Festői környezetben

2016. augusztus 12. 14:50

Pereg a festék és potyog a vakolat? Egyszerű és hatékony megoldást keres? Szeretné, ha közben időt és pénzt takaríthatna meg? Ne fessük az ördögöt a falra! A kültéri felületkezelés a teleshopos álomvilággal szemben korántsem ilyen egyszerű feladat. Persze, ha elég tapasztaltak vagy elég bátrak vagyunk, saját kezűleg is nekiláthatunk.


A megfelelő vashutterstock_79602625.jpgstagságú festékréteg természetesen nem csupán esztétikai célokat szolgál: az időjárás viszontagságai ellen védi a házfalat. A tűző napsütés, a heves esőzés és a rárakódó porréteg persze előbb-utóbb megteszi a hatását. Ha időben észbe kapunk, már egy egyszerű homlokzatfestéssel elejét vehetjük a komolyabb károknak. Ellenkező esetben a fal újravakolását sem ússzuk meg.

Vakolás előtt mindig használjunk alapozót, és csak ezt követően hordjuk fel a nemesvakolatot. A munka során rozsdamentes acélból készült glettvassal dolgozzunk, de az utolsó simításokat már műanyag szerszámmal végezzük! A felületnek ideális körülmények között is legalább 24 óra száradásra van szüksége. Tipp: aprószövésű árnyékoló hálóval a széltől is megóvhatjuk frissen vakolt falunkat.

Amennyiben a házfalunk jó állapotnak örvend, a festéshez akkor is elő kell készíteshutterstock_312206222.jpgnünk. Az első lépés a tisztítás: erre a célra egy magasnyomású mosó a legalkalmasabb. Tőlünk függ, hogy lecsiszoljuk a falat vagy szándékosan durvára hagyjuk, de laza felület esetén mindenképpen használjunk mélyalapozót is a festés megkezdése előtt! Tipp: a fal tövét érdemes takarófóliával borítani, hiszen a lecsöpögő festéket már csak ecetes vésővel lehet eltűntetni.

Ahány ház, annyi szokás, és ahány fal, annyi homlokzatfesték. A szilikátalapú festékek kiváló páraáteresztő képességgel rendelkeznek, az akrilgyanta bázisú bevonatok tartósak és időtállóak, az intelligens festékeket pedig a szilikongyanta teszi víztaszítóvá. A bevonat kiválasztásánál mindig vegyük figyelembe az alapfelületünk adottságait. Tipp: az első és a középső színréteget a homlokzatfestékkel vigyük fel, a nagyobb védelem érdekében pedig keverjünk gombaölőt is a festékhez!

kepkivagas_1.JPG

A homlokzatfestékek átlagos száradási ideje nagyjából 2 óra. Ha elértük a kívánt teltséget és vastagságot, az utolsó festékréteget már hígítatlanul, három rétegben, keresztirányban vigyük fel! Ez utóbbit úgy érhetjük el a legkönnyebben, ha először hosszanti, majd vízszintes, végül ismét függőleges mozdulatokkal dolgozunk. Tipp: száraz időben, legalább 5, de legfeljebb 25 fokban fessünk, és jó minőségű, hosszabb szőrű hengert használjunk!

Még sincs ínyére a festés? Válasszon kültéri falburkolót, és alkalmazza bátran a belső helyiségekben is! A kimaradt lapokkal könnyedén feldobhatja otthona hangulatát. De ez már egy következő bejegyzés témája…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr410406422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása