Régi járólap megmentése festéssel

2018. május 25. 10:15

Ebben a bejegyzésben vendégszerzőnk, Varga Judit, a Juditu blog szerzője mutatja meg, hogyan újítja fel erkélyét.

Nem az első eset, hogy egy kevésbé esztétikus padlót nem újraburkolással, hanem átfestéssel mentek meg. Így történt ez a mostani erkélyem padlójával is.Nem az első eset, hogy egy kevésbé esztétikus padlót nem újraburkolással, hanem átfestéssel mentek meg. Így történt ez a mostani erkélyem padlójával is.

_dsc0707.jpg

Az erkély "előtte" állapotáról és magáról a padlóról valamint annak hibáiról már írtam ITT. 

_dsc0697.jpg

Abban biztos voltam, hogy a régi követ feltörni nem szeretném (fujj sitt és kosz), szóval a csak a ráburkolás vagy a festés jöhetett szóba. Ha lett volna időm burkolatokat nézegetni, napokat hezitálni többféle minta között, akkor minden bizonnyal ezt a megoldást választom, csakhogy a könyvem munkálatai és fotózása miatt erre nem volt lehetőség. Úgyhogy maradt az átfestés, mint gyors és látványos megoldás, erre később még mindig rá lehet burkolni...

Szóval első lépésként egy alapos tisztítással kezdtem. Sok sikáláson volt már túl ez a padló, de követlenül a festés előtt még egy mosószeres és egy sima vizes tisztítást is kapott, hogy se por, se zsíros, olajos folt ne legyen a felületen.

9162.jpg

Ezt követően kimaszkoltam a széleket és jöhetett az alapozás. Padló festésénél mindig oldószeres alapozót használok, olyat, ami fán, fémen, műanyagon és még egy csomó felületen kiválóan tapad.

9173.jpg

Alapozás után még nem különösebben szép a látvány, sőt rendszerint foltos, ami nem baj, csak legyen alapozás minden egyes kis mm-en. Egyébként, le lehet kenni még egy réteg alapozóval, én nem szoktam, egy jó alapozó egy rétegben is hozza azt, ami tőle elvárható.

_dsc0703.jpg

Fedőfestéknek is rendszerint oldószeres zománcot választok, ez ugyan lassabban szárad és elég masszív szagot áraszt, de szerintem járófelületen tartósabb, mint a vízzel hígítható változatok. Fényességet illetően pedig selyemfényűt, amit könnyebb tisztítani, mint egy matt felületet, de mégsem csillan be rajta a fény. TIPP: matt és selyemfényű festékhez mindig szivacshengert érdemes használni (magasfényűhöz szőröset).

9174.jpg

Ezeket lehet készen is venni vagy általunk választott színre kevertetni. Én ezúttal itthoni maradék fehér és cseppnyi feketéből kevertem ki egy egészen halvány szürke árnyalatot, éppen volt akkora mennyiség, hogy két rétegben le tudtam kenni a felületet. Természetesen - mint minden festésnél - érdemes betartani a festékrétegek száradási idejét, így végül 3. napra lett kész a padló:

_dsc0708.jpg

Elég látványos a változás, ugye? Sőt, sok-sok növénnyel, 1-2 bútorral, textilekkel, képekkel egészen kellemes hangulatot lehet teremteni:

collage_feliratos_1.jpg

Ez persze még nem a végleges verziója az erkélynek, mert itt pl. a falak még át sem voltak festve (csak lemostam őket), a falakon lévő lyukakat a képek takarják, a ronda barna ablakkeretet pedig egy fehér függöny rejti el... 

Aki esetleg unja vagy netán nem szereti a régi padlóját (járólapra gondolok, de amúgy parketta esetén is működik!) annak íme egy lista az átfestés előnyeiről és hátrányairól.

Előnyök:

• 3-4 nap alatt megújulhat a padló
• nem jár nagy felfordulással
• nem költséges, 10 nm kb. 15.000,- Ft (eszközök+festékek)
• bármilyen színt ki lehet kevertetni
• a végeredmény porszívózható, felmosható
• kezdők is bátran belevághatnak
• tökéletes home staging megoldás (ha eladnád, vagy csak szeretnéd pár évig jobban érezni magad otthon)
• bármilyen MATT vagy SELYEMFÉNYŰ felület esetén működik ez a megoldás
• sokkal jobban fog kinézni a lakásod
• sokkal jobban fogod magad érezni

Hátrányok:

• az alapozó és a zománc is intenzív szagot áraszt az oldószer miatt!
• csak nyitott ablaknál vagy megfelelő szellőztetés mellett lehet vele dolgozni
• ez a festékkombó beltéren javasolt, de én fedett kültéren is festettem már vele és bírja
• fényes felületre nem ajánlom
• a festett felületre mindig jobban kell vigyázni
• csak pár évre szóló megoldás, ha egyszer megkopik, újra kell festeni
• nem ajánlott rajta nagy bútorokat húzogatni, székek esetén védőfilc kötelező! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr7014000600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása