Strapabíró bútorokat minden kertbe!

2016. szeptember 02. 16:27

Legutóbb praktikus kerti ülőalkalmatosságok között szemezgettünk, a kiválasztott bútorok elkészítésével, illetve beszerzésével azonban még korántsem ért véget teendőink sora. Kerti bútoraink tisztításáról és újszerű állapotuk megőrzéséről ugyanis nekünk kell gondoskodnunk. A legnagyobb károkat ezúttal is a víz okozza. A fém felületek rozsdásodni kezdenek, a fonott bútorok bepenészednek, a fa pedig megszívja magát. Lássuk, hogyan védhetjük meg nagy igénybevételnek kitett kerti bútorainkat a külső, környezeti hatásoktól!

shutterstock_68418547.jpgA legkönnyebb dolgunk a fémbútorokkal van. Az alumíniumfelületeket általában festékréteg védi a korróziótól. Bútorunkat rendszeresen mossuk le szappanos vízzel, minden alkalommal töröljük tisztára, így hosszú távon is élvezhetjük a kényelmét. Ha mégis oxidálódni kezd, a foltot ecetes forró vízzel vagy dörzspapírral is eltüntethetjük, utána azonban fessük át korróziógátló alapozóval. A kovácsoltvas bútoroknak ugyanilyen törődésre van szükségük. Miután drótkefénkkel búcsút intettünk a rozsdának, már jöhet is a rozsdagátló mázolóanyag.

Előbbitől magunkat és kedvenc kerti bútorunkat is megkímélhetjük. Válasszunk Hammerite festéket, és használjuk közvetlenül a rozsdára!

shutterstock_113800084.jpgA sűrű fonású gyékény- és vesszőbútorok tisztán tartása már jóval nagyobb kihívást jelent. Ezek a természetes anyagokból készült, fonott bútorok korántsem annyira sérülékenyek, mint amennyire első ránézésre tűnnek, de fokozott odafigyelést igényelnek. Kerti bútorainkat legalább heti rendszerességgel töröljük át puha, nedves ruhával! Makacsabb szennyeződések esetén a szappanos víz mellett bevethetjük a kerti slagot is. Tisztítás után mindig töröljük szárazra bútorainkat, ugyanakkor kerti garnitúránkat soha ne tegyük ki tartós napsugárzásnak! A nehezen elérhető szegletekben megtelepszik a penész, a közvetlen napsütés hatására viszont könnyedén kiszáradnak és berepedeznek. Biztosra persze csak akkor mehetünk, ha a rattan hatású, ellenálló kerti bútorok közül választunk.

Leginkább a fabútorok ápolása adja fel a leckét. A fa egyáltalán nem tartós anyag, ezért a gombáktól, a kártevőktől, a nedvességtől és a nap sugaraitól is meg kell védenünk a felszínét. A kezeletlen fa nagyon hamar elöregszik, megfelelő felületkezeléssel azonban hosszú időn keresztül is szép, szilárd és ellenálló marad.

kepkivagas_2.JPG

Amennyiben időtálló bevonatot szeretnénk kialakítani, érdemes rendszerben gondolkodnunk! Ennek alapját egy jó minőségű alapozónak és egy ellenálló fedőrétegnek kell képeznie. A favédő alapozó a gombákkal és a kártevőkkel szemben, míg a lakkréteg, a zománcfesték vagy a színtelen lazúr az időjárás káros hatásai ellen nyújt védelmet. Ha a fafelületünk zsugorodni kezd, akkor a fába mélyen beszívódó vékonylazúrral vegyük kezelésbe! Ellenkező esetben érdemes vastaglazúrt használnunk, hiszen tartós védelmet biztosít, ellenáll az UV-sugaraknak, ugyanakkor nem fedi le a fa szerkezetét, és a légzését sem gátolja.

Néhány hasznos tanács betartásával kerti bútoraink máris jobban mutatnak, mint új korukban! Persze választhatunk az olcsóbb, tartós és mutatós műanyag kerti bútorok közül is. Tisztán tartásukra egész biztosan kevesebb gondunk lesz.

Szólj hozzá!
Címkék: kert

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr6611671544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása