Speciális gyepgondozás

2014. április 12. 17:15

Habár a fűnyírás gyerekjátéknak tűnhet, mégis könnyedén okozhatunk helyrehozhatatlan kárt a gyepen. A mai bejegyzésünkben elhoztuk Nektek a tökéletes pázsit titkát!

Éles a fűnyíród pengéje?

Fontos, hogy ne dolgozzunk életlen pengével, hiszen ez maradandóan károsíthatja a füvet: a vágássérülésektől bojtos lesz és a levelek hegye 48 órán belül besárgul. 

Nincs  még fűnyíród? A Praktiker webshopjában hatalmas választék vár Rád!

Íme a mi kedvenceink, kattints a képre:

fűnyír.jpg

fűnyír2.jpg

fűnyír3.jpg

fűnyír4.jpg

 

Milyen gyakran vágjunk füvet?

Az aranyszabály a fűnyírás esetében: inkább többször, mint kevesebbszer. A lényeg, hogy soha ne kelljen a fű egyharmadánál többet levágni. Ha már túl magas, érdemes két fázisban vágni, így megelőzhetjük a fű szártővágását. Ez a gyepet súlyosan igénybe veszi és csökkenti az életerejét, megújítási képességét. 

fűnyír6.jpg

 Milyen magasan nyírjuk a gyepet?

Az ajánlott vágásmagasság 4-6 cm. A lakókerti gyepek összetétele változó, sokrétű a fűfélék keveredése és sajnos az ország klímája sem teszi lehetővé a 4cm-nél rövidebbre vágott gyepek életképességét.

A vágási magasság függ a hőmérséklettől, ez pedig évszak és időjárásfüggő. Nyáron érdemes megemelni a nyírási magasságot, ezze növelhetjük a füvek ellenállóságát. Ha a fűnek nagyobb a levélfelülete, akkor árnyékoló hatással is rendelkezik és a gyökerek is mélyebbre hatolnak. Emiatt jobban tűri a szárazságot és nagyobb tartaéktápanyag-készletet tud tárolni.

fűnyír5.jpg

A füvek április-májusban növekszenek a leginkább, illetve augusztus második felétől szeptember végéig a tavaszinál kisebb, de erőteljes növekedés indul el ismét.

Szeptembertől csökken a nyírási igény. A téli idő beköszönte előtt állítsuk az utolsó nyírás magasságát alacsonyra. Az enyhe tél lehet még fűnövesztő és még akár Karácsony tájékán is nyírhatunk füvet. Ha elhanyagoljuk, a magas fű egymásra borul a hó alatt, így ideális körülményeket teret a hópenész letelepedésére.

 

Fűnyírókat bekészíteni, sok sikert kívánunk az álomgyep eléréséhez!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr366023495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása