A téli kertészkedés sava-borsa

2016. november 04. 17:04

1_6.JPGJó dolog az ásás, de még jobb, ha más ás – tartja a mondás, nem véletlenül. Elvetemült kertbarátként persze novemberben is a veteményesben a helyünk. Ilyenkor már egy jó ásó is igencsak megkönnyíti a dolgunkat, ráadásul vigasztalhat a tudat, hogy az ősz végi ásás jóvoltából sokkal jobb állapotban lesz a talajunk tavasszal.

shutterstock_276612380.jpgHa elmaradtunk volna a spenót és a sóska vetésével, most még a földbe tehetjük a magjukat, de az igen lassan csírázó petrezselymet is ilyenkor célszerű elültetni. A tél beköszönte előtt már nem fog előbújni, tavasszal azonban gyors növekedésnek indul. Petrezselymünket, akárcsak az októberben vetett, áttelelő saláta, sárgarépa vagy kelkáposzta állományunkat fóliapalásttal óvhatjuk meg a talaj menti fagyoktól. Erre a célra az agrofólia az egyik legjobb megoldás.

A siker persze ezúttal is az időzítésen múlik. A túl korán elültetett fokhagyma idő előtt kihajt, és nincs az a fóliatakaró, ami megvédhetné, a túlságosan későn elültetett hagyma pedig elfagy, így nem tud gyökeret ereszteni. Szerencsére fokhagymánkat akár egy cserépedénybe is elültethetjük. A gerezdek gyorsan kihajtanak, és még csak ki sem kell mozdulnunk a konyhából: a friss fokhagymaszárakat elég közvetlenül főzés, tálalás előtt levágnunk.kepkivagas_6.JPGHa kedvet kaptunk a fűszernövényekhez, termeszthetünk metélőhagymát, petrezselymet, kakukkfüvet, koriandert, oreganót és bazsalikomot is a lakásban. Fűszernövényeinket a cserépedényektől kezdve a fonott kosarakon át egészen a konzervdobozokig szinte bármiben tarthatjuk, a megfelelő vízelvezetést azonban mindenképpen biztosítanunk kell számukra, hiszen a pangó vizet meglehetősen rosszul viselik. Amennyiben hely szűkében vagyunk, tegyük a növényeket egy-egy mutatós virágtartóban a párkányra, de néhány praktikus fűszernövénytartóval akár fel is aggathatjuk őket. A legtöbb fűszernövény vígan elél télen az ablakban.

Nem úgy a dísznövények, melyeknek a közhiedelemmel szemben egyáltalán nincs szükségük fűtött üvegházra. Épp ellenkezőleg: a hűvös, száraz, átmeneti időszak is hozzájárul a megfelelő fejlődésükhöz. Ez persze nem azt jelenti, hogy jól viselik a téli fagyokat, de nem kell kétségbeesnünk, ha a télikert kialakítása csak a távlati terveink között szerepel. Egy fűtetlen veranda, egy beépített erkély vagy akár egy ablakos előszoba is ideális hely a számukra.kepkivagas_7.JPGA sövényeket és a sok helyet foglaló, nehezen mozdítható növényeket természetesen akkor sem tudnánk védett helyre költöztetni, ha volna hová, egy kis segítséggel azonban a szabad ég alatt is könnyedén átvészelik a telet. Takarjuk be növényeinket légpárnás fóliával, béleljük ki őket szalmával, és tavaszig nem lesz rájuk gondunk.

 

Szólj hozzá!
Címkék: kert

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr5911930505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása