Őszi tök dekoráció

2013. október 31. 10:29

Halloween ünnepe kelta hagyományokból táplálkozik, angolszász területeken terjedt el és mai napon, október 31-én ünneplik. Ilyenkor jelmezbe öltöznek a gyerekek és néha a felnőttek is. Mivel a hagyomány szerint ez a boszorkányok, szellemek, kísértetek ünnepe, így tradicionálisan a jelmeznek rémisztőnek kell lennie. A dekorációba pókok, denevérek, bogarak kerülnek, és talán sejtelmes fénye miatt a töklámpás idővel elválaszthatatlan motívuma lett az ünnepnek: Amerikában minden háznál mécsesekkel világító töklámpások kerülnek ki az ajtók elé.

A halloween kultusza hozzánk is kezd betörni, és érdekesen mosódik össze a pár éve egyre inkább népszerű dísztök dekorációval. Bár a halloween nálunk nem ünnep, dísztököt és töklámpást egyre több helyen látni, nem is konkrétan október 31-hez kötődően, hanem az őszi hidegebb szezon beálltával, amikor mindent elborítanak az élénk színekben pompázó krizantémok, amelyek gyönyörűen harmonizálnak a narancssárga tökökkel. A hatalmas és az apró, furcsa formájú dísztökök egyaránt fantasztikusan dekoratívak, és könnyen készíthetünk belőlük egy utolsó színes, szívmelengető dekorációt, még a rideg tél beállta előtt. A tökök kültérben egészen a fagyokig megmaradnak, de beltérben is hetekig jól mutatnak. Érdemes venni néhány darabot a bejárathoz, a bátrabbak pedig egy töklámpás faragásának is nekiállhatnak. Gyerekekkel különösen jó móka!

01.jpg

Ilyen a klasszikus töklámpás. Felül meg kell skalpolni a tököt, belülről kivájni, majd szemet-szájat vágni rá kis késsel. Mécsest rakni bele, és már kész is a dekoráció!

02.jpg

Egy rémisztgetős verzió tökdekorációra. Csak néhány műanyag vámpírfogra van szükség hozzá.

03.jpg

Rendhagyó töklámpást készíthetünk fúrógéppel. Ebben az esetben a dísztök fenekét kell megskalpolni, majd alulról kivájni. Érdemes rárajzolni ceruzával a dísztökre a mintát, és fúrógéppel különböző méretű lyukakt fúrni bele, majd egy mécsesre húzni a "töklámpabúrát".

Fúrógépeket a Praktiker kínálatában ITT találsz!

Fúróhegyeket pedig ITT találsz!

04.jpg

Egy egészen különleges variáció a felső lyukasztott töklámpásra, csak ez lyukasztóval készült, melyet szintén beszerezhetsz a Praktikernél. ITT találod!

05.jpg

És egy másik kicsit egyszerűbb, gyorsabb megoldás, ami szintén gyönyörű.

06.jpg

Ha nem akarunk faragni, be is festhetjük a dísztököket. Például divatos chevron mintával. Így hívják angolul a képen látható cikk-cakk mintát, ami mostanában hódít a lakberendezési lapok oldalain. Ha ilyen látványt szeretnénk, először maszkoló szalaggal kell kiragasztani a mintát a tökön, majd fehér falfestékkel lefesteni. Száradás után pedig lehúzni a ragasztószalagokat.

07.jpg

Szezonális vázaként is használhatjuk a tököt, ha kivájás után egy befőttes üveget állítunk bele. A tököt érdemes nagyon alaposan kivájni, ha beltérben használjunk, különben gyorsan rothadásnak indul.

08.jpg

Igazán jól mutatnak a színes tökök a kert egyik hangulatos szegletében. Válogass össze minél többféle és formájú tököt és rendezd őket csinos kupacba!

09.jpg

Ezeket a tököket megskalpolták, kivájták és cserepes krizantémokat raktak a közepükbe. Fél óra alatt elkészíthető, hangulatos, rendhagyó őszi dekoráció.

10.jpg

A tök tetejébe cserepes kövirózsa is kerülhet, amit gyönyörűen kombinálhatunk faragott töklámpásokkal. Így nappal a növényekben, este a fényekben gyönyörködhetünk.

 11.JPG

Ezek a tökök a Praktiker kínálatából valók. Egy ilyen egyszerű kompozíció is feldobja a kert vagy a terasz hangulatát. Áruk mérettől függően 199-799 forint.

Remélem meghoztam a kedvet egy kis tökfaragáshoz!

Itt megnézheted, hogy hogyan lehet kivájni a tököt! 

Szigeti Zsófi
Virágom-virágom

Képek forrása: 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11. Szigeti Zsófi  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr575607590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása