Tavaszi nagytakarítás – könnyedén, gyorsan!

2014. március 19. 23:24

A tavasszal nem csak a jóidő érkezik, hanem az érzés is, hogy bizony itt az ideje egy teljes nagytakarításnak! Ennek általában kevésbé örülünk, mint a meleg napsugaraknak, viszont néhány praktikus tanács hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy kevesebb idő alatt látványos eredményt érjünk el! 

nagytak4.jpg

 1. Pakolás

Általában hirtelen felindulásból nekiesünk a lakásnak, azonban először inkább gondosan pakoljunk el mindent az útból, ami akadályozhatja a gyors és alapos törölgetést, porszívózást. A könyveket, tárgyakat tegyük egy nagy dobozba, semmiképp ne csináljuk azt, hogy csak odébb tesszük, mert így a rendetlenség nem fog csökkenni. Így időt és helyet is spórolhatunk, ráadásul előfordulhat, hogy a takarítás végeztével rájövünk, hogy néhány dolog már nem is olyan fontos, hogy elől legyen, ha soha nem használjuk.

2. Szellőztetés

Dolgozzunk nyitott ablak mellett, így biztosíthatjuk magunknak a friss levegőt. Nem fuldoklunk a portól, ráadásul a kedvünknek is jót tesz a madárcsicsergés és a lakásba bújó napsugarak. Az ágyneműket, párnákat, terítőket is ki poroljuk ki alaposan, majd tegyük ki őket az ablakba, hogy a nap semlegesíthesse az atkáktól. Ezt már a takarítás elején végezzük el, hogy elég ideig napozhassanak.

nagytak5.jpg

3. Portalanítás

A portalanítást érdemes mindig nedves ronggyal végezni, így a por nem fog felkavarodni, könnyebben eltávolítható a bútorok felületéről és a nyálkahártyát sem irritálja. Ha a törlőkendőbe egy csepp alkoholt is teszünk, ezzel frissítjük a levegőt és segít megköteni a mégis felszálló porszemeket.

 4. Üvegfelületek

A szekrények üvegét, tükröket minden esetben tisztítsuk meg alaposan, mivel ezek tükröződése megsokszorozza a tereken kívül a tisztaságérzetünket is.

 5.Szanálás

Komoly önkritikát kell tanúsítanunk, amikor megpróbáljuk eldönteni, hogy mi az, amire tényleg szükségünk van és mi az, ami egyszer valahogy ottmaradt, de azóta nem vette senki hasznát. Ha ez több éves múltra tekint vissza, akkor dobjuk ki őket vagy tegyük olyan helyre, ahol nem foglal sok helyet, legalábbis nem látványosan. A fürdőszobai flakonokat is gyűjtsük össze és dobjuk ki, amire nincs szükség vagy lejárt a szavatossága.

 A már nem használatos tárgyak eltávolításában nagy segítségedre lehetnek a Praktiker költöztetődobozai!

nagytak.jpg

 

6. A fontosak maradjanak elől!

A tárgyak, eszközök pakolásánál, rendszerezésénél fontos, hogy betartsunk egy egyszerű szabályt, amely néha talán a legnehezebbnek tűnhet: a fontos tárgyak kerüljenek előre, a nem használtak pedig leghátra (hacsak nem ajándékozzuk el vagy dobjuk ki őket). Dobozoljunk, minden dobozra pedig írjuk rá legalább címszavakban, hogy mit tartalmaz.

 Ajánlatunk a Praktiker webshopjából: az Euro-Box zárható dobozai tökéletesek a felesleges tárgyak, ruhák, játékok rendszerezéséhez és tárolásához!

7. Praktikus nagytakarítás

Próbáljuk meg struktúrálni a dolgokat és a gyakorlati érveket előtérbe állítani, akkor úgy végzünk majd, hogy nem csak tisztább lakásunk lesz, de méretében és összhatásában nagyobb és csillogóbb is, mi pedig elégedettek lehetünk a munkánkkal. Ne kezeljük egy szükséges rosszként a nagytakarítást, minden csak nézpőpont kérdése!

 Ha tuti tisztítószerekből akarsz bevásárolni, gyere a Praktiker áruházba és válogass a hatalmas választékból!

Mindenkinek sok sikert, türelmet és kitartást kívánunk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr265866862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása