Öt lélegzetelállító kert a nagyvilágból

2014. április 17. 17:48

1. Skócia – Kozmikus Elmélkedés kert

A The Garden of Cosmis Speculation a nagyközönség előtt az év csupán egyetlen napján tart nyitva, a különös kertet nem más, mint a tudomány ihlette. Ezen a helyen első látásra úgy érezhetjük, hogy Lewis Caroll Alice Csodaországban című meséjébe pottyantunk volna. Charles Jencks még 1989-ben alkotta meg néhai felesége, továbbá a matematika és a természettudomány segítségével a kozmikus világot, azzal a céllal, hogy gondolkodásra ösztönözzék a látogatókat.

kertek.jpg

2. Keukenhof kertek – Hollandia

A Keukenhof (fordításban konyhakert) a világ legnagyobb virágoskertje. A hollandiai Lisse városka mellett található. Méretei miatt gyakran Európa kertjének is nevezik. A hivatalos adatok szerint kb. 7 millió virághagymát ültetnek el évente a 32 hektáros parkban. A park minden évben március utolsó hetétől, május közepéig látogatható. A leglátványosabb a tulipánok virágzása idején, április közepén. A tulipán nem csak egy virág, hanem Hollandia egyik jelképe is.

kertek2.jpg

3. Suang Nong Nooch park

A népszerű üdülőövezet egyik népszerű turistacélpontja. A park maga meglehetősen grandiózus megjelenésű, és a növények mellett nagy hangsúlyt fektettek az épületekre is. A parkban számtalan thai stílusú palota, csarnok, étterem és úszómedence található. A 600 hektáros területet 1954-ben vásárolta meg Pisit úr és Nongnooch asszony. Eredetileg egy gyümölcsültetvénynek adott helyet, de a hölgy egy külföldi útról visszatérve úgy döntött, hogy ő oda márpedig egy trópusi kertet telepít, ha törik, ha szakad! A kertet végül 1980-ban a nagyközönség előtt is megnyitották. A park a Suan Nong Nooch nevet kapta, amely a thai kultúra turistákra specializálódott bemutatóhelye is, hiszen tánc-showknak, elefántlovaglásnak, kiállításoknak és egyéb színes programoknak is helyet ad.

kertek3.jpg

4. A Versailles-i kastélypark

 A Napkirály kertésze, Le Nôtre, uralkodója leglehetetlenebb kívánságait is teljesítette. Nôtre nem csak egy kertet tervezett a királynak, hanem egy olyan barokk várost, amely tele van meglepetésekkel. Lajos, aki a magas fák szerelmese, maga válogatta ki a fenyőket, nyárfákat és platánfákat, melyeket Flandria, sőt Itália vidékeiről telepítettek ide. Hasonló módon kedvelte a virágokat, főként az erős illatúakat. A kertész folyamatosan kutatta a ritka illatokat, amelyek megörvendeztették a királyt.  A sugárutak mentén szerveződő kertet virágdíszes teraszok, lépcsők, szökőkutak, tágas vízmedencék gazdagítják. A parkban található növényház, nyírott cserjékkel kiképzett labirintus, pavilon, majorság, színház. A beláthatatlan, 800 hektáros parkot a 132 km-es fasorral, medencékkel, 50 szökőkúttal áprilisban kezdik beüzemelni, májustól virágba borulnak és egészen októberig pompáznak.

kertek5.jpg

5. Jardim Botanico de Curitiba, Brazília

Curitiba Brazília déli felének legnagyobb városa, itt található ez a botanikus kert, melynek érdekessége, hogy központi épülete a híres londoni Kristálypalota üvegházát idézi. A kert a város fő turistaattrakciója, nem mellesleg a Paraná Állami Egyetemhez tartozik. Kialakításában a hagyományos francia botanikus kerteket követi, több tavacska és vízesés is helyet kapott benne, alapterülete közel 240 ezer négyzetméter.

kertek6.jpg

Ha kedvet kaptál a kertészkedéshez, olvasd el egyik előző bejegyzésünket, nézz körül webshopunkban és csemegézz az eszközök, kiegészítők széles választékából!

 

(forrás: Wikipédia, offforever.blogspot.com, kertesz.blog.hu, oddee.com)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr776048580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása