Fessünk ajtót!

2014. március 27. 11:54

Nem csak a falak, hanem az ajtók is kopnak, szennyeződnek az évek során. Ezt különösen a kilincsek környékén figyelhetjük meg, illetve az ajtó oldalán, ahol a zsíros újjlenyomatok nyomot hagyhatnak. Ezek a részek idővel elszürkülhetnek.

Az ajtó festésétől nem kell megriadni, hiszen semmivel nem nehezebb, mint a falak festése, és bár időgényesebb, mint a falfestés, cserébe 4-6 évente kell csak megejtenünk.

ajto4.jpg

(kép: Pinterest)

Az ajtók lefestéséhez szükségünk lesz olyan régi asztallábakra vagy székekre, amelyekre vízszintesen fel tudjuk helyezni az ajtót, hiszen így könnyebben tudunk dolgozni. Szereljük le a kilincset és a zárat, hogy ne akadályozza kezünket a munkában.

Ha nem tudod, mennyi festékre lesz szükséged az ajtók lefestésére, használd a Praktiker ajtófesték kalkulátorát! 

Ajtófestés pontról pontra

  1. Akasszuk le az ajtót és helyezzük az említett asztallábakra vagy székekre
  2. Ragadjunk csiszolópapírt és távolítsuk el a régi festékréteget. Szükség lehet spaklira, ezzel óvatosan kapargassuk le a korábbi festékréteget.
  3. A felület portalanítása következik, ehhez használjunk rongyot vagy ecsetet.
  4. Az ajtón található repedéseket, lyukakat, sérüléseket folyékony fával pótoljuk, javítsuk ki. Ez egy massza-szerű anyag, amelyet spakli segítségével határozott, közepesen erős mozdulatokkal kell felvinnünk a sérült helyre.
  5. Várjunk 1-2 órát, amíg megszárad a felület majd finoman csiszoljuk át újra.
  6. Ezután következik a felület alapozása, amelynek száradási ideje kb. 4 óra.
  7. Miután az alapunk megszáradt, felvihetjük a végső festékréteget. Ez lehet selyemfényű vagy magas fényű zománcfesték.

Ha az első réteg festék után foltos vagy csíkos marad az ajtó, vigyünk fel rá még egy réteget 24 órával az első réteg felvitele után.

ajto.jpg

(kép: Pinterest)

Színes ajtók – igen vagy nem?

Ha színes ajtóra vágyunk, bátran vágjunk bele! Egy dologra kell odafigyelnünk: a kiválasztott szín passzoljon a lakás berendezéséhez és összhangban legyen a többi ajtó színével.

Amire szükségünk lesz 

  • csiszolópapír
  • szék vagy asztalláb (amennyiben nem áll rendelkezésünkre használaton kívüli szék, a Praktiker webshopjában nagyon jó áron találjuk a Chorus Flair műanyag székeket, amelyek tökéletesek lehetnek erre az alkalomra, később pedig akár kerti bútorként is hasznosíthatjuk őket)

 Sok sikert kívánunk az ajtók festéséhez!

ajto3.jpg

(kép: Pinterest)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr695881032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása