Kutya hidegre felkészülni!

2016. szeptember 15. 12:00

shutterstock_328695215.jpgA kutya a legjobb barátunk. Évezredek teltek el a háziasítás óta, éber házőrzőből szép lassan házi kedvencekké váltak, a megfelelő kutyaházról azonban még így is hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Pedig kis kedvenceink élete korántsem annyira titkos, mint gondolnánk. Éheznek, ha nem készítjük ki az eledelüket, szomjaznak, amikor nincs elég vizük, nyáron melegük van, télen pedig hozzánk hasonlóan fáznak. Utóbbira egy pofás, hőszigetelt kutyaház a megoldás, amit mi magunk is könnyedén elkészíthetünk.


kepkivagas_4.JPGAkárcsak saját házunk építése során, az első lépés a tájolás. Alapszabály, hogy a házikó ajtaja lehetőleg délre nézzen, de még ennél is fontosabb, hogy házőrzőnk innen is szemmel tudja tartani a kertkaput és a bejárati ajtót. Természetesen a ház méretét elsősorban kedvencünk termete határozza meg. Vadonatúj lakosztálya csak annyira legyen tágas, hogy könnyedén felmelegíthesse testhőjével!

Néhány praktikus megoldással még kényelmesebbé tehetjük szerény hajlékát, így egyikünknek sem kell kutyául éreznie magát. Sem nekünk, sem neki. A kutyaházat helyezzük talapzatra, a padlót beléleljük szalmazsákkal, ajtó gyanánt áttetsző, hőszigetelő függönyt használjunk, a tető – a könnyebb takarítás érdekében – legyen felnyitható, és ha csak tehetjük, fából készítsük el a kutyaházat! A fa sosem veszi át úgy a hideget, mint a tégla, a beton vagy éppen a fém.

 Amennyiben kész a terv a fejünkben, vessük papírra, és lássunk munkához! Először is vágjuk méretre az OSB lapokat a falakhoz, a padlóhoz és a tetőhöz is. Erősítsük rá a bútorlapokra a fenyőléceket, és a szegélyek közé már jöhetnek is az EPS táblák – becsületes nevükön a hungarocell lemezek. Ragasszuk fel a polisztirol lapokat, a szegélylécekre szögeljük fel a lambériát, és már készen is vagyunk a kétrétegű, hőszigetelt falakkal.

shutterstock_173648426.jpg

A kutyaház tető alá hozásához szükségünk lesz némi kézügyességre, de az elkészült tetőszerkezet befedése már rutinmunka. Csavarozzuk fel az OSB lapokat, szigeteljük hungarocell táblákkal, és koronázzuk meg kutyaházunkat bitumenes zsindellyel vagy hullámlemezekkel. Amennyiben hosszú távra tervezünk, a tetőléceket, a belső teret és a lambériát is érdemes átkennünk vastaglazúrral.

Tapasztalat vagy idő hiányában készen is megvásárolhatjuk kutyaházunkat. Szó ekkor sem érheti a ház elejét, persze valaki így is, úgy is bele fog ugatni a dolgunkba…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr211704967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása