A tökéletes töklámpás titka

2016. október 28. 10:44

shutterstock_314953427.jpgMindenszentek közeledtével ma már a virágok és a teamécsesek mellett a sütőtök iránt is egyre nagyobb a kereslet. Legtöbbünk számára még mindig szokatlan az édességet kunyeráló gyerekek jelmezes ámokfutása, a töklámpások azonban ugyanúgy hozzátartozóink lelki üdvösségéért világítanak, mint a halottak napján gyújtott mécsesek. Egy kis vidámság még ilyenkor sem árt.

A halloween gyökerei egészen az ősi kelták hiedelemvilágáig nyúlnak vissza. Később az ünnep összemosódott az ókori Róma pogány szertartásaival, majd a kereszténység elterjedésével a Mindenszentek napja vette a helyét. Leszámítva Írországot, ahol a keresztény tanok jól megfértek a pogány szokások mellett, így az október 31-ei és a november 1-jei ünnep párhuzamosan élt tovább. Előbbit All Hallow’s Eve-nek, utóbbit All Hallow’s Day-nek nevezték el. Innen terjedt el és kapta nevét később a halloween, melynek legfontosabb jelképe, a töklámpás is egy ír legendából ered.

1_5.JPGA történetnek számos változata létezik, de mindegyik egy részeges ír kovácsról, Jack O’ Lanternről szól, aki azóta is kivájt takarmányrépában izzó parázs fényénél keresi az örök megnyugvást. A legendában szereplő takarmányrépát az Amerikában őshonos, látványosabb és könnyebben megformálható sütőtök váltotta fel, a halloween pedig az egyik legfontosabb tengerentúli ünneppé vált. Lássuk, hogyan pislákol egy hamisítatlan halloweeni töklámpás fénye!

shutterstock_473115574.jpgMindenekelőtt egy kerek sütőtökre és egy éles késre lesz szükségünk. Vágjuk le cikcakkban a tökfödőt, kaparjuk ki a tök a belsejét, majd alakítsuk ki a lámpás szemét, száját és orrát! A legegyszerűbb, ha a gyertyákat alátétekre állítva helyezzük el a kivájt tök belsejében. Töklámpásunk már így is mutatós, néhány egyszerű trükkel azonban még pofásabbá tehetjük.

 Faragjunk hegyes fogakat a kivágott darabokból, majd fogpiszkálók segítségével szúrjuk bele őket a tökfej szájpadlásába! Hasonló hatást érhetünk el, ha a fogakat a kifaragott sütőtök szájából vájjuk ki: elég óvatosan meghámoznunk az agyarakat, és a töklámpás máris kimutatja a foga fehérét. Kis kézügyességgel és egy faragókészlettel akár nagyobb mutatványokra is képesek lehetünk.

shutterstock_62641363.jpgA töklámpás elkészítését persze egyszerűbben is megúszhatjuk. Miután kikapartuk a sütőtök belsejét, fúrjuk szitává akkus gépünkkel, tegyünk a közepébe néhány teamécsest, akasszuk fel egy drót segítségével, és máris kész a saját halloweeni diszkógömbünk! Vagy menjünk be a legközelebbi Praktiker áruházba, és válogassunk az ünnepi díszek, kellékek, kiegészítők közül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr5911845493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása