Otthonunk melege a fenntarthatóság jegyében

2016. október 04. 16:30

Ma újra reneszánszukat élik az alternatív fűtési rendszerek. Az energiahatékony otthonok bölcs előrelátását tükrözik, hogy a megfelelő tüzelőanyag kiválasztásáról időben és átgondoltan gondoskodunk, így nemcsak hőérzetünket, de családi költségvetésünket is komfortosabbá tehetjük!

nagy.jpg

p284209_2200_1515-3.jpg

 

Úgy tűnik a 21. század emberének újra meg kell tanulnia a tűzzel bánni és ezt a Praktiker Szombathelyi áruházának vezetője, Boncz Péter sem gondolja másként. Cikksorozatunk e havi állomásán sok praktikus tudnivalóról és újdonságról kérdeztük szakértőnket!

Mi a legfontosabb tudnivaló a tüzelőanyagokkal kapcsolatban?

A tüzelőanyagoknak többféle válfaja áll rendelkezésünkre. Célszerű a tüzelőberendezés típusának, a fűtőértéknek és persze a tárolási lehetőségeinknek a legoptimálisabb verziót választani. A tüzelőanyagunk lehet fa, vagy valamilyen brikettált újrahasznosított anyag. Ám kétségtelen, hogy a legklasszikusabb és a kiválasztása kapcsán legnagyobb odafigyelést igénylő tüzelő, maga a fa. Ez esetben nem árt figyelembe vennünk, hogy tüzifánk lehetőleg száraz legyen, ennek híján a tüzelőberendezésünk bekátrányosodhat, és kisebb hatásfokkal üzemelhet. A leggyakrabban emlegetett mértékegységeknek, mint a köbméter, üzemi köbméter, erdészeti köbméter, vagy mázsa szintén célszerű alaposabban utánajárni, mert nagy intervallumbéli ingadozások is megfigyelhetőek. Sok múlik a fa fajtáján, sűrűségén és nedvességtartamán, vagy azon, hogy hasogatott, vagy rönkfáról beszélünk. A legegyszerűbb kalodás, eleve hasogatott fát vennünk, hacsak nem szeretnénk egy tartós masszázsbérletre váltani. A rönkfa kályha késszé tétele komoly fizikai erőbevételt, nem kevés időt és energiát emészt fel.  

A fa mellett melyek még a legnépszerűbb tüzelők?

A fával szemben jobb hatásfokkal égő, környezetbarát brikettek óriási népszerűségnek örvendnek a hűvös időben, hiszen a különböző faipari hulladékokból és napraforgóhéjból nagy nyomáson összepréselt, vagyis brikettált téglaformák, a legoptimálisabb helykihasználást teszik lehetővé, jól adagolhatóak és a használatukkal a kormozódástól is kevésbé kell tartanunk, ám bizonyos tüzelőberendezésekhez sajnos nem hasznosíthatóak, akárcsak a pellett tüzelőanyagok, melyek előállítása szintén préselt technikával történik és elsősorban pellettkazánokhoz üzemeltetésére találták ki. Legyen szó azonban vegyes tüzelésű, faelgázasító, esetleg pellett kazánokról, vagy bármilyen tüzelő berendezésről, jól kiépített rendszer esetén nem csak lényegesen alacsonyabb költségekkel számolhatunk, hanem a fűtési komfort érzetünk is megmarad.

Magunk is préselhetünk brikettet, akár otthon is?

Egy új, magyar szabadalomnak, a papírbrikettáló készüléknek köszönhetően, mi magunk is előállíthatunk olcsó, tiszta és környezetbarát tüzelőanyagot. A kézi prés segítségével újrahasznosíthatjuk a papírt, amit kidobnánk. A papírbrikettáló készülékbe vízbe áztatott papírt kell tenni, majd a nedvességet kisajtolni. A művelet pofon egyszerű. A papír brikett téglák kiszáradás után jól égnek és kevés hamutartalmuk van.

Hogy kelthetjük életre a legkönnyebben a lángokat?

Számtalanféle gyújtós kapható. A tűzifa meggyújtására papír és aprófa használata nélkül az egyik legjobb a K-Lumet névre keresztelt gyújtós, melyet fogyatékkal élő emberek állítanak elő, így aki ilyent vásárol, nemcsak egy praktikus terméket kap, hanem vásárlásával több száz fogyatékos ember számára biztosít munkahelyet. Mindezen felül a termék kizárólag újrahasznosított anyagokból készül.

ohmygoodies.jpg

A fűtésszezon a kéményekre nézve is fokozott terhelést jelent. Mit tehetünk, hogy elkerüljük a veszélyt, azon kívül, hogy évente egyszer ajtót nyitunk a kéményseprőnek?

A koromtól leszűkülhet, elkátrányosodhat a kémény eredeti keresztmetszete. Ennek helyreállítását szolgálják a különböző kéménytisztító hasábok. A különleges technológiának köszönhetően ez a termék forradalmi változásokat indított el a kéménytisztítók piacán, hiszen leoxidálja a füstjáratokban és a kéményben lerakódott kormot és kátrányt, ezzel maximális égési kapacitást biztosít kályhánknak, kandallónknak, de megelőzhetünk egy esetleges tűzveszélyt is. A kéménytisztítót kéményseprő-ipari vállalatok tesztelték nagy megelégedéssel. Emellett hasznos lehet az ún. koromtalanító por is, amely a kandallók tűzteréből oldja a kormot. De nem lehet elégszer hangsúlyozni a szén-monoxid érzékelők fontosságát sem, melyek egy része árammal, másik elemmel működik. Egy háztartáson belül azonban célszerű kettőt is elhelyezni az esetleges meghibásodások miatt.

Az utóbbi évtizedben a tűz, nem csak funkcióját tekintve tölt be kiemelt szerepet az ember életében, de fontos látványeleme is lett az enteriőröknek! Mi a tendencia kandalló téren?

 A sikertörténet a kandallókkal kezdődött. Számos típus és változat látott napvilágot, és a felhozatal minden fűtési szezonban egyre csak bővül. Vannak hagyományos fatüzelésű kandallók, elterjedtek az elektromos kandallók is, de az elmúlt éveknek, - a folyamatos újításoknak köszönhetően- kétségtelenül a vízteres kandallók lettek az egyik adu ászai. Mindegyik típusnak megvan ugyan a maga speciális tulajdonsága és kiváltsága, viszont a vízteres kandalló több előnyös tulajdonságot is ötvöz magában. A vízteres kandallók előnye a hagyományos kandallókkal szemben, hogy nem csupán a légteret képesek felfűteni, hanem központi fűtést is vezérelni tudják, sőt néhány változat a használati melegvíz előállítására is képes.

Kivitelüket tekintve milyen újdonságok vannak?

Léteznek öntöttvas kályhák, klasszikus formavilágú csempekandallók, és igazi unikumként megjelentek - a Szombathelyen- manufakturális módon előállított modern kivitelű kerámia cserépkandallók is. Széles a forma és méret választék. De kétségtelen, hogy a minimalista kivitel minden eddiginél markánsabb teret nyert. A hatalmas üvegfelülettel rendelkező kandallóbetéteket kozmopilta harmóniába hozhatjuk otthonunkkal. Miközben a régi idők szerelmesei, az egykori vadászkastélyok hangulatát idéző padkás kandallókkal ékesíthetik a tereket. De retró hangulata miatt óriási kereslet mutatkozik a nagymamák egykori sparheltjére hajazó kis teatűzhelyek iránt is. Ez utóbbi nagyon hasznos és igazán autentikus kiegészítője lehet a nyaralóknak, parasztházaknak egyaránt. Mindenesetre az tagadhatatlan, hogy bármilyen tüzelő berendezést is választunk a komfortérzetünk mellett otthonunk értéke is nagyban nő.

(Forrás: http://www.etalonmagazin.hu
Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva)

3d65fcea7a8b8201877d91f82a64c6d7.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr1011767311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása