Itt az idő a kerti munkára!

2016. szeptember 30. 11:00

shutterstock_258717155.jpgŐsszel, a tél beálltáig elég sok tennivalónk akad a kertben. Közülük az első és legfontosabb az őszi metszés. Ilyenkor kell megritkítani a nyáron elburjánzott fákat, bokrokat, de ne hagyjuk ki az őszi lemosó permetezést sem! Ha néhány új fát is el szeretnénk ültetni, erre is most nyílik a legjobb alkalom. Az évelő cserjék, gyümölcsfák metszéséhez csupán egy kerti szerszámkészletre lesz szükségünk, az őszi gyepápoláshoz azonban érdemes bevetnünk a teljes arzenálunkat.

 Az első feladat természetesen a fűnyírás. Dolgozhatunk benzines és elektromos fűnyíróval is, de ilyenkor már ne hagyjuk hosszúra a füvet, és az utolsó vágást október végére, november elejére időzítsük. Az őszi gyepszellőztetést az első fagy beálltáig bármikor elvégezhetjük, egészséges fűszálaink azonban akkor járnak a legjobban, ha közepesen száraz talajon, fűnyírás után dolgozunk. A gyepszellőztető kicsi, függőleges pengéi fellazítják a talaj felső rétegét, vagyis kiszellőztetik, így jóval több tápanyag és nedvesség jut el a fű gyökereihez.
kepkivagas1.JPGA gyepszellőztetés másik nagy előnye, hogy a gép az elhalt füvet, mohát, azaz a gyepfilcet is összegyűjti. Ez azért nagyon fontos, mert a filcréteg megakadályozza a nitrogén, a foszfor és az oxigén áramlását, tápanyagfelvétel nélkül pedig nincs az a gyep, ami képes volna épségben átvészelni a telet. A mohák megjelenése egyébként egyértelműen a talaj rossz szerkezetére utal. Ha a gyepszellőztetés nem oldja meg a problémát, érdemes speciális gyeptrágyával javítanunk a pázsit ellenálló képességén.
shutterstock_376113562.jpg

Apropó, gyeptrágya. A gyepszellőztetést mindenképpen az őszi műtrágyázás
követi, ami nemcsak őszi alkalmazást, de egyben őszi gyeptrágyát is jelent! A lassú tápanyag-leadású műtrágya javítja a gyep állapotát, növeli az ellenálló képességét, és egész télen biztosítja a talaj tápanyagellátását.

Mivel a fű a lehullott falevelek alatt ugyanúgy befülled, mint a gyepfilc esetén, ezért a pázsit rendszeres takarítása legalább olyan fontos, mint a gyepszellőztetés. Lombseprű alighanem minden háztartásban akad, az igazán hatékony munkához azonban egy nagy teljesítményű lombszívóra is szükségünk lesz. A lombszívó a sövénygondozás során is kapóra jön, hiszen a lehullott falevelek növényeinket sem engedik elég napfényhez és levegőhöz jutni. Ősszel még egyszer, utoljára vissza kell vágni a sövényeket. A nyírás természetesen nemcsak formázza a növényt, de a téli pihenésre is felkészíti.kepkivagas2_1.JPG

Szólj hozzá!
Címkék: kert

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr7211752009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása