Milyen színű legyen a hálószoba fala?

2012. január 26. 21:25

Ezt a kérdést tettem fel magamnak. Nálunk sötét zöld. Igaz, a mi hálónk északi fekvésű, egyébként is mindig sötét. Ha ma újrafestenénk, nem tudom, milyen színt választanék. Tényleg milyen falak között esik jól az alvás?

5534116527_003755d3d3_o.jpg


Általános elv, hogy a semleges, pasztellszínek nyugatóan hatnak az emberre, ezért ezek a leggyakoribb hálószoba-színek: fehér, krémszín vagy valamely élénkebb szín egészen világos árnyalata. Amikor azonban színekről beszélünk, nemcsak a falakra gondolunk, a bútorok és a szövetek, esetleg kiegészítő berendezési tárgyak is ugyanakkora szerepet játszanak. Döntsük el, mit színezünk és mi marad semleges: ha a fal világos, akkor a bútorok lehetnek merészebbek, ha viszont a fal sötét színt - például a vörös valamely árnyalatát - kap, akkor a kiegészítők legyenek minél világosabbak.

4937447394_22426331b1_b.jpg
Divatosak az úgynevezett földszínek: a homok, egy leheletnyi barnával kevert szürke, vagy a zöld finom, visszafogott árnyalata. Ezzel magát a természetet, vagyis a harmóniát, nyugalmat varázsolhatjuk a hálószobába. Ne legyen viszont túlzottan élénk, mert ez az elalvás előtti lassú „kikapcsolást” akadályozza, inkább a halvány színekkel próbáljunk játszani.

2125095735_eb5459b661_z.jpg

Ha egymástól csak kismértékben eltérő színeket és árnyalatokat használunk, akkor az harmóniát sugall, a kontrasztos színek variációja ezzel szemben merész, de sokakban feszültséget kelthet, tehát óvatosan használjuk. A falfestésnél ügyeljünk az alábbi szabályra: a világos szín tágítja, a sötét összenyomja a teret, kis kuckóhoz ne használjunk például mélyvörös tónust! Ha a fal és a plafon egyforma színű, olyan érzést kelt, mint egy doboz: legyen különbség köztük! A határvonalhoz tegyünk díszcsíkot, nemcsak takar, de fel is dobja a hangulatot.

Forrás: napiotthon.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr993872302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása