Nagyobb a lángjuk, mint a füstjük

2016. szeptember 23. 17:02

9689799773_0b589a60ff_o.jpgA kajakban ülve, a kenuban térdelve evezünk, ez tiszta sor. A zivatarfelhő nyilvánvalóan a záporeső továbbfejlődése. Az elbeszélés egy több helyszínen zajló, több szereplőt mozgató novella, notebooknak pedig az elavult laptopok modern utódait nevezzük. De tegye fel a kezét, aki tudja, mi a különbség a kandalló és a kályha között!

A legtöbbünk fejében a kandallókról és a kályhákról is ábrándos képek élnek. Mesebeli kandallóink középkori kastélyok nyirkos falait fűtik, szinte halljuk a tűz ropogását az eldugott erdei házban, a családi fészek melegét adó cserépkályhát pedig gyerekkori emlékeink idealizálják, a valóság azonban szokás szerint egészen más arcát mutatja.

Történeti szempontból a kandalló és a kályha között éles határvonal húzódik, a cserépkályhák ugyanis a kandallók továbbfejlesztett változatai. A kandallók korai, tökéletlen elődei már az első civilizációkban felbukkantak: az egykori tulajdonosok tüzet raktak a kunyhó közepén ásott gödörbe, körberakták kövekkel, a füstöt pedig kivezették a tetőnyíláson keresztül. A mai értelemben vett nyitott kandallók persze csak a középkorban terjedtek el igazán, jóllehet népszerűségüket akkor még nem a fűtőértéküknek köszönhették.

4866152751_8fe266b8dd_z.jpgA kandallókultúra európai fellendülése egészen a 20. század végéig váratott magára, a cserépkályhák azonban a 14-15. századi megjelenésüket követően gyorsan elnyerték mai felhasználási formájukat. A kandallók és a kályhák közötti legfontosabb különbséget a kályhatesten belüli füstjáratok jelentik, kerámiaburkolatukon keresztül ráadásul a cserépkályhák még több hő leadására képesek.

A mai, modern kandallók és cserépkályhák között persze már elenyésző a különbség – és ez is inkább csak ízlésbeli. A cserépkályha lassabban melegszik be, de tovább tartja a meleget, a korszerű kandallók zárt utóégéssel kombinált tűzterei már nagyon jó hatásfokkal égetik el a fát, a csempekandallók pedig még külső megjelenésükben is a cserépkályhákat idézik. A paletta az ízléses, mértéktartó modellektől egészen a klasszikus formákat idéző, extravagáns darabokig tart.

kepkivagas.PNGAmennyiben egy kicsit is bizonytalan, aktuális fűtéskatalógusunkban segítünk megtalálni az igényeinek leginkább megfelelő fűtési megoldást. A falra szerelhető, elektromos kandallók a legkisebb lakásokban is helyet követelnek maguknak, a sütővel kombinált modellek összekötik a kellemest a még kellemesebbel, a nosztalgiafaktorra építő, rusztikus kandallók pedig dekorációnak sem utolsók.

Szólj hozzá!

Kutya hidegre felkészülni!

2016. szeptember 15. 12:00

shutterstock_328695215.jpgA kutya a legjobb barátunk. Évezredek teltek el a háziasítás óta, éber házőrzőből szép lassan házi kedvencekké váltak, a megfelelő kutyaházról azonban még így is hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Pedig kis kedvenceink élete korántsem annyira titkos, mint gondolnánk. Éheznek, ha nem készítjük ki az eledelüket, szomjaznak, amikor nincs elég vizük, nyáron melegük van, télen pedig hozzánk hasonlóan fáznak. Utóbbira egy pofás, hőszigetelt kutyaház a megoldás, amit mi magunk is könnyedén elkészíthetünk.


kepkivagas_4.JPGAkárcsak saját házunk építése során, az első lépés a tájolás. Alapszabály, hogy a házikó ajtaja lehetőleg délre nézzen, de még ennél is fontosabb, hogy házőrzőnk innen is szemmel tudja tartani a kertkaput és a bejárati ajtót. Természetesen a ház méretét elsősorban kedvencünk termete határozza meg. Vadonatúj lakosztálya csak annyira legyen tágas, hogy könnyedén felmelegíthesse testhőjével!

Néhány praktikus megoldással még kényelmesebbé tehetjük szerény hajlékát, így egyikünknek sem kell kutyául éreznie magát. Sem nekünk, sem neki. A kutyaházat helyezzük talapzatra, a padlót beléleljük szalmazsákkal, ajtó gyanánt áttetsző, hőszigetelő függönyt használjunk, a tető – a könnyebb takarítás érdekében – legyen felnyitható, és ha csak tehetjük, fából készítsük el a kutyaházat! A fa sosem veszi át úgy a hideget, mint a tégla, a beton vagy éppen a fém.

 Amennyiben kész a terv a fejünkben, vessük papírra, és lássunk munkához! Először is vágjuk méretre az OSB lapokat a falakhoz, a padlóhoz és a tetőhöz is. Erősítsük rá a bútorlapokra a fenyőléceket, és a szegélyek közé már jöhetnek is az EPS táblák – becsületes nevükön a hungarocell lemezek. Ragasszuk fel a polisztirol lapokat, a szegélylécekre szögeljük fel a lambériát, és már készen is vagyunk a kétrétegű, hőszigetelt falakkal.

shutterstock_173648426.jpg

A kutyaház tető alá hozásához szükségünk lesz némi kézügyességre, de az elkészült tetőszerkezet befedése már rutinmunka. Csavarozzuk fel az OSB lapokat, szigeteljük hungarocell táblákkal, és koronázzuk meg kutyaházunkat bitumenes zsindellyel vagy hullámlemezekkel. Amennyiben hosszú távra tervezünk, a tetőléceket, a belső teret és a lambériát is érdemes átkennünk vastaglazúrral.

Tapasztalat vagy idő hiányában készen is megvásárolhatjuk kutyaházunkat. Szó ekkor sem érheti a ház elejét, persze valaki így is, úgy is bele fog ugatni a dolgunkba…

Szólj hozzá!

Otthoni edzés, házi praktikák

2016. szeptember 09. 11:00

shutterstock_298127873.jpgMindenhol jó, de otthon a legjobb. A sokcsillagos szállodák lakosztályai kényelmesebbek a hálószobánknál, mégis a saját ágyunkban alszunk a legmélyebben. A multiplex mozik széles vásznával nem vetekedhet az okostévénk, a legtöbb filmbe mégis a saját kanapénkról tudunk belefeledkezni igazán. Nincs ez másként a súlyzós edzések esetében sem. Az edzőtermi körülményekről ugyan kénytelenek leszünk lemondani, cserébe időt és pénzt spórolunk, ráadásul a zavaró tényezőktől is egyszer és mindenkorra megszabadulunk.

Ha teljesen kezdők vagyunk, az első és legfshutterstock_152787086.jpgontosabb, amit meg kell értenünk, hogy nem gyakorlatokat végzünk, hanem az izmainkat mozgatjuk! Ha például cementes zsákkal a nyakunkban guggolunk, nagyon fontos, hogy ne a súly mozgatására, hanem a combizmaink megfeszítésére koncentráljunk! Lassú, kontrollált végrehajtás, teljes mozgástartomány és magas ismétlésszám esetén még csak cementes zsákra sem lesz szükségünk. Végezzünk mellé sétálós kitöréseket, padra lépéseket, egylábas állóvádli-gyakorlatot, és már meg is vagyunk az otthoni lábedzéssel.

shutterstock_53401198.jpgA felsőtestünk megdolgoztatásához sem kell tonnákat megmozgatnunk, de egy-egy univerzális eszköz azért nagy segítségünkre lehet. Ennek hiányában az elszántságunk mellett a találékonyságunkra is szükségünk lesz. Kapaszkodjunk bele két masszívabb szék háttámlájába, és végezzünk tolódzkodásokat! Ha a könyökünk szorosan a testünk mellett halad, szinte kizárólag a tricepszünk fog dolgozni, ellenkező esetben a mellünk is nagy terhelést kap. Ugyanez természetesen igaz a fekvőtámaszokra is.

A legtöbb leleményességet a hátedzésünk igényli. Egy húzódzkodó keretet akár az erkélyünk falára is felfúrhatunk, a fordított evezésekhez pedig tegyünk keresztbe két szék közé egy seprűnyelet! Ha szűkebben, nagyjából vállszélességben fogjuk az alkalmi rudat, és a tenyerünk felfelé néz, a bicepszünket is munkára bírhatjuk. Az elmaradhatatlan oldalemelésekhez fogjunk a kezünkbe egy-egy vödrös kiszerelésű falfestéket, hasizom-erősítéshez azonban érdemes beszereznünk egy profi gépet.

kepkivagas_3.JPGHa már minden izomcsoportot átmozgattunk, foglalkozzunk a szív- és érrendszerünk karbantartásával és a zsíranyagcserénk fokozásával is! Mindegy, hogy futópadon kocogunk, szobabiciklin tekerünk, vagy elliptikus tréneren izzadunk, a lényeg, hogy állandó, mérsékelt tempóban, megszakítás nélkül legalább 45-50 percet mozogjunk! Ez nagyjából 120-130-as pulzusszámot jelent, de nincs szükségünk mérésekre. Ha kardiózás közben lihegve ugyan, de még érthetően tudunk beszélni, akkor jó úton haladunk.

Feltéve, hogy a táplálkozásunkra is odafigyelünk, a siker ugyanis legalább 50 százalékban az étrendünkön múlik. A szervezet számára elengedhetetlen tápanyagokat sovány húsok, halak, teljes őrlésű gabonafélék, hüvelyesek és hidegen sajtolt olajok fogyasztásával biztosíthatjuk. A lenmagolaj az egyik legjobb zsírsavforrás, de még véletlenül se keverjük össze a mélyalapozóként is használható lenolajjal!

Szólj hozzá!

Strapabíró bútorokat minden kertbe!

2016. szeptember 02. 16:27

Legutóbb praktikus kerti ülőalkalmatosságok között szemezgettünk, a kiválasztott bútorok elkészítésével, illetve beszerzésével azonban még korántsem ért véget teendőink sora. Kerti bútoraink tisztításáról és újszerű állapotuk megőrzéséről ugyanis nekünk kell gondoskodnunk. A legnagyobb károkat ezúttal is a víz okozza. A fém felületek rozsdásodni kezdenek, a fonott bútorok bepenészednek, a fa pedig megszívja magát. Lássuk, hogyan védhetjük meg nagy igénybevételnek kitett kerti bútorainkat a külső, környezeti hatásoktól!

shutterstock_68418547.jpgA legkönnyebb dolgunk a fémbútorokkal van. Az alumíniumfelületeket általában festékréteg védi a korróziótól. Bútorunkat rendszeresen mossuk le szappanos vízzel, minden alkalommal töröljük tisztára, így hosszú távon is élvezhetjük a kényelmét. Ha mégis oxidálódni kezd, a foltot ecetes forró vízzel vagy dörzspapírral is eltüntethetjük, utána azonban fessük át korróziógátló alapozóval. A kovácsoltvas bútoroknak ugyanilyen törődésre van szükségük. Miután drótkefénkkel búcsút intettünk a rozsdának, már jöhet is a rozsdagátló mázolóanyag.

Előbbitől magunkat és kedvenc kerti bútorunkat is megkímélhetjük. Válasszunk Hammerite festéket, és használjuk közvetlenül a rozsdára!

shutterstock_113800084.jpgA sűrű fonású gyékény- és vesszőbútorok tisztán tartása már jóval nagyobb kihívást jelent. Ezek a természetes anyagokból készült, fonott bútorok korántsem annyira sérülékenyek, mint amennyire első ránézésre tűnnek, de fokozott odafigyelést igényelnek. Kerti bútorainkat legalább heti rendszerességgel töröljük át puha, nedves ruhával! Makacsabb szennyeződések esetén a szappanos víz mellett bevethetjük a kerti slagot is. Tisztítás után mindig töröljük szárazra bútorainkat, ugyanakkor kerti garnitúránkat soha ne tegyük ki tartós napsugárzásnak! A nehezen elérhető szegletekben megtelepszik a penész, a közvetlen napsütés hatására viszont könnyedén kiszáradnak és berepedeznek. Biztosra persze csak akkor mehetünk, ha a rattan hatású, ellenálló kerti bútorok közül választunk.

Leginkább a fabútorok ápolása adja fel a leckét. A fa egyáltalán nem tartós anyag, ezért a gombáktól, a kártevőktől, a nedvességtől és a nap sugaraitól is meg kell védenünk a felszínét. A kezeletlen fa nagyon hamar elöregszik, megfelelő felületkezeléssel azonban hosszú időn keresztül is szép, szilárd és ellenálló marad.

kepkivagas_2.JPG

Amennyiben időtálló bevonatot szeretnénk kialakítani, érdemes rendszerben gondolkodnunk! Ennek alapját egy jó minőségű alapozónak és egy ellenálló fedőrétegnek kell képeznie. A favédő alapozó a gombákkal és a kártevőkkel szemben, míg a lakkréteg, a zománcfesték vagy a színtelen lazúr az időjárás káros hatásai ellen nyújt védelmet. Ha a fafelületünk zsugorodni kezd, akkor a fába mélyen beszívódó vékonylazúrral vegyük kezelésbe! Ellenkező esetben érdemes vastaglazúrt használnunk, hiszen tartós védelmet biztosít, ellenáll az UV-sugaraknak, ugyanakkor nem fedi le a fa szerkezetét, és a légzését sem gátolja.

Néhány hasznos tanács betartásával kerti bútoraink máris jobban mutatnak, mint új korukban! Persze választhatunk az olcsóbb, tartós és mutatós műanyag kerti bútorok közül is. Tisztán tartásukra egész biztosan kevesebb gondunk lesz.

Szólj hozzá!
Címkék: kert

Praktikus kerti bútorok

2016. augusztus 26. 21:25

shutterstock_376740118.jpgNéhány nap, és véget ér a nyár, az egyre enyhébb őszi hónapok azonban tovább szaporítják a napos órák számát, kitűnő alkalmat kínálva arra, hogy a szabad ég alatt töltsük jól megérdemelt, hétvégi pihenésünket. Minél hangulatosabb a kertünk, annál szívesebben maradunk otthon, márpedig egy kis kézügyességgel, szabadidővel és néhány jó ötlettel fillérekből hangulatos kerthelyiséget varázsolhatunk hátsóudvarunkból. A saját kezűleg elkészített, különleges darabok egész biztosan hamar a szívünkhöz nőnek majd.

shutterstock_305299856.jpgEngedjük el bátran a fantáziánkat, hiszen van élet a klasszikus raklapbútorokon túl is. A lenyűgöző pázsitkanapék olyan benyomást keltenek, mintha a földből nőttek volna ki. A fűrészbakokra fektetett ajtólap nemcsak környezetbarát, de a kerti étkezőasztalok számára is új távlatokat nyit, az élénk színűre festett gumiabroncsokon nyugvó üveglap láttán pedig azon morfondírozunk, ez vajon miért nem nekünk jutott eszünkbe.

shutterstock_283847579.jpgA boroshordófotel fotel elkészítése már valamivel több hozzáértést igényel, de egész biztosan nem állít leküzdhetetlen akadályok elé minket – megfelelő alapanyag híján ráadásul dolgozhatunk kiszuperált olajoshordóval is. Vágjunk ki egy-egy ívet a hordó testéből, majd tegyük vissza fordítva: az egyik a fotel ülőkéje, a másik a háttámlája lesz.


shutterstock_396371020_1.jpgAz egyik legsokoldalúbb alapanyag azonban kétségkívül a zsalukő. Bármilyen nagyobb léptékű felújításba fogunk, az építkezés során zsalukövekből szinte biztosan kimarad néhány darab – ha mégsem, akár be is vásárolhatunk belőlük. Számtalan felhasználási lehetőséget rejtenek magukban, miközben az áruk is kedvező. Örök kedvenc a zsalukövekből és bútorlapokból álló könyvespolc, hiszen a betontömb rekeszeiben végre a csecsebecséink is méltó helyet kapnak, de a műfaj abszolút csúcsa a kerti pad. Nagyszerűsége egyszerűségében rejlik. Ássunk a földbe néhány összeragasztott zsalukövet egymással szemben, és a fenti üregek mindegyikén húzzunk keresztül egy-egy gyalult fagerendát

shutterstock_270147239_1.jpg

A jó munkához persze idő kell. Az idő pénz. Ha bármelyiknek is szűkében vagyunk, egyedi tervezésű, minőségi
 bútorokkal az időnket és a pénzünket is megspórolhatjuk. A kerti fotelek, kanapék és nyugágyak esetében alapvetően kétféle típus közül választhatunk. A függőágyak, függőfotelek hangulatával semmi sem vetekedhet, ráadásul az árnyékolásra és a tartószerkezetre sem kell gondot fordítanunk. Természetesen alkalmas gyümölcsfa hiányában sem kell kétségbeesnünk: az árnyékolóval és fém vázzal szerelt napágy gyógyír lehet a problémánkra.

A másik lehetőség, hogy a kerek lábakon billegő hintaágyat, a gravitációra fittyet hányó nyugágyat vagy a napozószigetté alakítható kanapét választjuk. A kerti bútorok Rolls-Royce-a esetén azonban mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Szólj hozzá!
Címkék: kert

Répa, retek, mogyoró

2016. augusztus 19. 12:00shutterstock_207883543.jpgAhogyan a tavasz közeledtének is a mogyoróbokrok nyújtózkodó barkája az egyik legbiztosabb jele, úgy az ősz beköszöntéről is a mogyoró ad hírt elsőként. Szedése már augusztusban is esedékes: termése eddigre teljesen kifejlődött, kupacsa lassan fonnyadni kezd. A friss mogyorót fogyaszthatjuk sózva, csokiba mártva, de a különféle kekszeknek, süteményeknek is kitűnő alapanyaga. Elrakhatjuk télire is, ebben az esetben azonban várjunk a betakarításával! Szeptember végén, október elején már könnyedén leverhetjük, összegyűjthetjük és kiszáríthatjuk a gyümölcsét.

A répával és a retekkel már egy kicsit több tennivalónk akad, de ha azt szeretnénk, hogy kertünk továbbra is ellásson bennünket mindenféle földi jóval, ősszel sem hagyhatjuk parlagon heverni veteményesünket! Az első dolgunk az elhalt növényi maradványok eltávolítása, hiszen ezek általában a kártevők, kórokozók melegágyai. A legjobb, ha a beteg részeket el is égetjük – a többi mehet a komposztálóba.

ultetes.JPG

Lazítsuk fel a talajt, ültessük el a magokat néhány centiméter mélyen, és öntözzünk rendszeresen! Fontos, hogy a talaj mindig nedves maradjon, az erős vízsugár azonban kimoshatja az apró magokat, ezért legyünk óvatosak, és finom, tört vízsugárral locsoljunk! Szerencsére a vénasszonyok nyara már csak nevében emlékeztet a tikkasztó hőségre, ezért a nyár végi, kora őszi időszak kifejezetten kedvez a növénytermesztésnek.

Kshutterstock_104261648.jpgevesen tudják, de az ilyenkor, augusztusban elvetett petrezselyem kevésbé hajlamos a sárgulásra. Ültethetünk répát, retket vagy spenótot is, ahogyan a fokhagyma, a metélőhagyma és az endíviasaláta is bátran elvethető, de csak és kizárólag egészséges, tasakolt magot használjuk! A répát, a hónapos retket és a káposztaféléket érdemes bőséges vízzel öntöznünk, 2-3 hetente pedig kaphatnak egy kis nitrogénben és káliumban gazdag, folyékony tápoldatot is. Biztosra természetesen még így sem mehetünk, de ha rendszeresen eltávolítjuk a gyomot, és a zöldségpalánták közé mulcsréteg gyanánt komposztot szórunk, kis szerencsével már nem érhetnek meglepetések.

shutterstock_173496284.jpgA veteményes kert mellett augusztusban már a bogyós gyümölcsökre is érdemes gondot fordítanunk. Ültessük el szamócánkat szeptember elején, és jövőre már élvezhetjük is a munkánk gyümölcsét! A földieper számára a szerves anyagokban gazdag, jó vízellátású talaj az ideális. A termőföld tápanyagtartalmának feljavítására a komposztált szarvasmarhatrágya az egyik legjobb megoldás, ebből négyzetméterenként legalább 10 kilót használjunk! A munkához már csak jó minőségű kézi szerszámokra és a kitartásunkra lesz szükségünk. Szamócánkat befőzéssel, fagyasztással vagy akár aszalással is tartósíthatjuk.

 

Szólj hozzá!
Címkék: kert

Festői környezetben

2016. augusztus 12. 14:50

Pereg a festék és potyog a vakolat? Egyszerű és hatékony megoldást keres? Szeretné, ha közben időt és pénzt takaríthatna meg? Ne fessük az ördögöt a falra! A kültéri felületkezelés a teleshopos álomvilággal szemben korántsem ilyen egyszerű feladat. Persze, ha elég tapasztaltak vagy elég bátrak vagyunk, saját kezűleg is nekiláthatunk.


A megfelelő vashutterstock_79602625.jpgstagságú festékréteg természetesen nem csupán esztétikai célokat szolgál: az időjárás viszontagságai ellen védi a házfalat. A tűző napsütés, a heves esőzés és a rárakódó porréteg persze előbb-utóbb megteszi a hatását. Ha időben észbe kapunk, már egy egyszerű homlokzatfestéssel elejét vehetjük a komolyabb károknak. Ellenkező esetben a fal újravakolását sem ússzuk meg.

Vakolás előtt mindig használjunk alapozót, és csak ezt követően hordjuk fel a nemesvakolatot. A munka során rozsdamentes acélból készült glettvassal dolgozzunk, de az utolsó simításokat már műanyag szerszámmal végezzük! A felületnek ideális körülmények között is legalább 24 óra száradásra van szüksége. Tipp: aprószövésű árnyékoló hálóval a széltől is megóvhatjuk frissen vakolt falunkat.

Amennyiben a házfalunk jó állapotnak örvend, a festéshez akkor is elő kell készíteshutterstock_312206222.jpgnünk. Az első lépés a tisztítás: erre a célra egy magasnyomású mosó a legalkalmasabb. Tőlünk függ, hogy lecsiszoljuk a falat vagy szándékosan durvára hagyjuk, de laza felület esetén mindenképpen használjunk mélyalapozót is a festés megkezdése előtt! Tipp: a fal tövét érdemes takarófóliával borítani, hiszen a lecsöpögő festéket már csak ecetes vésővel lehet eltűntetni.

Ahány ház, annyi szokás, és ahány fal, annyi homlokzatfesték. A szilikátalapú festékek kiváló páraáteresztő képességgel rendelkeznek, az akrilgyanta bázisú bevonatok tartósak és időtállóak, az intelligens festékeket pedig a szilikongyanta teszi víztaszítóvá. A bevonat kiválasztásánál mindig vegyük figyelembe az alapfelületünk adottságait. Tipp: az első és a középső színréteget a homlokzatfestékkel vigyük fel, a nagyobb védelem érdekében pedig keverjünk gombaölőt is a festékhez!

kepkivagas_1.JPG

A homlokzatfestékek átlagos száradási ideje nagyjából 2 óra. Ha elértük a kívánt teltséget és vastagságot, az utolsó festékréteget már hígítatlanul, három rétegben, keresztirányban vigyük fel! Ez utóbbit úgy érhetjük el a legkönnyebben, ha először hosszanti, majd vízszintes, végül ismét függőleges mozdulatokkal dolgozunk. Tipp: száraz időben, legalább 5, de legfeljebb 25 fokban fessünk, és jó minőségű, hosszabb szőrű hengert használjunk!

Még sincs ínyére a festés? Válasszon kültéri falburkolót, és alkalmazza bátran a belső helyiségekben is! A kimaradt lapokkal könnyedén feldobhatja otthona hangulatát. De ez már egy következő bejegyzés témája…

Szólj hozzá!

Az árnyékolás napos oldala

2016. augusztus 05. 14:48

Manapság, amikor egymást érik az újdonságok és a korszakalkotó szabadalmak, először talán furcsán hangzik, de az árnyékolástechnika az építőipar egyik legintenzívebben fejlődő területe. Az ötlet nagyszerűsége – mint minden innováció esetében – ezúttal is az egyszerűségében rejlik. Ha a nap már úgyis az ablakunkat tűzi, mi pedig fény és forróság formájában éppen nem kérünk belőle, hasznosítsuk másképp: napenergiaként!

kepkivagas.JPG

A kollektor persze nem új a nap alatt, a napelemmé alakított árnyékoló azonban sosem látott eleganciával ötvözi a kellemes funkciót a hasznos formával. Legalábbis a tervezőasztalon. A mkepkivagas2.JPGérnökök éjt nappallá téve dolgoznak a lamellák napelemes bevonatán, de a megoldás egyelőre még várat magára. Addig is, amennyiben építkezés előtt állunk, választhatunk homlokzatba rejtett, energiahatékony árnyékolót is. Így akár légkondicionáló nélkül is kellemes klímát biztosíthatunk otthonunkban. Ellenkező esetben várnunk kell a következő felújításig, ahogyan a néhány évvel ezelőtt ültetett platánfenyő sem a közeljövőben fogja beárnyékolni a házunkat. Ha tehát nem akarunk megfőni a saját levünkben, kénytelenek leszünk gyorsabb megoldás után nézni.

shutterstock_376301905.jpgA szabadban egy fokkal könnyebb dolgunk van. Miközben a felforrósodott város utcáin járunk-kelünk, ösztönösen árnyékba húzódunk. Ugyanezt kell tennünk a saját kertünkben is. A napernyő leginkább a nyaralásokról, függő változata a cukrászdák, kávézók teraszáról, míg a napellenző a sarki fűszeresnek, a feszített napárnyékoló pedig a játszótéri homokozónak köszönhetően lehet ismerős. Medencénk, napozóágyunk vagy kerti étkezőnk felett ugyancsak nagy szolgálatot tehetnek.

Szólj hozzá!

Van bennük szufla!

2016. július 28. 13:39

shutterstock_360623942_2.jpg

Képzeljük magunk elé a családi idillt. A gyerekek önfeledten ugrálnak a vízbe, anya a saját napozóágyában, koktélokat szürcsölve csoki barnára sül, apa pedig gumimatracon hánykolódva, sörrel a kezében égeti magát a medence közepén. A saját kertjükben azt csinálnak, amit csak akarnak. A srácokat ugyan sötétedés előtt lehetetlen kiimádkozni a medencéből, cserébe a kültéri lámpák fénye játékosan tükröződik vissza a víz felszínén.

Vegyünk egy nagy levegőt, tartsuk benn néhány másodpercig, majd szép lassan fújjuk ki. Ha kerti medencét szeretnénk, bizony mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, a fenntartása sem két fillér, ráadásul a medence környezetét sem érdemes elhanyagolnunk. shutterstock_297923588.jpgA vízpart közelébe párás közeget igénylő növényeket – páfrányt, vízipálmát, fűzfát stb. – ültessünk, a medence szélére csúszásmentes, fagyálló burkolatot válasszunk, de ne feledkezzünk meg a víz fertőtlenítéséről és a medence tisztításáról sem! Sokan elmulasztják, pedig a medence lefedésével rengeteg időt, pénzt és energiát spórolhatnának meg magunknak. A borítás hozzájárul a víz felmelegítéséhez, véd az esetleges balesetektől, a kevesebb szennyeződésnek köszönhetően pedig nekünk is kevesebb vegyszert kell használnunk. A medence lefedésére persze több módszer létezik, mint gondolnánk.

shutterstock_445047298.jpgMindenekelőtt mérlegelnünk kell: megelégszünk medencénk letakarásával, vagy fedett strandot alakítunk ki a kertünkben. Ha előbbi mellett döntünk, a fóliától kezdve a merevített takarón át egészen az úszóredőnyig számos lehetőség közül választhatunk. A legegyszerűbb közülük a buborékfólia. Olcsó, bármilyen medencéhez használható, jóllehet alacsony a hőszigetelő képessége, az állandó hajtogatás pedig kifejezetten macerássá teszi. Amennyiben térbeli megoldásban gondolkodunk, medencénket esőben, szélben vagy akár hóban is használhatjuk, de időbe telik majd, mire sikerül megbarátkoznunk az állandó kupola látványával.

 

shutterstock_194768981.jpgVagy vegyünk még egy nagy levegőt, és fújjuk fel a saját kerti medencénket! Már az egyszerű, puha falú medencék vizét is szűrőberendezés mozgatja. Fémvázas társaik mérete és merevsége az épített medencékével vetekszik, a felfújható jakuzzik pedig a wellness-szállodák élményével kecsegtetnek. Merüljünk el bátran az élményben!

Szólj hozzá!
Címkék: kert

Szabad-e locsolni?

2016. július 21. 12:16

Kerti növényeink rendszeres törődést igényelnek, a túlzásba vitt gondozás azonban sokszor többet árt, mint használ. Ez persze nem azt jelenti, hogy el kellene hanyagolnunk kedvenc növényeinket. Ha a kert öntözéséről van szó, mindig az arany középút a legjárhatóbb. Tartsunk be néhány egyszerű szabályt, és mindig zöldebb lesz a kertünk a szomszédénál!

1.PNG

A kertbarátok többsége még mindig előszeretettel választja a locsolócsöves öntözést. Ebben az esetben az egyik legfontosabb, hogy a vízsugár legfeljebb 30-40 fokos szöget zárjon be a talajjal, de a kíméletes öntözés érdekében egy szórófejet is érdemes a slag végére szerelnünk. Akár tömlővel, akár kannával locsolunk, mindig a növények tövét célozzuk! Ha csökken a vízfogyasztásunk, az nemcsak a pénztárcánkra és a közérzetünkre gyakorol jótékony hatást, de az alacsonyabb páratartalom a gombák szaporodását is megnehezíti.

shutterstock_153432305.jpg

 Amennyiben a talaj felszíne még öntözés után is száraz, szikkadt marad, érdemes kapát ragadni, és sekélyen fellazítani, hiszen a porhanyós felszín megakadályozza a talajba jutott víz elpárolgását. A mulccsal, tőzeggel, fenyőkéreggel vagy gyaluforgáccsal betakart, hűvös talajfelszín ugyancsak mérsékli a nedvesség elpárolgását. És van még egy nagy előnye. Elegánsan elrejti a növények között tekergő csepegtetőcsöveket.

2.PNG

A csepegtetőrendszerek egyik legnagyobb előnye, hogy a felszíni öntözéssel szemben a növények gyökereit látják el vízzel. Ráadásul ahelyett, hogy elárasztanák a talajt, a lassú csepegtetés révén tartósan nedves közeget biztosítanak a gyökerek számára. Mivel gumiból vagy egyéb tartós, vízálló anyagból készülnek, így a rendszer kiépítése hosszú távon is megoldhatja az öntözés problémáját. Egyetlen csepegtetőkörrel akár 150-200 méter csövet is lerakhatunk, ami egy átlagos kert vízigényét bőségesen fedezi.

image_4.jpg

Ma már választhatunk automatikus öntözőrendszert is. A locsolófejek elhelyezésekor azonban arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a leszúrható vagy a süllyesztett esőztetők hatósugarai lefedjék egymást, tehát kertünk minden szegletét legalább két locsolófej elérje. Heves esőzés esetén mindenképpen állítsuk át az öntözők időzítőjét, hiszen a túl sok víz ugyanolyan káros lehet, mint a szárazság.

Döntsünk bármelyik öntözési megoldás mellett, a csapadék gyűjtését mindenképpen érdemes megfontolnunk. Ehhez csak egy esővíztárolót kell beszereznünk. A lágy esővíz nem tartalmaz vegyszereket, így növényeink szomját is sokkal jobban oltja a csapvíznél.

 

Szólj hozzá!
Címkék: kert

Rendhagyó térelválasztás

2016. július 15. 10:46

Otthonunk külső és belső terei között meglehetősen egyoldalú a kapcsolat. Nem terítünk gyepszőnyeget a nappaliba, nem alakítunk ki tűzrakó helyet a konyhában, nincs úszómedence a fürdőszobában és nem nyugágyban forgolódunk éjszakánként, a háló, a fürdő, az étkező vagy a nappali azonban előszeretettel költözik ki a kertbe. Egy-egy szabadtéri helyiség berendezésével még csak-csak elboldogulunk, de ha több mindennek kell helyet szorítanunk, ugyanazzal a problémával szembesülünk a falakon kívül, mint belül: a térelválasztással.

shutterstock_391991770.jpg

El kell döntenünk, meddig tart a veteményes és hol kezdődik a virágoskert, ki kell találnunk, hova kerüljön a nyári konyha, miközben helyet kell hagynunk a játéknak és a pihenésnek is. A jó hír, hogy a külső térelválasztás semmiben sem különbözik a beltéritől. Ha nem akarunk nagy horderejű kertépítésbe kezdeni, csak néhány ötlet és egy-egy ügyes kiegészítő kell hozzá.

 

Akárcsak a nappaliban, egy-egy hasznos darab a kertben is feloszthatja a teret, de a teraszon, a lugas alatt vagy a terebélyes diófa árnyékában kerti bútoraink is jobban érvényesülnek. Utóbbiak hiányában mindenképpen érdemes megfontolnunk egy napernyő vagy napellenző beszerzését. Kerti bútorainkat könnyedén, kedvünk szerint mozgathatjuk, de a nyári konyha helyét érdemes alaposan megfontolnunk, hiszen sütés-főzések alkalmával mindenki a grillrács körül sürög-forog majd.

Amennyiben ódzkodunk az állandó nyári konyha kialakításától, gondolkozhatunk átmeneti megoldásokban is. Az egyik lehetőség a Lisszabon kerti sütő, ami helyhez kötött is meg nem is, hiszen akkor szedjük szét és rakjuk újra össze, amikor csak akarjuk. Ha nem tudjuk, vagy nem akarjuk saját magunk felépíteni a tűzrakó helyünket, választhatunk az előre kialakított betongrillek közül is. Akárhogy döntünk, szabadtéri étkezőnk látványosan elkülönül majd a kert többi részétől.

Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg a pihenésről sem! Késő tavasztól kora őszig nincs is annál jobb érzés, mint a délutáni sziesztát a kertben tölteni. Első ránézésre kempingfelszerelésnek tűnik, a függőágyak azonban tökéletesen alkalmasak arra, hogy diszkréten lerekesszük a kertben a saját kis pihenőszegletünk. És még csak be sem kell ágyaznunk magunk után.

 

Szólj hozzá!
Címkék: kert

Térkő térkövön marad

2016. július 08. 10:44

A kerti burkolatok gondozása korántsem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek első ránézésre tűnik. Mielőtt nekiesnénk, érdemes végiggondolnunk, milyen tisztítószer való a térkövünkhöz, ahogyan vadonatúj burkolatunk is egészen más jellegű törődést igényel, mint a sokat látott, megkopott felületek.

Kezdjük az új térkövekkel. Kevesen tudják, de karbantartásukra eleinte sokkal nagyobb gondot kell fordítanunk, mint patinás társaikéra. Mindenekelőtt el kell tüntetnünk a burkolás során keletkezett mész-, cementfátyol- és habarcsmaradványokat – persze az erős tisztítószerek minden kivirágzást és makacs szennyeződést eltávolítanak.

A második lépés: vegyük birtokba díszburkolatunkat, és közlekedjünk, rohangáljunk, tébláboljunk rajta minél többet, a terhelés hatására ugyanis az ágyazóréteg általában elnyeli a frissen lerakott térkövek közötti homokot. A hézagot kizárólag akkor tudjuk kitölteni, ha a rések közé újra és újra fugahomokot söprünk. A folyamat akár két-három évig is eltarthat, de a fugák előbb-utóbb feltöltődnek.

A takarításuk már nem ennyire macerás, de természetesen a magasnyomású mosó esetében sem mindegy, hogyan használjuk. Miután a szórófejet lapos sugárra állítottuk, a legfontosabb, hogy a talajjal 45 fokos szöget bezárva, körülbelül 50 cm-es magasságból, legfeljebb 150 bar nyomáson mossuk le a díszburkolatot.

Régi, elhanyagolt felület rendberakása esetén erős tisztítószerekre is szükségünk lesz, de a nagy-nagy igénybevételnek kitett külső burkolatok ápolása kiemelt figyelmet érdemel. Hasított köveken, mészkőmentes termésköveken, illetve nemesfémből készült kerti bútorokon minden további nélkül használhatunk hagyományos kőlaptisztítót, a mészkőtartalmú, savra érzékeny nyerskövekhez azonban lúgos kémhatású ápolószert válasszunk!

A díszburkolat kicsinosítása után nincs is más dolgunk, mint megőrizni térköveink kifogástalan állapotát. Kerti bútoraink aljára tegyünk műanyag csúszásgátlókat, a természetes és a betonból készült térkövek felületét egyaránt kezeljük le impregnáló folyadékkal, de ügyeljünk a burkolat mellé ültetett virágok kiválasztására is! Az elbomló növényi maradványok ugyanis elszíneződéseket okozhatnak burkolatunk felületén. Az idő múlása könnyedén tönkreteheti térköveinket, kis odafigyeléssel azonban patinát is kölcsönözhet nekik.

 

Szólj hozzá!

Modern szállítási módok: csomagautomata

2016. július 01. 09:45

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy hiába vártunk az online megrendelt csomagra vagy pont az orrunk előtt zárt be az átvételi pont, ahol át szerettük volna venni a megrendelésünket. Felgyorsult világunkban egyre többször rendelünk online webshopokból és piacterekről, azonban egyre kevesebb időnk és energiánk van sorban állni vagy otthon üldögélve várni a csomagunkat. Ezekre a problémákra nyújtanak kitűnő megoldást a csomagautomata rendszerek.

blog1.jpg

Mi az a csomagautomata?

A csomagautomaták modern csomagtároló szekrények különböző méretű rekeszekkel és érintőképernyős kezelőfelülettel ellátva. A fixen telepített terminálok segítségével kényelmesen és villámgyorsan vehetjük át csomagunkat, mivel bármely időpontban elérhetőek. Használatuk nagyon egyszerű, ráadásul szinte mindenki könnyen találhat a lakóhelyéhez, vagy napi útvonalához közel eső pontot.

blog2.jpg

Gyorsaság és rugalmasság mindenek előtt

A legtöbbször rohannunk kell a dolgaink után, így van ez a csomagátvétellel is. Ilyenkor jellemzően óriási sorok kígyóznak előttünk, ráadásul a kiszolgálás sokszor lassú és nehézkes. Az automata használatával azonban mi dönthetjük el, hogy hol és mikor vesszük át a csomagot: a terminálokból a nap 24 órájában, a hét minden napján, akár 7 másodperc alatt átvehető a csomag.

blog3.png

Csomagkövetés

A hagyományos csomagszállítási szolgáltatások esetén lehetetlen megmondani, hol jár éppen a csomagunk és mikor kaphatjuk végre kézhez. A csomagautomatás megoldásnál azonban bármikor meg lehet nézni, merre jár a csomagunk. A kereső eszköz segítségével követni tudjuk az indulástól a célba érésig, csupán csak a csomag számát kell beírni. A kiszállítás országszerte mindössze 1-2 munkanapot vesz igénybe.

blog4.jpg

Hogyan tudom kipróbálni?

Vásárolj a Praktiker webshopjában, keresd a csomagautomatával megjelölt termékeket, a kosárban pedig válaszd a Webox szállítási módot. Az automaták országszerte bevásárlóközpontoknál, benzinkutaknál, élelmiszer áruházaknál vannak elhelyezve, hogy biztosítva legyen az állandó és biztonságos hozzáférés, gyalogosan és gépjárművel egyaránt. Nézd meg a térképen, hol van a számodra legkényelmesebben elérhető terminál!

blog5.jpg

A csomagautomaták népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az online vásárlók napról napra egyre több csomagot kérnek terminálba, ahol bármikor kézhez kaphatják rendelésüket. Próbáld ki most ingyenes kiszállítással!

További információkért látogass el a https://webox.hu/ oldalra.

Szólj hozzá!

Kint is bent!

2016. május 06. 14:00

Kerti enteriőrök non plus ultra

Legyen szó balkonról, erkélyről, teraszról, vagy udvarról, az utóbbi időkben egyre jobban felértékelődött e kültéri szekciók jelentősége. A legújabb outdoor trendek által ugyanis kora tavasztól késő őszig inspiráló környezetben relaxálhatunk és szórakozhatunk, második nappalinkban. Ma már otthonunk komfortját, funkcionalitását és minimál dizájnját ugyanis a szabad ég alá is kiterjeszthetjük.

Az elmúlt évtizedekben egyre inkább eltávolodtunk a természettől ma átlagosan 10 órát töltünk a kocsiban és az irodában. A modern kor embere ezért egyre inkább vágyik vissza a zöldbe. Nem hiába kapnak egyre nagyobb hangsúlyt az újépítésű lakások és házak tervezésekor a gigantikus teraszok. Felbecsülhetetlenek azok a meleg nyári esték, madárcsicsergős reggelek, és naplementés délutánok, amelyeket a szabadban tölthetünk egyedül, a családdal, vagy barátokkal. Ezért otthonunk belső tereit májustól szeptember végéig érdemes a szabadba is kibővíteni. A személyre szabott kültéri megoldások számtalan kikapcsolódásra adhatnak lehetőséget. Hogy mi mindenből válogathatunk idén, az Szombathely legnagyobb barkács áruházának kínálatából is kiderül. Boncz Péterrel, a Praktiker helyi vezetőjével beszélgettünk:

Mennyire vagyunk nyitottak arra, hogy kerti enteriőröket alakítsunk ki otthonunkba?

Azt, hogy mekkora érdeklődés övezi az outdoor lakberendezés területét, azt az áruházunkba idén fellelhető szortiment is szemlélteti. Az elmúlt évekhez képest a mostani mindenképpen az egyik legszélesebb választéknak mondható, mind formában, mind szettekben. Lényegében kedvünkre válogathatunk a tiszta dizájnú szabadtéri lounge kanapék és sarok-ülőgarnitúrák moduláris rendszerei, a közös baráti vacsoráknak helyet adó, 6-8 fős étkezőgarnitúrák, fotelek, napozók, pihenőágyak és függőágyak közül.

Melyek ma a legnépszerűbb kerti bútorok?

A kertibútor gyártókkal szembe a színvonalas anyaghasználat és technológia mára alapkövetelménnyé vált. A bútorok professzionális, e célra szabadalmaztatott, speciális kültéri anyagból készülnek, UV- és esőálló kivitelben. A fa és a különböző egzotikus alapanyagok egyre inkább kiszorulni látszanak a kültéri bútorok anyaghasználatát illetően, leszámolva ezzel a további ápolási teendőkkel. Természetesen még ma is találkozhatunk teakfából, bambuszból, vízijácintból, tengerifűből vagy egyéb más egzótafából készült klasszikus darabokkal. De a legnépszerűbb megoldás kétségtelenül a műrattan verzió. Az anyaghasználat merőben meghatározza a bútor stílusát. Márpedig a műrattan egyik pozitív tulajdonsága, hogy ergonómikus, jól hajlítható, így bármilyen formavilág kialakítható belőle, óriási tervezői szabadságot biztosítva ezzel a gyártóknak.

Milyen formavilág jellemző?

Alapvetően a kissé hűvösebb, letisztult vonalak mellett tették le a gyártók a voksukat. Aki szereti az egyszerű formákat, most kedvére válogathat a minimál darabok közül. Ma egyre inkább a letisztult stílusban megkomponált kertibútorok nyernek teret időtállóságuk, és kombinálhatóságuk miatt. Ez utóbbi nemcsak a formavilágnak, de az alapvetően sablonos színvilágnak is köszönhető. A modern bútorok a fehértől, a szürke különböző árnyalatain és a csokoládébarnán keresztül a feketéig minden alapszínben megtalálhatóak, ám a fűszert a legkülönfélébb stílusban és színben variálható kiegészítők adják.

Ma már a kültéri bútorokat is épp olyan könnyedén „átöltöztethetjük” akárcsak a lakásunkat?

Így van, ráadásul ne csak egyszer egy öltsünk rájuk „új ruhát”! A különleges atmoszférát ugyanis alapvetően nem a nagy dolgok határozzák meg. Óriási erő rejlik a részletekben. A kiegészítőkkel a saját stílusukra hangolhatjuk a kültéri nappalinkat! Idén a természet adhatja a legnagyobb ihletet. Hiszen ezúttal a naturális alapanyagoké a főszerep. A legújabb dizájntrendekben a természetes színek és a skandináv, puritán elegancia ötvöződik egymással. A fülledt napokon akár a távoli trópusokon is érezhetjük magunkat. A natúr alapanyagokkal jól megférnek a kiegészítőkön megjelenő geometrikus minták, a dzsungelt idéző buja levelek, és trópusi virágminták, valamint a dús növényzet. Ennél a trendnél a földszínek keverednek a markáns árnyalatokkal. De dekorálhatunk gyönyörű komplementer színekkel is. Tavasszal az asztali futóink, evőeszközeink, mécseseink, párnáink lime zöldben éleszthetik fel a természetet, nyáron sárga és piros színek dominálnak majd a tányéralátéteken, porcelánokon és műanyag kiegészítőinken, kora ősszel pedig narancs árnyalatú polártakaróba bújva kortyolhatjuk a reggeli kávét. Az áruházunkban, színharmonizációs installációk, adnak mindehhez inspiráló ötleteket.

Hogyan állnak ellen az újgenerációs kerti-bútorok a szélsőséges időjárásnak?

Az alapanyag nem csak a kidolgozás, de a strapabíróság és időjárási tényezők miatt is megkerülhetetlen. A műrattanból készült bútorok tökéletesen ellenállnak az UV-sugaraknak, víznek, penésznek és fagynak egyaránt. Bármivel is öntjük le, elég, ha tiszta vízzel mossuk le őket. Garantáltan nem hagy nyomot rajtuk semmi, ráadásul egy magasnyomású tisztítással egyenesen újjászületnek. Az elnyűhetetlen fonatokból készült műrattan bútorok másik nagy előnye, hogy praktikus rekeszeket rejtenek.

Vagyis egy gyors mozdulattal elrejthetjük bennük a betéteket, párnákat és egyéb asztali dekorációkat…

Pontosan. Noha ma már a párnák és ülőbetétek is gyorsan száradó, QuickDry Foam habbal és speciális umbrellaszövettel vannak ellátva, a választáskor érdemes a praktikumot is mérlegelnünk.

És ha már umbrella, mi a helyzet az egyik legfontosabb kellékekkel, az árnyékolókkal?

Számtalan megoldás létezik a napellenzésre. A legújabb napernyők ma már nem feltétlenül az asztal közepén állnak, hanem a székek fölül lógnak az asztal fölé, így lényegesen jobban irányíthatók. De természetesen a növények is jelenthetnek hűsítő megoldást. Lugasszerű hatást érhetünk el, ha hagyjuk a futónövényeket szabadon garázdálkodni, például egy pergolán. Ha pedig további látványelemet is szeretnénk a kültérre csempészni, a megoldás kétségtelenül a napvitorla, vagy a sátor árnyékolók jelenthetik, melyek szintén megoldást kínálhatnak a forró planéta tűző sugarai ellen.

 Hogyan tehetjük még intimebbé a kültéri nappalink hangulatát?

 A személyes elvonuláshoz elengedhetetlen a megfelelő térelválasztás. A privát tér kialakítása kizárja a kíváncsi nézelődőket, és kivédheti az uralkodó szélirányt is, ezáltal kellemessé teszi az esti klímát is. Ha nincs e célra épített kő, vagy betonfalra lehetőség, praktikus lehet egy válaszfal, vagy egy stabilan rögzíthető menedék típusú, sátor, tetővel kialakított szerkezete, mellyel az árnyékolás és térelválasztás funkcióját egyszerre oldjuk meg. De a növények is szolgálhatnak térleválasztó funkcióval. Megfigyelhető, hogy a különböző kaspók ma már egyre nagyobbak és finom, kézműves munkáról árulkodnak. De számtalan további praktikus kiegészítőnk lehet a kinti ejtőzésben, ilyenek például a szúnyogűző szolárlámpák. Egyszóval minden a legmagasabb szintű komfortot szolgálja!

forrás: Etalon Magazin

Szólj hozzá!

Szobába való balkonnövények

2016. április 26. 11:53

A tavasszal jellemző változékony időjárás nem mindig teszi lehetővé, hogy a kertben ücsörögve gyönyörködjünk a növényeinkben, ám minimális idő- és energiaráfordítással a lakásunkat is telerakhatjuk zöldekkel és azokban is éppannyi örömünk lehet.

dreamstime_m_65921719.jpg

Kezdjük azokkal az ismerős sziklakerti lakókkal, amelyeket könnyedén megrendelhetünk a Praktiker webshopból! A harangvirág akár 50 centiméter magasra is nőhet, és ha elegendő fényt kap, pezsgő lila színbe borítja a balkonládánkat. Válasszunk mellé árvácskát is, ami januártól áprilisig, majd szeptembertől az év végéig bontja színesebbnél színesebb virágait,    így fehér, sárga, narancs, vörös, rózsaszín, lila vagy kék szirmaiban akár egész télen gyönyörködhetünk. Mindkét növény közepesen vízigényes, ezért érdemes egy locsolókannát a láda közelében tartani, hogy hetente egyszer biztosan megöntözzük a zöldeket. Ha inkább vörösbe és rózsaszínbe borítanánk a szobát, ne hagyjuk ki a repertoárból a muskátlit, ami ugyan kültéri növény, de egy védett és fagymentes helyen át lehet teleltetni. A legjobb, ha muskátliföldet használunk hozzá. Mivel egyes fajták akár ötméteresre is nőhetnek, csak addig tartsuk a lakásban, ameddig a belmagasságunk engedi!

Ezúttal nem hagyjuk ki a felsorolásból a citrusokat sem, hiszen már itthon is elérhetők és a legborúsabb napokon is igazi mediterrán hangulatot teremthetünk velük. Ne féljünk tőlünk, hiszen az alábbi praktikák betartása mellett nem lesz nehéz friss citromlével indítani a napot. Ha szerencsénk van, akkor a növény ágain már annak beszerzésekor rajta lesz a gyümölcs és édeskés illata az egész helyiséget betölti majd.

Ha úgy döntünk, hogy a szabadba visszük át a növényt, a palántát tároljuk hűvös helyen, használjunk hozzá citrusföldet és egy hétnél tovább ne várjunk a művelettel. Ne feledjük azt sem, hogy a gyökerek tetejét látnunk kell a cserépben: így kerülhetjük el, hogy túl mélyre ültessük őket. Az új edény méretére is ügyeljünk, mert ha túl nagyot választunk, könnyen túllocsolhatjuk a fát, ami nem tesz jót neki. A termőföldbe kevert faforgács és a citrus tápoldat viszont csodát tehet vele. A drót megsértheti, ezért spárgával kötözzük ki, ha szükséges, és legalább évente háromszor metsszük meg, hogy a lédús gyümölcseit minél tovább élvezhessük.

Szólj hozzá!

Hogyan varázsoljunk egy kerti partiból fergeteges ünnepet?

2016. április 06. 07:00

Amikor a tavaszi madárcsicsergésen fölbátorodva égető szükségét érezzük egy jó hangulatú baráti csevejnek, maradjunk otthon és merészkedjünk ki a zöldbe! Az alábbi tanácsokat követve óriási mókában lehet részünk.

Először is gondolkodjunk nagyban! Ha tudjuk, hogy sok éhes száj lesz a kertünkben, sokat spórolhatunk azzal, ha a rágcsálnivalóktól kezdve az üdítőkig a családi kiszerelést választjuk. Műanyagpalackos szörpök helyett egy nagy kancsóban készítsünk limonádét és szervírozzuk citromkarikákkal díszített befőttesüvegekben.

dreamstime_s_68079121.jpg

Ha ezeket a csinos darabokat választjuk, a nyári befőzés miatt sem kell majd aggódnunk. Kevesebb szemét marad az este végére és spórolhatunk is azzal, ha a vizet nem papír-, hanem színes üvegpohárban szolgáljuk föl.

Jégkockába rejtett gyümölccsel az alján a legkisebb vendégeink sem utasítják majd el. A kerti lakomák egyik legnagyobb előnye az, hogy egyetlen büféasztal is elég hozzá, és senki sem bánja, ha álldogálva kell bekapnia pár falatot, ehhez azonban nem árt valóban hívogatóvá tenni az est fénypontját! Virágokkal, színpompás terítővel, tálkákkal és szalvétagyűrűkkel érdemes díszíteni! Bátran lazuljunk el és ne aggódjunk a grillező miatt: ezt a praktikus faszéngyújtó kéményt és minden más hozzávalót is megtalálunk a Praktiker webshopban. A móka végeztével ne felejtsük el a sütéskor visszamaradt hamut a földbe keverni; növényei hálásak lesznek érte.

Mi kerüljön a tányérra? Fussuk át a konyhakertekről szóló bejegyzést és pakoljuk tele a grillsütőt a kertből szüretelt zöldségekkel!

dreamstime_s_42704208.jpg

Hulladék keletkezése nélküli grillpartit még nem, a szelektív gyűjtésre való dobozokat viszont már föltalálták. Érdemes válogatni belőlük és fölcímkézni őket, így a vendégeinek a kertben sem lesz nehéz kiválasztani, hogy hova dobhatják a papír- az üveg- és a műanyaghulladékot.

dreamstime_s_30272052.jpg

Senkit ne tartson vissza a hívatlan betolakodók megjelenése, hiszen citronella gyertyákkal, rovarriasztókkal pedig garantáltan bogármentes környezetté varázsolhatjuk a kertünket, ahol egy átlagos összejövetel kültéri lámpákkallampionokkal és finom ételekkel megbolondítva igazi élmény, egy egyszerű hétvége pedig olyan háromnapos program lehet, ahol nonstop együtt lehetünk azokkal, akiket szeretünk.

Szólj hozzá!
Címkék: kert kerti buli

Így hibázunk a leggyakrabban lakásdekorálás közben

2016. április 05. 07:12

Vannak olyan dekorációs típushibák, amelyeket mindenki, akinek tető van a feje fölött, elkövet. Most azért hívjuk föl rájuk a figyelmet, hogy megmutassuk: tippjeinkkel pofonegyszerű lesz csodás lakásbelsőt varázsolni.

A kevesebb több

Ne zsúfoljuk túl párnákkal a kanapét, hiszen a bútorainkat csak akkor érdemes kidíszíteni, ha a dekoráció mellett mi magunk is kényelmesen elférünk. A párnák sokféle variációban elérhetők, két-három darabot bátran válasszunk belőlük!

dreamstime_s_334682.jpg

Legyünk résen a nagyméretű szobanövények vásárlásakor is, mert könnyen úgy érezhetjük, hogy a növény levelei túl sokat emésztenek föl a személyes terünkből. A legjobb megoldás az lehet, ha minden helyiségben maximum két darab nagyobb növényt helyezünk el, így biztosan nem esünk túlzásba. 

Fafelületeinket - különös tekintettel a parafára - lehetőség szerint ne a narancssárga vagy a vörös árnyalataival kombináljuk, mert az összhatás sokkal töményebb lesz annál, amire törekedni szeretnénk. Válasszunk visszafogottabb színeket és készítsünk egyedi memóriafalat parafából. A Praktiker webshopjában speciális ragasztót és ecsetet is találunk hozzá. Nemcsak a fontos teendőkre, hanem a nekünk fontos emberekre is emlékeznünk kell, arra azonban figyeljünk oda, hogy túlméretezett fotók helyett inkább több apró képet tegyünk ki róluk, és akkor a vendégeink sem fogják kellemetlenül érezni magukat, amikor meglátogatnak.

dreamstime_s_18056244.jpg

A visszafordíthatatlan dolgok varázsáról

Noha a folttisztítók között is találni jó minőségű termékeket (ezekhez is érdemes a Praktiker weboldalán körbenézni), tartsuk észben az életstílusunkat és ne higgyük, hogy házi kedvencünk egyszer sem tesz majd kárt világos színű ülőgarnitúránkban. A kutyabolondoknak sötétebb árnyalatú és könnyen tisztítható kárpitot érdemes választani, vagy legalább olyan dohányzóasztalt, amit - az esetleges foltok függvényében - könnyedén mozgathatunk a szobában.

Gondoljuk át, hogy mit szeretnénk

Nem könnyű meghozni az arra vonatkozó döntést, hogy milyen színű falak között szeretnénk élni, ezért kísérletezzünk bátran. Megéri összehasonlítani a lehetséges variációkat különböző fényviszonyok mellett is, hiszen két eltérő napszakban óriási lehet a különbség közöttük. Festékszóróval egy apró négyzetnyi területen tegyünk egy próbát először, majd hagyjuk megszáradni és 24 óra múlva újra vessünk rá egy pillantást. Ha még mindig tetszik, csak akkor szórjuk be vele az egész falat.

Nagyon fontos, hogy semmit se hamarkodjuk el a lakásdekorálás során, hiszen az otthonunkban teremtett hangulat a kedvünkre is nagy hatással lesz.

Szólj hozzá!

Kiskáté a konyhakertről

2016. április 04. 11:03

Vannak olyan - kertes házban élő – szakácsok, akik az őket elhalmozó dicséretdömping során lesütött szemmel ismerik be, hogy a paradicsompüré bizony konzervdobozban, a bébispenót pedig a biopiacról érkezett a tányérra. Őket szeretnénk mostani bejegyzésünkkel bátorítani, amelyben a konyhakertbe való zöldségekről és a termesztésükkel kapcsolatos praktikákról írunk.

Káposztaleves- és coleslaw-kedvelőknek

Bár a különféle káposztafajták mérete és formája, sőt, a színe is elérő lehet, a jó hír az, hogy szinte az év minden szakában termeszthetjük ezt a salátának vagy egytálételnek is kiváló zöldséget. Ezt a növényt már február végétől érdemes kiültetni és locsolni sem kell sokat: a legjobb az, ha tíznaponta hosszabban áztatjuk, így biztosan nem lesz gondunk vele. A kisebb fejeket harminc, a nagyobbakat inkább negyvenöt centiméter távolságra tegyük egymástól. Amikor növekedni kezdenek, akkor érdemes még több vizet adni nekik, meghálálják, azonban magas nitrogéntartalmú tápszerrel akadályozhatjuk meg, hogy túl nagyra nőjenek. Egy kerti kapát mindenképp érdemes beszerezni a zöldségeink gondozásához!

dreamstime_s_55080760.jpg

A lilán izzó padlizsánruhákról

Ez a zöldség csak melegben és napfényes környezetben érzi jól magát, ezért inkább melegházban érdemes termeszteni, de melyikünk ne nézegetne szívesen a veteményeskertre nyíló ablakból egy cserépnyi lila tojásgyümölcsöt? Ha meggyőződtünk róla, hogy a föld nem fagyos és találtunk olyan helyet, amit folyamatosan érnek a napsugarak, bátran kezdjünk hozzá a kertészkedéshez! 5-6 darab tojásgyümölcs megjelenése után érdemes leszedegetni a virágokat. Ezzel és magas káliumtartalmú tápszerrel elérhetjük, hogy a növény egészséges és fényes termést hozzon.

dreamstime_s_61624636.jpg

A tök, ha olasz

A cukkini (olasz tök) termesztésében az a legjobb dolog, hogy a fürtök nagyon gyorsan burjánzanak és hetente egy-egy tőről akár négy nagyra nőtt cukkinit is szüretelhetünk. A titok nyitja a folyamatosan nedvesen tartott föld és az, hogy a termés körüli földes részt locsoljuk (akár slaggal, akár kannával), ne magát a zöldséget. Ha így teszünk, előbb-utóbb annyi olasz tök lesz a ládánkban, hogy az eredeti méret kétszeresére is szükség lehet. Nem is beszélve az izgalmas receptekről! Ha nagyobb kertben termesztenénk, akkor a locsolásról slaggal gondoskodjunk, de ha kisebb területen helyezkednek el a zöldségek, akkor a locsolókanna is tökéletes választás lesz!

dreamstime_s_41617200.jpg

Egy jó püré jó fürtökkel kezdődik

Egy igazán egyszerű műveletnek köszönhetően a lédús óriásoktól kezdve a cseresznyére hajazó koktélparadicsomig szinte végtelen variációban teremhet a kertünkben vagy egy balkonládában ez a rendhagyó és ízletes gyümölcs. Csak az alábbi szabályokat kell betartanunk hozzá:  

A hajtásokat erősítsük hozzá egy fonatoló pálcához. (A pálcákat akkor kell majd eltávolítani, amikor a növény szárai 2,5 centiméteresre nőnek.) Juttassunk elegendő kalciumtartalmú tápszert a földbe és azt mindig tartsuk nedvesen. Ha a sárga leveleket még a termés megjelenése előtt eltávolítjuk, akkor csodálatos és lédús csemegében lesz részünk.

dreamstime_s_26219576.jpg

A fenti praktikákkal egy ízes-színpompás világ tárul elénk, amit nemcsak nézni, hanem elfogyasztani is élvezet lesz. Persze csak a következő hajtások megjelenéséig. 

Szólj hozzá!
Címkék: kert konyhakert

Tűzrakóhely II.: az építés

2016. március 25. 13:34

A legutóbbi írásunkban a kerti tűzrakóhely alapozásáról volt szó, ma ezt a témát folytatjuk. A mai bejegyzésben azzal foglalkozunk, hogy az elkészült alapra milyen módon lehet ráépíteni, és hogy egyáltalán milyen anyagokat érdemes használni.

dreamstime_m_42730586.jpg

A peremek felállítása már nem igényel komoly felkészülést, ízlés dolga, hogy ki milyen tűzrakóhelyet tud elképzelni a kertjében. Mielőtt azonban bárkit is elragadna az alkotási vágy, azt javasoljuk, hogy gondolja végig, mi lehet a reális cél. Azokat, akiknek nincsen tapasztalatuk ezen a területen, mindenképpen arra bíztatjuk, hogy először kezdjék egy klasszikus köralakkal. Inkább legyen egyszerű, de szép a végeredmény, mintsem látványos, de hibásan összeállított. 

Alapanyagok:

A legkezelhetőbb építőanyag a tégla egy kis habarccsal összeragasztva, persze különböző köveket is lehet használni, de akkor a forma megbonyolíthatja az építést. Mi itt most a tégláról fogunk beszélni. Minél kisebb téglára esik a választás, annál könnyebben és pontosabban lehet kialakítani a tűzrakó ívét. Ez különösen akkor igaz, ha a sugár is kicsi. Mi a kisméretű tömör téglát ajánljuk. Ezen kívül a habarcsra lesz még szükség, illetve a felvitelhez egy simítóra. Ha ezek megvannak, kezdődhet a munka. 

Előkészület:

Ahhoz, hogy a tűzrakóhely formája szabályos legyen, valószínűleg kevés lesz a szemmérték, de egy kis spárgával és egy krétával könnyen kimérhető egy pontos kör. A középpontot kell csak kiválasztani, ott rögzíteni a madzag egyik végét, és a másik végére felkötni a krétát. Így pontosan megadhatjuk a sugarat, ami szintén segíthet a tervezésben. Miután megvan a kör, a habarcs kikeverése következik. A legtöbb esetben, főleg, ha kisebb munkákról van szó érdemes olyan habarcsot vásárolni, ami előre össze van keverve, és csak egy kis vizet kell hozzáadni. Ez valamivel drágább, mintha házilag keverné ki valaki, nagyobb munkák esetében már nem feltétlenül érdemes ezt a megoldást választani. Egy rész cementre, egy rész homokra, 6 rész oltott mészre és egy kevés vízre van szükség a klasszikus habarcs kikeveréséhez, ha esetleg valaki maga szeretné elkészíteni ezt is. 

dreamstime_m_50243225.jpg

Építés:

A krétával berajzolt ívet követve a kikevert habarccsal a téglákat a földhöz, majd egymáshoz ragasztgatva készül el a végleges forma. A téglákat hosszában, és keresztben is lehet rakni, itt jön a képbe a méretük. A kisebb téglákkal, akkor is nagyon szép ívet lehet készíteni, ha hosszában teszik őket egymás mellé. Szintenként érdemes rakni őket, egyiket a másikra, így jól követhetőek a körök, könnyebben tartható a szabályosság. A habarcs kötési ideje, amennyiben nincsen benne kötésgyorsító adalék, nagyjából három hét. Ha valaki olyan időben fog neki az építésnek, amikor hideg van, és fennáll a fagyveszély lehetősége, érdemes még fagyálló vizet is adni a keverékhez. Amennyiben kimondottan bográcsozáshoz készül a tűzrakóhely, érdemes egy kicsit magasabbra és szűkebbre tervezni a kürtőt, mint akkor, ha nyársas sütögetésekre szánja valaki. Mivel az égéshez oxigénre van szükség, a szűkebb, bográcsozós tűzrakó oldalára érdemes betervezni egy lyukat, hogy akkor is tökéletesen működjön, ha a tetejét majdnem teljesen eltakarja a bogrács. 

Tavaszi elfoglaltságnak remek családi program lehet, nem csak a sütögetés, de a tűzrakó megépítése is. Ez olyasmi, amibe nyugodtan belevághat akárki, nem igényel szakembert, csak türelmet és odafigyelést. Amennyiben valaki kedvet kapott, minden szükséges felszerelést és alapanyagot megtalál a Praktiker webshopjában is.

 

 

Szólj hozzá!

Tűzrakóhely I.: alapozás

2016. március 24. 16:13

Ahogy közeledik a nyár és egyre hosszabbak a nappalok, a szabadba szervezhető programok palettája is szélesedik. Remek szórakozás lehet a kerti sütögetés is, ehhez pedig csak egy tűzrakóhelyre van szükség. Mai bejegyzésünk azoknak szól, akik szívesen töltik az idejüket a szabadban és nem riadnak meg egy kis barkácsolástól sem. Lépésről-lépésre leírjuk, hogyan is készítheti el bárki a számára tökéletes tűzrakóhelyet.

dreamstime_s_45109357.jpg

Anyagok és szerszámok:

A tűzrakóhely kialakításánál legtöbbször három anyag kerül szóba, a beton, a tégla, illetve a kő. Amennyiben tartós, de házilag is könnyen összeállítható perem a cél, érdemes a betont téglával vagy kővel ötvözni. A téglák segítségével könnyű kialakítani a formákat, a beton pedig nem csupán a rögzítésért felel, de rendkívül jól ellenáll a hőnek, így garantálja az időtállóságot és a biztonságos üzemeltetést.

Kisebb munkák esetén a betont kézzel is ki lehet keverni, csak akkor van szükség betonkeverőre, ha nagyobb mennyiségben kell elkészíteni a keveréket. Egy kerti sütő valószínűleg nem tartozik ezek közé, de ez persze az elképzelések függvényében változhat. Nem árt továbbá, ha van kéznél egy talicska. Az anyagmozgatás mellett a beton kikeverésére is tökéletes.

Keverés:

Ha már fejben megvan a kerti sütésekhez kiszemelt hely, akkor megkezdődhet az alapozás. A beton tipikus összetétele 60-75 százalék homok vagy kőzúzalék, 15-20 százalék víz, és 10-15 százalék cement. Ezeket az arányokat azért kell szem előtt tartani, mert a keverék szilárdsága, tartóssága, és hőállósága is ezen múlik. Törekedni kell rá, hogy a szükséges vízmennyiségnél ne kerüljön több a keverékbe, illetve a cementet sem szabad túlzásba vinni. Úgy tartják, hogy egy lapát cementhez három lapát sódert kell adni. A valóságban ez a ma használatos cementeknél a szükséges mennyiségnek nagyjából a duplája. Egy 10 literes vödör és egy házi mérleg segítségével könnyen kimérhetőek a pontos arányok, így ha valaki még nem csinált ilyet korábban, az is biztosra mehet, neki ezt a megoldást javasoljuk. Miután az anyagokat kimértük, kezdődhet a lapátos keverés. Itt két fontos szempont van, az első, hogy ne szennyeződjön idegen anyaggal a keverék, a második pedig, hogy a egyenletes legyen a keverék. Ha ez a két feltétel teljesül, már kész is az öntésre a kiváló minőségű beton.

dreamstime_s_35080843.jpg

Öntés:

A betonozás előtt érdemes ásni egy alapot, így egyrészt pontosan kialakíthatjuk a tűzrakóhely formáját, hogy szép, egyenletes legyen, illetve megúszható az öntőforma elkésztése. A gödörnek nem kell 5-10 cm-nél mélyebbnek lennie. A betont alacsonyról kell önteni, és össze kell tömöríteni. Minél tömörebbre sikerül összenyomni a keveréket, a megszilárdulás után annál tartósabb lesz. Ehhez lehet bérelni egy úgynevezett tűvibrátort, de ugyanígy megteszi, ha fa pallókkal döngölik le a betont. Aki szeretne egy kis extrát belevinni a dolgokba, az ezen a ponton bevetheti a különböző „betonvarázs” sablonokat. Ezek pont úgy működnek, mint a tésztanyomó formák a konyhában, és akár olyan hatást is el lehet velük érni, mintha térkövet használtak volna az alaphoz.

Utókezelés:

A beton nagyjából 2-3 óra alatt megszilárdul, de ez közel sem jelenti azt, hogy befejeződött  munka. Ha a kötéskor fejlődő hő nem tud megfelelően eltávozni a betonból, az akár az egész munkát tönkre teheti, szétrepedhet az anyag. Ezt úgy nevezik, hogy megég a beton. Ennek elkerülése végett rendszeresen vízzel kel permetezni a kész felületet. Ez a kezelés minimum egy hétig tart, de ha van rá mód, akkor érdemes rá még több időt hagyni.

A következő bejegyzésben már magáról a kerti sütőről fogunk írni, addig is aki úgy érzi, hogy belevágna velünk ebbe a projektbe, az nyugodtan látogasson el webshopunkba és rendelje meg a szükséges anyagokat és felszereléseket! 

Szólj hozzá!

Játék a színekkel

2016. március 08. 11:12

A színválasztással az egész otthon hangulata megváltoztatható. Ahhoz, hogy igazán jól működjenek egymással a kiválasztott árnyalatok, nem árt ismerni néhány szabályt, mert bizony vannak ilyenek. Nem kell lakberendezőnek lenni, még csak szépérzékre sincsen szükség ahhoz, hogy megfelelő színek kerüljenek egymás mellé odahaza. A mai bejegyzésben a színkörrel foglalkozunk egy kicsit. 

A legbeváltabb mankó az Ewald Hering által kiegészített színkör. Ezzel úton, útfélen találkozni, de valószínűleg sokak számára nem világos a használata.

dreamstime_s_31930750.jpg

A palettán négy elsődleges szín szerepel, a sárga, a piros, a kék és a zöld. Ezeknek a keveredését másodlagos színeknek nevezzük. Másodlagos színek a bordó, a türkiz, a narancssárga és a levélzöld. Nem nagy meglepetés, hogy a palettán egymás mellett szereplő árnyalatok jól passzolnak egymáshoz, ezek a harmonikus színek.

dreamstime_s_34941945.jpg

Persze nem csak egy-egy szín árnyalatai tudnak jól működni egymással. Az úgynevezett kiegészítő színek a színkörön egymással szemben helyezkednek el, és úgy vonzzák egymást, mint a mágnes. Aki szívesen kísérletezik merészebb összeállításokkal, annak ez a megoldás lesz a kedvére való. Illetve a családban innen-onnan megörökölt bútorokat is közelebb lehet hozni hangulatban ezzel a módszerre, néhány jól megválasztott kiegészítővel a szoba sokkal egységesebbé válhat. Ha szívesen böngészne a festékek között, nézzen szét webáruházunkban!

dreamstime_s_29971327.jpg

Reméljük, hogy ezzel a kis iránymutatással segítettünk és izgalmasabbá tettük a tavaszi felújítást. Azoknak, akik nem terveznek ilyen nagyszabású változtatásokat, szintén érdekes lehet egy színkörrel a kezükben bejárni a lakást. Egy új függöny, terítő, vagy váza is elég lehet ahhoz, hogy megújítson, felfrissítsen egy otthont.

Szólj hozzá!

Így tartsuk karban a nyílászárókat!

2016. március 05. 10:36

A tavaszi nagytakarítás leggyakrabban emlegetett része az ablakpucolás. Ha már valaki nekiáll ennek a nem igazán közkedvelt házimunkának, akkor egyúttal érdemes a nyílászárók állapotát is felmérni. Ha ezt ebben az évszakban megteszik, akkor ősszel nem kell majd kapkodni, hiszen a szükséges javításokra, esetleg a cserére több hónap áll a rendelkezésre.

Nyílászárók karbantartása

A műanyag ajtók és ablakok elég tartósak, legalábbis abban az esetben, ha odafigyelnek arra, hogy takarítás közben ne sérüljön meg az a vékony védőréteg, amivel az időjárástól óvják őket. A karcolásokon kívül az erősebb tisztítószerek is kárt tehetnek a rétegben, ahol pedig megsérül a fedés, ott megjelennek az anyagfáradás nyomai. Ezeket érdemes a tavaszi nagytakarítás során alaposan ellenőrizni. A szigetelő gumik kezelését szilikon alapú tisztítószerrel érdemes végezni. A mozgó alkatrészek rozsdamentes anyagokból készülnek, ezeket maximum olajozni kell, ha nyikorognak.

A fa nyílászáróknál a vasalat és a fa felületek karbantartása a feladat. Érdemes mindig a vasalattal kezdeni a munkát. A mozgó részeket egy száraz ecsettel portalanítani kell, majd egy pár csepp műszerolajjal kezelni. A szigetelő gumikhoz itt is szilikon alapú tisztítószert javaslunk. A fa részeket időről időre újra kell festeni, és ha erre kerül a sor, érdemes ügyelni arra, hogy a szigetelőgumi és a vaslat ne legyen festékes, ez ugyanis tönkre teheti őket.

Amennyiben ennél komolyabb szerkezeti javításra van szükség, azt mindenképpen szakemberrel érdemes elvégeztetni.

dreamstime_s_24770103.jpg

Csere vagy javítás

A jól működő nyílászárók, legyen szó ablakról vagy ajtóról, nem csak a fűtésszámlát befolyásolják, de az egészségre is hatással vannak. A huzattal a finom szemű kinti por is bejut a lakásba, ez pedig egy olyan környezeti tényező, ami hosszabb távon károsíthatja a légzőszerveket.

Mikor érdemes szakembert hívni a javításhoz? A nyílászárók, mint bármilyen egyéb bútor, vagy használati tárgy, még az alapos karbantartás mellett is javításra szorul időnként. A következő javításokhoz kell szakembert hívni:

  • A zárszerkezet nehezen működik nyitásnál-zárásnál
  • Huzatos ablak
  • Beázás
  • Sérült pántoknál

Ha eljön a csere ideje, akkor fa vagy műanyag nyílászárót érdemes választani? A műanyagból készült kereteket egy UV stabil keverékkel kezelik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amíg a bevonat nem sérül, addig a műanyag nem sárgul meg és nem porlad el, akár évtizedekig is ellenáll a környezeti hatásoknak. További előny, hogy a műanyag úgymond „igénytelen”, egy vizes ronggyal való áttörlésen kívül más karbantartásra nincs szükség. Az ára pedig jóval kedvezőbb is lehet ezeknek a nyílászáróknak mint a fából készült társaiknak. A javítások könnyen elvégezhetőek, az üvegtáblák pár perc alatt kiszerelhetőek, és a szigetelő gumikkal is hasonló a helyzet.

dreamstime_s_41181858.jpg

A fa nyílászáróknak praktikai előnye nem igazán van a műanyagból készült társaikhoz képest, de mivel itt nem csak a fröccsöntőgépbe programozott formák közül lehet válogatni, sokkal szélesebb a skála, a lehetőségeknek csak a képzelet szab határt. Ezek a nyílászárók drágábbak is, és a karbantartásuk is több időt igényel, de ha valaki hosszútávú befektetésként tekint rájuk, valami egyedire vágyik, vagy csak szereti a fát, mint anyagot, annak mindenképpen érdemes utánajárni, milyen lehetőségek vannak.

Nem számít, hogy ajtóról vagy ablakról van-e szó, a fent felsorolt tulajdonságok univerzálisan vonatkoznak a nyílászárókra. Bármerre is húz az ember szíve,  vásárlás előtt mindenképpen érdemes konzultálni egy szakértővel. Erre egyébként a Praktikerben is van lehetőség, illetve, nyílászárók is nagy választékban érhetőek el, személyesen az áruházainkban és a webshopban egyaránt.

Szólj hozzá!

Strapabíró szobanövények

2016. február 21. 17:17

A szobanövények nagyon fel tudják dobni a lakást, de a nem megfelelő választás sok macerával is járhat. A növények összeválogatása során fontos tudni, hogy a jövőben mennyi időt vesz igénybe a gondozásuk. Ez a bejegyzés ebben szeretne segíteni, három olyan dísznövényt válogattunk össze, amelyek nem igényelnek sok odafigyelést, viszont elég izgalmasok ahhoz, hogy megváltoztassák a lakás karakterét.

Brazil szépség: lándzsarózsa

A trópusi növényekre jellemző, hogy ellenállók a környezeti hatásokkal szemben, ezért ideális választásnak mondhatók azok számára, akik nem szeretnének sokat bíbelődni velük. A brazil lándzsarózsa természetes környezetében a fákra nő, hogy így jusson fényhez, de a laza szerkezetű tőzeges talaj is tökéletesen megfelel neki. Ez egy örökzöld dísznövény, a virága akár fél évig is díszítheti a lakást. Nagyjából 70-90 cm magasra nő meg, nem igényli a direkt napfényt, és a locsoláson kívül nincs vele más tennivaló. 3-4 naponta kell megöntözni, de fontos, hogy nem szabad hagyni, hogy teljesen kiszáradjon. A vizet követlenül a virágára kell önteni, ugyanis az őserdőben is így gyűjti össze a nedvességet.

dreamstime_s_26149409.jpg

Egy szelet Afrika: majomfa

A majomfa, vagy pozsgafa talán a legkevésbé kényes növény a listánkon, egy kezdő kertésznek sem okozhat túl sok fejtörést a gondozása, szokatlan formája miatt viszont vonzza a tekintetet. Afrikából származik, jól bírja a meleg, száraz időjárást, kimondottan igényli a napsütést, ezért májustól a nyár végig érdemes a párkányon, vagy más világos helyen tartani. Mivel húsos törzsében és levelében eltárolja a nedvességet, csak ritkán kell öntözni. A téli időszakban a növény telel, ilyenkor egy árnyékosabb helyre kell tenni, és a 10-15 fokos hőmérséklet az ideális a számára. Ebben az időszakban, szinte egyáltalán nem igényel vizet. Az ideális talaj egy majomfa számára 50% virágföldből és 50% durva homokból áll össze, amit kéthetente guanós tápoldattal locsolnak. Ha erre a néhány dologra odafigyelnek körülötte, a pozsgafa szépen fog nőni, és idősebb korában még virágot is hajt.

dreamstime_s_33586124.jpg

A színpompás korallvirág:

Szintén afrikai eredetű, de hazánkban is népszerű korallvirág egy örökzöld szobanövény, amire ha egy kis figyelmet fordítanak, akkor egész évben virágzik. Az elnevezés találó, hiszen több színben is nő, választható belőle rózsaszín, ciklámen, fehér, vajszínű, sárga vagy vörös, tényleg bármelyik nappalihoz hozzáigazítható. Szinte hihetetlen, hogy mennyire nem igényli az odafigyelést, nem kényes a napfényre, egyedül a túlöntözést kell elkerülni. Annak, akinek van rá ideje, érdemes időről időre megmetszeni a növényt, és kéthetente egy kis tápoldat is segíthet abban, hogy télen is vidám színekben pompázzon a lakás.

dreamstime_s_38771267.jpg

Reméljük, sikerült meghozni a kedvet egy kis kertészkedéshez. Ezzel a három növénnyel, tényleg bárki megpróbálkozhat, biztosan nem fognak csalódást okozni. Az ültetéshez szükséges minden felszerelés, illetve a tápoldatok beszerezhetőek a Praktikerben is, vagy akár meg is rendelhető a webáruházból: http://www.praktikerwebshop.hu/ 

Kellemes kísérletezést kívánunk!

Szólj hozzá!

Foglaljuk vissza a kertet!

2016. február 11. 13:59

Ahogy a napsugarak előbújnak, máris sokkal kellemesebb a kertben. Aki azt szeretné, hogy a nyári hónapokban a lehető legszebb legyen a kertje, annak már ebben az időszakban érdemes neki látni a növények felfrissítéséhez. A mai bejegyzésben azokkal a feladatokkal fogunk foglalkozni, amelyek ilyenkor aktuálisak lehetnek. Nincs két egyforma kert, de amiről úgy gondoljuk, hogy univerzális gondolat a témában, azt itt most összegyűjtjük.

kert-praktiker-blog.jpg

Mielőtt bárminek neki kezdenél:

A helyzet felméréséhez elengedhetetlen, hogy az utolsó lombsöprés óta lehullott leveleket, letört ágakat összegereblyézzük. Bár nem tartoznak a kerthez, de a téltől óvott kényesebb szobanövényeket is ilyenkor lehet alaposabban letakarítani, hiszen már ki lehet őket vinni. Ezeknek a feladatoknak a végeztével érdemes egy listát készíteni arról, hogy mi is vár még ránk. A téli fagy nem kímél semmit odakint, akár konkrét javítási munkákkal is számolni kell, a kerti utak állapotát és ha van fészer, azt is érdemes átnézni, illetve nem árthat egy próbaöntözés sem. De most koncentráljunk a növényekre! 

A gyep gondozása:

Még mielőtt újra életre kelne a pázsit, jót tesz neki, ha átszellőztetjük. Ha csak egy kis területről van szó, akkor ez mindenféle probléma nélkül kivitelezhető késes gereblyézéssel, de egy nagyobb kert esetében hatalmas segítség lehet egy gyepszellőztető gép. Ez az eszköz egyébként beszerezhető a Praktiker webshopjában is, ha pedig valaki bizonytalan benne, hogy szüksége van-e ilyesmire, az tanácsot is kérhet személyesen valamelyik Praktiker áruházban is. A fogak feltépik a fű közül a mohát, több levegőhöz és növekedési lehetőséghez juttatva a pázsitot. A nitrogénben dús műtrágyázást márciustól érdemes kezdeni, és ezzel egy időben a locsolást is javasolt elkezdeni. 

Lássuk a fákat:

Itt fagyásokkal és a hó súlya alatt letört ágakkal kell számolni. Ezek mindenképpen kezelést igényelnek, nem csak azért, mert csúnya lesz tőle a fa, de az élettartalmát is jelentősen befolyásolhatja. Márciusban, mielőtt még elindulna a nedvkeringés a fában, le kell vágni a töréseket és sebkezelővel leápolni a helyüket, illetve az elszáradt ágaktól is ebben az időszakban érdemes megszabadulni. Annak, aki igazán alapos munkát szeretne végezni, egy nyeles fakaparóra, vagy egy drótkefére is szüksége lesz. A fatörzsek manuális tisztítása hosszú és fáradtságos munka, de a kéreg alatt megbúvó kártevő lárváktól így lehet megszabadulni. A lehullott törmeléket megelőzés céljából el kell égetni! 

A növények védelme:

A vegyi anyagokon kívül természetes módszerek segítségével is védhetjük növényeinket a kártevőkkel szemben. Az, aki télen eteti a cinkéket, számíthat rá, hogy a madarak tavasztól visszajárnak majd és felcsipegetik a kártékony bogarakat és rovarokat is. Az se hátrány, ha a kertben olyan növényeket ültetünk el, amelyek alapjáraton is ellenállóak a kártevőkkel és a betegségekkel szemben, de a virágok alapos lelocsolása is lesöpörheti a lárvákat. Csak akkor érdemes a kemikáliákhoz nyúlni, ha ezek a módszerek nem bizonyulnak elégségesnek. 

Sok mindenről lehetne még szót ejteni, a sövények gondozásától a kerti tavak karbantartásáig, de most csak az alapvető, a legtöbb kertben előforduló feladatokkal szerettünk volna foglalkozni. Ha van olyan téma, ami még érdekel titeket, de nem foglalkoztunk vele, írjátok meg nekünk Facebookon!

Szólj hozzá!
Címkék: kert otthon