Szobafestés

2016. február 08. 17:05

Közel a tavasz, ami azt jelenti, hogy eljött a házkörüli felújítások időszaka. Ezek közül a „legnépszerűbb” talán a festés. Mindenképpen macerával jár, főleg, ha a bútorokat nincs hol tárolni, amíg felkerül a festék. De vajon mire is van szüksége annak, aki nem szeretne szakembert fogadni a feladatra? Mire érdemes figyelni?

szobafestes-1.jpg

Kezdés

Ami egészen biztos, hogy egy felújítás során a festést érdemes a lista elejére venni, hiszen egy frissen rakott padlóról vakarni a pacákat nem csak pluszmunka, de esetlegesen megsérülhet a felületet is. De hol is érdemes kezdeni? Ha megszületett az elhatározás, azt javasoljuk, hogy mindenki forduljon szakértőhöz, aki segíti kiszámolni a szükséges festék mennyiségét, illetve otthonosan mozog a piacon lévő márkák között, és releváns tanácsot tud adni.  Ilyen tanácsért egyébként a Praktikerbe is bárki ellátogathat. 

Felszerelés:

  • festék
  • alapozófesték
  • takarófólia
  • legalább két festőhenger
  • és egy jó minőségű ecset is elengedhetetlen
  • spatula
  • csiszolópapír
  • glett és glettvas
  • létra

 

A felszerelésen egyébként semmiképp sem érdemes spórolni, nem csupán a bosszúságot lehet megspórolni a jó minőségű eszközökkel, de a végeredmény szempontjából is fontos, hogy megfelelő termékekkel dolgozzunk. Az alapos munka meghálálja magát, és később nem kell a hibákat bámulni.

 

Kezdjünk neki!

A festés alapvetően nem egy két emberes munka, de jobban telik az idő, ha nem egyedül áll neki az ember, illetve a bútortologatás sokszor elkerülhetetlen, és olyankor jól jön egy segítő kéz. A berendezési tárgyakat érdemes a szoba közepére rendezni, így a lehető legkevésbé zavarják majd a munkát, és könnyebb felhelyezni a takarófóliát is.  Ugyanazzal a fóliával a parkettát is érdemes letakarni, a korábban említett maszatolás miatt.

Ha ez megvan, egy nagyon fontos lépés következik, a fal előkészítése. A legtöbb esetben ez elkerülhetetlen, és gyakran tovább tart, mint maga a festés. Ha a falat korábban tapéta borította, azt vízzel és spatulával a legkönnyebb lekaparni, festett fal esetén pedig a jó öreg csiszolópapír a legmegbízhatóbb eszköz. Fontos, hogy a feladatra megfelelő mennyiségű időt és energiát fordítsanak, mert a végeredmény foltos lehet, ha valaki nem elég alapos. A munkavédelmi szemüveg és egy szájmaszk jól jöhet, mert szállni fog a por.

Rizsporos tapéta esetében, amire már felvittek egy réteg festéket, nem feltétlenül kell újra tapétázni és festeni. Ha a tapéta állapota megengedi, még egyszer rá lehet festeni, de két rétegnél többet nem ajánlunk. Ez a felület is elfárad, illetve a fal sérülése esetén felszínre kerülhet az előző réteg festék.

Az apróbb sérüléseket egy kis glettel kell elfedni, de ez is megvásárolható csomagban, útmutatóval a kikeveréshez. A glettvas segítségével könnyedén felvihető az anyag, és minden apró rést kitölt. Az így elsimított falra már mehet az alapozófesték, ez tovább csökkenti az esélyét annak, hogy a végeredmény foltos legyen. 

Tipp.: A dugaljak és a villanykapcsolók peremét érdemes leszerelni a festés előtt, így nem kell majd őket kerülgetni a hengerrel, és a végeredmény is szebb lesz. 

Fessünk!

A folyamatnak ez a része már szinte magától értetődő. Ebben a szakaszban már nem lehet nagyot hibázni, ha az előkészítés megfelelő volt, nem lehet probléma. Esetleg a kiválasztott szín okozhat némi meglepetést a nagyobb felületen, de ez már csak ízlés kérdése. Ha festés közben úgy találná valaki, hogy mégsem erre gondolt akkor két megoldással is megmentheti a helyzetet. Az egyik ilyen megoldás a faltetoválás, ez egy olyan matrica, amit a megszáradt rétegre vonalakban ragaszthatunk, és nem szedi fel a felületet ha felszedjük, viszont remek kis mintákat lehet vele felvinni utólag. A másik megoldás a Bordűr.  Ezzel egészen megváltoztatható a szoba hangulata, és ha a plafon közelébe ragasztják, akkor optikailag csal egy kicsit, és nagyobbnak tűnhet tőle a belmagasság. Egy sötét árnyalat esetében, ahol csak a festés végén derül ki, hogy összenyomja a teret, megmentheti a napot.

szobafestes-2.jpg

Végszó

Összességében a lakásfestést, mint önállóan végezhető otthoni „barkács tevékenységet”, kimondottan ajánljuk. A szükséges szerszámok közt nincs olyan, ami bármiféle előképzettséget igényelne, és rászánják a szükséges időt a végeredménnyel sem lehet gond.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr468371148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása