Készíts krétatáblát ajándékba!

2017. december 05. 14:17

Ebben a bejegyzésben vendégszerzőnk, Brandt Diána, a Masni Dekoráció blog kreatív szerzője mutatja meg nekünk, hogyan készíthetünk krétatáblát akár ajándékba is!

dsc_3222.JPG

A krétatáblák népszerűsége töretlen és őszintén megvalljuk, mi ezt teljesen meg is értjük. Személyre szabható, kedvünk szerint változtatható, és nem utolsó sorban roppant praktikus megoldások ezek a táblák. Így az ünnepek közeledtével otthonunk dekorációjának részét is képezheti, majd karácsony után akár az újévi fogadalmainkat is felírhatjuk rá, tavasszal pedig egy-egy motiváló felirat is remekül mutat majd rajta!

Amire szükséged lesz

- fenyő lécek (lehet bármilyen maradék), amit én most találtam az 1 cm vastag 5 cm széles volt. A hosszát az alapanyag hossza adja majd, ez most nekem 70 cm a hosszúak esetén és 40 cm a rövidebbek esetében
- sima ún. szekrény hátlap (HDF) lemez, 70x50 cm méretben
- krétafesték spray, különböző színekben
- wax spray
- krétatábla festék spray
- faragasztó
- krétafilcek

img_3271.JPG

Fontos! - Terítsd le a fóliát és vegyél gumikesztyűt. Teljes száradás előtt vízzel könnyen le is moshatod a kezedről a festéket, de a kesztyű egyszerűbb. A krétafesték spray vizes bázisú, így akár jól szellőző zárt térben is használhatod. Ha még nem festettél spray festékkel, akkor íme pár jó tanács:
- a flakont mindig rázd fel alaposan használat előtt, és használat után fejjel lefelé fordítva tisztítsd ki a fúvófejet,
- mielőtt nekiállsz a kiszemelt darab lefújásának, végezz próbafestést, hogy lásd, hogyan jön a festék a flakonból,
- ne pont szerűen fess, hanem legyen mozgásban a kézfejed, és inkább legyező mozdulatokkal dolgozz

Munkamenet:

A léceket mérd ki és vágd a kívánt méretre, majd csiszold meg alaposan. Csiszolás után egy puha ronggyal portalanítsd a felületet. 

img_3279.JPG

Fesd fel az első réteget a leendő keretre, azaz a lécekre. 

img_3280.JPG

Amíg szárad az első réteg a léceken, addig fesd le a szekrényhátlap barna oldalát a krétatábla festékkel.

img_3284.JPG

Nekem most 2 réteg kellett a tökéletes fedéshez. A rétegek között mindenképpen várd ki a száradási időt! Ha úgy ítéled meg, hogy 2 réteg kevés, akkor bátran fújj egy harmadikat is!

img_3287.JPG

Amikor megszáradtak a lécek, jöhet a második, világosabb réteg!

img_3294.JPG

Amikor ez, a második réteg is megszáradt, jöhet a  csiszolás! A csiszoláshoz 180-as vagy még a finomabb csiszolópapírt használj és óvatosan állj neki, először csak próbálgasd, hogy mennyire szedi vissza a festéket! Csiszolás után egy nagyon alaposan kicsavart, nedves törlőkendővel töröld le a port a lécekről.

img_3296.JPG

Ha szeretnéd konzerválni a visszacsiszolt kopottságot, akkor érdemes wax-kszal kezelned a festett felületet. A spray wax használata hasonlít a tégelyes waxhoz, felhordása azonban egyszerűbb. Miután felvitted a wax-ot, egy puha pamut ronggyal dörzsöld be a wax-ot a lécekbe. Ettől a művelettől a színek élénkebbek, szebbek is lesznek és védelmet is ad a felületnek!

img_3298.JPG

Ennyi előkészület után jöhet az összeállítás! Először rakd a léceket a lefestett krétatábla festékes lap szélére, és igazgasd el, hogy szépen illeszkedjenek mindenhol. Majd ragaszd fel a léceket. 

dsc_3204.JPG

Készen is vagy, készíts Neked tetsző feliratot a táblára és gyönyörködj benne!
Jó munkát!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr6613438081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása