Hogyan válasszunk függönyt?

2011. július 18. 16:00

Számtalan helyen olvashatjuk, a függönyválasztás, bár általában utoljára marad, de mégis az egyik legfontosabb eleme a lakberendezésnek. A függöny meghatározza a szoba hangulatát, akár a hiányával is. Nézzük mire is figyeljünk a kiválasztásakor.

Én úgy gondolom, hogy a jól kiválasztott függöny lehet sima vagy mintás, pasztel vagy élénk, vékony vagy vastag, és ezeknek bármilyen kombinációja, de minden esetben együttműködik a szoba hangulatával.

Szerintem a függöny nem csupán az ablak ruhája, hanem sokkal inkább az ablak "okoslány" ruhája mint a Magyar Népmesékben. Kint is van és bent is van, át is engedi a fényt és nem is, kiemel és eltakar. Nem dominál, de nem is marad szótlan. Összeköt és lehatárol kint és bent között.

Eddig tartott a mese és most térjünk a lényegre:

Hogyan válasszunk függönyt?

1. Gondoljuk át a funkciót: Sötétíteni szeretnénk? Vagy inkább díszíteni? Belátnak a szomszédok? Vagy mi szeretünk kilátni? Sok a fény vagy nagyon kevés? A függöny egy puha fal az ablak előtt, ahogy ezt egy másik blogban is olvastam, és Nekünk kell eldöntenünk azt, hogy ez a fal mennyire választ el (vagy éppen köt össze) Bennünket a külvilággal.

Ez az első lépés ahhoz, hogy eldöntsük, hogy egy vagy két soros karnist választunk, illetve, hogy a függönyeink milyen célt szolgáljanak.

2. Gondoljuk át a szoba hangulatát: Egy szoba hangulatát általában az azt használó személy egyénisége és a szoba funkciója határozza meg.

Tehát a kérdések a következők: Ki használja a szobát? Mi áll közel az ő szívéhez? Bohém, minimalista, férfias, nőies, tiszta, egyszínű, színes, eklektikus, egyszerű, bonyolult, régies, mediterrán, modern..stb? Körül tudjuk-e írni néhány szóval, hogy milyen is az a szoba ahová függönyt választunk? Melyik része ez a lakásnak?

Csak üljünk le egy kicsit és figyeljünk! Nézzünk körül. Lapozzunk bele néhány lakberendezési magazinba. Nagylevegő. Adjunk magunknak időt! Ez fontos! Nagyon! És nem csak a függönyválasztásnál.

Nézni, Átérezni, Tájékozódni = Jönni, Látni, Győzni!

3. Gondoljuk át a formát: Most, hogy valamennyire már látjuk magunk előtt a szobát függönnyel (vagy anélkül), jöhetnek a racionális kérdések.

A függöny elhelyezése optikailag befolyásolja az ablakérzetünket. Ezt egy kicsit megmagyarázom, ok? A jól elhelyezett függönnyel és kiegészítő drapériával fölfelé és oldalra is megnövelhetjük kissé az ablak területét. Természetesen nem az üvegfelületet, de az ablaknak a falon betöltött helyét, és ezzel az érzetet is.

Persze itt is érdemes megtalálni az egyensúlyt és óvatosan bánni a belmagassággal és szélességgel. A függönykarnis általában az ablak fölött 12-20 cm-vel helyezkedik el, oldalra pedig 20-40 cm esik jól. De a szoba adottságai azért ezt is, nagyban meghatározzák. Találtam egy nagyon jó összefoglalót a témában itt.

4. Tájékozódjunk anyag ügyben: Számtalan nagyon jó bolt van, ahol az érdekes és izgalmas anyagoktól az egyszerűig megtalálhatjuk az elképzelésünknek megfelelő színt és anyagot.

Ahhoz, hogy ne érezzük magunka elveszve a zsenilia-organza-blackout világban érdemes kicsit tájékozódni anyagnév ügyekben. Ezt megtehetjük akár a neten is, de a boltokban jó esetben meg is tapinthatjuk az anyagokat és az eladók készséggel segítenek eligazodni a választékban. Főleg, ha el is tudjuk mondani, meg is tudjuk mutatni az elképzelésünket.

És amikor ezzel készen vagyunk, jöhet a méretvétel  és a vásárlás, a függönyvarrás (vagy varratás), a karnis felszerelése, és a függöny elhelyezése.

Ezekről a lépésekről a Csináld+ oldalon olvashattok kicsit többet Judy hálószobája kapcsán, de a következő cikkben elmondom azt is a fenti pontokhoz igazodva, hogy miért választottuk Judynak azt a függönyt, amit végül választottunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://praktiker.blog.hu/api/trackback/id/tr593076964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása