LAMINÁLT PADLÓ LERAKÁSA (2. rész)

2014. április 03. 09:59

Hogyan rakjuk le a parkettát?

  1. Párazáró réteget kell alkalmazni, amennyiben beton, PVC vagy kerámia padló az alapunk. A párazáró fóliát 20 cm-es átfedéssel és rögzítő szalaggal összeragasztva kell lehelyezni, és kb. 5 cm-t a falra is fel kell hajtani. Erre tesszük az alátétfóliát, amely hő- és hangszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. Ne használjunk régi szőnyegpadlót a fólia helyett, mert az aljzat egyenessége ebben az esetben kétséges.
    laminált2.jpg
  2. Rögzítsük ragasztószalaggal a fóliát, hogy a csíkok ne csússzanak el. Mindig csak annyi fóliát rakjunk le, amennyi padlót le szeretnénk tenni, különben felpúposodhat ha egyben rakjuk le.
    Padlófűtés eseténk iszappapírt kell lehelyeznünk a parketta alá. A padló lerakása előtt kapcsoljuk ki a fűtést és hagyjuk normál hőmérsékletre hűlni.
    Ha elektromos padlófűtésünk van, nem fektethető le laminált parketta!
    Szerencsés, ha optikai szempontból a laminált parkettát mindig a fő fényforrás irányába fektetjük le, például a lakás legnagyobb ablaka.
  3. Helyezzünk éket a a lapok és a fal köz. hogy a parketta ne csússzon el.
  4. Helyezzük az első lapot a helyiség egyik sarkába úgy, hogy a nútos (az illesztéshez szükséges kiemelkedés) oldalával a fal felé legyen és ék segítségével tartsuk 7-15 mm-es távolságra a faltól.
    laminált4.jpg
  5. A padló szilárdságát úgy tudjuk biztosítani, hogy a következő parkettasoroknál ügyelünk rá, hogy az első sorhoz képest kb 30 vm-es eltolással illesszük a lapokat egymáshoz.
    laminált5.jpg
  6. Kb 30 fokos szögben illesszük egymásba a lapokat, majd hajtsuk le. A fuga záróadását kalapáccsal és ütőfával való ütögetéssel segíthetjük.
    laminált6.jpg
  7. Rövidítsük le az ajtótokot és a lapot mielőtt elérnénk az ajtókat. Az ajtólapot könnyedén levághatjuk elektromos gyaluval vagy kézi körfűrésszel.
  8. Ha leraktuk az utolsó panelt is, eltávolíthatjuk az ékeket.
  9. Az utolsó lépésünk a szegélylécek felrakása. Ezeket rögzíthetjük ragasztással, tiplikbe hajtott facsavarokkal vagy kapcsok segítségével. Ez utóbbi előnye, hogy a lécet többször is probléma és sérülés nélkül le- és feltehetjük, illetve akár vékony elektromos vezetéket is elrejthetünk benne.
  10. Kész sarokelemekkel kapcsoljuk egymáshoz a léceket.

 A fűtéscsöveknél alkalmazzunk csőrózsát vagy szilikont a lyukak elfedésére. Ez a legtöbb laminált színben kapható.
A fűtéscsövek körül elhelyezkedő elemek lerakásánál jobban oda kell figyelni. Ajánljuk figyelmetekbe a Praktiker weboldalán található kisokost, amelyben ebben is a segítségetekre sietünk.
Az olyan helyiségekben, ahol víz juthat az illesztések közé, vonjuk be a csaphornyok felületét vizzáró tömítő folyadékkal.

Parketta ápolása, tisztítása, javítása

A kisebb szennyeződéseket enyhén nedves ronggyal tisztára törölhetjük a parkettát, azonban erősebb szennyeződéseknél mindig laminált padlóhoz kapható tisztítószert használjunk, majd töröljük száraz törlőruhával szárazra.

Amennyiben sérül a padlónk és mélyedés keletkezik rajta, használjunk javító tapaszt a kijavítására.

laminált8.jpg

Képek: Pinterest, thediymommy.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr695959472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása