Kint is bent!

2016. május 06. 14:00

Kerti enteriőrök non plus ultra

Legyen szó balkonról, erkélyről, teraszról, vagy udvarról, az utóbbi időkben egyre jobban felértékelődött e kültéri szekciók jelentősége. A legújabb outdoor trendek által ugyanis kora tavasztól késő őszig inspiráló környezetben relaxálhatunk és szórakozhatunk, második nappalinkban. Ma már otthonunk komfortját, funkcionalitását és minimál dizájnját ugyanis a szabad ég alá is kiterjeszthetjük.

Az elmúlt évtizedekben egyre inkább eltávolodtunk a természettől ma átlagosan 10 órát töltünk a kocsiban és az irodában. A modern kor embere ezért egyre inkább vágyik vissza a zöldbe. Nem hiába kapnak egyre nagyobb hangsúlyt az újépítésű lakások és házak tervezésekor a gigantikus teraszok. Felbecsülhetetlenek azok a meleg nyári esték, madárcsicsergős reggelek, és naplementés délutánok, amelyeket a szabadban tölthetünk egyedül, a családdal, vagy barátokkal. Ezért otthonunk belső tereit májustól szeptember végéig érdemes a szabadba is kibővíteni. A személyre szabott kültéri megoldások számtalan kikapcsolódásra adhatnak lehetőséget. Hogy mi mindenből válogathatunk idén, az Szombathely legnagyobb barkács áruházának kínálatából is kiderül. Boncz Péterrel, a Praktiker helyi vezetőjével beszélgettünk:

Mennyire vagyunk nyitottak arra, hogy kerti enteriőröket alakítsunk ki otthonunkba?

Azt, hogy mekkora érdeklődés övezi az outdoor lakberendezés területét, azt az áruházunkba idén fellelhető szortiment is szemlélteti. Az elmúlt évekhez képest a mostani mindenképpen az egyik legszélesebb választéknak mondható, mind formában, mind szettekben. Lényegében kedvünkre válogathatunk a tiszta dizájnú szabadtéri lounge kanapék és sarok-ülőgarnitúrák moduláris rendszerei, a közös baráti vacsoráknak helyet adó, 6-8 fős étkezőgarnitúrák, fotelek, napozók, pihenőágyak és függőágyak közül.

Melyek ma a legnépszerűbb kerti bútorok?

A kertibútor gyártókkal szembe a színvonalas anyaghasználat és technológia mára alapkövetelménnyé vált. A bútorok professzionális, e célra szabadalmaztatott, speciális kültéri anyagból készülnek, UV- és esőálló kivitelben. A fa és a különböző egzotikus alapanyagok egyre inkább kiszorulni látszanak a kültéri bútorok anyaghasználatát illetően, leszámolva ezzel a további ápolási teendőkkel. Természetesen még ma is találkozhatunk teakfából, bambuszból, vízijácintból, tengerifűből vagy egyéb más egzótafából készült klasszikus darabokkal. De a legnépszerűbb megoldás kétségtelenül a műrattan verzió. Az anyaghasználat merőben meghatározza a bútor stílusát. Márpedig a műrattan egyik pozitív tulajdonsága, hogy ergonómikus, jól hajlítható, így bármilyen formavilág kialakítható belőle, óriási tervezői szabadságot biztosítva ezzel a gyártóknak.

Milyen formavilág jellemző?

Alapvetően a kissé hűvösebb, letisztult vonalak mellett tették le a gyártók a voksukat. Aki szereti az egyszerű formákat, most kedvére válogathat a minimál darabok közül. Ma egyre inkább a letisztult stílusban megkomponált kertibútorok nyernek teret időtállóságuk, és kombinálhatóságuk miatt. Ez utóbbi nemcsak a formavilágnak, de az alapvetően sablonos színvilágnak is köszönhető. A modern bútorok a fehértől, a szürke különböző árnyalatain és a csokoládébarnán keresztül a feketéig minden alapszínben megtalálhatóak, ám a fűszert a legkülönfélébb stílusban és színben variálható kiegészítők adják.

Ma már a kültéri bútorokat is épp olyan könnyedén „átöltöztethetjük” akárcsak a lakásunkat?

Így van, ráadásul ne csak egyszer egy öltsünk rájuk „új ruhát”! A különleges atmoszférát ugyanis alapvetően nem a nagy dolgok határozzák meg. Óriási erő rejlik a részletekben. A kiegészítőkkel a saját stílusukra hangolhatjuk a kültéri nappalinkat! Idén a természet adhatja a legnagyobb ihletet. Hiszen ezúttal a naturális alapanyagoké a főszerep. A legújabb dizájntrendekben a természetes színek és a skandináv, puritán elegancia ötvöződik egymással. A fülledt napokon akár a távoli trópusokon is érezhetjük magunkat. A natúr alapanyagokkal jól megférnek a kiegészítőkön megjelenő geometrikus minták, a dzsungelt idéző buja levelek, és trópusi virágminták, valamint a dús növényzet. Ennél a trendnél a földszínek keverednek a markáns árnyalatokkal. De dekorálhatunk gyönyörű komplementer színekkel is. Tavasszal az asztali futóink, evőeszközeink, mécseseink, párnáink lime zöldben éleszthetik fel a természetet, nyáron sárga és piros színek dominálnak majd a tányéralátéteken, porcelánokon és műanyag kiegészítőinken, kora ősszel pedig narancs árnyalatú polártakaróba bújva kortyolhatjuk a reggeli kávét. Az áruházunkban, színharmonizációs installációk, adnak mindehhez inspiráló ötleteket.

Hogyan állnak ellen az újgenerációs kerti-bútorok a szélsőséges időjárásnak?

Az alapanyag nem csak a kidolgozás, de a strapabíróság és időjárási tényezők miatt is megkerülhetetlen. A műrattanból készült bútorok tökéletesen ellenállnak az UV-sugaraknak, víznek, penésznek és fagynak egyaránt. Bármivel is öntjük le, elég, ha tiszta vízzel mossuk le őket. Garantáltan nem hagy nyomot rajtuk semmi, ráadásul egy magasnyomású tisztítással egyenesen újjászületnek. Az elnyűhetetlen fonatokból készült műrattan bútorok másik nagy előnye, hogy praktikus rekeszeket rejtenek.

Vagyis egy gyors mozdulattal elrejthetjük bennük a betéteket, párnákat és egyéb asztali dekorációkat…

Pontosan. Noha ma már a párnák és ülőbetétek is gyorsan száradó, QuickDry Foam habbal és speciális umbrellaszövettel vannak ellátva, a választáskor érdemes a praktikumot is mérlegelnünk.

És ha már umbrella, mi a helyzet az egyik legfontosabb kellékekkel, az árnyékolókkal?

Számtalan megoldás létezik a napellenzésre. A legújabb napernyők ma már nem feltétlenül az asztal közepén állnak, hanem a székek fölül lógnak az asztal fölé, így lényegesen jobban irányíthatók. De természetesen a növények is jelenthetnek hűsítő megoldást. Lugasszerű hatást érhetünk el, ha hagyjuk a futónövényeket szabadon garázdálkodni, például egy pergolán. Ha pedig további látványelemet is szeretnénk a kültérre csempészni, a megoldás kétségtelenül a napvitorla, vagy a sátor árnyékolók jelenthetik, melyek szintén megoldást kínálhatnak a forró planéta tűző sugarai ellen.

 Hogyan tehetjük még intimebbé a kültéri nappalink hangulatát?

 A személyes elvonuláshoz elengedhetetlen a megfelelő térelválasztás. A privát tér kialakítása kizárja a kíváncsi nézelődőket, és kivédheti az uralkodó szélirányt is, ezáltal kellemessé teszi az esti klímát is. Ha nincs e célra épített kő, vagy betonfalra lehetőség, praktikus lehet egy válaszfal, vagy egy stabilan rögzíthető menedék típusú, sátor, tetővel kialakított szerkezete, mellyel az árnyékolás és térelválasztás funkcióját egyszerre oldjuk meg. De a növények is szolgálhatnak térleválasztó funkcióval. Megfigyelhető, hogy a különböző kaspók ma már egyre nagyobbak és finom, kézműves munkáról árulkodnak. De számtalan további praktikus kiegészítőnk lehet a kinti ejtőzésben, ilyenek például a szúnyogűző szolárlámpák. Egyszóval minden a legmagasabb szintű komfortot szolgálja!

forrás: Etalon Magazin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr108691506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása