Így spórolhatsz a fűtési szezon alatt

2015. január 29. 11:18

Mindenki szereti, ha télen kellemes meleg van az otthonában, ha a számlánkat megkapjuk, akkor viszont már lefagy az arcunkról a mosoly. Ötletek, hogy a fűtési szezon ne legyen egyenlő a horribilis rezsivel.

1. Programozható termosztát.

Nagyon hasznos kiegészítő a termosztát, ám muszáj megemlíteni, hogy az emberek is hibáznak, elfeledkeznek dolgokról, így könnyen elképzelhető, hogy a reggeli készülődésben pont ez nem jut az eszünkbe, hogy átprogramozzuk. Ezért jó, ha a termosztát automatikusan átállítja magát, így érdemes egy programozható verziót beszereznünk belőle.

2. Jelöljünk ki zónákat

Ha otthon is vagyunk, nem muszáj minden szobát felfűtenünk, elég csupán azt, ahol tartózkodunk, például a nappalit, vagy a hálószobákat. Ezzel az egyszerű trükkel rengeteg energiát megspórolhatunk.

futes-sporolas.JPG

3. Este se legyen túl meleg

Az esti órákban a legdrágább a fűtés, hiszen ilyenkor van kint a leghidegebb. Miután lefektettük a családot, érdemes lehet egy kicsit lentebb kapcsolni a fűtést, a fázósabb családtagoknak pedig bekészíteni az ágyba plusz egy takarót. De nem kell félni, mivel alvás közben is termelünk elegendő hőt, így egyébként sem lesz szükségünk túl magas hőmérsékletre.

4. Szigetelés

Az ajtók, ablakok jó és precíz szigetelésével megelőzhetjük, hogy a meleg „kiszökjön” az otthonunkból. Így elképzelhető, hogy akár több fokkal is lentebb vehetjük a fűtést, ezzel spórolva az energián. Ellenőrizzük a tetőteret is, hiszen a mennyezeten, vagy a padláson keresztül is rengeteg meleg levegő távozik.

5. Engedjük be a nap sugarait

Napközben nem kell elhúzni a függönyöket, hagyjuk, hogy a téli nap sugarai bejárják az otthonunkat. A napfény fizikailag és mentálisan is jót fog tenni a melegségérzetnek!

6. A készülékek cseréje

Ha 8-10 éves készülékekkel rendelkezünk otthon, érdemes lehet elgondolkozni azoknak a cseréjében, és beszerezni energiatakarékos modelleket. Akár 10 százalékot is spórolhatunk az energiafelhasználáson!

(via)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr247117291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása