A nappali fényei

2012. december 19. 07:00

A nappali helyes megvilágítása összetett feladat és a végeredmény a különböző világítási lehetőségek helyes összehangolásán múlik.

 

Legfontosabb az általános világítás, mely lehet a klasszikus, mennyezetről lelógatott csillár, de kiváltható a mennyezethez simuló spotlámpával, álmennyezetbe süllyesztett világítással, esetleg a falak mentén végigfutó rejtett vagy látszó világítótestekkel. Az általános világítás mindenképpen legyen barátságos. Kerüljük az éles, bántó fényeket adó világítótesteket és fényforrásokat.

Az általános világítás mellett szükségünk lesz hangulatvilágításra az esti beszélgetésekhez, TV nézéshez, bulikhoz. Ezekhez használhatjuk az álló- és asztali lámpákat, falikarokat, a mennyezetről visszaverődő fényeket, esetleg rejtett világítást. Legegyszerűbben az általános világításhoz használt fényerősség szabályozóval érhetünk el hangulatvilágítást.

Világítási rendszerünk harmadik fontos csoportjába a különböző helyi világítások tartoznak. Ezek lehetnek valamilyen műalkotás vagy szép építészeti részlet kiemelésére szolgáló világítások, de ide tartoznak a különböző tevékenységeinkben (étkezés, olvasás, játék, stb.) segítő világítások. A helyi világításoknál általános szabály, hogy a lámpatesteket úgy helyezzük el, hogy azok fényét kezünkkel, testünkkel ne árnyékoljuk le a munkavégzés közben és a lámpák soha ne világítsanak a szemünkbe. 

fotók: http://freshome.com, http://livingroomdesignz.info

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr44971443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása