Ajtóplasztika

2012. szeptember 28. 13:46

Egy házon az egyik legszembetűnőbb elem kétségtelenül a bejárati ajtó. Ha csúnya, elrontja az egész összképet, nem beszélve arról, hogy látogatóink slendriánnak fognak gondolni minket, olyan fazonoknak, akiktől minden kitelik. De nem kell megijedni, aki szeret barkácsolni, az mindent meg tud oldani.


ajtó3.jpg


Ennek a több mint negyven éves sorháznak a bejárati ajtaján már kicsit málladozott a festék, ráadásul a színe sem volt valami meggyőző. A tulajdonos csak az ajtó lefestésére 40 000 Ft-os árajánlatot kapott, anyagköltség nélkül. Gondolta, ennyiért ő is megcsinálja.
Az inspirációt a tipikusan angolszász, fehér ajtókeretes, fekete vagy sötétszürke bejárati ajtók adták. A végeredmény magáért beszél, az öreg, jellegtelen ház új életre kelt.

Hogyan csináljuk?
Ha rossz állapotban van az ajtó, első lépésként el kell távolítani a régi festéket. Ezt Kromofággal vagy Polifaggal tehetjük meg, az utóbbi talán kicsit jobban dolgozik. Vigyük fel a festékeltávolítót ecsettel a felületre (lehetőség szerint vízszintes helyzetben), várjuk meg, míg a festék hólyagosodni kezd, majd spaklival kaparjuk le. A megfelelő végeredmény érdekében ezt többször is meg kell ismételni. A szer maradványait vízzel lehet eltávolítani.
Ha a régi festék eltűnt, fapasztával javítsuk ki a hibákat, száradás után csiszoljuk le. Most jöhet az alapozás majd a két fedőréteg festése.
Ennél a háznál a keret jó állapotban volt. Ilyenkor elég a felületet átcsiszolni és máris jöhet az alapozás és a festés.

Előtte:

ajtó1.jpg

ajtó2.jpg

Utána:

ajtó4.jpg

Inspirációk a világból:

ajtó5.jpg

ajtó6.jpg

ajtó7.jpg


Inspirációs fotók forrása:
5. www.ardivanenterprises.com
6. www.designsponge.com
7. www.certapro.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr954808319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása