Lakásfestési kisokos

2014. március 23. 20:03

A lakásfestés nem ördöngősség, mindenki meg tud birkózni vele. Érdemes pár napot kivenni a munkából, vagy rászánni egy hétvégét, viszont a kemény munka meghozza majd a gyümölcsét!

paint2.jpg

 

Tervezés

A Praktiker oldalán találsz egy kalkulátort, amely segít kiszámolni, mennyi festékre lesz szükséged. Mindenképpen számolj azzal, hogy nem árt, ha marad kis mennyiségben javítófesték is, amelyre biztosan szükséged lesz majd a teljes felület lefestése után.
A gyorsabb munka érdekében érdemes beszerezni egy festőhengert. Fontos, hogy egyenletesen kerüljön fel rá a festék, ez még inkább pénztárcakímélő is.
Ha ecsettel dolgozol, öntsd ki a festéket egy kisebb edénybe. Ily módon a nagy festékesdobozt lezárva tarthatod, hogy ne érhesse por, te pedig könnyebben tudsz mozogni a kisebb edénnyel.
Mindenképpen építsd fel a munkamenetet: először kezdesz a falakkal és aztán a mennyezettel, vagy fordítva? Először a nappali, később a háló?

paint3.jpg

 

Szellőztess!

Tavasszal végre élvezhetjük a napsütést, így le a fűtéssel, ablakokat nyiss!

Keverd be előre a színeket!

Ha több, mint egy doboz festékre lesz szükséged és Te kevered ki a színeket, egyszerre keverd ki az egész mennyiséget, nehogy később más árnyalatot sikerüljön kikeverni.

A Praktiker áruház festékkínálatát ide kattintva tudod megnézni!

Eszközök védelme lakásfestés közben

Ha két fal között lepihennél, egy biztonságos, hűvös helyre helyezd a festéket és az ecseteket csomagold be fóliába. Ha hosszabb szünetet tartasz, mindenképpen zárd be a festékes dobozt és töröld le a szélét, hogy ne száradjon rá vagy folyjon le a festék.

Mindig használj kesztyűt, hogy megvédd a bőröd és utána bőrtisztító szert, hogy megszabadulj a festék okozta pöttyöktől. Ne használj lakkbenzint!

Minőségi ecsetek használata

Érdemes a legjobb minőségű ecsetet választani, hogy véletlenül se legyenek egyenletlen rétegek a falon és ne ragadjanak bele a kihulló sörteszálak az újonnan festett falba. A jó ecsetek sörtéi megtartják a festéket és ezért az oda kerül, ahova Te szeretnéd.

Nem érdemes nagyobb ecsettel dolgozni, mint egy 150 mm-es, a sarkokra pedig egy 50 mm-s.

Mielőtt használni kezdenéd az új ecsetet, mindenképpen mosd ki, ezzel megszabadítod a portól a sörték pedig lazábbak lesznek. Az ecsetet egyharmadáig merítsd a festékbe, finomat ütögesd az edény/doboz falához, hogy a csepegést megelőzd.

A Praktiker oldalán rengeteg ecset közül válogathatsz!

Készítsd elő a falat a festéshez!

A fal előkészítése a felület portalanítását és a repedések kitöltését jelenti. Figyelni kell a száradásra, amelyre több napot kell számolni friss fal esetében. Távolítsd el a tapétát a festés előtt, ezt lehet gőzös megoldással illetve vannak erre megfelelő szerek.

Amennyiben mégis tapéta felrakásában gondolkodsz, nézz körül rendkívül széles választékunkban és találd meg a kedvenced!

Kezdd a festést a mennyezettel!

Kis ecsettel, ablak mellett, sarokban érdemes kezdeni a festést. A nedves sarkakon túljutva, széles mozdulatokkal folytasd egy festőhengerrel. Mindig a nedvesebb rész felől haladva kend fel a következő festékcsíkot.

paint.jpg

 

Ajtók festése

Szereld le a kilincset és hagyd nyitva az ajtót. Először az ajtót, majd a keretet fesd le. Kültéri ajtó esetében az ajtó alját és tetejét is meg kell festened, illetve a zsanérok körül, amennyiben lehetséges.

Ablakok festése

Hogy minél több ideje legyen száradni, kezdd ezzel a festést reggel, így éjszakára már be tudod csukni az ablakokat. Festés előtt vedd le a leszerelhető alkatrészeket és fogantyúkat.

Hajrá, kezdődjön a lakásfelújítás!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr655875699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása