílusukra hangolhatjuk a kültéri nappalinkat! Idén a természet adhatja a legnagyobb ihletet. Hiszen ezúttal a naturális alapanyagoké a főszerep. A legújabb dizájntrendekben a természetes színek és a skandináv, puritán elegancia ötvöződik egymással. A fülledt napokon akár a távoli trópusokon is érezhetjük magunkat. A natúr alapanyagokkal jól megférnek a kiegészítőkön megjelenő geometrikus minták, a dzsungelt idéző buja levelek, és trópusi virágminták, valamint a dús növényzet. Ennél a trendnél a földszínek keverednek a markáns árnyalatokkal. De dekorálhatunk gyönyörű komplementer színekkel is. Tavasszal az asztali futóink, evőeszközeink, mécseseink, párnáink lime zöldben éleszthetik fel a természetet, nyáron sárga és piros színek dominálnak majd a tányéralátéteken, porcelánokon és műanyag kiegészítőinken, kora ősszel pedig narancs árnyalatú polártakaróba bújva kortyolhatjuk a reggeli kávét. Az áruházunkban, színharmonizációs installációk, adnak mindehhez inspiráló ötleteket.

Hogyan állnak ellen az újgenerációs kerti-bútorok a szélsőséges időjárásnak?

Az alapanyag nem csak a kidolgozás, de a strapabíróság és időjárási tényezők miatt is megkerülhetetlen. A műrattanból készült bútorok tökéletesen ellenállnak az UV-sugaraknak, víznek, penésznek és fagynak egyaránt. Bármivel is öntjük le, elég, ha tiszta vízzel mossuk le őket. Garantáltan nem hagy nyomot rajtuk semmi, ráadásul egy magasnyomású tisztítással egyenesen újjászületnek. Az elnyűhetetlen fonatokból készült műrattan bútorok másik nagy előnye, hogy praktikus rekeszeket rejtenek.

Vagyis egy gyors mozdulattal elrejthetjük bennük a betéteket, párnákat és egyéb asztali dekorációkat…

Pontosan. Noha ma már a párnák és ülőbetétek is gyorsan száradó, QuickDry Foam habbal és speciális umbrellaszövettel vannak ellátva, a választáskor érdemes a praktikumot is mérlegelnünk.

És ha már umbrella, mi a helyzet az egyik legfontosabb kellékekkel, az árnyékolókkal?

Számtalan megoldás létezik a napellenzésre. A legújabb napernyők ma már nem feltétlenül az asztal közepén állnak, hanem a székek fölül lógnak az asztal fölé, így lényegesen jobban irányíthatók. De természetesen a növények is jelenthetnek hűsítő megoldást. Lugasszerű hatást érhetünk el, ha hagyjuk a futónövényeket szabadon garázdálkodni, például egy pergolán. Ha pedig további látványelemet is szeretnénk a kültérre csempészni, a megoldás kétségtelenül a napvitorla, vagy a sátor árnyékolók jelenthetik, melyek szintén megoldást kínálhatnak a forró planéta tűző sugarai ellen.

 Hogyan tehetjük még intimebbé a kültéri nappalink hangulatát?

 A személyes elvonuláshoz elengedhetetlen a megfelelő térelválasztás. A privát tér kialakítása kizárja a kíváncsi nézelődőket, és kivédheti az uralkodó szélirányt is, ezáltal kellemessé teszi az esti klímát is. Ha nincs e célra épített kő, vagy betonfalra lehetőség, praktikus lehet egy válaszfal, vagy egy stabilan rögzíthető menedék típusú, sátor, tetővel kialakított szerkezete, mellyel az árnyékolás és térelválasztás funkcióját egyszerre oldjuk meg. De a növények is szolgálhatnak térleválasztó funkcióval. Megfigyelhető, hogy a különböző kaspók ma már egyre nagyobbak és finom, kézműves munkáról árulkodnak. De számtalan további praktikus kiegészítőnk lehet a kinti ejtőzésben, ilyenek például a szúnyogűző szolárlámpák. Egyszóval minden a legmagasabb szintű komfortot szolgálja!

forrás: Etalon Magazin

Szólj hozzá!

Szobába való balkonnövények

2016. április 26. 11:53

A tavasszal jellemző változékony időjárás nem mindig teszi lehetővé, hogy a kertben ücsörögve gyönyörködjünk a növényeinkben, ám minimális idő- és energiaráfordítással a lakásunkat is telerakhatjuk zöldekkel és azokban is éppannyi örömünk lehet.

dreamstime_m_65921719.jpg

Kezdjük azokkal az ismerős sziklakerti lakókkal, amelyeket könnyedén megrendelhetünk a Praktiker webshopból! A harangvirág akár 50 centiméter magasra is nőhet, és ha elegendő fényt kap, pezsgő lila színbe borítja a balkonládánkat. Válasszunk mellé árvácskát is, ami januártól áprilisig, majd szeptembertől az év végéig bontja színesebbnél színesebb virágait,    így fehér, sárga, narancs, vörös, rózsaszín, lila vagy kék szirmaiban akár egész télen gyönyörködhetünk. Mindkét növény közepesen vízigényes, ezért érdemes egy locsolókannát a láda közelében tartani, hogy hetente egyszer biztosan megöntözzük a zöldeket. Ha inkább vörösbe és rózsaszínbe borítanánk a szobát, ne hagyjuk ki a repertoárból a muskátlit, ami ugyan kültéri növény, de egy védett és fagymentes helyen át lehet teleltetni. A legjobb, ha muskátliföldet használunk hozzá. Mivel egyes fajták akár ötméteresre is nőhetnek, csak addig tartsuk a lakásban, ameddig a belmagasságunk engedi!

Ezúttal nem hagyjuk ki a felsorolásból a citrusokat sem, hiszen már itthon is elérhetők és a legborúsabb napokon is igazi mediterrán hangulatot teremthetünk velük. Ne féljünk tőlünk, hiszen az alábbi praktikák betartása mellett nem lesz nehéz friss citromlével indítani a napot. Ha szerencsénk van, akkor a növény ágain már annak beszerzésekor rajta lesz a gyümölcs és édeskés illata az egész helyiséget betölti majd.

Ha úgy döntünk, hogy a szabadba visszük át a növényt, a palántát tároljuk hűvös helyen, használjunk hozzá citrusföldet és egy hétnél tovább ne várjunk a művelettel. Ne feledjük azt sem, hogy a gyökerek tetejét látnunk kell a cserépben: így kerülhetjük el, hogy túl mélyre ültessük őket. Az új edény méretére is ügyeljünk, mert ha túl nagyot választunk, könnyen túllocsolhatjuk a fát, ami nem tesz jót neki. A termőföldbe kevert faforgács és a citrus tápoldat viszont csodát tehet vele. A drót megsértheti, ezért spárgával kötözzük ki, ha szükséges, és legalább évente háromszor metsszük meg, hogy a lédús gyümölcseit minél tovább élvezhessük.

Szólj hozzá!