Készíts szívószálból bámulatos geometrikus díszt!

2018. március 08. 09:56

Ebben a bejegyzésben vendégszerzőnk, Brandt Diána, a Masni Dekoráció blog szerzője mutatja meg nekünk, hogyan készül a látványos dísz. 

dsc_3797.JPG

Tavasz van, szeszélyes, szeles, finom napsütéses, esős, szomorkás, de tavasz! Végre! Ideje elpakolni a téli dekorációt és valami frisset, üdét tenni a helyére. Mit szólnátok egy filléres, nagyon látványos dekorációhoz, amit mindenki ámulva néz majd meg, Ti pedig büszkén mondhatjátok, hogy igen, kettes-hármas voltam geometriából, de ezt, a skandináv, himmeli koszorút bizony én készítettem! Színes faldísz készítésre fel, mutatjuk hogyan!

A himmeli egy klasszikus skandináv dísztípus, mely geometrikus formájú, általában háromszögek határolják, és szalmaszálakból készül. Régen, elsősorban karácsonykor készítették, klasszikus gyémánt formában, de mostanra különböző színekben, formákban készül, nemcsak függő díszként, hanem akár fali dekorációként is.

Amire szükséged lesz

img_5087.jpg

  • műanyag szívószálak, mindenféle színben (amennyiben te is egységenként más színt szeretnél, akkor 7-féle színből 8-8 db szívószálra lesz szükséged. Ha egy színből szeretnéd elkészíteni, akkor összesen 7x8= 56 db szívószál kell majd)
  • virágkötő drót tekercsben
  • olló, vonalzó, filctoll

Munkamenet

Egy kb. 50 cm átmérőjű himmeli kopogtató elkészítéséhez 11 cm hosszú szívószál darabkákra lesz szükséged, ezért én most a rendelkezésemre álló színes szívószálakat elfeleztem, mert pont 22 cm hosszúak voltak. Igazából mindegy, hogy milyen hosszúak, egy a lényeg, hogy az összes egyforma hosszú legyen a darabolás végén! 

img_5088.jpg

Tekerj le a drótból egy kb. 2-2,5 méter (igen, méter!) hosszú darabot, és kezdj el fűzni!

img_5090.jpg

img_5091.jpg

Első lépésben fűzz fel 4 darab szívószálat a drótra, a képen látható módon készíts egy rombuszt belőlük, majd tekerd össze a drótot a csúcsánál! 

img_5093.jpg

Fűzz fel még két szívószálat, és tekerd el a szemközti csúcsnál a drótot!

img_5095.jpg

Folytasd addig a kettesével való felfűzést, amíg összesen 10 szívó szálat fel nem dolgozol, azaz 5 ágú nem lesz a kis rombuszdíszed. A drótot mindig csavard meg a csúcsoknál.

img_5097.jpg

Amikor megvagy az 5 ággal, fűzd vissza az egyik szívó szálon a drótot, de csak középig, ahogy a képen látod!

img_5098.jpg

Most a köztes csúcspontokból fogunk egy-egy szálat felfűzni, összesen 4 db-ot, az ötödiket szabadon hagyjuk majd. Tehát: a középen kijövő drótra fűzz fel egy szívószálat és tekerd oda a drótot a következő él középpontjára. Majd újabb egy darab szívószál és a következő él középpontja következik. Összesen négyszer.

img_5099.jpg

img_5101.jpg

A himmeli díszünk első alkotóelemével készen is vagyunk, pontosan ugyanilyet kell készítenünk minden színből, vagy ha egyszínűt készítünk, akkor még 6-szor. Összesen 7 db ilyen csillagszerű egységre lesz szükségünk, hogy összeálljon a teljes kördísz.

img_5103.jpg

A kész egységeket úgy fűzzük majd össze, hogy a megmaradt drótoknál fogva a következő egységhez rögzítjük. A képen látható, hogy melyik oldalt kell a hiányzó egy él helyére beilleszteni.

img_5104.jpg

img_5105.jpg

img_5106.jpg

Amikor felfűztük mind a 7 egységet egymás után, jön a bezárás, amikor az első és a hetedik csillagot összefűzzük.

img_5107.jpg

Az összezárás után még adnunk kell egy plusz merevítés a díszünknek. Ezt a középre néző csillagközéppontok összekötésével fogjuk megtenni.

img_5109.jpg

A képen megjelölt pontokat kell egy-egy szívószállal összekötnünk még. Ezt legegyszerűbben úgy tudjuk megtenni, hogy letekerünk kb. 1,2 m drótot, ezt az egyik csillagközéppontba rögzítjük, és felfűzünk rá egy szívószálat. Rögzítjük a drótot a szomszédos csillag középpontjába, innen újra felfűzünk egy szívószálat és rögzítjük a szomszédos csillag középpontjában.

img_5112-001.jpg

Így leírva talán bonyolultnak tűnhet ez a munkamenet, de higgyétek el, nincs benne semmi ördöngösség! Az első ilyen himeli karikátokat kb. 40-45 perc alatt simán el tudjátok készíteni, utána pedig gyakorlattal, akár 20 perc alatt is simán összeraktok egyet! 

dsc_3821.JPG

Jó munkát!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr7013749502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása