Kiskáté a konyhakertről

2016. április 04. 11:03

Vannak olyan - kertes házban élő – szakácsok, akik az őket elhalmozó dicséretdömping során lesütött szemmel ismerik be, hogy a paradicsompüré bizony konzervdobozban, a bébispenót pedig a biopiacról érkezett a tányérra. Őket szeretnénk mostani bejegyzésünkkel bátorítani, amelyben a konyhakertbe való zöldségekről és a termesztésükkel kapcsolatos praktikákról írunk.

Káposztaleves- és coleslaw-kedvelőknek

Bár a különféle káposztafajták mérete és formája, sőt, a színe is elérő lehet, a jó hír az, hogy szinte az év minden szakában termeszthetjük ezt a salátának vagy egytálételnek is kiváló zöldséget. Ezt a növényt már február végétől érdemes kiültetni és locsolni sem kell sokat: a legjobb az, ha tíznaponta hosszabban áztatjuk, így biztosan nem lesz gondunk vele. A kisebb fejeket harminc, a nagyobbakat inkább negyvenöt centiméter távolságra tegyük egymástól. Amikor növekedni kezdenek, akkor érdemes még több vizet adni nekik, meghálálják, azonban magas nitrogéntartalmú tápszerrel akadályozhatjuk meg, hogy túl nagyra nőjenek. Egy kerti kapát mindenképp érdemes beszerezni a zöldségeink gondozásához!

dreamstime_s_55080760.jpg

A lilán izzó padlizsánruhákról

Ez a zöldség csak melegben és napfényes környezetben érzi jól magát, ezért inkább melegházban érdemes termeszteni, de melyikünk ne nézegetne szívesen a veteményeskertre nyíló ablakból egy cserépnyi lila tojásgyümölcsöt? Ha meggyőződtünk róla, hogy a föld nem fagyos és találtunk olyan helyet, amit folyamatosan érnek a napsugarak, bátran kezdjünk hozzá a kertészkedéshez! 5-6 darab tojásgyümölcs megjelenése után érdemes leszedegetni a virágokat. Ezzel és magas káliumtartalmú tápszerrel elérhetjük, hogy a növény egészséges és fényes termést hozzon.

dreamstime_s_61624636.jpg

A tök, ha olasz

A cukkini (olasz tök) termesztésében az a legjobb dolog, hogy a fürtök nagyon gyorsan burjánzanak és hetente egy-egy tőről akár négy nagyra nőtt cukkinit is szüretelhetünk. A titok nyitja a folyamatosan nedvesen tartott föld és az, hogy a termés körüli földes részt locsoljuk (akár slaggal, akár kannával), ne magát a zöldséget. Ha így teszünk, előbb-utóbb annyi olasz tök lesz a ládánkban, hogy az eredeti méret kétszeresére is szükség lehet. Nem is beszélve az izgalmas receptekről! Ha nagyobb kertben termesztenénk, akkor a locsolásról slaggal gondoskodjunk, de ha kisebb területen helyezkednek el a zöldségek, akkor a locsolókanna is tökéletes választás lesz!

dreamstime_s_41617200.jpg

Egy jó püré jó fürtökkel kezdődik

Egy igazán egyszerű műveletnek köszönhetően a lédús óriásoktól kezdve a cseresznyére hajazó koktélparadicsomig szinte végtelen variációban teremhet a kertünkben vagy egy balkonládában ez a rendhagyó és ízletes gyümölcs. Csak az alábbi szabályokat kell betartanunk hozzá:  

A hajtásokat erősítsük hozzá egy fonatoló pálcához. (A pálcákat akkor kell majd eltávolítani, amikor a növény szárai 2,5 centiméteresre nőnek.) Juttassunk elegendő kalciumtartalmú tápszert a földbe és azt mindig tartsuk nedvesen. Ha a sárga leveleket még a termés megjelenése előtt eltávolítjuk, akkor csodálatos és lédús csemegében lesz részünk.

dreamstime_s_26219576.jpg

A fenti praktikákkal egy ízes-színpompás világ tárul elénk, amit nemcsak nézni, hanem elfogyasztani is élvezet lesz. Persze csak a következő hajtások megjelenéséig. 

Szólj hozzá!
Címkék: kert konyhakert

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr288552848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása