Foglaljuk vissza a kertet!

2016. február 11. 13:59

Ahogy a napsugarak előbújnak, máris sokkal kellemesebb a kertben. Aki azt szeretné, hogy a nyári hónapokban a lehető legszebb legyen a kertje, annak már ebben az időszakban érdemes neki látni a növények felfrissítéséhez. A mai bejegyzésben azokkal a feladatokkal fogunk foglalkozni, amelyek ilyenkor aktuálisak lehetnek. Nincs két egyforma kert, de amiről úgy gondoljuk, hogy univerzális gondolat a témában, azt itt most összegyűjtjük.

kert-praktiker-blog.jpg

Mielőtt bárminek neki kezdenél:

A helyzet felméréséhez elengedhetetlen, hogy az utolsó lombsöprés óta lehullott leveleket, letört ágakat összegereblyézzük. Bár nem tartoznak a kerthez, de a téltől óvott kényesebb szobanövényeket is ilyenkor lehet alaposabban letakarítani, hiszen már ki lehet őket vinni. Ezeknek a feladatoknak a végeztével érdemes egy listát készíteni arról, hogy mi is vár még ránk. A téli fagy nem kímél semmit odakint, akár konkrét javítási munkákkal is számolni kell, a kerti utak állapotát és ha van fészer, azt is érdemes átnézni, illetve nem árthat egy próbaöntözés sem. De most koncentráljunk a növényekre! 

A gyep gondozása:

Még mielőtt újra életre kelne a pázsit, jót tesz neki, ha átszellőztetjük. Ha csak egy kis területről van szó, akkor ez mindenféle probléma nélkül kivitelezhető késes gereblyézéssel, de egy nagyobb kert esetében hatalmas segítség lehet egy gyepszellőztető gép. Ez az eszköz egyébként beszerezhető a Praktiker webshopjában is, ha pedig valaki bizonytalan benne, hogy szüksége van-e ilyesmire, az tanácsot is kérhet személyesen valamelyik Praktiker áruházban is. A fogak feltépik a fű közül a mohát, több levegőhöz és növekedési lehetőséghez juttatva a pázsitot. A nitrogénben dús műtrágyázást márciustól érdemes kezdeni, és ezzel egy időben a locsolást is javasolt elkezdeni. Tavaszi füvesítés lépéseiről részletes leírást találtok kapcsolódó cikkünkben!

Lássuk a fákat:

Itt fagyásokkal és a hó súlya alatt letört ágakkal kell számolni. Ezek mindenképpen kezelést igényelnek, nem csak azért, mert csúnya lesz tőle a fa, de az élettartalmát is jelentősen befolyásolhatja. Márciusban, mielőtt még elindulna a nedvkeringés a fában, le kell vágni a töréseket és sebkezelővel leápolni a helyüket, illetve az elszáradt ágaktól is ebben az időszakban érdemes megszabadulni. Annak, aki igazán alapos munkát szeretne végezni, egy nyeles fakaparóra, vagy egy drótkefére is szüksége lesz. A fatörzsek manuális tisztítása hosszú és fáradtságos munka, de a kéreg alatt megbúvó kártevő lárváktól így lehet megszabadulni. A lehullott törmeléket megelőzés céljából el kell égetni! 

A növények védelme:

A vegyi anyagokon kívül természetes módszerek segítségével is védhetjük növényeinket a kártevőkkel szemben. Az, aki télen eteti a cinkéket, számíthat rá, hogy a madarak tavasztól visszajárnak majd és felcsipegetik a kártékony bogarakat és rovarokat is. Az se hátrány, ha a kertben olyan növényeket ültetünk el, amelyek alapjáraton is ellenállóak a kártevőkkel és a betegségekkel szemben, de a virágok alapos lelocsolása is lesöpörheti a lárvákat. Csak akkor érdemes a kemikáliákhoz nyúlni, ha ezek a módszerek nem bizonyulnak elégségesnek. 

Sok mindenről lehetne még szót ejteni, a sövények gondozásától a kerti tavak karbantartásáig, de most csak az alapvető, a legtöbb kertben előforduló feladatokkal szerettünk volna foglalkozni. Ha van olyan téma, ami még érdekel titeket, de nem foglalkoztunk vele, írjátok meg nekünk Facebookon!

Szólj hozzá!
Címkék: kert otthon

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr798382034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása