AL-KO elektromos láncfűrész - teszt

2015. december 30. 09:38

A Praktiker Facebook-oldalán futó "Tesztelőket keresünk" játékunkban ezúttal két hétig tesztelhette három tesztelőnk az AL-KO elektromos láncfűrész. A legjobban sikerült írást Kápli Péter küldte el nekünk, így ő tarthatta meg az eszközt. A győztes beszámoló következik:

Már régóta követem a Praktiker Facebook-oldalán „Tesztelőket keresünk” játékot. Többször jelentkeztem, de eddig nem sikerült bejutnom a tesztelők közé. Decemberi AL-KO elektromos láncfűrész játékában sikeresen bejutottam a tesztelők közé. Örömömet több ismerőssel, családtaggal megosztottam és érdeklődve vártuk a tesztgép megérkezését.  Megérkezése örömet jelentett számunkra. 

Géppel kapcsolatos ismerethiányunk miatt először nehezen ment a lánc felszerelése, de egyszerű kezelhetősége miatt hamar rájöttünk az összeszerelésére.  Meglepően egyszerű a láncfeszítés, szorítás megoldása. Nagyon praktikus, hogy nem kell szerszámokért futkosni.

Kisebb tanulmányozás után sor is kerül a tesztelésre. 3 gyermekes családként, fatüzelésű kazánt használva évente több köbméter fát tüzelünk el, melyet rönkben vásárolunk. Mivel idén nálunk már fel van darabolva a tűzifa, átmentünk a szomszédba. Izgalommal álltam neki az első fa elvágásához. Könnyedén vitte az akácfát. Nagyon meglepő volt a gép ereje.

lancfuresz1.JPG

A második újdonság a láncfeszítő megoldás mellett az, hogy a lánc megáll az indítógomb elengedése után, nagyon biztonságosnak tartjuk.  A láncon megfigyeltük, hogy kevesebb vágófog van, mint a benzinmotoros láncfűrészeken szokott lenni. Megtárgyaltuk, hogy ez valószínűleg az elektromotor kímélésére szolgál.  Nagyon jó, hogy a régebbi elektromos láncfűrészekhez képest ezen a gépen már automata láncolajozás van, ez nagyon jól működött menetközben is.  Jó megoldás, hogy a láncolajozás tömítőgyűrűn keresztül jut el a laphoz és a lánchoz, így kisebb az esélye a koszolódáshoz, az eltömődéshez. Meglepő a gép erőssége, láncgyorsasága. Könnyedén fűrészelte a farönköket.

lancfuresz2.JPG

A következő napokba elvittem munkahelyemre (faeszterga műhely), ahol nagy rönköket vágunk minden nap. Munkatársaim már kíváncsian várták. Először mindenki csak „szárazon” tanulmányozta, próbálgatta.  Első legpozitívabb észrevétel a gépnél a lánc megállása volt gomb elengedésekor, mivel első a biztonság. A láncfeszítő megoldás is nagy sikert aratott. A szakmai szemrevételezés után következett a puding próbája. Elsőre mindjárt egy 70 cm átmérő bükkfa rönköt néztünk ki. A többiek meglepődésére könnyedén erőlködés nélkül keresztülvágtam a farönköt.

lancfuresz3.JPG

Nem volt olyan gyors, mint a benzines láncfűrész, de a zárttérben való használatának előnye, hogy nem kellett benzinfüstöt szívni.  A géppel több farönköt is eldaraboltunk. Első pihenő után mindenki kíváncsi volt a motor melegedésére. Meglepetésünkre az elektromos motor nem melegedett. Több munkatárs is kipróbálta az láncfűrészt és csak pozitív véleményt hallottunk. Mindenki meg volt vele elégedve.

Összefoglalva a gép előnyei:

  • a láncstop
  • a láncfeszítő és szorító megoldás
  • benzinfüst mentes légkör a műhelyben
  • méretéhez képest nagy erő
  • egyszerű és BIZTONSÁGOS használat
  • az elektromos kábel biztonságos rögzítése a gépen

Hátránya talán egy van eddig: a láncolajozásnál a gép és láncvezető lap közötti gumi tömítőgyűrű hamar gyűrődik, de ez cserével könnyen orvosolható.

Örömmel töltött el, hogy lehetőséget kaptam a gép tesztelésére, bár idő hiánya miatt (karácsonyi ünnepek) kiskerti használatát nem tudtuk kipróbálni. Pozitív elbírásuk esetén ezt is orvosolni tudjuk és továbbra is élvezhetjük ezen gép előnyeit.

Köszönjük az AL-KO-nak és a Praktikernek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr148211698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása