Hogyan kerül a tapéta LE a falról?

2011. október 03. 19:10

Balázs dolgozójában egy meghatározott felületről szedtük le a tapétát, hogy a mágnesfalnak megfelelő fogadófelületet biztosítsunk. 

Tapéta leszedés és amire figyelni kell
A tapétát azért kellett leszednünk, mert a mágnesfalnak sima felület kell és félő volt az is, hogy a vastartalmú glettanyag súlya egyszerűen lekapja a tapétát, miután megszárad.
Amikor elkezdtük leszedni ki is derült, hogy jó döntést hoztunk, mert két réteg tapéta volt a falon, ebből az alsó kb 40 éves lehetett, és már nem igazán tapadt a falhoz. A tapétaragszató idővel veszít a kötés erősségéből, ezért érdemes tapétázás éss festés előtt leszedni a régi tapétát.

Van egy dolog, amire viszont számítani kell, az pedig az, hogy a régi bérházaknak elég rossz minőségű lehet a fala a tapéta alatt. Úgy is mondhatom, hogy a tapéta fogja össze. Ezért, miután leszedjük a tapétát és mielőtt tovább dolgozunk a felületen érdemes megvizsgálni a felületet és kiglettelni a hibákat, súlyosabb esetben pedig vakolni kell. Festők előszeretettel alkalmaznak (nagyon helyesen) ilyen falakra egy új, vékony, minta nélküli tapéta réteget, ami sima felületet biztosít. (Ha szakemberrel csináltatjuk a felújítást érdemes minden részletet megbeszélni, mert nagyban befolyásolhatja az árat) Balázsnál csak néhány helyen kellett falat javítani, ezt Rifix ragasztós gipsz anyaggal csináltuk.

A tapéta leszedésre több módszer is van.
1.A közismert a vizes szivaccsos eljárás, ilyenkor bő vízzel be kell kenni a felületet, ami feláztatja a tapétát és a ragasztót. Beáztatás után várni kell néhány percet és simán lejön a tapéta.

2.Mi viszont a Metylan tapétaloldó szert használtuk, ami nagyon nagy meglepetés volt, a jó féléből, mert nem kellett rettenetesen beáztatni a felületet és mégis simán lejött a tapéta. Én ezt a módszert javaslom! Kicsit drágább, mint a víz, de sokkal-sokkal hatékonyabb!

Mivel nem az egész felületen szedtük le a tapétát, volt még néhány lépés, amit a tapétaleszedés előtt el kellett végeznünk.
1.Először felrajzoltuk a falra, hogy honnan szedjük le a tapétát. Ehhez mérőszalagot és vízmértéket használtunk (ahogy ezt csináljuk, arról szól ez a kép).
2.Majd a berajzolt vonalak mentén egy sniccerrel, vonalzó mellett körbevágtam a felületet a falon, így csak azt a tapétát szedtük le, amit leakartunk a többi pedig fent maradt!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr593276262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása