10 dolog, amit tudnod kell, mielőtt kifested a lakásodat

2015. március 04. 14:27

Készen állsz arra, hogy kicsit felfrissítsd az otthonod megjelenését? Íme 10 fontos dolog, amit nem árt szem előtt tartanod.

  1.        Árnyalatok

A falfesték színe az egész teret meg fogja határozni. A nagy forgalmú helyeken jól nézhet ki a fényes és a matt árnyalat is, amit érdemes szem előtt tartani, az az, hogy könnyen lehessen tisztítani. A fali egyenetlenségeket viszont ki is hozzák, például a hullámos gipszkarton területeken.

  1.        Merész színek

Merész színeket használni nem kell félnetek, jó lesz! – mondhatnánk. Válasszunk bátran olyan színeket, amelyek megadják a mélységét a szobának. Utána is nézhetünk, melyik szín mit jelent, a kéket például bátran használhatjuk a hálószobában, ez ugyanis kifejezetten nyugtató szín.

2kekszin.JPG3.       Próbáld ki!

Nem kell előre látni, hogyan nézhet majd ki egy-egy adott szín, vagy minta a falon. Éppen ezért nem is kell rögtön nagyobb mennyiségű festéket vásárolni, próbáljunk szerezni mintát, vagy kisebb kiszerelést, és bátran próbáljuk ki a falunkon. Szinte biztos, hogy teljesen máshogy fog kinézni, mint ahogy azt a katalógusban láttuk. És ha mégsem tetszik az eredmény, legalább nem buktunk rajta olyan sok pénzt, mintha egyből több vödörnyi festéket vásároltunk volna.

3proba.JPG

4.       Inkább több, mint kevesebb

Érdemes számolni, mekkora felületet is fogunk kifesteni. Ám nem érdemes kicentizni, és pontosan annyi festéket beszerezni, mint amennyire szükségünk lesz. Tipikusan ilyenkor fordul elő, hogy valami előre nem látott okból kifolyólag kevés lesz a festék, és ott állunk majd tehetetlenül, hogy csak egy kicsire lenne még szükség… Inkább maradjon a festékből!

5.       Az előkészületek

Készüljünk fel arra, hogy az időnk ¾-ét valószínűleg olyan munkák teszik majd ki, mint a padló lefedése, a padló tologatása/beborítása, a villanykapcsolók, fali dugaszok leszerelése, stb. És persze a festés végén mindezek visszarendezése.

6.       Alapozás

Figyeljünk arra, hogy az alapozófesték nélkülözhetetlen a festés során, ez az egyik kulcsa ugyanis a tökéletes végeredménynek. Így a fal nedvszívó hatása egyenletes lesz, és megakadályozhatjuk a felhordandó festékek foltosodását. 

dreamstime_xs_37538754.jpg7.       Fessük meg a sarkokat

Próbafestésként puha, hosszú szőrű ecsettel fessük meg a sarkokat, a széleket, illetve az ajtó- és ablak körüli részeket.

8.       A hengerekkel időt spórolunk

A festőhenger tényleg fantasztikus találmány, nagyobb felületet, gyorsabban és sokkal szebben le lehet a segítségükkel festeni.

dreamstime_s_15293583.jpg

9.       Hosszabbító rúd

A mennyezeten lévő aprólékos munkákhoz elengedhetetlen a létra használata, de ha lehet, könnyítsük meg a dolgunkat és szerezzünk be egy hosszabbító rudat, amivel kényelmesen, egyszerűen festhetjük ki a magasan lévő felületeket.

dreamstime_s_37929471.jpg

10.       Szellőztetés

Ha nedves, hideg időben állunk neki festeni, bánjunk óvatosan a szellőztetéssel, hiszen a magas páratartalom megnehezíti a festék száradását. Ellenkező esetben viszont nyissunk ki bátran ajtót, ablakot, így még a festékszag is hamarabb elillan.

(via)

Szólj hozzá!
Címkék: otthon festés

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr887240403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása